کتواسیدوز دیابتی به حالتی گفته می شود که در آن انسولین در بدن به شدت کم می شود و سلول های چربی تجزیه خواهند شد و مقدار زیادی کتون وارد خون می شود این حالت برای هر فردی که ایجاد شود بسیار خطرناک است و می تواند منجر به ایجاد حالت اغماء و حتی مرگ در هر فرد گردد. در ادامه اطلاعاتی در این زمینه به شما می دهیم.
کتواسیدوز دیابتی؛ وضعیت اورژانسی در بیماران دیابتی
دیابت یکی از مشکلات بسیار مهمی است که امروزه بسیاری از افراد درگیر آن هستند و باید در نظر داشته باشید که این بیماری به خودی خود خطرناک است ولی اگر درمان نشود و یا نادیده گرفته شود می تواند به کتواسیدوز تبدیل شده و فرد را به حالت اغما و حتی مرگ بکشاند. این بیماری زمانی اتفاق می افتد که قند خون شما برای مدت زمان طولانی بالا بوده و شما نتوانید آن را کنترل کنید. این یک عارضه بسیار جدی در دیابت به شمار می رود و معمولا ساعت ها زمان می برد تا به حد خطرناک برسد.
کتواسیدوز دیابتی معمولاً در افراد جوان تر بین سنین 19 سال یا کم تر از آن رخ می دهد. با این حال افراد مسن نیز این مورد را تجربه خواهند کرد با این حال شدت این بیماری در سالمندان با توجه به بیماری های زمینه ای که دارند می تواند متفاوت باشد و عارضه هایی که برای سالمندان نیز ایجاد می شود بسیار متفاوت خواهد بود. این عوارض شامل عفونت، انفارکتوس میوکارد و مشکلات عروق مغزی می باشد.
در نظر داشته باشید که معمولاً این بیماری در دیابت نوع یک ایجاد می شود و در این حالت بدن انسولین کافی برای پردازش قند ها را ندارد و سلول های بدن شما نمی توانند از قند ها برای تامین انرژی کمک بگیرند و در نتیجه شروع به سوزاندن چربی ها می کنند و چربی ها نیز کتون تولید کرده و این یک ماده اسیدی بود و در طولانی مدت وارد خون خواهد شد و آن را بالا می برد.
اگر همچنان این بیماری درمان نشود و بدن به تجزیه چربی ها ادامه دهد اسید های خون بیش تر شده و تعادل شیمیایی خون از بین می رود. در نظر داشته باشید که افراد مبتلا به دیابت نوع 1 بیش تر از افراد مبتلا به دیابت نوع 2 در معرض کتواسیدوز دیابتی هستند.
عوامل خطر ساز برای این بیماری
عوامل خطر ساز برای این مدل از بیماری ها عبارت است از :
- بارداری
- جراحی
- بیماری های مرتبط با غدد درون ریز
- پرکاری تیروئید
- سندروم کوشینگ
- اختلالات غذایی
- پرخوری عصبی
- استفاده از الکل
- استفاده از مواد مخدر
- مشکلات حاد گوارشی
- بیماری های قلبی
- سکته مغزی
- استرس روانی
- شوک فیزیولوژیک
- سن پایین
- داشتن دیابت نوع یک
- گرسنگی های طولانی مدت
- ابتلا به عفونت ها
- عدم استفاده از انسولین طبق دستور متخصص

افراد مستعد
یک سری از شرایط هستند که افراد را در معرض خطر بیش تری برای کتواسیدوز دیابتی قرار می دهند و این شرایط عبارت است از :
- اضافه وزن بالا
- میانسال بودن فرد
- مردان مبتلا به دیابت نوع 2
نشانه ها
هر بیماری می تواند نشانه ها و علائم خاصی داشته باشد و باید بدانید که علائم کتواسیدوز دیابتی عبارت است از :
- خشکی دهان
- تنگی تنفس
- سطوح بالای کتون در ادرار
- ضعف
- خستگی
- تشنگی
- عطش زیاد
- تکرر ادرار
- حالت تهوع
- استفراغ
- درد های شکمی
- خشک شدن پوست
- از بین رفتن هوشیاری
- بر افروخته بودن صورت
- گرگرفتگی
- تنفس با بوی استون یا میوه
- گیجی
- قند خون بالا
قند خون در افراد مبتلا به کتواسیدوز
باید در نظر داشته باشید که در این بیماری سطح قند خون فرد بالای 250 میلی گرم در دسی لیتر می باشد ولی بدن انسولین کافی برای پردازش این قند ها را ندارد و سلول ها برای اینکه بتوانند انرژی خود را تامین کنند به تجزیه چربی ها می پردازند. البته که ممکن است در برخی از موارد میزان قند خون کم تر از این مقدار باشد و باز هم احتمال کتواسیدوز در افراد وجود دارد.
درمان های مفید
این بیماری یکی از خطرناک ترین بیماری ها می باشد و اگر رویکرد درمانی درستی برای آن انجام نشود انکار بروز خطر برای فرد وجود دارد. در ادامه روش هایی که ممکن است پزشک برایتان تدارک ببیند را مورد بررسی قرار می دهیم.
- ابتدایی ترین روش درمان درمان آنتی بیوتیک می باشد و اگر فرد عفونت های مختلف را دچار باشد پزشک با توجه به عفونتی که دارد آنتی بیوتیک تجویز می کند.
- از دیگر درمان هایی که در این زمینه به کار می رود جایگزینی مایعات می باشد و در این روش معمولاً مایعات داخل وریدی برای آب رسانی بیش تر به بدن تزریق می شود. زیرا بدن در این حالت آب بسیار زیادی را از دست می دهد.
- جایگزینی الکترولیت ها نیز از دیگر روش های درمانی به شمار می رود و زمانی که سطح انسولین بدن بسیار پایین باشد الکترولیت های بدن نیز به شدت پایین می آید و جایگزین کردن آن ها می توان نقش بسیار مهمی در بهبود فرد داشته باشد.
- آخرین و مهم ترین نوع درمان درمان انسولینی می باشد که می تواند به بدن کمک کند تا میزان انسولین در بدن به حالت نرمال برگشته و در نتیجه چربی ها برای تامین انرژی تجزیه نشوند.

همانطور که می دانید پیشگیری کردن از بیماری ها می تواند هزینه ای کم تر با خود به همراه داشته باشد از این رو نیاز است تا بدانید که با پیشگیری کردن از برخی از بیماری ها نیز امکان پذیر نمی باشد و از یک سنی به بعد امکان بروز آن ها چندین و چند برابر خواهد شد مخصوصا اگر در خانه و خانواده خود فردی به یک بیماری خاص مبتلا باشد. اگر از این مطلب رضایت داشتید در ادامه شما می توانید یک سری اطلاعات دیگری در مورد دیابت نوع دو و دیابت و عوارض آن نیز مشاهده نمایید و برای این کار کافی است تا از لینک های داده شده در این زمینه استفاده کرده تا بتوانید وارد صفحات مربوطه شوید.