مهندس مسیح انصاری کارشناس ارشد صنایع غذایی
پاسخها
1- یخچالها باید بر روی دمای 40 درجه فارنهایت و یا 5 درجه سانتیگراد یا کمتر تنظیم شوند. اگر شما جواب (ب) را انتخاب کردهاید، به خودتان 2 امتیاز بدهید.
بعضی از مردم به اهمیت حفظ دمای مناسب یخچال آگاهند. در برخی دیگر از خانوادهها دمای یخچال روی 50 درجه فارنهایت و یا 10 درجه سانتیگراد قرار دارد. به همین دلیل قرار دادن یک دماسنج در یخچال و یا فریزر در هر زمانی مورد نیاز است. در صورت نیاز، پیچ کنترل دمای یخچال را تنظیم نمایید.
دمای 5 درجه سانتیگراد یا کمتر در یخچال مهم است، زیرا سبب کند شدن رشد اکثر باکتریها میشود. در غیر این صورت به دلیل تکثیر و رشد باکتریها، با مصرف اینگونه مواد غذایی احتمالا بیمار خواهید شد. حفظ دمای 0 درجه فارنهایت و یا 18- درجه سانتیگراد در فریزر سبب توقف رشد باکتریها میشود، اگرچه این دما باعث کشته شدن تمام باکتریهای موجود نمیشود.
2- جواب (ب)، بهترین جواب است و اگر آن را انتخاب کردهاید، به خودتان 2 امتیاز بدهید.
غذاهای گرم را باید بعد از 2 ساعت بعد از زمان پختن که طی این 2 ساعت خنک نیز میشوند، در یخچال سرد کرد. ابتدا غذا را به مقادیر کوچک تقسیم کنید. سپس آنها را در ظروف کم عمق قرار دهید تا به سرعت سرد شوند. یادتان باشد یخچال و فریزر را بیش از حد پر نکنید، زیرا هوای سرد باید در یخچال جریان داشته باشد تا ایمنی موادغذایی حفظ شود، البته چنانچه غذایی بیش از 2 ساعت در دمای اتاق قرار گرفت آن را نگهداری نکنید و دور بریزید.
حتی آن را تست هم نکنید، زیرا مصرف مقدار کم غذای آلوده نیز میتواند باعث بیماری شود. ضمنا باقیمانده غذایی را که در یخچال قرار دادهاید، باید در طی زمان معینی مصرف نمایید. چنانچه در مورد مدت زمان نگهداری شک داشتید، آن را دور بریزید.
3- اگر جواب (الف) را انتخاب نمودهاید و به آن عمل میکنید، به خودتان 2 امتیاز بدهید. چنانچه جواب (ب) را انتخاب کردهاید، به خودتان 1 امتیاز بدهید. معمولا لولههای رابط (اتصالات)، مجرا و لولههای فاضلاب سینک آشپزخانه کمتر مورد توجه قرار میگیرند، البته آنها باید به طور دورهای و به صورت تمیز و بهداشتی پاکیزه شوند.
این عمل میتواند به وسیله یک قاشق چایخوری (5 میلیلیتر) محلول سفید کننده کلرین در 1 لیتر آب انجام شود. همچنین میتوان از یک محلول تجاری تمیز کننده آشپزخانه که شامل دستورالعمل مصرف است، نیز استفاده نمود. ذرات مواد غذایی باعث گرفتگی مجرا و لولههای فاضلاب سینک میشوند که در این صورت در حضور رطوبت، محیط مناسبی برای رشد باکتریها ایجاد خواهد شد.
4- در صورت انتخاب جواب (د) به خودتان 2 امتیاز بدهید. ایمنترین عمل شستشو به وسیله صابون و آب گرم و سپس ضدعفونی کردن به وسیله یک محلول سفید کننده رقیق میباشد. اگر شما جواب (الف) را انتخاب کردهاید، یک قاعده مهم ایمنی مواد غذایی را نقض نمودهاید. هرگز اجازه ندهید گوشت قرمز، مرغ و ماهی خام در تماس با سایر مواد غذایی قرار گیرند.
انتخاب جواب (ب) نیز نادرست میباشد. هرگز شستشوی نامناسب مانند استفاده از یک پارچه مرطوب نمیتواند سبب برطرف کردن باکتریها شود. جواب (ج) یعنی شستشوی تنها با آب گرم و صابون نیز نمیتواند کافی باشد.
برای جلوگیری از انتقال آلودگی از یک تخته برش به سایر مواد غذایی، FDA توصیههای زیر را اعلام مینماید
از یک تخته برش صاف ساخته شده از چوب درخت افرای سخت و یا یک تخته برش پلاستیکی صاف فاقد منفذ که بتواند به آسانی پاکیزه و تمیز شود، استفاده نمایید، البته باید فاقد ترکخوردگی، شکاف و درز باشد.
تخته برش را با آب گرم، صابون و یک برس تمیز کننده که باعث برطرف کردن ذرات مواد غذایی میشود، بشویید. ضدعفونی تخته برش را میتوان با قرار دادن آن در یک ماشین ظرفشویی و یا آبکشی در یک محلول 1 قاشق چایخوری از سفید کننده کلرین در 1 لیتر آب انجام داد.
بعد از استفاده از تخته برش برای گوشت، مرغ و ماهی خام و قبل از استفاده از آن برای مواد غذایی آماده مصرف، باید تخته برش را ضدعفونی نمایید.
همچنین میتوان از 2 تخته برش استفاده کرد، یکی برای مواد غذایی قابل پخت مانند گوشت قرمز، مرغ و ماهی خام و دیگری فقط برای مواد غذایی آماده خوردن مانند نان، میوه تازه و گوشتهای پخته شده.
برای خواندن بخش اول - آزمون تمیزی آشپزخانه – اینجا کلیک کنید.
برای خواندن بخش سوم - آزمون تمیزی آشپزخانه – اینجا کلیک کنید.
برای خواندن بخش چهارم - آزمون تمیزی آشپزخانه – اینجا کلیک کنید.
برای خواندن بخش پنجم - آزمون تمیزی آشپزخانه – اینجا کلیک کنید.