مهندس مسیح انصاری کارشناس ارشد صنایع غذایی
در منزل، آشپزخانه یکی از مکانهایی است که ما روزانه وقت زیادی را در آن سپری مینماییم؛ زمانی برای تمیز و پاکیزه کردن و زمانی هم برای پخت و پز. با این همه شاید هیچگاه ارزیابی دقیقی از میزان تلاشهای خود به ویژه در رابطه با ایمنی مواد غذایی (که ارتباط مستقیمی با سلامت اعضاء خانواده دارد) نداشتهایم.
به طور کلی ایمنی غذا در منزل حول س ه محور اصلی نگهداری، آماده سازی و پختن غذا ارزیابی میگردد که عملکرد ما در رابطه با هر کدام از این سه محور باید مدنظر قرار گیرد. بر این اساس در زیر سوالاتی مطرح شده که میتواند به شما یادآوری کند نکات مربوط به ایمنی غذا را تا چه حد به طور علمی و عملی رعایت میکنید و میزان خطرپذیری اعضاء خانواده در رابطه با بیماریهای ناشی از مصرف مواد غذایی آلوده چقدر است.
سوالات
1- دمای یخچال شما بر روی چه درجهای است؟
الف- 50 درجه فارنهایت یا 10 درجه سانتیگراد.
ب- 41 درجه فارنهایت یا 5 درجه سانتیگراد.
- نمیدانم، زیرا هرگز به آن توجه نکردهام.
2- آخرین بار که باقیمانده غذای پخته شده داشتید و یا باقیمانده مواد غذایی پخته شده حاوی گوشت قرمز، مرغ یا ماهی بود ، با آن چه کردید؟
الف- ابتدا آن را در دمای اتاق سرد نمودم و سپس به یخچال منتقل کردم.
ب- بعد از اینکه غذا خوردیم، آن را فورا در یخچال قرار دادم.
ج- آن را برای یک شب و یا مدت طولانیتر در دمای اتاق قرار دادم.
3- آخرین بار، چه زمانی لولههای رابط (اتصالات)، مجرا و لوله فاضلاب سینک آشپزخانه منزل را ضدعفونی نمودید؟
الف- شب گذشته.
ب- چند هفته قبل.
ج- به خاطر نمیآورم.
4- اگر در منزل از یک صفحه (تخته)برش برای بریدن گوشت، مرغ و ماهی خام و نیز سایر مواد غذایی استفاده میکنید، پس از استفاده، چگونه آن را تمیز میکنید؟
الف- از آن به همان صورت، برای سایر مواد غذایی استفاده میکنم.
ب- با یک دستمال پارچهای نمدار، سطح صفحه (تخته) برش را پاکیزه میکنم.
ج- آن را با آب گرم و صابون میشویم.
د- با آب گرم و صابون تخته (صفحه) برش را شستشو میدهم و با یک محلول سفید کننده کلرین آن را ضدعفونی میکنم.
5- آخرین بار که همبرگر داشتید، چگونه آن را تهیه کردید؟
الف- به صورت نیمپز پخته شده بود (پخت همبرگر در دمای 140 درجه فارنهایت یا 60 درجه سانتیگراد).
ب- در حد متوسط پخته شده بود (پخت همبرگر در دمای 160 درجه فارنهایت یا 71 درجه سانتیگراد).
ج- به طور کامل پخته شده بود (پخت همبرگر در دمای 170 درجه فارنهایت یا 76 درجه سانتیگراد).
6- آخرین بار که برای درست کردن شیرینی، خمیر تهیه کرده بودید، خمیر چگونه بود؟
الف- از تخممرغ خام تهیه شده بود و من مقداری از آن را تست کردم.
ب- با تخممرغ خام و سرد شده تهیه شده بود و سپس من مقداری از آن را تست کردم.
ج- از فروشگاه خریداری شده بود و من مقداری از آن را تست کردم.
د- پخته شده بود و سپس من مقداری از آن را تست کردم.
7- پیشخوان و سطوحی از آشپزخانه را که در ارتباط با مواد غذایی است، چگونه تمیز میکنید؟
الف- با آب.
ب- با آب گرم و صابون
ج- با آب گرم و صابون و سپس مواد سفید کننده
د- با آب گرم و صابون و سپس مواد ضدعفونی کننده تجاری.
8- برای شستن بشقابها و سایر ظروف در منزل، چه میکنید؟
الف- ظرفها را با دست یا ماشین ظرفشویی میشویم و خشک میکنم.
ب- ظرفها را چند ساعت در سینک میگذارم تا خیس بخورند و سپس با صابون در همان آب میشویم.
9- آخرین بار که به گوشت خام، مرغ یا ماهی دست زدید، دستهایتان را چگونه تمیز کردید؟
الف- با یک حوله تمیز کردم.
ب- با آب لوله (سرد، گرم و یا ولرم) شسته و آبکشی نمودم.
ج- با صابون و آب ولرم شسته و آبکشی نمودم.
10- عمل دیفراست گوشت، مرغ و ماهی منجمد را چگونه در منزل انجام میدهید؟
الف- آنها را در پیشخوان آشپزخانه قرار میدهم.
ب- آنها را در یخچال میگذارم.
ج- برای این کار از مایکروویو استفاده میکنم.
11- برای خرید ماهی تازه چه میکنید؟
الف- فقط ماهی سرد شده یا منجمد شده میخرم.
ب- آن را فورا به منزل میبرم و در یخچال قرار میدهم.
ج- گاهی آن را از یک ماهیگیر محلی میخرم.
12- چه افرادی باید بیشتر دقت کنند که ماهی خام نخورند؟
الف- بیماران دیابتی
ب- افراد مبتلا به عفونت HIV (ایدز)
ج- افراد مبتلا به سرطان
د- بیماران کبدی.
برای خواندن بخش دوم - آزمون تمیزی آشپزخانه – اینجا کلیک کنید.
برای خواندن بخش سوم - آزمون تمیزی آشپزخانه – اینجا کلیک کنید.
برای خواندن بخش چهارم - آزمون تمیزی آشپزخانه – اینجا کلیک کنید.
برای خواندن بخش پنجم - آزمون تمیزی آشپزخانه – اینجا کلیک کنید.