همه ما عادت هایی داریم که بر اساس تبلیغات رسانه ها یا گفته های دوستانمان فکر می کنیم عادات سالمی هستند و هرچقدر هم که از آن ها متنفر باشیم باز به دلیل این که فکر می کنیم برای سلامتی مان مفیدند آن ها را انجام می دهیم. ولی آیا به دستگاه هایی که وزن سالم شما را تخمین می زنند می توان اعتماد کرد؟ یا آیا استفاده روزانه از مولتی ویتامین ها آن طور که همه فکر می کنند کار درستی است؟
جواب این سوالات و بیشتر در ادامه این مطلب آمده است که از خواندن آن ها شگفت زده خواهید شد.
استفاده از میزهای ایستاده
بر اساس مطالعات طولانی مدتی که اخیراً روی 4٫000 شخص بالغ آمریکایی صورت گرفته است، استفاده از میزهای ایستاده در هنگام کار عمر شما را طولانی نخواهد کرد. تنها در هنگام ایستادن کالری های بیشتری را نسبت به زمان نشستن مصرف می کنید. پس اگر فقط می خواهید وزنتان را کاهش دهید از میزهای ایستاده استفاده کنید.
استفاده از دستمال یا لایه های محافظ دیگر در دستشویی های عمومی
ویروس هایی از قبیل ویروس اچ آی وی (HIV) و ویروس تبخال در محیط خارج از بدن انسان بسیار آسیب پذیر هستند بدین معنی که اگر محیط گرم و نرمی مانند بدن انسان در اختیار آن ها نباشد خیلی سریع از بین خواهند رفت. بنابراین اگر روی یک دستشویی که همین تازگی ها فرد دیگری از آن استفاده کرده است بنشینید به احتمال قریب به یقین دچار بیماری نخواهید شد حتی اگر بدن آن فرد حاوی چنین ویروس هایی بوده باشد.
علاوه بر این پوست بدن شما به عنوان یک سد محافظ در برابر میکروب ها عمل می کند و میکروب ها نخواهند توانست به راحتی وارد بدن شما شوند البته به شرطی که هیچ زخم یا جراحتی در روی بدن خود نداشته باشید.
خوردن غذاهای کم چربی
بر اساس گزارش های منابع موثق علمی، در دهه 1990 میلیون ها نفر قصد داشته اند از طریق خوردن غذاهای کم چربی و دارای نشاسته زیاد وزن خود را کاهش دهند. این افراد به جای استفاده از کره حیوانی به کره گیاهی روی آورده اند و سعی کرده اند از غذاهای کاملاً بدون چربی استفاده کنند. افراد زیادی تمام تلاش خود را کرده اند که از خوردن غذاهای مغذی و شیرینی های خامه ای دوری کنند تا وزنشان کاهش پیدا کند اما در نهایت به نتیجه دلخواه دست نیافته اند.
نتایج مطالعات گسترده بر روی 50٫000 زن که تقریباً نصف آن ها رژیم غذایی کم چربی داشته اند نشان داده که به هیچ وجه خطر سرطان سینه، سرطان روده و بیماری های قلبی در آن ها کاهش نیافته است. علاوه بر این در این زنان کاهش وزن چمشگیر و راضی کننده ای دیده نمی شود. مطالعات تکمیلی نشان می دهند که استفاده از چربی های سالم مانند چربی های موجود در دانه های خوراکی، ماهی و آووکادو در سطح متعادل برای سلامتی شما بسیار مفید خواهد بود. بنابراین اگر تاکنون از این چربی های مفید استفاده نکرده اید بهتر است از همین امروز آن ها را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
استفاده از دستگاه های تعیین کننده شاخص حجم بدن (BMI) برای تعیین وزن سالم
ممکن است آخرین باری که به پزشک مراجعه کرده اید وی از شما خواسته باشد که روی ترازو بروید تا وزن شما را ببیند. بعد از این که روی ترازوی مخصوص قرار گرفتید و وزن شما محاسبه شد ممکن است پزشکتان یک نمودار نمایه حجم بدن را به شما نشان داده باشد.
در واقع این دستگاه در دهه 1830 اختراع شده و به تنهایی معیار درستی برای تعیین کردن سالم بودن یا نبودن وزن شما نیست. به گفته متخصصان این دستگاه ها چندین اشکال محاسباتی عمده دارند و دو فاکتور اساسی را نادیده می گیرند:
- حجم چربی موجود در بدن
- قطر کمر
این دو فاکتور می توانند در تعیین خطر ابتلا به بیماری های خاصی مانند بیماری های قلبی و دیابت نوع 2 موثر باشند.
خودداری از مصرف گلوتن
ماده غذایی گلوتن هیچ تاثیر منفی بر روی سلامتی شما ندارد مگر این که جزو معدود افرادی باشید که به بیماری “اسپروی سلیاک” (Coeliac disease) مبتلا هستند. در واقع مطالعات نشان داده است که درصد کمی از افراد از نفخ ملایم و جمع شدن گاز در معده و روده خود رنج می برند چه آرد گندم مصرف بکنند و چه نکنند. بنابراین بهتر است که این ماده غذایی مفید و پر انرژی را از رژیم غذایی خود حذف نکنید.
اجتناب از شیر لبنی و روی آوردن به شیر بادام
اخیراً جایگزین های متعددی برای شیر لبنی در بین مردم رواج پیدا کرده از جمله شیر بادام که کاملا خالی از هر گونه پروتئینی است. بادام به خودی خود سرشار از پروتئین بوده و بسیار مقوی است اما یک لیوان معمولی شیر بادام تنها 2 درصد بادام دارد و هیچ پروتئینی در آن یافت نمی شود. علاوه بر این تمامی ویتامین های موجود در این ترکیب به آن اضافه شده اند. بنابراین اگر دنبال یک جایگزین سالم و مقوی برای شیر لبنی هستید به سراغ شیر سویا، شیر بدون چربی یا شیر کم چربی بروید.
گرفتن آب میوه ها
وقتی که شما آب میوه ها و سبزیجات را گرفته و تفاله آن ها را دور می اندازید در واقع تمام فیبر این مواد غذایی را دور می ریزید. فیبر یک ماده غذایی است که باعث می شود احساس سیری کرده و تا مدتی گرسنه نشوید. تنها چیزی که در این آبمیوه ها وجود دارد شکر است. در کوتاه مدت، رژیم غذایی حاوی شکر زیاد و پروتئین کم می تواند باعث درد دائمی مربوط به گرسنگی در ناحیه شکم، بداخلاقی و کمبود انرژی و بیحالی در فرد شود. در دراز مدت نیز فرد حجم زیادی از ماهیچه هایش را از دست می دهد زیرا ماهیچه ها برای حفظ سلامتی و رشد خود به پروتئین نیاز دارند.
استفاده هر روزه از ژل های ضد عفونی کننده دست
اگر معمولا چندین بار در طول روز دست های خود را با مایع های ضدعفونی کننده دست می شویید باید بدانید که این کار به هیچ وجه ضروری نیست. علاوه بر این، مایعات ضدعفونی کننده برخلاف صابون و آب نمی توانند تعدادی از میکروب ها را از بین ببرند. برای مثال نوروویروس (Norovirus) و ویروس کلستریدیوم دیفیسیل (Clostridium difficile) در مقابل ژل های ضدعفونی کننده مقاوم هستند.
خوردن سفیده تخم مرغ به جای تمام آن
بسیاری از افراد بعد از این که پزشک به آن ها توصیه می کند که مصرف کلسترول خود را پایین بیاورند به سرعت خوردن زرده تخم مرغ را ترک کرده و تنها سفیده آن را می خورند. اما مطالعات گسترده نشان داده است که کلسترول طبیعی موجود در زرده تخم مرغ هیچ تاثیری در افزایش میزان کلسترول خون شما ندارد. بنابراین خودتان را از خوردن زرده خوشمزه تخم مرغ محروم نکنید مگر این که کلسترول خون شما بالا باشد.
گرفتن جلوی دهان بعد از این که فردی عطسه یا سرفه می کند
هنگامی که فردی عطسه یا سرفه می کند بدون این که جلوی دهان یا بینی خود را بگیرد، باکتری های بیماری زا با سرعت بالایی در هوا پخش می شوند و در صورتی که شما در نزدیکی وی قرار داشته باشید نگه داشتن نفس کمکی به ننشستن این میکروب ها روی دهان، بینی یا چشم های شما نخواهد داشت. این کار تنها می تواند مانع از بلعیدن و انتقال میکروب ها به درون دهان شما شود.
خوردن حجم زیادی از مواد غذایی حاوی ویتامین C برای جلوگیری از سرما خوردن
اگرچه مصرف مقدار کمی ویتامین C می تواند باعث تقویت سیستم ایمنی بدن ما شود اما مصرف بیش از حد این ویتامین باعث مریض شدنتان می شود. حداکثر میزان مجاز مصرف ویتامین C در روز برای یک فرد بالغ 2٫000 میلی گرم در روز است. مصرف مقداری بیشتر از این میزان باعث تهوع، دل پیچه، اسهال، سوزش معده، سر درد و دیگر عوارض جانبی خواهد شد.
استفاده از قرص های مولتی ویتامین
بسیاری از افراد به طور روزانه قرص های مولتی ویتامین مصرف می کنند اما تاکنون هیچ مطالعه ای تاثیر مثبت خوردن این مقدار از مولتی ویتامین بصورت روزانه را بر روی سلامت جسمی انسان تایید نکرده است. البته این موضوع به این معنی نیست که ما به ویتامین نیاز نداریم زیرا کمبود ویتامین در بدن باعث می شود که بدن نتواند غذا را به انرژی تبدیل کند و به بیماری هایی مانند نرمی استخوان و اسکوربوت مبتلا خواهیم شد. مطالعات نشان می دهند که بدن ما روزانه معمولاً مقدار زیادی از این ویتامین ها را از طریق غذاهایی که می خوریم دریافت می کند و لازم نیست که از قرص های مولتی ویتامین به صورت مکمل استفاده کنیم.
اجتناب از مصرف مونوسدیم گلوتامات (Monosodium glutamate)
مونوسدیم گلوتامات یک ماده افزودنی است که به خاطر بهبود بو و طعم بسیاری از غذاها مانند غذاهای چینی، سبزیجات کنسروی، سوپ و گوشت به آن ها اضافه می شود. باید بدانید که این ماده کاملاً بی خطر است. باور عمومی بر این است که مصرف این ماده غذایی با بی حسی در گردن و احساس خستگی همراه است که معمولا به آن “بیماری رستوران چینی” گفته می شود. اما باید اذعان کرد که مسئول این بیماری ماده مونوسدیم گلوتامات نبوده بلکه پرخوری باعث بروز این علائم ناخوشایند می شود.
شکستن قولنج انگشتان دست
تا همین اواخر همه فکر می کردند که شکستن قولنج انگشتان دست نه تنها ناخوشایند است بلکه به مفاصل انگشت نیز صدمه جبران ناپذیری وارد می کند. با این وجود مطالعات صورت رفته در این زمینه این ادعا را به کلی رد کرده اند و اعلام کرده که این کار می تواند تست خوبی برای مشخص کردن مقدار ماده روان کننده لازم در مفاصل انگشت باشد. بر اساس این مطالعات اگر بتوانیم قولنج انگشت خود را بشکنیم بدین معنی خواهد بود که مفصل آن سالم است و عدم موفقیت در انجام این کار می تواند نشانه ای برای دچار شدن به مشکلات مفصلی در آینده باشد.
روی آوردن به رژیم های غذایی به اصطلاح سم زدایی کننده
باید بدانید که به هیچ عنوان به رژیم های غذایی به اصطلاح سم زدایی کننده از بدن نیاز نخواهید داشت مگر این که واقعاً مسموم شده باشید. بدن انسان یک سیستم فیلترینگ بسیار قوی دارد که بسیاری از مواد سمی را از چرخه مصرف در بدن خارج می کند. در بدن ما انسان ها دو ارگان مهم وجود دارد که مواد سمی را دفع می کنند: کبد و کلیه ها
در حالی که کلیه ها خون ما را تصفیه کرده و هرگونه مواد سمی موجود در غذای ما را از بین می برند، کبد نیز ترکیبات دارویی خاصی را برای خنثی کردن مواد شیمیایی مضری که استفاده می کنیم تولید می کند. این دو ارگان در ترکیب با هم بدن ما را به یک سیستم دفع کننده قوی مواد سمی تبدیل کرده اند.
استفاده از دوچرخه های خوابیده به جای دوچرخه های معمولی
شاید تا حالا چنین دوچرخه هایی که کمی به پشت خم شده و در هنگام سوار شدن بر آن ها باید پاهایتان را دراز کنید را دیده باشید. استفاده از این نوع دوچرخه ها ضروری نیست مگر این که دچار مصدومیت در ناحیه شانه،زانو و یا باسن باشید.
استفاده نکردن از مایکروویو
شاید شما هم تا حالا شنیده باشید که قرار دادن غذاها در داخل مایکروویو باعث می شود که مواد مغذی غذاها از بین برود. باید بدانید که این موضوع به هیچ عنوان صحت ندارد زیرا مایکروویو با استفاده از امواج دارای انرژِی غذا را می پزد. این امواج باعث می شوند که مولکول های غذا به سرعت حرکت کنند و در نتیجه گرما انرژی آن ها بالا برود.
البته بسیاری از مواد در نتیجه گرم شدن در هر حالتی مقداری از مواد مغذی خود را از دست می دهند چه با مایکروویو پخته شوند چه با اجاق گاز یا هر وسیله گرمایی دیگر. اما از آن جا که پخت غذا با مایکروویو بسیار سریع تر از دیگر وسایل پخت و پز مانند اجاق گاز انجام می گیرد، این وسیله صدمه کمتری به مواد مغذی موجود در غذا به ویژه انواع ویتامین ها وارد می کند.
نخ دندان کشیدن
باید بدانید که تاثیر مثبت کشیدن نخ دندان تاکنون در هیچ تحقیق علمی به اثبات نرسیده است. نه تنها هیچ مدرکی دال بر مفید بودن این کار در افزایش سلامت دهان و دندان وجود ندارد بلکه تاکنون هیچ مطالعه مدونی نیز در این زمینه انجام نگرفته است.