برترین ها: تنوع شیرینی و خوراکیهای سنتی در استان قزوین، نشات گرفته از آداب و فرهنگ غذایی مردم این سرزمین است. انسانهایی خوشذوق و هنرمند که با انواع خوردنیهای بیهمتایشان، در سراسر ایران و جهان، شهرتی بههم زدهاند. از جملهی این شیرینیهای خوشمزه و وسوسهانگیز میتوان به به شیرینی بهشتی، اشاره کرد.
شیرینی بهشتی (شیرینی کرکی یا شیرینی نایینی)
مواد لازم:
پودر شکر 200 گرم
روغن قنادی 200 گرم
آرد سفید 400 گرم
روغن مایع 50 گرم
وانیل مقداری
پودر هل مقداری
پودر کاکائو مقداری
طرز تهیه:
1. پودر شکر و روغن را باهمزن میزنیم تاکاملا سفید شود وانیل پودر هل را اضافه میکنیم مرحله بعد آرد اضافه میکنیم.
2. خوب که مخلوط شد روغن مایع را میریزیم خمیر باید تااندازهای نرم شود که بتوانیم آن راباقیف بزنیم اگر سفت بود کمی روغن مایه نیز اضافه میکنیم.
3. رنگ شیرینی بهشتی هم بستگی به سلیقه خودمان دارد که از پودر کاکائو و زعفران میتوانیم استفاده کنیم .
4. خمیر که آماده شد داخل قیف ریخته وبا کمی فاصله از هم داخل دیس زده وروی آن را با کنجد خلال پسته یا سیاهدانه تزئین مکنیم وداخل فر بادرجه 200قرار میدهیم زمان پخت حدود 15 دقیقه میباشد.
شیرینی سه آرده (پادرازی)
مواد لازم:
روغن صاف 250 گرم
وانیل یک چهارم ق م
آرد گندم 125 گرم
آرد برنج 125 گرم
آرد نخودچی 150 گرم
پودر قند 150 گرم
هل یک دوم قاشق چایخوری
تخم مرغ 2 عدد
مواد رویی:
پودرقند یک دوم قاشق چایخوری
روغن مایع یک قاشق چایخوری
زرده 1 عدد
زعفران دم کرده یک دوم قاشق چایخوری
طرز تهیه:
1. آردها را با هم مخلوط کرده و روغن را اضافه میکنیم و خوب ورز میدهیم.
2. پودر هل را اضافه میکنیم و در ظرفی پودر قند را الک کرده و تخم مرغ و وانیل را اضافه میکنیم و با همزن میزنیم تا یکدست شوند.
3. مواد را به آردها افزوده و روی خمیر را با کیسه نایلونی پوشانده و 1 ساعت در یخچال استراحت میدهیم.
4. کمی از خمیر را بین دو کیسه یا کاغذ روغنی با وردنه به ضخامت 2-3 میلیمتر باز کرده و با قالب پادرازی قالب میزنیم و داخل سینی میچینیم و روی شیرینیها را زرده زده و روی زردهها ترکیب مواد رویی را میمالیم و در فر با دمای 180 درجه به مدت 10 دقیقه میپزیم.
شیرینی حاج کریمی
مواد خمیر:
روغن جامد 400 گرم
پودر قند 350 گرم
پودر هل یک قاشق چایخوری
تخم مرغ 5 عدد
ماست 60 میلی گرم
آرد گندم 500 گرم
آرد برنج 500 گرم
بیکینگ پودر یک قاشق چایخوری
مواد میانی:
پودر گردو 350 گرم
پودر قند 50 گرم
پودر هل یک قاشق چایخوری
دارچین یک قاشق چایخوری
گلاب 2 قاشق سوپخوری (30 میلی لیتر)
روغن مایع 2 قاشق سوپخوری (30 میلی لیتر)
مواد تزیینی:
کنجد
خلال پسته
طرز تهیه:
1. روغن جامد، پودر قند و هل را با همزن میزنیم تا خوب مخلوط شود.
2. ابتدا تخم مرغها را در ظرف دیگری شکسته کمی مخلوط میکنیم تا سفیده و زرده مخلوط شود.
3. بعد تخم مرغ و ماست را به مواد اضافه میکنیم و با مخلوط کن بهم میزنیم تا مخلوط یکدستی به دست آید.
4. در آخر آردها و بیکینگ پودر را که با یکدیگر الک شدهاند را بار دیگر از الک گذرانده به مخلوط اضافه میکنیم تا به شکل خمیر در بیاید. این خمیر ورز دادن نیاز ندارد.
5. خمیر را چند ساعت استراحت میدهیم.
6. مواد میانی خمیر را با یکدیگر مخلوط میکنیم و به شکل گلولهای به اندازه فندق درآورده آماده میگذاریم.
7. خمیر را پهن کرده و مواد میانی را با فاصله مناسب بر روی لایه اول قرار میدهیم. یک لایه دیگر از خمیر بر روی این دو قرار داده و قالب میزنیم.
8. دو لایه را کمی بهم فشار میدهیم تا به هم بچسبد.
9. داخل سینی را کمی چرب کرده و شیرینی را در سینی بچینید سپس روی هر کدام را با کنجد یا پسته تزئین کنید.
10. سینی را درون فری که از نیم ساعت قبل با حرارت 170 درجه سانتیگراد گرم کردهاید به مدت 20 – 25 دقیقه قرار دهید (وقتی زیر شیرینیها کمی طلایی شد یعنی پخته است)؛ اجازه دهید شیرینیها خنک شوند سپس درون ظرف مناسب قرار دهید و سرو کنید.
شیرینی روحافزا
مواد لازم:
شکر 1 کیلو
آرد سفید مخصوص قنادی نیم کیلو
روغن جامد 300 گرم
آب نیم کیلو
گلاب و هل به اندازه کافی
سرکه یک قاشق چایخوری
طرز تهیه:
1. ابتدا شکر و آب را مخلوط کرده و روی گاز گذاشته بعد از جوش آمدن، سرکه به آن اضافه شود. بصورت شربت نیم عسلی درآمده آن را از روی گاز برداشته و با یک کفگیر چوبی بهم بزنید تا به صورت فرنی درآید.
2. بعد روغن و آرد به روی گاز گذاشته تا مثل حلوا قرمز شده آن را به شکر اضافه کرده بهم بزنید نیم لیوان گلاب و مقدار پودر هل به آن اضافه شود.
3. آن را روی سینی شیرینی پهن کنید و مقدار پودر پسته روی آن میریزید و بعد از 2 ساعت که کاملاً سرد شد آنرا برش داده به صورت قالبهای لوزی ریز درمی آورید.
شیرینی نازک
مواد لازم
آرد سفید قنادی: 500 گرم
نمک: یک پنجم قاشق چای خوری
بیکینگ پودر: 2 قاشق چای خوری سر پر
کره یا مارگارین: 250 گرم
تخم مرغ کامل: 2 عدد
وانیل خالص: نوک قاشق چای خوری
خامهٔ صبحانه: 2 قاشق غذاخوری
ماست (معمولی): 150 گرم
مواد لازم برای مایهٔ درونی نازک:
کره یا مارگارین: 200 گرم
شکر: دو و یک چارک پیمانه (400 گرم)
آرد: 3 پیمانه (حدود 400 گرم)
هل سائیده شده: 1 قاشق چای خوری
جوز هندی رنده شده: یک عدد کوچک
این شیرینیها به علت داشتن کره یا مارگارین بسیار ترد و خوشخوراک بوده، قابلیت نگهداری نسبتاً طولانی دارند.
طرز تهیهٔ خمیر:
1. آرد، نمک و بیکینگ پودر را 3 بار با هم الک کنید.
2. کره یا مارگارین ذوب شده در دمای آشپزخانه را با همزن بزنید تا کرم رنگ شود.
3. 3 قاشق غذاخوری از مخلوط آرد را روی کره یا مارگارین ریخته، هم بزنید.
4. تخم مرغها را دانهدانه اضافه کرده هر بار مخلوط را هم بزنید، با اضافه کردن هر تخم مرغ 3 قاشق غذاخوری آرد به مایه اضافه نمایید.
5. با تخم مرغ دوم وانیل را هم اضافه نمایید (اضافه کردن آرد به صورت مرحله به مرحله برای سفت نگه داشتن خمیر است).
6. خامه را اضافه نموده، هم بزنید و مجدداً کمی از مخلوط آرد را به کار ببرید.
7. ماست را اضافه نموده، آن را به خورد خمیر بدهید.
8. در این مرحله همزن را خاموش کرده، باقیماندهٔ مخلوط آرد با دست به خورد خمیر بدهید.
9. در انتها خمیر به دست آمده خمیر نرم و لطیفی است که به دست تمیز نمیچسبد (منظور از دست تمیز دستی است که هنوز با خمیر تماس نداشته است). روی خمیر را بپوشانید تا مایه درونی را آماده سازید. (استفاده از هل و جوز هندی اجباری نبوده و سلیقه ایست ولی کاربرد آنها توصیه میشود).
طرز تهیهٔ مایه درونی:
1. همهٔ مواد را داخل دستگاه غذاساز ریخته، مخلوط نمایید یا اینکه به کمک نوک انگشتان مالش دهید تا به صورت خرده نان درآید.
طرز پیچیدن نازک:
1. در ابتدا فر را روی حرارت 180درجهٔ سانتی گراد روشن نمایید.
2. یک عدد سینی فر را با کاغذ روغنی پوشانده، کاغذ را با روغن مایع چرب کنید.
3. خمیر آماده شده را وزن کرده، آن را به دو قسمت مساوی تقسیم کنید.
4. باقیمانده را مجدداً به دو قسمت مساوی تقسیم کنید (برای تهیهٔ دو رولت برای نازک).
5. هر قسمت از خمیر را روی سطح کاری که آرد پاشی شده است به صورت چهارگوش به قطر 2 میلیمتر پهن کنید (آردهای اضافه را با قلم موی بزرگ بتکانید تا شیرینی بعد از پخت زیاد خشک نشود).
6. با مایهٔ درونی روی خمیر را بپوشانید.
7. با کف دست مواد را روی خمیر فشار دهید تا به آن بچسبد.
8. از یک طرف خمیر را به صورت رولت بپیچانید. دو طرف رولت را ببندید و کمی آن را تخت کنید و با کشیدن رولت آن را نازک تر کرده به آن طول بدهید.
9. رولت را با کارد دالبردار به صورت دلخواه برش دهید و برشها را درون سینی فر با فاصله بچینید. کار را با قسمت دوم خمیر تکرار کنید.
ادامه دارد...