یافته های مطالعه گروهی از محققان در دانشگاه پزشکی جان هاپکینگز آمریکا نشان می دهد نیترات (ماده موجود در گوشت های فراوری شده) می تواند منجر به نوعی بیماری روانی به نام «شیدایی» شود.
به گزارش به نقل از ایرنا ، براساس یافته های این مطالعه، افرادی که به دلیل یک دوره شدید بیماری بستری شده اند، سه برابر بیشتر از افرادی که سابقه ای جدی از هر نوع اختلال روانی نداشته اند گوشت های فراوری شده محتوی نیترات مصرف کرده اند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی علمی و پزشکی ساینس دیلی(science daily)،براساس این گزارش، آزمایش روی نمونه های حیوانی نیز نشان داد فقط چند هفته بعد از مصرف مواد حاوی نیترات، این نمونه ها علائم بیشتری از بیماری شیدایی از جمله بیش فعالی را دارند.
عوامل ژنتیکی و محیطی با بیماری شیدایی مرتبط است با این حال نتوانسته اند دلیل اصلی ابتلا به بیماری را توضیح دهند و محققان به شدت به دنبال عوامل محیطی مانند رژیم غذایی هستند که در شدت و کاهش آن نقش دارد.
رابرت یالکین(Robert Yolken) پزشک و استاد دانشگاه جان هاپکینز و محقق ارشد این مطالعه می گوید: تحقیقات آتی می تواند منجر به دست یافتن به رژیم هایی شود که شدت دوره های بیماری را در افراد مبتلا به آن و بیماری دوقطبی کاهش دهد.
بیماری شیدایی که با علائمی همچون بی خوابی، بیش فعالی و احساس سرخوشی شناسایی می شود، با افزایش انرژی و سرخوشی در فرد همراه است و چند هفته به طول می انجامد و معمولا در افراد مبتلا به اختلال دوقطبی مشاهده می شود اما احتمال دارد در افراد مبتلا به شیزوفرنی نیز دیده شود.
حالات شیدایی می تواند باعث رفتارهای مخاطره آمیز از جمله توهم شدید در افراد شود، به این دلیل بسیاری از بیمارانی که نوع شدیدی از آن را بروز می دهند در بیمارستان بستری می شوند.
یالکین و همکارانش در بازه ای یک دهه ای از سال 2007 تا 2017، مطالعه پیوسته ای را انجام داده و داده های مرتبط با سلامت و بهداشت، رژیم غذایی و خصوصیات جمعیت شناختی یک هزار و 101 نفر افراد 18 تا 65 سال مبتلا به اختلالات روانشناختی و افراد سالم را گردآورده و تحلیل کرده اند.
نزدیک به 55 درصد مشارکت کنندگان در این طرح زن، 55 درصد از نژاد قفقازی و 36 درصد افراد رنگین پوست بودند.
افراد مبتلا به اختلالات روانی از میان بیمارانی انتخاب شدند که در بیمارستان «شپرد پرد» در بالتیمور آمریکا دوره های درمانی را طی می کردند. افراد سالم در این مطالعه نیز با استفاده از اعلام فراخوان در دانشگاه ها و تاسیسات بهداشتی و درمانی محلی برگزیده شده اند.
تحقیق در مورد سوابق آنها در سال های 2007 تا 2017 نشان داد افرادی که به دلیل بیماری شیدایی بستری شده اند، به طور تقریبی سه و نیم برابر بیشتر از افراد بدون سابقه اختلال روانی گوشت فراوری شده مصرف کرده اند.
یالکین می گوید: ما رژیم های غذایی متفاوتی را بررسی کردیم و گوشت های فراوری شده به طور خاص تاثیر مشخصی داشت. نیترات از مدت ها پیش در گوشت های فراوری شده استفاده شده و تحقیقات نشان داده همچنین با ابتلا به بعضی سرطان ها و بیماری های مغزی و روانی مرتبط است.
یافته های این تحقیق در نشریه روانشناسی مولکولی نیز به تفصیل منتشر شده است.