در اینجا سعی داریم تا فواید و مضرات چای سبز را برایتان شرح دهیم زیرا اغلب مردم بر این عقیده اند که گیاهان طبیعی و یا دم نوش ها تنها خاصیت دارند اما این تفکرات درباره مهمترین خواص چای سبز اشتباه بوده و هر گیاهی ضرری هم دارد. چای سبز از جوانه ها و گلبرگ های تازه گیاه چای به دست می آید. در فرآیند تولید این چای اکسایش بسیار کم صورت می پذیرد. چای سبز انواع مختلفی همچون چینی و ژاپنی دارد. نوع ژاپنی آن به اوچا معروف است. در ادامه با طریقه مصرف چای سبز نیز آشنا خواهیم شد.
فواید و مضرات چای سبز، دانستنی مفید
ابتدا می خواهیم تا به فواید چای سبز بپردازیم که از این فواید می توان به پیشگیری کننده از حمله قلبی و سرطان، یک تونیک (تقویت کننده) بسیار مفید است، خاصیت ضد چربی (از هر نوع آن)، مقوی اعصاب، قدری می تواند برای پایین آوردن تب مفید باشد، تقویت معده، دفع سموم بدن، نفخ معده، جلوگیری از عوارض دیابت و آب مروارید، جلوگیری از بیماری کلیوی، باعث تقویت حافظه، کاهش وزن، برای افراد افسرده یک داروی ضد افسردگی، افزایش نشاط و احساس سرزندگی مخصوصا در زنان اشاره کرد. از مهمترین خواص چای سبز پیشگیری کننده حمله قلبی بود اما حتی بعد از حمله قلبی هم می تواند اثراتش برای بدن مفید باشد زیرا دانشمندان موسسه بهداشت کودکان انگلیسی ماده ای شیمیایی به نام اپیگالوکاتچین سه گالیت را در چای سبز پیدا کرده اند که وظیفه این ماده در بدن جلوگیری از مرگ برخی سلول های مفید بدن است. این اتفاقات معمولا بعد از حمله قلبی و یا سکته رخ می دهد. همینطور به غیر از جلوگیری از مرگ سلول ها، باعث ترمیم سلول های آسیب دیده می شود. همینطور مانع از فعالیت پروتئینی به نام استات یک می شود که پس از رویدادهای استرس آمیز نظیر حمله قلبی یا سکته در درون سلول فعال می گردد. همین امر کمک می کند تا حمله قلبی رخ ندهد و این از مهمترین خواص چای سبز می باشد. کسانی که کلسترول بالا دارند معمولا به حمله قلبی دچار می شوند اما چای سبز با داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی و ویتامین های A و C باعث کاهش کلسترول و جلوگیری از حمله ها نیز می شود. همچنین برای افرادی که بیماری دیابت دارد با مصرف این نوشیدنی قند خونشان با سرعت کمتری بالا رفته زیرا طرز کار این نوشیدنی در بدن به گونه ای است که با مهار فعالیت آنزیم آمیلاز بزاق و روده که مسئول هضم نشاسته است، باعث می شود تا نشاسته با سرعت آهسته تری در بدن بشکند. همانطور که جز خواص این ماده گفته شد کاهش دهنده وزن است و می توان گفت هیچ گونه عوارضی که قرص های شیمیایی می توانند داشته باشند را ندارد. به نوعی از نظر علمی روش کار این چای به گونه ای است که پلی فنول های چای سبز فعالیت آمیلاز بزاق را مهار می کند و بیشتر در ناحیه کمر تأثیر دارد و اندازه دور کمر افراد را کم می کند حتی برای افراد چاق هم مفید است زیرا به جز عمل لاغری که انجام می دهد، تری گلیسرید خون آن افراد را هم کم می کند. به طور کلی بر اساس تحقیقاتی که انجام شده ثابت شده است که این چای تأثیراتش بر روی زنان بیشتر است. همینطور بر طبق آزمایشاتی که بر روی افراد انجام شده فهمیده اند که اگر یک فردی در روز بین پنج فنجان یا بیشتر از این چای را بنوشد کمتر از افرادی که یک فنجان و یا اصلا نمی نوشند با خطر مرگ بیماری قلبی رو به رو خواهد شد اما این موضوع برای چای سبز اثبات شده و در باره چای سیاه صدق نمی کند. تمام این توضیحات برای نوشیدن این چای بود اما این چای می تواند به نوع دیگری هم فواید خود را نشان دهد. عصاره برگ این گیاه برای پوسیدگی دندان و ایجاد پلاک می تواند مفید باشد زیرا خاصیت ضد میکروبی دارد. بسیار از مردم با امراضی چون چربی خون بالا دست و پنجه نرم می کنند که تری گلیسیرید کاتچینی که در چای سبز موجود است فعالیت آنزیم لیپاز را در لوزالمعده مهار می کند که این امر باعث می شود چربی با سرعت بسیار کمی شکسته شود که در نتیجه باعث می شود چربی خون با سرعت کمی بالا برود. اگر بخواهیم زمان مناسب و طریقه مصرف چای سبز را بازگو کنیم باید گفت که بهتر است به دلیل خاصیت کاهش تری گلیسیریدی که دارد در میان وعده های غذایی مصرف شود تا بعد از خوردن وعده های غذایی از افزایش تری گلیسیرید خون در بدن جلوگیری کند زیرا این موضوع خود یک عامل بروز بیماری قلبی است. همینطور اگر این وعده های چای را به 5 فنجان افزایش دهیم باعث کاهش فشار خون تا 46 درصد نیز می شود. یک نوع بیماری دیگر در بدن وجود دارد به نام بیماری خودکار بدن که از این نوع بیماری می توان به التهاب و برخی از تاثیرات بر روی پوست اشاره کرد. چای سبز برای این نوع بیماری ها هم می تواند مفید باشد زیرا پژوهشگرن دانشکده پزشکی ژورژیا با تحقیقاتی که بر روی این گیاه انجام داده اند به ماده دیگری به نام EGCG رسیده اند که از گسترش آنتی ژن هایی که می توانند موجب تحریک ایمنی بدن می شوند، جلوگیری می کند و این موضوع باعث جلوگیری از ابتلا به سرطان و باعث محافظت افراد از این نوع بیماری های خودکار می شود که این خود نوعی از فواید و مضرات چای سبز می باشد.
موارد منع مصرف چای سبز
به طور کلی تمامی این تحقیقات ذکر شده پژوهندگان ابتدا بر روی حیوانات انجام می شود. بعد از گفتن موارد مفید این گیاه نوبت به موارد منع مصرف آن می رسد که به شرح زیر هستند:
1- نباید در دوران شیردهی از چای سبز نوشید.
2- با داروهایی منع مصرف دارد زیرا باعث افزایش اثر متی سیلین و بنزیل پنی سیلین، تشدید اثر آسپیرین و سایر داروهای ضد انعقاد مانند وارفارین می شود.
3- با فرآورده های آهن و یا برای شیر خوارها که قطره آهن مصرف می کنند و یا ترکیبات پلی فنول منع بوده زیرا مقداری از این چای می تواند با سوخت و ساز آهن عمل عکس داده و باعث کم خونی شود.
4- باید از مصرف بیش از اندازه ذکر شده یعنی 5 فنجان پرهیز کرد زیرا دارای کافئین بوده و ازدیاد مصرف آن باعث عصبانیت، بی خوابی و بی قراری می شود.
5- اگر دچار بیماری میگرن هستید مقدار مصرفتان از 5 فنجان باید کمتر باشد.
6- اگر دچار بیماری فشار چشم هستید کاملا مصرف این نوشیدنی برایتان ممنوع است و باید در طریقه مصرف چای سبز هوشیار باشید.