شکلات از دانههای درخت کاکائو تئوبروما که در مناطق گرمسیر رشد میکنند، تهیه میشود. اولین کاربرد شکلات به تمدن اولمک در مسوآمریکا بر میگردد. پس از مدتی شکلات در سراسر جهان محبوب شد و امروزه میلیونها نفر از کوچک و بزرگ طرفدار آن هستند. اما کسانی که عاشق شکلات هستند، همیشه در معرض استرس هستند که این ماده غذایی باعث افزایش وزن یا به خطر افتادن سلامت دندانهایشان میشود. این در حالی است که خوردن شکلات میتواند خواص درمانی و تاثیرات بینظیری برای بدن داشته باشد. با خواص شکلات با ما همراه باشید.
مناسب برای قلب و گردش خون
مطالعات اخیر نشان میدهد که آنتیاکسیدانهای موجود در شکلات به باز شدن عروق خونی کمک کرده و از چسبیدن گلبولهای سفید به دیوارههای رگهای خونی جلوگیری میکند. این دو عامل بزرگ ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی است که مصرف شکلات نقش بسزایی در بهبود آنها دارد. بر اساس مطالعات اخیر کسانی که هفتهای یک تا دوبار شکلات مصرف میکردند، خطرات سکته و حملات قلبی در آنها به مقدار یکسوم کاهش یافته است.
کاهش کلسترول
کاکائو موجود در شکلات حاوی اسید اولئیک است که حین این که کلسترول بد خون را کاهش میدهد، سطح کلسترول خوب را افزایش میدهد.
کاهش وزن
برخلاف تصور عموم، شکلات کمک زیادی به کم کردن وزن میکند. خوردن شکلات هورمونهایی در مغز ترشح میکند که فرد احساس سیری میکند. بنابراین در رژیمهای لاغری بسیار موثر عمل میکند.
رفع سرفه
یکی دیگر از خواص شکلات رفع سرفه است. بر اساس مطالعات شکلات مثل کدئین به دلیل تئوبرومین موجود در آن سرفه را متوقف کرد.
بسیار مفید برای افراد باردار
خوردن شکلات در دوران بارداری موجب پیشگیری از استرس و بهبود روحیه فرد باردار میشود. مطالعات نشان میدهد نوزادان چنین مادرانی که در دوران بارداری شکلات مصرف کردند از سایر نوزادان بیشتر میخندند.
جلوگیری از ابتلا به دیابت
باورنکردنی است که شکلات میتواند خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهد. اما شکلات برای بهبود حساسیت به انسولین تایید شده است. بنابراین شکلات تلخ ممکن است برای جلوگیری از دیابت مفید باشد. اما بهتر است افراد مبتلا به دیابت و چاقی پیش از گنجاندن شکلات تیره در برنامه غذایی خود با پزشک مشورت کنند.
سلامت پوست
فلاونولهای این ماده غذایی خوشخوراک، پوست را در مقابل آسیبهای خورشیدی محافظت میکند. شکلات برای ساخت بسیاری از ماسکهای زیبایی کاربرد دارد چون علاوه بر این که باعث رطوبت رسانی و لطافت پوست میشود ضدچروک هم است.
درباره اصول و راههای مراقبت از پوست بیشتر بخوانید.
سلامت مغز
مصرف شکلات تمرکز و حافظه را تقویت میکند. در واقع فلاونوئیدهای موجود در این ماده عامل چنین تغییری هستند که جریان خون رسانی به مغز را 2 تا 3 ساعت تحریک میکنند.
ایجاد حس خوب و شادی
بوی شکلات امواج مغزی تتا که موجب ریلکسیشن میشود را افزایش می دهد. فنیل اتیلامین (PEA) موجود در شکلات مغز شما را تشویق میکند تا آندورفینهای حس شادی را ترشح کند.
سایر خواص شکلات
- شکلات دارای مواد معدنی مفیدی از جمله پتاسیم، روی و سلنیوم است.
- ترکیبات ضدباکتری در دانه کاکائو، تاثیر شکر را تا حد زیادی جبران کرده و از پوسیدگی دندانها جلوگیری میکند.
- این خوراکی خستگی را کاهش داده و باعث افزایش انرژی میشود.
- آنتی اکسیدانهای شکلات در حفظ جوانی مؤثر است.
- ریز مغذیهای موجود در شکلات تشکیل باکتریهای مفید در بدن را تسریع میکند.
نکات مهم برای مصرف شکلات
- شکلات تیره تلخ تنها شکلاتی است که برای سلامتی مفید است. بعضی شکلاتهای سفید هم برای بدن فوایدی دارند اما تاثیرات آن کمتر از شکلات تلخ است.
- مصرف شکلات نباید بیش از 50 گرم در روز باشد. بنابراین تعادل را رعایت کنید.