خوراک قفقازی:
مواد لازم:
هویج 5 عدد
بادمجان 5 عدد
کدو سبز 5 عدد
فلفل دلمهای 2 عدد
لوبیاسبز 2 لیوان
قارچ یک بسته
پیازداغ سه قاشق غذاخوری
گوشت چرخ کرده 300 گرم
رب دو قاشق غذاخوری
سیر پنج حبه بزرگ
ماست سون سه لیوان
سس مایونز سه قاشق غذاخوری
نمک و فلفل سیاه به اندازه لازم
چیپس خلالی به اندازه دلخواه
روغن زیتون 3 قاشق غذاخوری
طرز تهیه خوراک قفقازی
صبا عباسپور؛ اول همه سبزیجات را میشوریم. بادمجان، کدو، هویج، فلفل دلمهای و لوبیاسبز را خلالی برش میزنیم. همه مواد را با نصف قارچها داخل قابلمه میریزیم و اندازه نصف لیوان آب میریزیم و میگذاریم روی ملایم گاز تا مواد بخار پز شود. بعد از اینکه مواد بخار پز شد همه را توی یک آبکش خالی میکنیم و کنار میگذاریم.
داخل یک ماهی تابه بزرگ کمی روغن زیتون میریزیم و سبزیجات را اضافه میکنیم و حدود یک ربع مواد را با هم تفت میدهیم و بعد گاز را خاموش میکنیم و کنار میگذاریم تا خنک بشود. حالا به مهمترین بخش تهیه خوراک قفقازی میرسیم که درست کردن سس است. ماست و سس مایونز را با هم مخلوط میکنیم و حبههای سیر را داخل آن رنده میکنیم. نمک و فلفل را اضافه میکنیم و خوب هم میزنیم.
همه طعم این خوراک به طعم سیر رنده شده در سس بستگی دارد که بهتر است طعم قالبی باشد. در این مرحله سس را به سبیزجات تفت داده شده اضافه میکنیم و چند قاشق از آن را نگه میداریم. سبیزیجات را که خوب با سس مخلوط شده در ظرف مورد نظر برای سرو میریزیم. با باقی مانده سس روی سطح خوراک قفقازی را میپوشانیم به شکلی که کاملا سفید باشد.
در این مرحله که آخرین مرحله است، گوش چرخ کرده را که با پیاز داغ و ادویه و رب گوجه تفت داده ایم و آماده کرده ایم، روی خوراک میریزیم. قارچ تفت داده شده و چیپس خلالی را نیز روی خوراک میچینیم و به دلخواه تزیین میکنیم. ظرف خوراک را به مدت سه ساعت داخل یخچال میگذاریم تا خنک بشود. خوراک قفقازی لذیذ ما آماده ست. این غذا به صورت سرد سرو میشود.
انواع: خوراک قفازی را میتوان به صورت یک غذای گرم هم استفاده کرد که در آن صورت باید به جای سس مخلوط ماست و سس مایونز و سیر از سسی داغ که حاوی رب گوجه و کره و کمی آب جوش است، برای روی خوراک استفاده کرد. توصیه من به شما سس ماست و سیر است. حتما امتحان کنید.
فواید: مواد اصلی تشکیل دهنده خوراک قففازی سبزیجات است. بادمجان حاوی مقادیر زیادی آب است که برای جلوگیری از ایجاد چین و چروک روی پوست مفید است. همچنین یکی از خواص بادمجان جلوگیری از ابتلا به کم خونیست.
کدو سبز حاوی مقادیر بالایی از انواع ویتامین c. و ویتامینهای B. از جمله فولات و ویتامین A. و مواد معدنی از جمله پتاسیم، منگنز، فسفر، کربوهیدرات، پروتئین و فیبر است. هویج منبع غنی بتاکاروتن است که پیش ساز ویتامین A. میشود. بتاکاروتن یک آنتی اکسیدان است و بیماریهای ناشی از پیری را کاهش میدهد.
فلفل دلمهای سرشار از ویتامینهای گروه B. مانند تیامین، ریبوفلاوین و ویتامین B6 است که ویتامینهای موثر در تبدیل مواد غذایی به انرژی هستند.
لوبیا سبز حاوی رنگدانه آنتی اکسیدانی به نام فلاوونوئیدهاست که برای بدن بسیار مفید است. این ترکیب رشد سلولهای سرطاتی سینه و رودهها را کاهش میدهد. از خواص بی شمار سیر هم میتوان به کاهش فشار خون و کلسترول بالا اشاره کرد. این خوراک یکی از غذاهای برتر آذربایجانی است.