ما مردم آسیایی آداب و رسومی داریم که بهشون پایبندیم که انجامشون برای ما زشت محسوب میشه. این مسئله در فرهنگ ماها ریشه داره، مثلا ما ایرانی ها وقتی میزبان هستیم زشت میدونیم که زودتر از مهمان از سفره ی غذا بلند بشیم یا اگه در روسیه باشید باید مقداری از غذاتون رو در بشقاب بزارید تا میزبان بدونه غذا به اندازه ی کافی بوده و شما کاملا سیر شدید. چینی ها و مردم آسیای شرقی هم مردمانی سنتی هستن که یه سری اصول و قواعد رو اگه انجام بدید یا ندید ممکنه بهشون بر بخوره. مثلا مردم چین عادت دارن که غذا رو میزبان برای همه ی افراد سفارش بده و قبل از شروع هم یه سخنرانی کوچک انجام بده و و بعد از سرو با دعوت مهمان ها به غذا بعد از همه شروع خوردن کنه. شما باید نحوه ی درست خوردن غذای چینی با چاپستیک ( چوب غذاخوری) رو بلد باشید و اگه از اونا استفاده نمیکنید مرتب بزارید روی میز باشن و به سمت افرادی که دور میز نشستن نگیرید و یا اونا رو توی کاسه برنجتون فرو نکنید و بزارید بمونه چون این کار رو توهین میدونن. اینها اصول و رسومی هستن که شاید منسوخ شده باشن اما مهم هستن، با این حال بهتره بدونید اصول خوردن غذای چینی چجورین. برای آموزش قدم به قدم اصول خوردن غذای چینی و رستوران گردی در چین با ما باشید.
زودتر از همیشه گرسنه شید
اینجا آمریکا نیست که مردم هروقت دلشون خواست شام بخورن و نصف شب یادشون بیاد که هیچی نخوردن. رستوران های چین ساعت 9 دیگه شام سرو نمیکنن چون بیشتر مردم چینی شامشون رو دیگه ساعت 6 خوردن. سعی کنید خیلی زودتر از همیشه به فکر شام باشید اما اگه دیروقت یاد شام افتادید تنها راهی که دارید اینه که یه سر به فست فودهای مک دونالد بزنید.
سفارش غذا به سبک و سیاق مردم چین
یکی از اصول خوردن غذای چینی اینه که در چین معمولا میزبان غذای همه ی افراد رو سفارش میده و البته پول همه ی میز رو حساب میکنه برای همین گارسون ها یک منو برای شما میارن. این منو خیلی ضخیم تر از منوهای ما هستش برای اینکه در رستوران های این کشور ده ها تا صدها غذا همزمان پخته و سرو میشه. گارسون های چینی عادت دارن که در حین انتخاب شما به کارهای خودشون برسن پس با خیالی آسوده انتخاب و مشورت کنید. البته چون غذاها رو همه با هم اشتراکی میخورن و مدل های زیادی از غذا روی یه میز در حجم کمتر قرار دارن، بهتره که انتخاب غذا رو هم به عهده ی یک نفر بزارید مطمئن باشید این راه موثرتره.
ساختار منوی چینی ها
در رستوران های معمولی چینی که اکثریت مردم چین و خانواده ها بهش مراجعه میکنن، منوها معولا با غذاهای خونگی شروع میشن. بعد از اون غذاهایی لوکس و مهمان پسند بر اساس منطقه ای که رستوران در اونجا قرار داره، غذاهایی مثل غذاهای دریایی، آبگوشت سیب زمینی تند یا کباب اردک، که به دنبال اون غذاهای سالادی سرد، غذاهای گوشتی، سبزی های سرخ شده و در آخر هم مواد غذایی اصلی چینی ها مثل نودل، برنج و کوفته قرار دارن.
کجا چی بخوریم
غذاهای چینی بیش از حد متنوعن و شما در این کشور با دنیایی از تنوع غذای رو به رو هستید، اما برای ما که غذاهای اونا رو خوب نمیشناسیم شاید این قضیه ترسناک باشه ، اما نگران نباشید بعضی از غذای چینی هستن که خیلی متداول هستن و توی همه ی رستوران های چینی سرو میشن . این غذاها خوش طعم و البته خارجی پسند هستن برای همین میتونید اونا رو امتحان کنید. جیدان چائوفان (jidan chaofan) یا برنج همراه با تخم مرغ سرخ شده، خیهونگشی چائو جیدان (xihongshi chao jidan) یا گوجه همراه با تخم مرغ سرخ شده، گنگبائو جیدان (gongbao jiding) که مرغ تکه تکه شده همراه با بادام زمینی و فلفل خشک است و پای هانگ گوئا (pai huanggua) که نوعی سالاد سرد با خیار و سیره. در شهرهای شمالی و پکن، میتونید انتظار کباب های پر ملات و خوشمزه ی اردک و بره ، نودل های نشاسته دار و سیر زیاد رو رو داشته باشید. در سیچوان غذاهای چیلی دهانتون رو بی حس میکنه و طعم غالب غذاهاشون تندی زیاده. در جنوب چین غذاهای کانتونی مثل دلمه ی چینی و گوشت های بریان شده رو می پسندن. در نهایت به طعم های بی بدیل جنوب شرق آسیاییِ استان ینان، نودل های برنجی گوانجو و غذاهای پخته شده در دیگچه های خشک استان هونان نیازی به وصف ندارن، همه از این مجموعه غذایی بی نظیر چشیده یا چیزی درباره اش شنیدن.
بدونید چقدر باید سفارش بدید
قاعده ی رایج مردم چین بر این هستش که به ازای هر بشقابی که سفارش میدن، یک کاسه سوپ و برنج هم دریافت میکنن. خوردن غذایی چینی در گروه های بزرگ لذت بیشتری داره، چون میتونید هم بیشتر و هم متنوع تر غذا بخورید و در کنارش هزینه ی هر فرد هم کمتر درمیاد. در چین خیلی به پیش غذا و دسر و غذای اصلی توجه ندارن و همه ی غذاها رو همزمان با هم سفارش میدن. برای یک میز شش نفره از غذاهای چینی؛ دو بشقاب سالاد و سه تا پنج بشقاب غذای اصلی و دو سوپ سبزی معطر به همراه برنج کفایت میکنه و به طور معمول این حد از غذای چینی برای وعده ی شام کفایت میکنه.
سفارشی متعادل از همه ی غذاها رو یاد بگیرید
یکی از دلایلی که در چین یک نفر برای همه سفارش میده اینه که سفارش غذای چینی رو باید متعادل و هماهنگ سفارش داد. ترکیبی از غذاهای گرم و سرد، طعم ها و ترکیب هایی که مکمل هم باشن، غذاهای گوشتی و کبابی در کنار بشقاب های سبزیجات. بر اساس طب سنتی چین " یین و یانگ" به این نکته اشاره دارن که چطور غذاهای مختلف در بدن تولید انرژی سرد و گرم میکنن. اگه به این اصول معتقد نیستید هم میتونید چندین بشقاب کباب سفارش و بدید و خودتون رو درگیر نکنید. یک وعده ی خوب غذای چینی باید بین یین و یانگ (سرد و گرم) تعادل ایجاد کن، مثلا خیار که طبع سرد داره با فلفل که طبع گرم داره در یک وعده خورده بشن.
بشقاب تکی تعطیل
غذای چینی رو در بشقاب های متعدد در وسط میز سرو میکنن تا همه ی افراد بهشون دسترسی داشت باشن. تنها بشقابی که تکی هستش بشقاب برنج شما خواهد بود. تعارف رو بذارید کنار چون مردم چین اصلا اهل تعارف نیستن و هرچیزی که مایل بشن رو میخورن. در مجالس رسمی از چاپستیک هایی برای کشیدن غذای چینی توی بشقاب ها وجود دارن و چاپستیک هایی مخصوص هر نفر. اما خب در وعده های روزمره شما فقط یک چاپستیک دارید که میتونید ازش برای کشیدن و خوردن استفاده کنید.
نیازی به تعارف و تشریفات نیست
برای پرداخت صورتحساب نیازی نیست از جاتون بلند شید و گارسون ها براتون صورتحساب رو میارن و البته برای غذای چینی نیازی نیست که انعام پرداخت کنید چون جزوی از فرهنگشون نیست. کلا اینو به خاطر داشته باشید این مردمان اصلا با تعارف آشنایی ندارن.