محمود واعظی امشب در گفتوگوی تلویزیونی با بیان اینکه یک عامل فقط ریشه مشکلات امروز کشور نیست اظهار کرد: همین دولت تا چند ماه قبل ثبات اقتصادی ایجاد کرد. دولت هم تغییر رویه نداد و سیاست خود را پیش برد. آنچه موجب مشکلات شد، فشار از خارج بود. این فشار باید در داخل مدیریت میشد. ما باید به سرعت خود را آماده کنیم که عکسالعمل مناسبی نسبت به فشارهای بیرونی نشان دهیم. فشارهای خارجی، اقتصادی، سیاسی و جنگ روانی و تبلیغاتی بود. به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایسنا، وی با بیان اینکه ریشه مشکلات کشور در مجموعهای از عوامل اقتصادی، سیاسی و روانی است خاطرنشان کرد: دولت باید آمادگی کامل را به وجود آورد که به مقابله با جنگ اقتصادی برود. ما باید تلاش کنیم که نقاط ضعف را جبران کنیم. ما کاستیهایی داریم که باید آنها را برطرف کنیم. ما باید بهتر عمل میکردیم. تولید کننده بخش خصوصی و بنگاههای اقتصادی هم باید خود را با شرایط جنگ اقتصادی وفق دهند. تولید باید به موقع عرضه شود و به بهانه مصرف و ولع برای خرید، اجناس نباید گران شود. مردم هم باید رفتار معقولی از خود نشان دهند. البته رفتار مردم معقول است ولی برخی رفتارهایی از خود نشان میدهند مثلا در شرایط گرانی ارز آوردن ارز به بازار بهتر است یا خرید آن؟
واعظی بیان کرد: آمریکا، امارات و عربستان بازارهایی در سلیمانیه، هرات و دوبی درست کردهاند که ارز را در این بازارهای کوچک بالا برده و بازار ایران هم از آنها تبعیت میکند. در حال حاضر 13-14 میلیارد دلار با قیمت 4200 تومان برای 24 قلم از ارزاق عمومی مردم پرداخت میشود. 25 میلیارد دلار هم ارزی است که نیازمندیهای کشور از طریق سامانه نیما وارد میشود. یک درصد از ارز کشور هم در کوچههاست که قیمت آن تعیین کننده اقتصاد کشور نیست. اگر سه مولفه دولت، تولید کننده و کسبه مردم با هم همراهی کنند مشکلات حل میشود. مردم مطمئن باشند ارزاق گران نمیشود و این ارزاق در حد نیاز در کشور وجود دارد و آنچه نیاز دارند بخرند.
رییس دفتر رییس جمهور با تاکید بر اینکه دولت از مشکلات مردم آگاهی دارد و دنبال راه حل برای آنهاست گفت: وزیر کار و اقتصاد استیضاح شدند اما اکنون وضع بهتر شده است؟ دولت دنبال آن بود وزیری را انتخاب کند که بهتر از قبل باشد. روی آن مطالعه میکرد اما مجلس، وزرا را استیضاح کرد. به هر حال انتخاب وزرای جدید در حال بررسی است و یک شبه نمیتوان وزیر جدید انتخاب کرد. رییس جمهور هم در حال مطالعه و مشورت گرفتن برای انتخاب وزرا است. امروز هم رییس مجلس با رییس جمهور جلسه داشت که اگر مجلس قصد دارد رای به تشکیل وزارت بازرگانی بدهد، دولت فعلا وزیر انتخاب نکند در غیر این صورت وزرای استیضاح شده در دو سه هفته آینده انتخاب میشوند.
وی تاکید کرد:وظیفه دولت، صداوسیما، رسانهها و نخبگان این است که بیشتر با مردم صحبت کرده و مسائل را برای مردم باز کنند و آنها تحت تاثیر شایعات قرار نگیرند. وقتی بر اساس نیاز کالا خریداری شود، همیشه اجناس وجود دارد اما اگر سه چهار برابر نیاز خرید شود کمبود میشود. دولت 20 درصد بیشتر از نیاز کشور کالا خریداری میکند ولی نه اینکه سه چهار برابر نیاز کشور کالاها تهیه شود. ما در دوران گذار قرار داریم. یکی دو ماه دیگر شرایط عادی میشود. مردم نگران نباشند. ما کالا به اندازه کافی خرید کردهایم. اولویت اول دولت هم سفره مردم، ارزاق و داروست. ما با همکاری هم میتوانیم بر مشکلات فائق آییم.
وی در پاسخ به سوالی در مورد قیمت ارز تاکید کرد: دولت دنبال پایین آمدن قیمت ارز است و قیمت فعلی ارز به هیچ وجه برای ما قابل قبول نیست. با سازوکارهایی که دولت طراحی میکند قیمت ارز قطعا پایین میآید.
رییس دفتر رییس جمهور در بخش دیگری از این گفتوگو با اشاره به سفر رییس جمهور به نیویورک برای شرکت در هفتاد و سومین مجمع عمومی سازمان ملل بیان کرد: هدف ما از این سفر بیان مواضع کشور، پاسخ به ابهامات، مصاحبه با رسانهها و هماهنگی بیشتر با نهادهای بینالمللی است. این سفر یکی از سفرهای خوب ما بود و به اکثر اهداف خود دست یافتیم.
واعظی با بیان اینکه ما طبق برنامه خود را آماده این سفر کرده بودیم، خاطرنشان کرد:دو هفته قبل از ایام سفر با توجه به اینکه آمریکا رییس دورهای شورای امنیت شده بود ترامپ ااعلام کرد ریاست این جلسه را به عهده گرفته و موضوع این جلسه هم ایران است. برخی سیاسیون و دلسوزان توصیه کردند که رییس جمهور به این سفر نرود. دیدگاه دیگر این بود که ما هر وقت غیبت داشتهایم ضرر کردیم و چون استدلال منطقی و حقوقی داریم، مخاطبان خود را پیدا میکنیم. پس از بررسیها و مشورتهای لازم تصمیم گرفتیم به سفر برویم.
واعظی ادامه داد:در سفر همه شرایط عوض شد. موضوع جلسه شورای امنیت تغییر کرد و آمریکا مجبور به عقب نشینی شد. در جلسه شورای امنیت که با موضوع عدم اشاعه بود ترامپ حرفهای مجمع عمومی خود را تکرار کرد ولی همه کشورهای عضو از برجام دفاع کردند و جلسه به ضرر آمریکا شد.
واعظی درباره دلیل تلاش ترامپ برای دیدار با رییس جمهور کشورمان گفت: شرایط ترامپ در آمریکا خوب نیست و در نوامبر هم در آمریکا انتخابات بسیار مهمی برگزار میشود که جمهوریخواهان و دموکراتها در این انتخابات تلاش میکنند. ترامپ به دنبال دستاورد خارجی است و مذاکره با کره شمالی آن طور که میخواست جواب نداد پس به دنبال تفاهم با ایران است و در یک ماه گذشته مرتب از طریق مقامات مختلف بحث مذاکره بیشرط را مطرح کرده است.
وی با بیان اینکه موضع ما این است که مذاکره برای مذاکره معنا ندارد، خاطرنشان کرد: کسی که برجام را نقض کرده است نمیتواند ادعای مذاکره کند. او اول باید به میز مذاکره برجام بازگردد به تعهدات خود عمل کند و بعد ادعای دیگری داشته باشد. در این سفر مراجعاتی برای دیدار انجام شد اما موضع ایران هم مشخص بود. واعظی درباره توئیت ترامپ درباره روحانی و احتمال ملاقات در آینده با وی اظهار کرد: ترامپ شخصیت باثباتی ندارد که بتوانیم روی حرفش حساب کنیم. سه ساعت بعد از این توئیت وی از لغاتی استفاده کرد که هیچ سیاستمداری از آن استفاده نمیکند. نه روی توئیت او میشود حساب کرد نه سخنرانیاش در مجمع عمومی. وی از ادبیات سخیفی در مورد کشورهای مختلف در سخنرانی مجمع عمومی استفاده کرد و سطح سخنرانی را بسیار پایین آورد. این معمول نیست که همه حضار به رییس جمهور آمریکا بخندند و وی بگوید که انتظار چنین عکسالعملی را ندارد.
رییس دفتر رییس جمهور خاطرنشان کرد: ترامپ صحبتهای ضد و نقیض دارد و در داخل آمریکا مردم و بسیاری از رسانهها ناراحت هستند که در سازمان ملل رییس جمهورشان به مضحکه گرفته شد.
وی درباره صحبتهای نتانیاهو نیز بیان کرد: حرفهای او دیگر خریداری ندارد. همان جا رسانهها گفتند حرفهای نتانیاهو درباره ایران هیچ وقت درست نبوده است. کشوری که سلاح اتمی دارد و عضو آژانس نیست چطور به خود اجازه میدهد چنین حرفهایی بزند؟
واعظی درباره واکنش کشورهای دیگر به سخنان رییس جمهور کشورمان در مجمع عمومی گفت: سران سایر کشورها مرتب به ما میگفتند سخنرانی رییس جمهور بسیار متین بود و ایران پاسخهای منطقی داشت. آنها صحبتهای رییس جمهور را در مقابل صحبتهای ترامپ قرار دادند و سخنان ترامپ را سخیف و غیر حقوقی و اظهارات رییس جمهور کشورمان را منطقی، سیاسی و حقوقی میدانستند. ما در دیدارها تشریح کردیم که دوران یک جانبه گرایی سپری شده و رهبران سایر کشورها هم از جمله کشورهای اروپایی هم به دنبال یک جانبه گرایی نیستند. در مجموع سایر کشورها از مواضع کشورمان خیلی خوب استقبال کردند.
وی در مورد دیدارهای دو جانبه با سران سایر کشورها هم گفت: تنظیم روابط اقتصادی و پیامدهای خروج آمریکا از برجام بحثهایی بود که در دیدارهای دو جانبه داشتیم. سران کشورها هم اقدام تروریستی اهواز را محکوم میکردند. البته در آمریکا اول مطرح شد که در موضوع اهواز ایران باید به اقدامات خودش بازگردد و بررسی کند چرا در اهواز آن اتفاق افتاد اما رییس جمهور در دیدار با مسئولان رسانهها بیان کرد که اگر این حرف درست باشد، در مورد 11 سپتامبر هم صدق میکند. البته شورای امنیت هم بیانیه داد و این اقدام تروریستی را محکوم کرد.
رییس دفتر رییس جمهور درباره دیدار روحانی با رییس صندوق بینالمللی پول نیز بیان کرد: صندوق بینالمللی پول تلاش دارد حامی کشورهای عضو خود بوده و در مسائل سیاسی بیطرف باشد. آنها در این دیدار اعلام کردند که از اصول صندوق بینالمللی پول خارج نشده و تحت تاثیر مسائل سیاسی قرار نمیگیرند و هرچه در توان دارند برای حمایت از ایران به کار میبندند.
واعظی همچنین درباره دیدار رییس جمهور با سران کشورهای فرانسه و انگلیس گفت: در این دیدارها آنها اعلام کردند به جد دنبال حفظ برجام هستند زیرا برجام دستاوردی بینالمللی بوده و آنها اجازه نمیدهند یک کشور این دستاورد را از بین ببرد. آنها بیان کردند که اجرای تعهدات برای آنها مهم است. همچنین بیان کردند شرکتهای بزرگی که در اروپا شعبه دارند، ممکن است به خاطر همکاری با ایران محدود شوند به همین دلیل از ما فرصت خواستند تا روی این موضوع کار کنند. البته تاکید کردند مشوق بانکها و شرکتهایی هستند که در آمریکا فعالیت ندارند.
واعظی با بیان اینکه تلاش این کشورها این است که تا آبانماه اقدامات عملی خود را اعلام کنند تصریح کرد: کشورهایی هم که عضو 1+4 نیستند هم بر حفظ برجام تاکید دارند. مثلا ژاپن اعلام کرد که در حال مذاکره با آمریکا است تا موافقت آمریکا را برای خرید نفت از ایران جلب کند. مسالهای که باید مد نظر قرار بگیرد این است که بسیاری از کشورهای بزرگ چند ملیتی بوده و سهامداران آنها آمریکایی هستند یا این شرکتها در آمریکا شعبه دارند بنابراین ملاحظاتی در همکاری با ایران دارند. اما اروپا اراده سیاسی برای حفظ برجام دارد. آنها پیشنهاد کردهاند که بانکهای مرکزی آنها با بانک مرکزی ایران وارد مبادلات شود. آنها در حال طراحی سازوکاری برای تجارت با ما هستند. ما هم آمادگی داریم با یورو با این کشورها همکاری کنیم. ما در مراودات خود با اروپا و حتی ترکیه و روسیه دنبال این هستیم که تجارت خود را بدون وابستگی به دلار پیش برده و در حال طراحی سازوکاری هستیم که دلار را دور بزنیم.
وی در مورد کارشکنی آمریکا برای ادامه برجام خاطرنشان کرد: آمریکا از تمام امکانات سیاسی، تبلیغاتی و نفوذ خود در برخی کشورهایی مثل عربستان، امارات و رژیم صهیونیستی استفاده میکند تا فشار اقتصادی بر ما تحمیل کند. آمریکا بود که مذاکره را به هم زد و جنگ اقتصادی علیه ما به راه انداخت. اگر ما بتوانیم 7-8 ماه خوب مقاومت کنیم از این شرایط قطعا عبور میکنیم. ما باید در دنیا یارگیری کرده و از همه ابزارها و روابط خود استفاده کنیم.
وی در پاسخ به این انتقاد که دولت بیشتر به فکر همکاری با اروپاست نه آسیا و به همین دلیل ایران در هند و چین سفیری ندارد گفت: ما در پاریس هم سفیر نداریم. در دوران تابستان سفرا تغییر میکنند و بین برگشتن سفیر قبلی و انتخاب سفیر جدید وقفهای ایجاد میشود. در حال حاضر سفارتخانههای کشورهایی که نام برده شد سرپرست و مسئول دارند و دستورالعملها از تهران به آنها میرسد. انتخاب سفیر یک پروسه در داخل کشور و یک پروسه در خارج از کشور دارد. اگر اشکالی در این دو پروسه پیش بیاید انتخاب سفیر به تاخیر میافتد.
وی افزود: سفیر کشورمان در هند به عنوان معاون اقتصادی وزارت خارجه انتخاب شد. ما فردی را جایگزین کردیم ولی او منصرف شد. در حال حاضر پروسه داخلی انتخاب سفیر جدید تمام شده و پس از توافق هند، سفیر اعزام میشود. سفیر کشورمان در چین هم به عنوان رییس بانک مرکزی انتخاب شد و پروسه انتخاب سفیر جدید باید طی شود. فرد جدیدی هم انتخاب شده ولی وقتی این پروسهها طی شد آن را اعلام میکنیم.
رییس دفتر رییس جمهور در پایان با اشاره به اینکه نگاه ما به شرق و آسیا بسیار جدی است بیان کرد: اینکه مطرح شود دولت فقط با اروپا کار میکند اشتباه است. ما با هند، چین، ژاپن و کره روابط نزدیک داریم. روابط ما با چین در 6 ماه گذشته حدود 14 درصد افزایش داشته است و چین اولین شریک تجاری ماست. حجم روابط مابا هند نیز از بسیاری از کشورهای اروپایی بیشتر است.