هرچند که همیشه این گروه از مواد غذایی به دلیل وجود پروتئین و آهن گیاهی در گروه گوشت ها قرار می گرفتند،اما اخیرا و به دلیل این که فاقد هر گونه چربی و کلسترول هستند،از گروه گوشت ها خارج شده اند و می توان مصرف آن ها را به صورت روزانه در برنامه غذایی گنجاند.این در حالی است که بایدها و نبایدها یا اما و اگرهای مختلفی درباره مصرف حبوبات وجود دارند که سعی کرده ایم در ادامه این مطلب به طرح مهم ترین موارد آن ها بپردازیم.
*چه افرادی باید در مصرف حبوبات احتیاط کنند؟
انواع حبوبات به دلیل هضم نشدن قندشان در بدن باعث ایجاد نفخ می شوند.به همین خاطر هم افراد مبتلا به بیماری های گوارشی مانند ریفلاکس و سوءهاضمه یا سالمندان و خانم های باردار باید در مصرف حبوبات احتیاط کنند تا دچار مشکلات احتمالی گوارشی نشوند. بهتر است که حبوبات در برنامه غذایی کودکان زیر 2 سال قرار نگیرد و بعد از آن هم از حبوبات به میزان کم در برنامه غذایی آن ها استفاده شود.
*فواید مصرف حبوبات – حبوبات منبع خوبی برای دریافت فیبر غذایی هستند
و مصرف منظم آن ها می تواند جلوی پُرخوری و افزایش وزن را بگیرد. – فیبر فراوان موجود در حبوبات،احتمال ابتلا به یبوست های مزمن را کاهش می دهد. – انواع حبوبات، منبع خوبی برای دریافت پروتئین و آهن برای افراد گیاه خوار محسوب می شوند.
– فیبر بالای موجود در حبوبات، با تنظیم فشار و قند خون، می توانداز نوسانات ناگهانی فشار خون در افراد مبتلا به فشار خون بالا و قند خون در افراد مبتلا به بیماری دیابت پیشگیری کند.
– حبوبات جزو مواد غذایی بسیار کم کالری هستند و می توانند به راحتی در رژیم غذایی افرادی که رژیم لاغری دارند، جای بگیرند.
– انواع لوبیا، نخود و عدس می توانند در سالادها یا سوپ های مختلف افراد گیاه خوار یا آن هایی که رژیم لاغری دارند، قرار داشته باشند تا علاوه بر تامین پروتئین، آهن، فولات، منیزیم، منگنز و ویتامین های گروه B، جلوی افزایش وزن آن ها را هم بگیرند.
– فیبرهای محلول موجود در حبوبات باعث کنترل سطح کلسترول خون می شوند و به همین دلیل هم مصرف حبوبات به افراد مبتلا به بیماری های قلبی یا افرادی که چربی خون بالایی دارند، توصیه می شود.
*میزان مجاز مصرف حبوبات چه قدر است؟
–بهتر است بدانید که دستورالعمل کلی برای میزان مجاز مصرف انواع حبوبات وجود ندارد و حتی منع کلی هم برای استفاده از این گروه غذایی تعیین نشده است.
به عبارت ساده تر، همه افراد حتی افرادی که مشکلات گوارشی دارند، باردار هستند یا در گروه سالمندان جای می گیرند هم اگر با مصرف حبوبات دچار مشکلات غیرقابل تحمل نشوند،می توانند این گروه غذایی را در برنامه روزانه خود داشته باشند.
اگر شما در هر گروه سنی یا جنسی ای که قرار دارید، مشکلی با مصرف حبوبات از نظر گوارشی پیدا نکنید،می توانید روزانه یک لیوان حبوبات پخته را در برنامه غذایی خودتان داشته باشید.
*قدم به قدم برای کاهش نفخ حبوبات
برای به حداقل رساندن نفخ ناشی از مصرف حبوبات می توانیداین چند راه ساده را امتحان کنید:
– حبوبات را قبل از پختن بین 8 تا 48 ساعت در آب ولرم خیس کنید.
– بهتر است هر 2 ساعت یک بار، آب حبوبات خیش شده را عوض کنید.
– حبوبات خیس شده را قبل از پختن داخل دستمال نخی بریزید و آن ها را کمی مالش دهید تا بتوانید پوست شان را جدا کنید. جدا کردن پوست حبوبات تا حد زیادی باعث کاهش نفخ آن ها می شود.
– هنگام پخت به حبوبات خود هویج، پیاز، رزماری و کرفس اضافه کنید.
– حبوبات را با ادویه های دارای طبع گرم و خشک مانند زیره، زنجبیل و دارچین یا با مقداری نعناع خشک سِرو کنید.
– حبوبات را حداقل 8 تا 10 ساعت بجوشانید.
– از مصرف هم زمان حبوبات با سایر خوراکی های نفاخ مانند سیب زمینی پخته خودداری کنید.
– 2 تا 3 ساعت قبل از مصرف حبوبات، از خوردن میوه خودداری کنید، زیرا میوه های به خودی خود باعث ایجاد نفخ می شوندو مصرف حبوبات بلافاصله بعد از خوردن میوه ها باعث تشدید ایجاد نفخ خواهد شد.
*چه کسانی با خوردن حبوبات در معرض خطر قرار می گیرند؟
– مصرف حبوبات می تواند باعث تشدید یا تحریک میگرن و بیماری های آلرژیک شود. از این رو، افراد مبتلا به میگرن یا آلرژی های مختلف باید در مورد مصرف حبوبات با پزشک خودشان مشورت کنند.
– اگر مبتلا به افسردگی هستید و دوره دارودرمانی را پشت سر می گذارید، باید در مورد مصرف حبوبات با پزشک خودتان مشورت کنید، زیرا استفاده هم زمان از حبوبات با بعضی از داروهای افسردگی باعث افزایش فشار خون بیمار می شود. – افراد مبتلا به نقرس هم ممکن است با مصرف لوبیا، عدس و نخود، دچار حمله های نقرس شوند. به همین دلیل هم این بیماران باید در مورد میزان مصرف حبوبات با پزشک خودشان مشورت کنند.
– در میان انواع حبوبات، نخود و لوبیا دارای بیشترین نفخ برای بیماران گوارشی هستند.
از این رو، این بیماران باید در مورد مصرف حبوبات با پزشک خودشان مشورت کنند یا گیاهانی مانند رازیانه و زیره را همراه حبوبات بپزند.
بیشتر بخوانید :
گرفتن شوری غذا با 4 روش ساده