برای بررسی خواص شربت کلپوره و اینکه مصرف این شربت برای چه افرادی مفید است با حیدر عظمایی پژوهشگر طب سنتی گفت وگو کردیم که در ادامه مشروح آن را می خوانید.
مهم ترین خواص شربت کلپوره
مهم ترین خاصیت شربت کلپوره تاثیر چشمگیر آن در کاهش قند خون بوده، لذا برای افراد مبتلا به دیابت بسیار مفید است.
افزایش تمرکز، توان ذهنی و شناختی یکی دیگر از خواص بی نظیر شربت کلپوره است، همچنین این شربت چربی خون را کاهش داده و موجب لاغری و تناسب اندام می شود.
شربت کلپوره به علت داشتن ویتامین های A، E، C و فلاونوئیدها، خاصیت آنتی اکسیدانی داشته و موجب تقویت سیستم ایمنی بدن و محافظت در برابر انواع بیماریها بهخصوص سرطان است.
به علت وجود ویتامین D، فسفر، کلسیم و منیزیم در شربت کلپوره، موجب تقویت و استحکام استخوان و دندان شده و از پوکی استخوان جلوگیری میکند. همچنین این شربت موجب عملکرد بهتر سیستم عصبی میشود بنابراین حافظه را تقویت کرده و از بروز آلزایمر و پارکینسون پیشگیری میکند.
مصرف شربت کلپوره تاثیر چشمگیری در تقویت دستگاه گوارش و معده دارد و موجب رفع سوزش سردل و ورم معده (گاستریت) می شود. همچنین این شربت عفونتهای زنان، کلیه و مجاری ادراری را برطرف کرده و از سندروم پیش از قاعدگی پیشگیری میکند، لذا برای زنانی که دچار گرگرفتگی دوران یائسگی هستند بسیار مفید و موثر است.
رفع التهابات بدن از جمله آرتروز و نقرس، رفع التهابات قلبی و عروقی، تقویت سیستم بینایی، تقویت عمومی بدن و افزایش طول عمر، کنترل قند خون، فشار و چربی خون از خواص دیگر شربت کلپوره است. شربت کلپوره برای افرادی که مشکل پروستات دارند بسیار مفید است، همچنین باعث رفع درد مفاصل، رماتیسم و بیماری راشیتیسم می شود.
شربت کلپوره شادی آور است بنابراین موجب رفع استرس، اضطراب، افسردگی و تنش عضلات می شود. از دیگر خواص این شربت می توان بهضد نفخ و بادشکن بودن آن، همچنین رفع سرماخوردگی، مشکلات تنفسی و تبخال اشاره کرد.
منع مصرف شربت کلپوره
مصرف شربت کلپوره برای زنان باردار یا شیرده ممنوع است و افراد مبتلا به صرع باید با مشورت پزشک از این شربت استفاده کنند.
مواد لازم شربت کلپوره (2 لیتر)
- عسل نیم کیلو
- عرق گزنه نیم لیتر
- عرق کلپوره یک لیتر
- عرق بومادران نیم لیتر
- گیاه خشک کلپوره (مریم نخودی) 100 گرم
طرز تهیه شربت کلپوره
عرق بومادران، گزنه و کلپوره را با هم مخلوط کرده و گیاه کلپوره را به آن اضافه می کنیم و اجازه می دهیم 3 تا 4 ساعت بماند. سپس به مدت 10 دقیقه با حرارت ملایم آن را می جوشانیم. هنگامی که دما متعادل شد و به 50 درجه سانتی گراد رسید شربت را صاف کرده و به آن عسل را اضافه می کنیم.شربت را هم می زنیم تا قوام بیاید سپس در ظرف شیشه ای می ریزیم.
طرز تهیه یک لیوان شربت کلپوره
برای تهیه یک لیوان شربت کلپوره، 3 تا 4 قاشق غذاخوری از شربت را در لیوان ریخته و بقیه را آب جوشیده ولرم اضافه می کنیم. شربت آماده نوشیدن است.
نکته: این شربت به صورت خنک در فصل تابستان نیز استفاده میشود که در این حالت به جای آب ولرم باید از آب خنک استفاده شود.
بیشتر بخوانید: