به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری میزان، فایننشال تایمز در گزارشی با عنوان آخرین روزهای تحت حاکمیت شاه به مرور روزهای منتهی به انقلاب اسلامی پرداخته است.
در این گزارش آمده است: در اواخر سال 1978، مقامات امنیتی آمریکا به کمک حکومت شاه برای برقراری ثبات در ایران متحد خلیج فارسی، دولت غنی از نفت و دارای ارتش بسیار پیچیده و پلیس مخفی موثر شتافتند. ارتشی که با اسلحههای ساخت آمریکا مسلح شده بود. اما دلیل فروپاشی این سیستم مورد حمایت آمریکا چه بود؟
دلایل این فروپاشی واضحتر از مکانیسم فروپاشی هستند؛ وابستگی شاه ایران به غرب. وابستگی حکومت محمدرضا پهلوی به غرب، منبع خشم مردم علیه او شد. ایرانیان هرگز مداخله انگلیس در کشور در جریان مبارزات قدرت لندن و مسکو در قرن نوزدهم یا نقش لندن و واشنگتن در کودتای 1953 که محمد مصدق، نخست وزیر منتخب را از کار برکنار کرد، فراموش نکردند.
نکته قابل تامل این است که همان قدرتهایی که پدرش را به قدرت رسانده و از قدرت برکنار کردند، محمدرضا را به تخت نشاندند.
سرکوب جریانهای مخالف در دهههای 60 و 70 میلادی نشان دهنده دولتی اقتدارگرا بود. این سرکوب به همراه رنج مردم فرودست اعتراضات بسیاری را رقم زد.
اعتراضات با ورود نوارهای کاست سخنرانی امام خمینی(ره) که سالها قبل از ایران تبعید شده و در کشورهای مختلف زندگی کرده بود، به سراسر کشور گسترش یافت.
گسترش اعتراضات سبب شد تا دولت در شهریور 1357 اعلام حکومت نظامی کند. شاه که "تاج و تخت خود را مدیون آمریکا و انگلیس بود و این دلیل ادعای وی مبنی بر تنها ماندن از سوی آمریکا و انگلیس بود."
فایننشال تایمز در بخش دیگری مینویسد:" امام خمینی(ره) مهمترین استراتژیست انقلابی ایران بود که کشور تا آن زمان به خود دیده بود؛ یکی از استراتژیستهای سیاسی پیشرفتهای که قرن بیستم به خود دید. او دو چیز را درک کرد: قدرت شیعه و توانایی آن برای بسیج مردم. "
همزمانی اواخر سال 1978 و اوایل سال 1979 با مناسبت مذهبی عاشورا تیرخلاصی بود بر پیکره حکومت شاهنشاهی. در 11 دسامبر 1978 (20 آذر 1357) مصادف با روز عاشورا، بیش از دو میلیون نفر در خیابانهای تهران حضور یافته و خواستار برکناری شاه و بازگشت امام خمینی(ره) شدند.
فایننشال تایمز در پایان مینویسد: با مقاومت مردم در نهایت شاه در 16 ژانویه 1979 (26 دی 1357) از ایران فرار کرد و اندکی بعد انقلاب اسلامی ایران به پیروزی رسید.