اگر می خواهید مطمئن شوید شکلاتی که خریداری میکنید باکیفیت و مرغوب است بهتر است قبل از خرید، نکات زیر را در نظر داشته باشید.
هرچه تازهتر، بهتر
حتماً به تاریخ تولید و انقضا که پشت بستهبندی درجشده، دقت کنید. شکلاتی بخرید که اندکی از زمان ساخت آن گذشته باشد. یادتان باشد که شکلاتهای تیره، حداکثر تا یک سال، شکلاتهای سفید حداکثر تا 8 ماه و شکلاتهای شیری حداکثر تا 6 ماه بعد از تولید، قابلاستفاده هستند.
هر چه خوشبوتر، تازهتر
بیشتر ما با بوی شکلات آشنایی داریم. شکلاتهای نامرغوبی که حاوی مواد افزودنی فراوان و غیرمجاز هستند یا از ترکیبهای بیکیفیت ساخته شدهاند، بوی نامطبوع و ناخوشایندی دارند. همچنین شکلاتی که به مدت طولانی در فضای باز مانده، بوی محیط را به خود جذب و حتی مزه و طعمش تغییر میکند. البته بو کردن شکلات هنگام خرید، شاید کمی دشوار باشد، زیرا اغلب شکلاتها داخل بستهبندی هستند و قبل از خرید نمیتوان آنها را امتحان کرد، ولی لااقل میتوانید قبل از میل کردن، با این شیوه از مرغوب بودن آنها مطمئن شوید.
هرچه تردتر، مرغوبتر
شکلات را از وسط بشکنید. هنگام شکستن شکلات، باید صدای شکسته شدن را خوب بشنوید. در غیر این صورت، میتوان گفت: کهنه یا نامرغوب است. به سطح شکسته شده شکلات توجه کنید، باید دندانههای ظریفی را مشاهده کنید. این شکل ظاهری نشان از کیفیت بالای شکلات دارد.
هرچه خوشمزهتر، مرغوبتر
هدف ما از شناخت شکلات آن است که کالای سالم و بیخطری بخریم و مهمتر از همه از خوردن آن لذت ببریم. شکلات مرغوب باید خوشمزه باشد و وقتی آن را روی زبان قرار میدهیم، بهتدریج ذوب و مزه آن در دهان پخش شود. طعم و مزه مناسب شکلات یکی از اصلیترین اهداف خریداران این محصول پرطرفدار است.
هرچه تیرهتر، سالمتر
شکلاتها در انواع مختلف؛ سفید، شیری، تیره، تلخ و بدون شکر به فروش میرسند. البته مواد افزودنی مانند اسانس نعناع، طعم میوههای مختلف، مغزها؛ شامل گردو، فندق، بادامزمینی، پسته، کشمش، کارامل و... نیز در ترکیبهای آنها مشاهده میشود، اما نکته مهم درصد کاکائوی موجود در شکلاتهاست.
بالا بودن میزان کاکائو گرچه باعث تلختر شدن شکلات میشود، ولی ارزش تغذیهای محصول نهایی را افزایش میدهد. پس وقتی در حال خرید شکلات هستید، مواد تشکیلدهنده ثبت شده روی بستهبندی آن را بخوانید و حتماً به درصد چربی و درصد کاکائوی درجشده روی بستهبندی دقت کنید، زیرا هر چقدر کاکائوی موجود در شکلات بیشتر باشد، ارزش تغذیهای آنهم بالاتر خواهد رفت و هر چقدر چربی شکلات بالاتر باشد، احتمال افزایش وزن بعد از خوردن آن بیشتر میشود.
هرچه براقتر، بهتر
هنگام خرید به سطح شکلات نگاه کنید؛ شکلات مرغوب باید سطح براق، صاف و بدون لکی داشته باشد. این موضوع، یکی از ارزیابیهای مهم در تعیین کیفیت شکلات است.
مقایسه ترکیب 5 شکلات:
1. شکلات شیری: در ترکیب این شکلات، حدود 10 تا 20 درصد کاکائو (کاکائو و کره کاکائو) و بیش از 12 درصد شیر وجود دارد.
2. شکلات سفید: برای تهیه این شکلات فقط از چربی دانه کاکائو استفاده میشود.
3. شکلات تیره: حاوی مقدار بالایی کاکائو است. درصد شیر در شکلات تیره (ساده) صفر یا به میزان بسیار اندک است (کمتر از 12 درصد).
4. شکلات بدون شکر: این شکلات اصلاً طعم و عطر خوبی ندارد و برای خوردن مناسب نیست. حاوی صد در صد کاکائو است و فقط برای پخت انواع شیرینی به کار میرود.
5. شکلات تلخ: در ساخت شکلات تلخ 60 تا 85 درصد کاکائو بهکار رفته است. علاوه بر این حاوی مقداری کافئین است که در افزایش متابولیسم بدن نقش دارد. همچنین 5 گرم شکلات تلخ، حدود 30 کیلوکالری انرژی به بدن میرساند.