رنگ اولین چیزی است که افراد هنگام دیدن شما به آن توجه میکنند و میتواند به سرعت، اثری طولانیمدت روی فرد مقابل بگذارد. رنگهایی که برای مد و در استایل لباس پوشیدن خود انتخاب میکنید، درواقع تصویری است از آنچه میخواهید باشید و احساسی که در مورد خود دارید. به علاوه، انتخاب صحیح رنگ روی مواردی از جمله اندام، ظاهر و شخصیت نیز تاثیر میگذارد. در سری مقالات مد و رنگ در بنیتا دربارهی اهمیت رنگ در مد و چگونگی انتخاب صحیح رنگ برای لباس، رنگهای سال و ... میخوانیم. یک دنیای رنگی، دنیایی پر از معناست؛ زیرا افراد از رنگها به عنوان نماد استفاده میکنند. در این قسمت دربارهی مفهوم رنگ نارنجی در تاریخ و دنیای امروزی و کاربرد آن خواهیم خواند.
رنگ نارنجی، رنگی بین قرمز و زرد است و نام این رنگ در زبان انگلیسی از کلمهی Orange به معنای پرتقال و در زبان فارسی از کلمهی نارنج گرفته شده است. به طور کلی این رنگ رابطهی مستقیمی با هیجان، گرما، آتش و پاییز دارد. همانطور که در مقالهی قبل اشاره کردیم، رنگها در فرهنگهای مختلف معانی متفاوتی دارند؛ در اروپا و آمریکا علاوه براین معانی نشاندهندهی خطر و مذهب پروتستان نیز است. در آسیا این رنگ سمبل مذهب بودا و هندو و در چین و ژاپن سمبل خوشحالی و عشق است و در کشور هلند به عنوان رنگ ملی شناخته میشود. اولین استفاده از نارنجی به عنوان رنگ، به سال 1512 بازمیگردد. تا قبل از قرن پانزدهم، رنگ نارنجی در اروپا وجود داشت اما نامی برای این رنگ انتخاب نشده بود. به این رنگ زرد-قرمز گفته میشد. در قرن هجدهم رنگ نارنجی در ردای پومونا، الههی فراوانی و درختهای میوه استفاده شد.
نارنجی نیز مانند قرمز در دورانهای خاصی فقط متعلق به اشرافزادگان و درباریان بود. در دورهی الیزابت فقط اشراف اجازهی پوشیدن رنگ نارنجی را داشتند اما در قرن بیستم و بیست و یکم این رنگ در موقعیتهای مختلف مورد استفاده قرار گرفت. رنگ نارنجی، به دلیل پررنگ بودن و جلب توجه کردن به رنگ محبوبی برای برخی لباسها و تجهیزات تبدیل شد. در جنگ جهانی دوم، ارتش نیروی دریایی آمریکا از رنگ نارنجی برای جلیقههای نجات استفاده میکرد تا برای هواپیماهای نجات قابل رویتتر باشد و بعد از جنگ این جلیقهها برای عموم هم به همین صورت طراحی شد. دوچرخهسواران و افرادی که در بزرگراهها کار میکردند هم از این رنگ برای لباس کار استفاده میکردند تا امکان دیده نشدن و برخورد آنها با اتومبیلها کمتر شود. لباس فضانوردان نیز به همین رنگ طراحی میشد.
پوشیدن رنگ نارنجی در دورانی که استرس دارید، احساسات شما را متعادل میسازد. این رنگ باعث میشود به سمت دادن ایدههای جدیدتر و خلاقیت پیش بروید. رنگ نارنجی باعث ایجاد گرما و نشاط میشود. این رنگ دارای انرژی و جنبوجوش قرمز و شادابی زرد است. رنگ نارنجی به ما قدرت داده و در مواجهه با شرایط سخت به ما نیرو بخشیده و از ناامیدی و غم جلوگیری میکند. نارنجی به ما آزادی، اختیار و احترام میدهد. این رنگ جوانپسند است و امروزه نسل جوان به این رنگ علاقه نشان میدهند. درمیان طرفداران استایل پانک نیز رنگ پرطرفداری برای رنگ مو بوده است.
رنگ نارنجی در سال 2012 از طرف موسسهی پنتون به عنوان رنگ سال انتخاب شد. فرانک سیناترا، خوانندهی آمریکایی در مورد رنگ نارنجی میگوید: « نارنجی، شادترین رنگ دنیاست.»
منابع:renaissanceclothing,academia,sensationalcolor
اگر این مقاله برایتان جالب بود، سری به مقالهی « مد و رنگ/ مفهوم رنگها در تاریخ؛ رنگ قرمز» بزنید.