حتما شما هم در ماه رمضان به این فکر می افتید که افطار چی درست کنم و یا افطاری های سریع و خوشمزه و برای مهمان چه چیزهایی هستند اگر می خوانید بدانید برای هر روز ماه رمضان چه افطاری درست کنید ادامه مطلب را بخوانید.
ماه رمضان ماه مهمانی خداوند است. مسلمانان در این ماه ساعات بسیاری را لب بر خوردن و آشامیدن میبندند و از برکات و نعمتهای الهی بهره مند میشوند.
از آن جایی که روزه داران در طی روز مواد غذایی، مواد قندی و آب مورد نیاز بدن را دریافت نمیکنند باید در هنگام سحر و افطار با مصرف مواد مغذی این کمبود را جبران کنند تا توانایی روزه داری را داشته و سلامتیشان دچار خطر نشود. سفرههای افطار باید در حین تنوع، مواد غذایی را شامل شود که برای بدن مفید بوده و قوای روزه داران را حفظ کند؛ بنابراین بهتر است با مواد اولیه و وعدههای غذایی آشنا شویم که این ویژگیها را دارا باشند.
با رعایت بسیاری نکات در این ماه میتوانیم بدن خود را پاکسازی کرده و از فواید آن بهرهمند شویم و یا با مصرف مواد غذایی مضر سلامتی خود را به خطر بیندازیم.
حال نوبت پاسخ به این پرش است که برای سفرهی افطار چه درست کنیم؟ این مسئلهای است که بسیاری از بانوان با آن درگیر هستند. آماده کردن وعدههای غذایی سالم، متنوع و مفید در سفرهی افطار بسیر حائز اهمیت است. معمولا بعد از سپری شدن چند روز از ماه مبارک، غذاهای سفره افطار به نظرمان تکراری به نظر میرسند و خواهان ایجاد تنوع در سفره هستیم. توجه داشته باشید که وعدهی افطار بهتر است سبک باشد تا سریعتر هضم شده و معده را برای سحر آماده کند. اگر در افطار مقدار زیادی غذا به یکباره وارد معده شود ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی برای فرد شود. معده به دلیل ساعات طولانی خالی بودن بهتر است که با غذای گرم شروع به فعالیت کرده تا دچار مشکل نشود. همچنین خوردن مواد غذایی شیرین به مقدار مناسب، باعث افزایش سطح قند خون و تامین انرژی مورد نیاز بدن میشود. پس تهیهی غذاهای گرم، سبک و مصرف مقداری مواد قندی را در اولویت خود قرار دهید.
ما در اینجا سعی در تهیهی فهرستی از مواد غذایی داریم که در عین تنوع آن چه را که در این ماه برای حفظ سلامتی شما لازم و ضروری است در اختیار شما قرار دهد و سفرهی افطار را بیش از پیش برای شما لذت بخش سازد.
روز اول
آش جو
مواد لازم
نخود: نصف لیوان
لوبیا چیتی: نصف لیوان
جو پوست کنده: 1 لیوان
سبزی آش: 600 گرم
کشک: 500 گرم
پیاز متوسط: 3 عدد
نعناع خشک: 1 قاشق غذاخوری
روغن مایع، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه: به مقدار لازم
طرز تهیه:
جو، لوبیا و نخود را از شب قبل خیس کنید تا نفخ آنها گرفته شده و راحتتر بپزند.
نخود و لوبیا را همراه با چند لیوان آب داخل قابلمه ریخته تا بپزند. جو را نیز در قابلمهای دیگر همراه با آب یا عصاره مرغ بپزید. بعد از پخت جو، نخود و لوبیای از قبل آماده شده را به آن اضافه کنید. سبزی آش را درشت خرد کرده و به قابلمه اضافه کنید تا بپزد. 1 ساعت قبل از پخت آش، سیر داغ و نعنا داغ را که از قبل آماده کرده اید همراه با فلفل و زردچوبه به آش اضافه کنید. در نیم ساعت آخر کشک را اضافه کرده و بگذارید آش جا بیفتد. غذای شما آماده است.
فواید:مصرف سبزی در دوران روزه داری باعث تامین آب مورد نیاز بدن شما شده و از تشنگی جلوگیری میکند. مصرف حبوبات نیز به تامین پروتئین و ویتامین بدن، بهبود عملکرد دستگاه گوارش و قلب، کنترل سطح قند خون و دیابت کمک میکند. از دیگر فواید این آش میتوان به پاک سازی بدن از سموم مضر، کاهش وزن، خون سازی، جلوگیری از یبوست و هموروئید اشاره کرد.
روز دوم
دلمه قارچ با مرغ و سیب زمینی
مواد لازم
سیب زمینی: 1 کیلوگرم
سینه یا فیله مرغ: 250 گرم
قارچ:200 گرم
پیاز داغ:نصف پیمانه
فلفل دلمه ای: نصف 1 عدد
جعفری خرد شده: 4/1 پیمانه
تخم مرغ: 3عدد
رب گوجه فرنگی: 1 قاشق غذاخوری
نمک، فلفل، ادویه و آرد سـوخـاری: به میزان لازم
پنیر پیتزا و روغن: به میزان لازم
طرز تهیه:
سیب زمینیها را پخته و بعد ار پوست کردن آن را رنده کنید. یک عدد تخم مرغ را با فلفل و ادویه به سیب زمینی اضافه کرده و ورز دهید. مرغ را که به صورت نگینی خرد شده با پیاز تفت دهید و بعد قارچ نگینی خرد شده، فلفل دلمهای و رب گوجه فرنگی را به آن اضافه کنید تا مخلوط شوند. بعد از تفت مواد، حرارت را خاموش کرده و جعفری را به آن اضافه کنید. مخلوط سیب زمینی را به صورت توپ شکل درست کرده و مرغ و قارچ را داخل آن بریزید و دلمه را جمع کنید. حال میتوانید دلمهها را در دو عدد تخمه مرغ زده شده و آرد سوخاری غلتانده و در روغن سرخ کنید.
فواید:این غذا به دلیل داشتن سیب زمینی و خواص آن از جمله:تامین پتاسیم، ویتامین ث.، فیبر، کمک به هضم و بهبود سیستم گوارش و تامین انرژی مورد نیاز بدن.
مرغ و نقش آن در تامین پروتئین، ویتامین، فسفر، تقویت سیستم ایمنی بدن و حفظ سلامت قلب
قارچ و فواید آن در تامین ویتامینها و املاح معدنی مهم مانند سلنیوم، پتاسیم، ریبوفلاوین و ویتامین به روزه داران توصیه میشود
روز سوم
رولت نان و پنیر و سبزی
مواد لازم
سبزی خوردن ساطوری شده: 150 گرم
پنیر: 150 گرم
گردو ریز شده: 100 گرم
نان لواش: 3 عدد
طرز تهیه
سبزی هارا خرد کرده و با گردو پنیر مخلوط کنید تا مواد کاملا ترکیب شوند. یک کیسهی فریزر را پهن کرده و نان لواش را به اندازهی آن برش زده و روی آن بگذارید. یک لایه از مواد را روی نان بریزید و نان دیگر را روی آن قرار دهید. این کار را سه بار تکرار کنید طوری که طبقهی آخر شامل مواد باشد. با کمک نایلون رولت را بپیچید و داخل یخچال قرار دهید تا خودش را بگیرد. رولتها را برش زده و سرو کنید.
فواید:
این غذا علاوه بر سرعت تهیه و سبک بودن آن برای وعدهی افطار، دارای خواص بسیاری است.
سبزیها انواع متفاوتی داشته که هرکدام تامین کننده بخشی از مواد مورد نیاز بدن هستند. برای مثال: تره کاهنده فشار خون و کلسترول، ریحان کاهش استرس و آرامش بخش، شاهی بهبود فعالیت کلیه ها، جعفری تامین آهن و مواد معدنی، ترخون خاصیت سم زدایی و جانشین نمک، گشنیز کمک به حفظت تعادل فشار و قند خون، نعنا تقویت کننده اشتها و پیاز چه سرشار از ویتامین است.
گردو نیز کاهش دهندهی چربی و فشارخون، درمان یبوست، تامین آهن مورد نیاز بدن و سرشار از آنتی اکسیدان، ویتامین، کلسیم، فسفر، سدیم، منیزیم و روی است.
پنیر نیز از خانوادهی لبنیات تامین کننده پروتئین، کربوهیدرات، ویتامین، مواد معدنی و کلسیم مورد نیاز بدن است که نقش مهمی در حفاظت از سلامت استخوانها و دندان، فشارخون و تامین انرژی مورد نیاز بدن دارد.
روز چهارم
کوکو بادمجان
مواد لازم
بادمجان: 5 عدد
تخم مرغ: 2 الی 3 عدد
پیاز: 1 عدد
سیر رنده شده: 1 قاشق چای خوری
نمک، فلفل و زرچوبه: به مقدار لازم
طرز تهیه:
ابتدا پیاز را رنده کرده و آبش را بگیرید. سیر له شده را به پیاز اضافه کرده و مخلوط کنید.
بادمجان را کبابی یا آبپز کنید. سپس بادمجانهای آماده شده را همراه با پیاز، سیر و ادویه کاملا مخلوط و له کنید.
در ظرفی دیگر تخم مرغها را خوب مخلوط کرده تا کاملا یکدست شوند سپس آن را به مواد اضافه کرده و ورز دهید. مقداری روغن در تابه ریخته و مواد را به آن اضافه کنید تا کاملا سرخ شوند.
غذای شما آماده است.
فواید:این غذا به عنوان یک غذای گرم و سبک به دلیل استفاده از بادمجان در آن که نوعی صیفی جات کم کالری است باعث تامین کلسیم، آهن، مواد معدنی، کمک به هضم و بهبود فعالیت سیستم گوارش، تقویت سیستم ایمنی و تامین انرژی مورد نیاز بدن برای انجام فعالیتهای روزانه میشود.
روز پنجم
کاچی
مواد لازم
آرد گندم: 2 لیوان
شکر: 2 لیوان
کره: 250 تا300گرم
زعفران ساییده شده: 1 قاشق
خلال بادام، خلال پسته، دارچین: به مقدار لازم
طرز تهیه:
ابتدا مقداری کره را درون قابلمه بریزید. سپس آرد را به آن اضافه کرده و تفت دهید این کار را تا جایی ادامه دهید که رنگ آرد طلایی شود. پس از آن آب را به آرد اضافه کرده تا درون آن حل شود و به جوش آید. سپس شکر و زعفران را به آن اضافه کنید و مواد را هم بزنید تا غلیظ و جا افتاده شود.
فواید:این دسر که به عنوان یک وعدهی غذایی کامل هم سرو میشود با طبعی گرم و به دلیل استفاده از زعفران در آن برای تقویت قوا و کسب انرژی، رفع کم خونی، تقویت ضعف و تقویت عمومی بدن بسیار مفید است.
روز ششم
آش رشته
مواد لازم
نخود: 1 لیوان
عدس: 1 لیوان
لوبیا سفید: 1 لیوان
آرد گندم: 1 قاشق غذا خوری
رشته آش: 600 گرم
پیاز داغ: 1 لیوان
سیر داغ: 2 /1 لیوان
نعنا داغ: به مقدار لازم
کشک: به مقدار لازم
سبزی آش: 2کیلوگرم
طرز تهیه
حبوبات را از شب قبل در آب خیس کنید تا نفخ آن گرفته شده و راحتتر بپزند.
درون قابلمه مقداری آب ریخته تا به جوش آید. نخود و لوبیا را به آن اضافه کرده تا نیم پز شوند. سپس عدس را اضافه کنید. پیاز و سیر را همراه با زردچوبه سرخ کنید. پس از پخت حبوبات، سبزی آش خرد شده را همراه با نیمی از سیر داغ و پیاز داغ به حبوبات اضافه کنید تا بپزند. پس از جا افتادن مواد، رشتهی آش را به آن اضافه کنید و اجازه دهید آش کاملا جا افتاده شود. غذای شما آماده است میتوانید آن را را با نعنا داغ و کشک تزئین نمایید.
فواید: این وعدهی غذایی با دارا بودن انواع حبوبات، سبزیجات و لبنیات یک وعدهی غذایی کامل برای تامین انواع ویتامین، پروتئین، کلسیم، فسفر، فیبر و کمک به حفظ سطح فشارخون و چربی خون بدن است.
روز هفتم
حلیم گندم
مواد لازم
گوشت گوسفندی: 350 گرم
پیاز: 1 عدد
گندم پوست کنده: 400گرم
نمک: 1 قاشق غذا خوری
روغن یا کره آب شده: 2قاشق غذا خوری
آب گوشت یا آب قلم: 2 پیمانه
آب: به مقدار لازم
شکر، کنجد، دارچین:به مقدار لازم
گندم را روز قبل به مدت 4 تا 7 ساعت خیس کنید. قابلمه را روی حرارت گذاشته و مقداری آب (یک لیتر) داخل آن بریزید. گندم هارا داخل آب ریخته تا بپزند. پخت گندم زمان بر است هرچند دقیقه آن را هم بزنید تا ته نگیرد. در ظرفی دیگر گوشت را همراه با مقداری آب و پیاز و نمک روی حرارت بگذارید تا بپزد. بعد از پوره شدن گندم آن را از حرارت بردارید تا کمی خنک شود سپس آن را با غذا ساز له کنید. دوباره آن را روی حرارت گذاشته و گوشتی را که ریش ریش کرده همراه با آب گوشت به آن اضافه کنید و مدام هم بزنید تا ته نگیرد. بعد از پخت میتوانید کره و سایر ادویهها را به آن اضافه کنید.
فواید:حلیم به عنوان یک غذای پر کالری به دلیل وجود گندم در آن دارای خاصیت سیرکنندگی و سرشار از فیبر، منیزیم، آهن، نیاسین، فولات و کلسیم است که باعث کمک به عملکرد دستگاه گوارش، کاهش فشارخون، کنترل قند خون، پیشگیری از یبوست و پیشگیری از بیماریهای عصبی میشود. البته لازم به ذکر است که این غذا بسیار پر کالری بوده و مصرف مقدار زیاد آن به ویژه همراه با شکر و روغن به افرادی که مبتلا به دیابت یا فشار خون هستند پیشنهاد نمیشود.
روز هشتم
دویماج
مواد لازم
نان خشک (نان اسکو): 4 عدد
دوغ: 1 لیوان
کره: 100 پرم
پنیر تبریز: 200 گرم
گردوی خرد شده:به مقدار لازم
طرز تهیه
نانها را با دست خرد کرده و درون کاسهای بریزید و کم کم دوغ را به آن اضافه کنید و هم بزنید. دوغ برای نرم شدن نانها اضافه میشود پس مقدار آن نباید زیاد باشد.
پنیر تبریز را خرد کرده و همراه با کرهی آب شده و گردوی خرد شده به مخلوط اضافه کنید. مواد را با دست خود به حالت دایره یا بیضی شکل فرم دهید.
دویماج همراه با سبزی، انگور و چایی بسیار لذیذتر میشود.
فواید:این غذای سبک و راحت که همراه با لبنیات و گردو تهیه میشود سرشار ازکلسیم، فسفر، امگا3 و ویتامین مورد نیاز بدن برای تامین انرژی، حفاظت از سیستم ایمنی و استخوانها، افزایش قدرت ذهن و هوش وکنترل فشار خون و تنظیم قند خون است.
روز نهم
ماست بادمجان
مواد لازم
بادمجان متوسط: 3عدد
ماست چکیده: 2 پیمانه
سیر: 2حبه
پودر گردو: 4 /1 پیمانه
نمک، فلفل سیاه: به مقدار لازم
سبزیجات خشک: در صورت تمایل
طرز تهیه
ابتدا بادمجانها را روی گاز و یا داخل فر کاملا کبابی کنید. اگر بادمجانهای کبابی را داخل آب سرد قرار دهید پوست آن راحتتر کنده میشود. پس از کبابی شدن، آب بادمجان را گرفته و به وسیلهی میکسر یا گوشت کوب آن را کاملا له کنید. ماست را در ظرفی دیگر ریخته و نمک و فلفل و سبزیجات خشک را همراه با سیر رنده شده یا له شده به آن اضافه کنید. ماست و بادمجان را همراه با پودر گردو با یکدیگر مخلوط کنید.
غذای شما آماده است.
فواید:ماست بادمجان یک غذای سبک و زود هضم است که همراه با نان سرو شده و خاصسیت سیر کننده دارد. استفاده از ماست همراه با بادمجان و سیر باعث تامین ویتامین، فسفر، کلسیم، آهن، مواد معدنی، فولیک اسید، پتاسیم، منزیم، پاک سازی بدن، تصفیه خون، بهبود درد معده، پیشگیری از یبوست وکاهش قند و فشار خون میشود.
روز دهم
کوکو اسفناج
مواد لازم
تره فرنگی: 2 عدد
پیازچه: 4عدد
اسفناج تازه: 175 گرم
تخم مرغ: 5عدد
سبزی کوکو: 150 گرم
گردو: 20 گرم
نمک و فلفل: به مقدار لازم
طرز تهیه:
تره فرنگی و اسفناج را خرد کرده و پیازچه را ساطوری کنید. کمی روغن در تابه بریزید و تره فرنگی را داخل آن تفت دهید. سپس اسفناج را به آن افزوده و اجازه دهید در حرارت متوسط کمی نرم شود. تخم مرغها را زده و اسفناج، تره فرنگی، پیازچه، سبزی کوکو و نمک و فلفل و گردوی خرد شده را به آن اضافه کنید. مواد را داخل ماهی تابه ریخته و آن را سرخ کنید.
فواید:استفاده از اسفناج به عنوان یک سبزی کم کالری در این کوکو باعث تامین انرژی، آب، پروتئین، کلسیم، آهن، سدیم، پتاسیم، ویتامین، پیشگیری از سوزش سر دل، درمان یبوست، افزایش سوخت و ساز، سلامت چشم، جلوگیری از زخم معده، جلوگیری از کم خونی و کمک به هضم غدا میشود.
روز یازدهم
سوپ جو با خامه
مواد لازم
جو پرک: 200 گرم
پیاز: 1عدد
سینه مرغ: 1 عدد
هویج: 3عدد
جعفری: به مقدار لازم
شیر: نصف لیوان
خامه: 100گرم
آرد: 2قاشق غذا خوری
کره: 70گرم
نمک، فلفل: به مقدار لازم
طرز تهیه
سینهی مرغ را با پیاز و کمی زردچوبه بپزید و آب مرغ را برای سوپ نگه دارید.
در آب مرغ مقداری جو پرک شده، هویج نگینی، همراه با نمک و فلفل بریزید. بعد از پخت جو مرغ را ریش ریش کرده همراه با کره اضافه کنید. در صورت کافی نبودن غلظت سوپ به آن دو قاشق آرد حل شده در آب سرد اضافه کنید. پس از پخت، شیر را به آن اضافه کنید و بگذارید 10 دقیقه بجوشد.
پس از آن گاز را خوموش کرده و خامه را به آن اضافه کرده و هم بزنید.
فواید:سوپ با دارا بودن انواع مواد غذایی، چون جو، شیر و خامه (لبنیات) و مرغ یک غذای کامل برای وعدهی افطار است این غذای مقوی دارای انواع مختلف ویتامین، فیبر، مواد معدنی و پروتئین بوده که برای کنترل فشار خون، کاهش کلسترول، درمان سرما خوردگی، کاهش استرس و هضم غذا بسیار مفید است.
روز دوازدهم
کباب تابهای
مواد لازم
گوشت چرخ کرده: 500 گرم
پیاز کوچک: 1 عدد
سیر: 1 حبه
رب گوجه فرنگی: 2 قاشق سوپ خوری
خمیر نان فانتزی خشک شده: 1پیمانه
تخم مرغ: 1 عدد
پودر آویشن: 1 قاشق چای خوری
جعفری خرد شده: 2 قاشق چای خوری
گوجه فرنگی: 1عدد
نمک و فلفل: به میزان لازم
پیازچه: 1دسته کوچک
روغن مایع گیاهی: 3قاشق سوپ خوری
طرز تهیه
گوشت را همراه با پیاز رنده شده ورز دهید. سیر و گوجه فرنگی را نیز به قطعات ریزی خرد کنید.
همهی سبزیجات خرد شده را همراه با سایر مواد ذکر شده در فهرست بالا به گوشت اضافه کنید و ورز دهید تا خوب مخلوط شوند. مقداری از مواد را برداشته و آن را به شکل دایرهای کوچک درست کنید. ظرف مخصوص فر را با مقداری روغن چرب کرده و کباب را روی آن قرار دهید تا به مدت 10 دقیقه بپزد. غذای شما آماده سرو است.
فواید: استفاده از گوشت در وعدهی غذایی باعث تامین انرژی مورد نیاز بدن، پروتئین، کلسیم، فسفر، انواع ویتامین ها، سلنیوم، پیشگیری از کم خونی، حفظ سلامت پوست، جلوگیری از استرس و افسردگی و حفظ سلامت استخوان و تقویت سیستم ایمنی بدن میشود.
روز سیزدهم
کشک بادمجان
مواد لازم
بادمجان: 1 کیلو
کشک: 250 گرم
پیاز سرخ کرده: 3قاشق غذا خوری
سیر: 1 تا2 حبه
نعنا داغ: 1 قاشق غذا خوری
روغن مایع: 150 میلی لیتر
مغز گردو خرد شده: 2 قاشق غذا خوری
نمک، فلفل سیاه: به میزان لازم
آب مرغ: 1پیمانه
ابتدا تلخی بادمجانها را گرفته سپس آنها را سرخ کنید. بادمجانهای سرخ شده را همراه با آب مرغ درون قابلمه بریزید تا بپزد. پیاز داغ و سیرداغ را نیز به آن اضافه کنید. پس از پخته شدن بادمجانها آن را با گوشت کوب له کنید و کشک و کمی نعنا و گردو را به آن اضافه کنید. مواد مخلوط شده را به مدت 10دقیقه روی حرارت قرار دهید تا کشک بادمجان کاملا جا بیوفتد.
فواید:کشک بادمجان به عنوان یک وعدهی غذایی مغذی دارای مقدار زیادی انرژی، پروتئین، کربوهیدرات، کلسیم، فسفر، پتاسیم، انواع مختلف ویتامین، فاقد کلسترول و دارای مقدار بسیار کمی چربی است.
روز چهاردهم
خوراک سبزیجات به سبک چینی
مواد لازم
فیله مرغ: 400 گرم
فلفل دلمه ای: 1عدد
پیاز: 2عدد
هویج: 2عدد
کدو: 2عدد
قارچ: 500 گرم
سویا سس: 6قاشق غذا خوری
روغن زیتون: 2قاشق غذا خوری
کنجد: 2قاشق غذا خوری
نودل: 4 بسته
طرز تهیه
ابتدا فیله مرغ و سبزیجات را به صورت خلالی یا به هر صورتی که مدنظرتان هست خرد کنید.
در یک قابلمه مقداری روغن زیتون ریخته و فیلهی مرغ و هویج را در آن تفت دهید. پس از آن پیاز، کدو، فلفل دلمه، قارچ و نودل را اضافه کنید. همراه با تفت مواد سس سویا را نیز به تدریج به مواد اضافه کنید. بعد از گذشت یک ربع غذای شما آماده است.
فواید:از آن جایی که ماه رمضان در فصل گرماست مصرف سبزیجات همراه با مرغ به تامین آب مورد نیاز بدن و جلوگیری از خشکی پوست و تامین پروتئین کمک میکند. این غذای کم کالری به دلیل سبک بودن و فیبر موجود در سبزیجات هم احساس سیری بیشتری به افراد داده هم باعث سنگینی معده و هضم دشوار غذا نمیشود.
روز پانزدهم
پلو گوشت مخلوط مکزیکی
مواد لازم
برنج پخته شده: 4پیمانه
گوشت چرخ کرده: 600 گرم
روغن سرخ کردنی: 1 قاشق غذاخوری
فلفل دلمه ای: 2عدد
پیاز کوچک 1عدد
زردچوبه: 1 قاشق چای خوری
فلفل قرمز: 1 قاشق چای خوری
نمک و فلفل سیاه: به مقدار لازم
ذرت فریز شده 1: پیمانه
لیموترش کوچک: 2 عدد
گشنیز یا جعفری تازه: به مقدار لازم
طرز تهیه:
پیاز و فلفل دلمهای را به صورت نگینی خرد کنید. درون قابلمه مقداری روغن ریخته تا داغ شود. پیازها را درون روغن تفت دهید تا طلایی شود. گوشت چرخ کرده و فلفل دلمهای را همراه با نمک، فلفل، زردچوبه و فلفل قرمز به آن اضافه کنید و تفت دهید تا گوشت قهوهای رنگ شود. ذرت را نیز اضافه کرده و کمی تفت دهید. برنج پخته شده را داخل قابلمه ریخته و سه قاشق آب به آن اضافه کنید. حرارت را به مدت 5 دقیقه کمی زیاد کرده و مواد را چندبار هم بزنید. آب لیموترش تازه را گرفته و برروی مواد بریزید. غذای شما آماده است.
فواید:مصرف مواد نشاستهای مانند نان، آرد، برنج و سیب زمینی در ماه مبارک باید بیشتر از مصرف مواد قندی باشد، زیرا با ورود تدریجی مواد نشاستهای به خون انسولین به سرعت ترشح نشده و قند خون افت نمیکند البته لازم به ذکر است مصرف نشاستهها باید درست و به مقدار مناسب باشد در غیر این صورت باعث اضافه وزن، یبوست و یا مشکلات دیگر میشود.
روز شانزدهم
آش شله قلمکار
مواد لازم
گوشت بدون استخوان: 250گرم
سبزی آش: 500گرم
گندم:نصف استکان
عدس: 1 استکان
نخود:نصف استکان
لوبیا سفید:نصف استکان
برنج: 2استکان
پیاز: 2 عدد
نمک، فلفل، زردچوبه، کشک:به مقدار کافی
طرز تهیه
حبوبات را از شب قبل در آب خیس کنید. ابتدا پیازها را درون تابهای همراه با روغن تفت داده تا طلایی شوند. گندمها را در قابلمهای دیگر همراه با 5 لیوان آب بپزید. اکنون نوبت به پخت نخودها میرسد. پس از گذشتن حدود1 ساعت از پخت نخود، لوبیا را نیز به آن اضافه کرده تا مغز پخت شوند.
گوشتها را خرد کرده و در قابلمهای همراه با سیر و پیاز بپزید. پس از پخت گوش آن را ریش ریش کرده و آب گوشت را از صافی رد کنید. برنج و عدس را همراه با 6 لیوان آب درون قابلمه ریخته تا به جوش آیند و نرم شوند. سبزیها را ساطوری خرد کرده و همراه با مقداری نمک به برنج و عدس اضافه کنید. پس از گذشت 20 دقیقه لوبیا، گندم پخته شده، گوشت ریش ریش، آب گوشت، نصف پیاز داغ و ادویهها را به برنج و عدس و سبزی اضافه کنید. مقداری آب جوش نیز به قابلمه اضافه کرده و بگذارید آش لعاب دار شود.
فواید:آش شله قلمکار با دارا بودن انواع حبوبات، سبزیجات، برنج یک غذای بسیار مقوی و حاوی انواع ویتامین، پروتئین، اسید فولیک، فیبر، آنتی اکسیدان، پتاسیم، منیزیم و روی برای محافظت از بدن، بهبود عملکرد سیستم عصبی، قلبی و عروقی و افزایش قدرت بدنی است.
روز هفدهم
رولت اسفناج
مواد لازم
اسفناج: 150 گرم
پیاز درشت خرد شده: 2/1 عدد
ماست چکیده: 1 پیمانه
سیر رنده شده: 2 حبه
تخم مرغ: 5 عدد
گردوی خرد شده: 3 قاشق غذا خوری
زرشک: 2 قاشق غذا خوری
نمک، فلفل، زردچوبه: 2/1 قاشق چای خوری
روغن: 1 قاشق غذا خوری
طرز تهیه
فر را در دمای 180 درجهی سانتی گراد قرار دهید. اسفناج را با مقداری آب داخل قابلمه بپزید.
پس از پخت، آن را از روی حرارت برداشته تا سرد شود. اسفناج را همراه با پیاز، ادویه ها، تخم مرغ و روغن داخل مخلوط کن بریزید تا کاملا خرد و یکدست شوند. گردو و زرشک را به مایع اضافه کنید.
سینی فر را با کاغذ روغنی پوشانده و مایع را به روی آن بریزید و آن را برروی کاغذ یکدست کنید.
مایع را به مدت یک ربع درون فر قرار دهید. سپس ماست را با سیر رنده شده و نمک مخلوط کنید. پس از آماده شدن و خنک شدن اسفناج کاغذ را از آن جدا کنید. ماست را به روی اسفناج ریخته و آن را به صورت یک رول بپیچید. رول را برش زده و در یخچال قرار دهید.
فواید:اسفناج دارای مقدار زیادی انرژی، آب، کلسیم، فسفر، سدیم، پتاسیم و ویتامین است که برای درمان ورم معده، یبوست، کمک به هضم غذا، کنترل قند خون، رفع تشنگی، حفظ سلامت پوست و کنترل کلسترول خون بسیار مفید است. همچنین زرشک موجود در این غذا باعث مبارزه با عفونتهای بدن، بهبود عملکرد دستگاه گوارش، بهبود سوء هاضمه و سم زدایی کبد میشود.
روز هجدهم
خوراک ماهی و قارچ
مواد لازم
فیله ماهی: 200 گرم
قارچ: 6 عدد
پیاز، گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای: 1 عدد
جعفری خرد شده، رب گوجه فرنگی: 1 قاشق غذا خوری
نمک، فلفل، روغن زیتون:به مقدار لازم
طرز تهیه:
ابتدا پیازها را خرد کرده و با کمی روغن تفت دهید تا طلایی شود. سپس قارچ خرد شده را به آن اضافه کنید. بهتر است حرارت را افزایش دهیدتا قارچها آب نیندازند. سپس فلفل دلمهای و ماهی خرد شده را به آن اضافه کنید و تفت دهید. گوجه فرنگی را ابتدا پوست کنده و بعد خرد کنید و آن را همراه با ادویهها به مواد اضافه کنید. در پایان مقداری رب گوجه فرنگی و جعفری به مواد اضافه کنید و اجازه دهید غذا کاملا جا بیفتد.
فواید:ماهی سرشار از ویتامین، پروتئین، امگا3، فسفر و ید مورد نیاز بدن است و باعث بهبود عملکرد سیستم مغزی و فلبی بدن، جلوگیری از افسردگی، بهبود وضعیت خواب و حفظ سلامتی شما میشود.
روز نوزدهم
دلمه برگ مو
مواد لازم
برگ مو: 40 تا50 عدد
گوشت چرخ کرده: 300گرم
برنج:نصف پیمانه
سبزی دلمه خرد شده (گشنیز، جعفری، نعناع و ترخون): 5 قاشق غذا خوری
بیاز متوسط: 2 عدد
لپه: 3/ 1 پیمانه
نمک و فلفل و زردچوبه: به مقدار لازم
طرز تهیه
پیازها را نگینی کرده و همراه با زردچوبه تفت دهید. بعد از طلایی شدن پیاز ها، گوشت را به آن اضافه کنید و تفت دهید. برنج و لپه را که از شب قبل خیس کرده اید به صورت جداگانه بپزید.
سبزی خرد شده را همراه با نمک و فلفل به گوشت اضافه کرده و تفت دهید. در آخر لپه و برنج پخته شده را هم به مواد اضافه کرده و حرارت را خاموش کنید. برگهای تهیه شده را پهن کرده و مواد را داخل آن بریزید و به صورت رولی یا بقچهای بپیچید. سپس دلمههای پیچیده شده را همراه با مقداری آب و عصاره مرغ بپزید.
فواید:دلمهی برگ مو با دارا بودن انواع سبزیجات حاوی مقدار زیادی فیبر.
آهن، ید، پتاسیم، کربوهیدرات و انواع ویتامین هاست که باعث تامین انرژی مورد نیاز بدن، ضد عفونی کردن سیستم گوارش، بهبود هموروئید، تقویت ساختمان بدن و حفظ سیستم ایمنی میشود.
روز بیستم
پاستا سبزیجات (پنه)
مواد لازم
پاستا: 2/1 بسته
بروکلی: 1 عدد
هویج: 1 عدد
پیاز: 2 عدد
فلفل دلمه ای: 1 عدد
شیر: 1 لیوان
آرد: 1 قاشق چایی خوی
قارچ: 1بسته
طرز تهیه:
ابتدا پیاز و قارچ و فلفل دلمهای را خرد کرده و درون روغن تفت دهید. بروکلی و هویج را به شکل مربعی خرد کرده و در ظرفی دیگر نیم پز کنید. پس از آماده شدن، آن را به مواد بالا اضافه کنید.
پاستا را در قابلمه بجوشانید و پس از آبکش کردن به مواد بالا اضافه کنید.
شیر، آرد، نمک و فلفل را همراه با کره تفت دهید و پس از آماده شدن آن را روی مواد بریزید. در مرحلهی آخر پنیر را به مواد اضافه کرده و حرارت را خاموش کنید تا پنیر آب شود.
فواید: پاستا همراه با سبزیجات به عنوان یک غذای کم کالری سرشار از مواد مغذی همچون فیبر، قند دیر جذب، ویتامین، پروتئین و مواد معدنی همچون فولات، آهن و منیزم است. بروکلی موجود در آن سرشار از ویتامین ث، پتاسیم، منگنز و فسفر است. هویج نیز یک منبع سرشار از بتاکاروتن، پتاسیم، آنتی اکسیدان و پتاسیم به حساب میآید. همهی این موارد زمینه ساز تامین انرژی مورد نیاز بدن، حفظ سلامت قلب و عروق، خاصیت سیر کنندگی، سم زدایی بدن، تامین آب مورد نیاز، حفظ سلامت پوست، حفظ سلامت چشم، پیشگیری از کم خونی و کاهش ابتلا به بیماریهای معده میشود.
روز بیست و یکم
ته چین مرغ
مواد لازم
سینه مرغ: 1 عدد
برنج آب کش: 2 پیمانه
تخم مرغ: 2 عدد
ماست: 2 فنجان
پیاز: 1 عدد
کره: 50 گرم
روغن مایع: 1 قاشق غذاخوری
دارچین ونمک وفلفل: به مقدار لازم
زعفران:به مقدار لازم
طرز تهیه:
ابتدا سینهی مرغ را همراه با پیاز آب پز کنید. بعد از پخت و خنک شدن مرغ آن را ریش ریش کنید. تخم مرغها را همراه با ماست، دارچین، نمک، فلفل و زعفران هم زده تا کاملا مخلوط شوند. سپس مرغها را به آن اضافه کرده و در مواد آغشته کنید. برنج را از قبل آبکش کنید. درون قابلمه مقداری روغن ریخته تا داغ شود. سپس برنج را همراه با مواد کاملا مخلوط کرده و در قابلمه بریزید. پس از ریختن مواد آن را درون قابلمه صاف کنید و اجازه دهید دم بکشد.
فواید: ته چین همراه با مرغ و زعفران یک غذای سرشار از ویتامین، پروتئین، فیبر، آهن.
کربو هیدرات، فسفر، سدیم، منیزیم و اسید چرب امگا3 است که مانع از کم خونی و آلزایمر شده و به بهبود عملکرد دستگاه گوارش، سیستم ایمنی بدن، سیتم قلبی و عروقی کمک کرده و انرژی مورد نیاز بدن در طی روز را تامین میکند. این غذا همراه با سالاد یک غذای کامل برای تامین مواد مورد نیاز بدن روزه داران محسوب میشود.
روز بیست و دوم
خوراک میگو و سس قارچ
مواد لازم
میگو: 300 گرم
روغن زیتون: 2 قاشق غذا خوری
گوجه فرنگی: 2 عدد
سیر: 4 حبه
پیاز: 1 عدد
قارچ خرد شده: 2 لیوان
خامه ترش: 2/1 لیوان
آب مرغ: 1 لیوان
سس گوجه فرنگی: 1 قاشق غذا خوری
طرز تهیه
گوجه فرنگیها را کاملا ساطوری کرده و همراه با سیر رنده یا له شده، نمک و فلفل و روغن زیتون داخل ماهی تابه تفت دهید تا آب گوجه فرنگی کاملا کشیده شود. سپس سس گوجه فرنگی را اضافه کرده و حرارت را خاموش کنید. پیازها را ریز خرد کنید و در ظرفی دیگر آنها را تفت دهید تا طلایی شوند. سپس قارچهای خرد شده را به پیاز اضافه کرده و تقت دهید تا آب آن کاملا کشیده شود. گوجه فرنگی تفت خورده، آب مرغ و خامه ترش را به قارچ اضافه کرده و بگذارید تا سس بجوشد. سپس میگوها را به سس اضافه کرده تا در حرارات بالا همراه با سس غلیظ شده پخته و ترد شوند.
فسفر، ید، نیاسین، فواید:میگو به عنوان یک غذای دریایی کم کالری سرشار از ویتامین، کربوهیدرات، آهن و پروتئین است. مصرف این غدا خطر ابتلا به کم خونی، افسردگی و کم کاری تیروئید را کاهش میدهد.
تامین انرژی مورد نیاز بدن، حفظ سلامت قلب و مغز، حفظ سلامت سلولهای خونی و حفظ سلامت پوست و مو از دیگر ویژگیهای مصرف میگو است.
روز بیست و سوم
خوراک بامیه با مرغ
مواد لازم
پیاز: 2عدد
مرغ:8 قطعه
آب:8 لیوان
عصاره مرغ: 3 عدد
بامیه: نیم کیلو
رب گوجه فرنگی:3قاشق غذا خوری
ادویه مخلوط:1 قاشق غذا خوری
نمک، فلفل سیاه: 1 قاشق چای خوری
آبلیمو: 2قاشق غذا خوری
روغن: به مقدار لازم
طرز تهیه
ابتدا مقداری روغن در قابلمه ریخته و پیاز را در آن تفت دهید تا طلایی رنگ شود. سپس مرغهای خرد شده را همراه با زردچوبه، نمک و فلفل به پیازها اضافه کنید و تفت دهید تا سرخ شوند.
آب و عصارهی مرغ را به مواد اضافه کنید. در مرحلهی آخر مواد باقی مانده را همراه با بامیه خرد شده را به غذا اضافه کرده و بگذارید در حرارت ملایم بپزد.
فواید:
بامیه با دارا بودن مواد مغذی مانند فیبر، فسفر، پتاسیم گیاهی سرشار از خاصیت برای سلامتی انسان است. همچنین حاوی مقدار زیادی آب است و از تشنگی در طول روز جلوگیری میکند. از دیگر خواص آن میتوان به کنترل فشار خون، قند خون، پیشگیری از یبوست و مشکلاتی مانند بواسیر، حفظ سلامت پوست، درمان سوء هاضمه و دفع سموم و پاکسازی بدن اشاره کرد.
روز بیست و چهارم
عدسی
مواد لازم
عدسی: 2٫5 لیوان
پیاز متوسط: 1 عدد
سیب زمینی: 1 عدد
آب:3 پیمانه
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه:به مقدار لازم
روغن مایع:به مقدار لازم
طرز تهیه
ابتدا عدسها را چندبار بشویید. سپس همراه با آب یا آب مرغ به روی حرارت بگذارید تا بپزد. پس از نیم پز شدن عدس، سیب زمینیها را نگینی کرده و داخل عدس بریزید تا همرا با آن بپزد. پیازها را ریز خرد کرده و همراه با زردچوبه تفت دهید تا طلایی شود. پس از پخت سیب زمینی، پیاز و نمک و فلفل را به عدسی اضافه کنید و بگذارید چند دقیقه روی حرارت بپزد.
فواید
عدس سرشار از ویتامین، پروتئین، فیبر، مواد معدنی، اسید فولیک، فولات، آهن، پتاسیم و مواد مغذی دیگر است و نقش موثری در کنترل دیابت، بهبود عملکرد دستگاه گوارش، بهبود سوخت و ساز، کمک به حفظ سلامت مغز، قلب، معده، پوست و مو، کاهش خطر ابتلا به کم خونی و ضد سرطان، کمک به لاغری و تامین انرژی مورد نیاز بدن دارد.
روز بیست و پنجم
خاگینه
مواد لازم
آرد: 5 قاشق غذاخوری
تخم مرغ: 2 تا 3 عدد
شکر: 2 قاشق غذا خوری
شیر: 4 قاشق غذاخوری
بیکینگ پودر:1 قاشق چای خوری
وانیل: نصف قاشق چایخوری
عسل:2 قاشق غذاخوری
روغن برای سرخ کردن: به مقدار لازم
طرز تهیه
ابتدا آرد، تخم مرغ، شیر و شکر را باهم مخلوط کنید تا مایع کاملا یکدست شود سپس بکینگ پودر و وانیل را نیز به مایع اضافه کنید. در یک تابه نچسب مقداری روغن بریزید تا داغ شود. سپس مواد را داخل تابه ریخته و صاف کنید. پس از پخت یک طرف آن را برگردانید تا سمت دیگر آن سرخ شود. پس از آماده شدن مقداری عسل، پودر گردو یا پودر پسته و دارچین به روی آن بریزید.
فواید:
این غذای تبریزی با طبع گرم و سرعت پخت بالا به دلیل استفاده از مواد مقوی مانند عسل، گردو، دارچین، بهترین غذا برای تامین انرژی مورد نیاز بدن، کاهش اضطراب و آرامش، بهبود جریان خون رسانی، درمان مشکلات گوارشی، کاهش اثرات غذاهای پرچرب و کاهش مشکل ضعف جسمانی است.
روز بیست و ششم
ساندویچ بوقلمون
مواد لازم
پیازچه خرد شده: 2/1 فنجان
آویشن: 1 قاشق غذا خوری
ران بوقلمون: 4 ران کوچک
سیر خرد یا له شده: 2 حبه
عصاره مرغ: 2 عدد
برگ بو: 1 عدد
جعفری خرد شده: به مقدار لازم
آبلیمو: 1 قاشق غذاخوری
نمک، فلفل سیاه: 1 قاشق غذاخوری
آب: 6 فنجان
جعفری خرد شده: 2/1 فنجان
طرز تهیه:
ابتدا بوقلمون را همراه با برگ بو، عصارهی مرغ و نمک درون مقداری آب ریخته و به روی حرارت میگذاریم تا کاملا بپزد. پس از پخت بوقلمون هنگامی که کاملا نرم شده و میتوان آن را از استخوان جدا کرد آن را از قابلمه خارج کرده و در ظرفی دیگر بگذارید تا خنک شود. مایع درون قابلمه را با مقداری آب لیمو مخلوط کرده و بگذارید بجوشد. بوقلمونها را به تکههای کوچک تقسیم کرده و همراه با پیازچه، جعفری، فلفل سیاه مخلوط کنید. مواد را همراه با مقداری از مایع درون قالب ریخته و در یخچال بگذارید تا خنک شود.
فواید
گوشت بوقلمون با دارا بودن مقدار زیادی پروتئین، ویتامین، روی، پتاسیم، نیاسین و مواد مغذی دیگر یک وعدهی بسیار مناسب برای تنظیم سوخت و ساز بدن، افزایش انرژی، درمان کم خونی، آرامش بخشی، بهبود کم خوابی و کمک به تقویت سیستم ایمنی بدن است.
روز بیست و هفتم
فلفل دلمهای شکم پر
مواد لازم
پیاز: 1 عدد
گوشت چرخ کرده: 200 گرم
لپه: 80 گرم
برنج: نصف پیمانه
سبزی دلمه: 200 گرم
رب گوجه فرنگی: 2 قاشق غذاخوری
روغن: به میزان لازم
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه: به مقدار لازم
فلفل دلمه ای: 4 عدد
طرز تهیه:
ابتدا لپه را چند ساعت خیس کنید. سپس آن را در قابلمه ریخته و اجازه دهید تا نیم پز شود.
برنج را در آب نمک خیس کرده و آن را نیم پز و آبکشی کنید. سبزی دلمه را که شامل (مرزه، ریحون، ترخون و تره) است را شسته و خرد کنید. پیازها را خرد کرده و در روغن تفت دهید سپس گوشت را به آن اضافه کرده و تفت دهید. برنج، لپه، سبزی دلمه، رب گوجه فرنگی و ادویه هارا به مواد اضافه کرده و بگذارید تا بپزد. پس از آماده شدن مواد، آن را داخل فلفل دلمهای که از قبل داخل آن را تمیز کرده اید بریزید و سر فلفل را روی آن قرار دهید. قابلمهای دیگر برداشته داخل آن را چرب کرده و مقداری آب بریزید. فلفل دلمه ایها را داخل آن چیده و بگذارید تا بپزد.
فواید:فلفل دلمهای شکم پر یک وعدهی غذایی کامل برای تامین مواد مورد نیاز بدن است. برنج استفاده شده در آن نشاسته و فلفل دلمهای به تامین فیبر، آهن و پروتئین مورد نیاز بدن کمک میکند. افزایش رشد مو، حفظ سلامت پوست، حفظ سلامتی چشم ها، درمان اختلالات گوارشی، تامین انرژی مورد نیاز بدن از دیگر ویژگیهای این مواد غذایی است.
روز بیست و هشتم
کوکو لوبیا سبز
مواد لازم
سیب زمینی خرد شده: 2 عدد
لوبیا سبز خرد شده: 400 گرم
هویچ رنده شده: 1 عدد
تخم مرغ: 4 عدد
فلفل دلمه ای: به مقدار لازم
قارچ: به میزان لازم
نمک، فلفل سیاه، زرد چوبه: به میزان لازم
طرز تهیه:
ابتدا سیب زمینی و لوبیا سبز را یه صورت نگینی خرد کنید. سپس سیب زمینیها را همراه با نمک و زردچوبه سرخ کنید. لوبیاها را نیز بخار پز کنید. پس از پخت مواد آنها را باهم مخلوط کرده و هویج را که از قبل با رندهی درشت رنده کرده اید به آن اضافه کنید. مرحلهی بعد تخم مرغ ها، فلفل دلمه ای، قارچ و ادویهها را به مواد اضافه کرده و مخلوط کنید. درون تابه مقداری روغن ریخته و پس از داغ شدن مواد را به صورت یک دست داخل آن بریزید.
فواید
استفاده از لوبیا سبز در وعدههای غذایی باعث تامین آنتی اکسیدان، فیبر، امگا3، کربوهیدارت، اسید فولیک، فولات و آهن مورد نیاز بدن، پیشگیری از التهاب و یبوست، A.، C. و K. ویتامین
تامین انرژی بدن وکاهش خطر ابتلا به افسردگی میشود.
روز بیست و نهم
مواد لازم
تاس کباب مرغ
سینه مرغ: 300 گرم
بادمجان: 2 عدد
سیب زمینی: 2 عدد
گوجه فرنگی: 5 عدد
کدو: 2 عدد
پیازچه: 10 ساقه
پیاز: 1 عدد
سیر: 1 حبه
نمک، فلفل، زردچوبه: به مقدار لازم
زیره، زعفران، گرد لیمو: به مقدار لازم
طرز تهیه:
ابتدا مرغ را به شکل مکعبی و کدو، بادمجان، سیب زمینی و دو عدد گوجه فرنگی را به صورت حلقهای خرد کنید. بادمجانها را سرخ کنید. در تابهای دیگر مقداری روغن ریخته و سیب زمینیها را در آن بچینید. مرغ را همراه با ادویهها به آن اضافه کنید. سپس روی مرغ، کدوها بعد گوجه فرنگیها و بعد بادمجان را چیده و مقداری ادویه و نمک بپاشید. پیاز چهی خرد شده را نیز به مواد اضافه کنید. برای تهیه سس تاس کباب ما بقی گوجه فرنگیها را همراه با پیاز تفت داده شده، سیر و زعفران داخل مخلوط کن ریخته تا یکدست شوند. سپس آن را روی مواد اضافه کنید.
فواید:
مرغ و سبزیجات دو مادهی اصلی برای تامین پروتئین، فیبر، ویتامین و مواد معدنی مورد نیاز بدن هستند. این مواد در کنار ارزش غذایی فراوان یک منبع بسیار مهم برای تامین انرژی، حفظ سلامت قلب و مغز، حفظ سلامت استخوان ها، تقویت سیستم ایمنی بدن، بهبود عملکرد سیستم گوارشی، ضد عفونی کنندهی بدن و کنترل فشار و قند خون هستد.
نکاتی که در ماه رمضان بهتر است به آن توجه داشته باشید:
از آن جایی که بدن ساعات بسیاری، مواد غذایی، مواد قندی و آب دریافت نمیکند بنابرین بهتر است هنگام افطار از مواد غذایی، سبک، گرم، کم شیرین و نوشیدنیهای طبیعی استفاده کنید.
از مصرف غذا های پرچرب، سرخ کردنی و فست فود در این ماه پرهیز کنید.
مقدار زیای آب مصرف کنید.
بین زمان افطار تا صرف شام حتما یک وقفهی زمانی داشته باشید.
مواد غذایی حاوی نشاسته مانند مانند برنج، نان و ماکارونی را در وعدهی سحر مصرف کنید تا انرژی مورد نیاز بدن برای انجام فعالیتهای روزانه تامین گردد.
برای تامین آب مورد نیاز بدن و جلوگیری از تشنگی میوه و سبزیجات مصرف کنید.
مصرف مواد غذایی در ماه رمضان باید متناسب و به اندازه باشد در غیر این صورت آسیبهای جدی برای سلامتی بدن به همراه خواهد داشت.