به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از همشهری؛ جنجال و نگرانی درباره خطرات احتمالی مصرف طولانیمدت مواد غذاییای که ساختار ژنتیک آنها در راستای اهدافی مانند بهبود کیفیت، افزایش ماندگاری، مقاومت در برابر آفت یا شرایط آب و هوایی نامناسب یا افزایش باروری و تولید دستخوش تغییراتی شده، از همان آغاز کشت و صادرات محصولات تراریخته آغاز شد و هنوز به پایان نرسیدهاست. کشورهای زیادی تنها کشت این محصولات را ممنوع و کشورهای دیگر تولید و واردات این محصولات را غیرقانونی اعلام کردهاند اما همزمان، کشورهای اروپایی امروز بهعنوان اصلیترین مصرفکننده محصولات تراریخته شناخته میشوند و بازار این محصولات در جهان همچنان داغ است.پژوهشهای انجامگرفته در دفاع یا نکوهش استفاده از محصولات تراریخته هنوز نتوانسته است به چنان قطعیتی دست یابد که بتواند صدای یکی از جبهههای موافق یا مخالف را بلندتر کند. حتی سازمان جهانی بهداشت نیز رویکردی خنثی نسبت به این محصولات دارد و تأیید ایمنی یا خطرناکبودن تراریختههای خوراکی را مستلزم اجرای پژوهشهای منسجم و دقیقتر در راستای ارزیابی خطر مصرف این محصولات میداند. این سازمان مواردی را بهعنوان تهدیدهای احتمالی و اصلی که شاید سلامت انسان را تهدید کنند برشمردهاست که در توضیح هریک از موارد، به عدموجود شواهد کافی یا نمونههای قابل استناد اشاره کردهاست. عدمقطعیت و نبودمدارک و شواهد کافی از خطرناکبودن محصولات تراریخته، در کنار دلایلی مانند جذابیت اقتصادی، نیاز به کاهش مصرف منابع آبی برای کشاورزی، نیاز به کاهش آلایندگی فرایند کشاورزی و مهمتر از همه، نیاز به تامین غذا برای بیش از 8میلیارد جمعیت سیاره زمین، باعث شده تا کشت، تولید و صادرات محصولات کشاورزی تراریخته، مانند سویا، ذرت، برنج و پنبه همچنان ادامه داشته باشد و مسئولیت چرخش یکی از چرخدندههای نسبتا مهم نظام غذا و اقتصاد جهانی را بردوش بکشد.
کشورهای بنیانگذار کشت محصولات تراریخته
191میلیون و 700هزار هکتار
مساحت زمینهای کشاورزی تحت کشت محصولات تراریخته (2018)
حقایقی درباره تأثیرات محصولات تراریخته بر جهان در سال 2017
17میلیون کشاورز معمولی و خانوادههای آنها از کشت محصولات تراریخته در جهان منفعت بردهاند.
7.5 میلیون کشاورز هندی در 11.4 میلیون هکتار زمین، پنبه تراریخته کشت کردند.
اسپانیا پیشروترین کشور در کشت ذرت در اروپاست.
نرخ پذیرش کانولای تراریخته در کانادا به 95درصد رسید.
آمریکا بزرگترین تولیدکننده محصولات تراریخته در جهان است که 39.4درصد از کل زمینهای کشاورزی تخصیص داده شده به کشاورزی محصولات تراریخته را در اختیار دارد.
برزیل، برترین کشور کشتدهنده محصولات تراریخته در میان کشورهای درحال توسعهاست.
24کشور محصولات تراریخته را کشت و 43کشور این محصولات را وارد کردند.
از سال 1996تا 2017مساحت کشت محصولات تراریخته تقریبا 112برابر شد.
سویا بالاترین درصد پذیرش یک محصول تراریخته را در جهان دارد و 50درصد از کشت محصولات تراریخته را بهخود اختصاص داده است.
ذرت و پنبه تراریخته پس از دانه سویا، بالاترین میزان کشت را در جهان دارند.
چین برترین خریدار محصول سویای تراریخته در جهان است.
از سال 1996 تا سال2018، 70 کشور جهان پذیرای محصولات تراریخته بودهاند.
کشورهایی که کشت و واردات محصولات تراریخته را ممنوع کردهاند:
پرو، قرقیزستان بوتان، الجزایر، کنیا ماداگاسکار، ونزوئلا و زیمبابوه
میزان فروش بذرهای تراریخته (7102)
ذرت: 8.72 میلیارد دلار
سویا: 6.33 میلیارد دلار
پنبه: 1.42 میلیارد دلار
کانولا: 64میلیون دلار
چغندرقند و دیگر محصولات:17.18 میلیارد دلار