به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایسنا، در جریان معاملات جمعه، بسیاری از ارزهای مختلف در برابر دلار در صعودی صعودی قرار گرفتند و دلار به عقب رانده شد.
موسسه رتبه بندی مودی در گزارشی هشدار داده است که تداوم تعطیلی فعالیت های اقتصادی در آمریکا در نتیجه شیوع ویروس کرونا میتواند میزان تولید ناخالص داخلی این کشور را 30 درصد کاهش دهد. این موسسه هم چنین رتبه اعتباری بسیاری از کشورها از جمله آرژانتین و استرالیا را کاهش داده است.
در قاره سبز نیز وضعیت بهتر نیست و تقریبا تمام اروپا در نتیجه گسترش شیوع کرونا به حال تعطیلی درآمده که وضعیت در ایتالیا، هشتمین اقتصاد بزرگ جهان و اسپانیا، پنجمین اقتصاد بزرگ اروپا از همه وخیمتر است.
دیوید مالپاس، رییس بانک جهانی از در پیش بودن رکودی عمیق تر از رکود بزرگ سال 2008 خبر داده و کریستالینا جیورجیوا، رئیس صندوق بین المللی پول در اظهاراتی مشابه گفته است که بحران ناشی از کرونا شبیه هیچ کدام از بحران های قبلی نیست.
در آمریکا، دولت این کشور از در نظر گرفتن یک بسته حمایتی دو تریلیون دلاری و اهدای 3000 دلار به هر خانواده خبر داده است. ژاپن نیز یارانه 1800 دلاری به خانوارها تخصیص خواهد داد. دولت ژاپن بسته محرک بزرگی به ارزش یک تریلیون دلار برای حمایت از بخش های مختلف اقتصاد خود در نظر گرفته است.
اکنون در سراسر آمریکا وضعیت فوقالعاده اعلام شده و فرماندار کالیفرنیا از احتمال بیکاری موقت یک میلیون نفر خبر داده است. فرماندار ایالت واشنگتن هم از مردم خواسته است تا در خانه بمانند. در سوییس نیز نرخ بیکاری به بالاترین سطح دو سال اخیر خود رسیده است.
استفان اینس، ارشناس بازار در موسسه اکسی کورپ گفت: با شرایط وخیم کنونی بازار کار باید فکری اساسی برای آن کرد وگرنه عملکرد صنایع تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
با این حال خبر خوب آن است که در بسیاری از کشورها شیب گسترش کرونا کند شده است. در آلمان برای هشتمین روز متوالی شمار مبتلایان جدید کاهش داشته و مرگ و میر روزانه در ایتالیا به کمترین سطح دو هفته اخیر خود رسیده است. در ایتالیا، ایران و اسپانیا نیز شرایط مشابهی حاکم بوده است و شمار مبتلایان کاهش داشته است. در چین نیز تنها یک فوت جدید به ثبت نرسیده است.
تاکنون بیش از یک میلیون و 605 هزار و 345 مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در این بین 95 هزار و 752 نفر جان خود را از دست دادهاند. در بین کشورهای مختلف، بالاترین تلفات مربوط به ایتالیا با 18 هزار و 297 نفر، آمریکا با 16 هزار و 697 نفر، اسپانیا با 15 هزار و 447 نفر، فرانسه با 12 هزار و 210 نفر و انگلیس با 7978 نفر بوده است.
استفان اینس، استراتژیست بازار ارز در موسسه اکسی تریدر گفت: حالا که شیب بیماری در بسیاری از مناطق کند شده و در بسیاری از کشورها بخشی از کسب و کارها بازگشایی شده اند می توان انتظار داشت که معامله گران بار دیگر به خرید دارایی های پرریسک تر ترغیب شوند.
از سوی دیگر با کناره گیری برنی سندرز از رقابت های درون حزبی دموکرات ها، جو بایدن به عنوان نامزد نهایی حزب دموکرات به مصاف دونالد ترامپ خواهد رفت . انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ماه نوامبر امسال برگزار خواهد شد. ترامپ در توییتی، کناره گیری سندرز را نتیجه فشار حزبی دانسته و خواهان پیوستن طرفداران سندرز به اردوگاه جمهوری خواهان شده است.
شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد، در معاملات امروز با افت 0.64 درصدی نسبت به روز قبل و در سطح 99.53 واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوئیس معادل 1.0358 دلار اعلام شد.
در انگلیس، نخست وزیر انگلیس که پس از تایید ابتلای نامزدش به کووید-19 و دارا بودن علایم بیماری، در بیمارستان بستری شده بود با وخامت حال به بخش مراقبت های ویژه منتقل شده است هر چند که وزیر فرهنگ این کشور از بهبود قابل توجه شرایط جسمانی نخست وزیر خبر داده است. دولت سوییس از اختصاص یک بسته حمایتی بزرگ 41 میلیارد دلاری به کسب و کارها خبر داده است.
هر چند اعلام آمادگی انگلیس برای به اشتراک گذاشتن بیشتر اطلاعات مالی با اتحادیه اروپا می تواند مسیر برگزیت را هموار کند اما در شرایطی که کشورهای اروپایی به شدت درگیر مقابله با کرونا هستند به نظر میرسد رسیدن به توافقی بر سر برگزیت بین انگلیس و اتحادیه اروپا بیش از هر زمان دیگری بعید است به ویژه آن که انگلیس کماکان بر موضع خود در دستیابی به یک توافق تجاری با اتحادیه اروپا مشابه کانادا اصرار دارد اما طرف اروپایی چندان مایل به انجام چنین کاری نیست. از سوی دیگر نیز برخی منابع خبری گزارش دادهاند بوریس جانسون با تمدید مهلت مذاکرات برگزیت مخالفت کرده است.
اکنون بسیاری از کشورهای آسیایی در حال بررسی گزینههای موجود برای تقویت رشد اقتصادی خود هستند. بر طبق برخی گزارشات، به دنبال رشد منفی هفت درصدی اقتصاد ژاپن در سه ماهه پایانی سال قبل، اکنون دولت و بانک مرکزی این کشور در حال رایزنی با یکدیگر برای اتخاذ سیاستهای محرک بیشتر هستند. نخست وزیر استرالیا از بسته محرک جدیدی رونمایی کرده است که شامل ارایه یارانه نقدی به افراد بیکار شده و تسهیلات ارزان به کسب و کارهای کوچک می شود.
در تازهترین دور از معاملات، پوند با افزایش 0.68 درصدی نسبت به روز قبل خود و به ازای 1.2464 دلار مبادله شد. یورو 0.82 درصد بالا رفت و با رسیدن به کانال 1.09 به 1.094 دلار رسید. همچنین نرخ برابری هر دلار آمریکا معادل 1.395 دلار کانادا اعلام شد. در برابر همتای سنگاپوری، هر دلار به ازای 1.412 دلار سنگاپور مبادله شد.
در چین فعالیتها در بسیاری از مناطق مهم نظیر پکن، شانگهای و گوانگجو از سر گرفته شده است. در ووهان، کانون اولیه شیوع کرونا نیز بخش زیادی از کارکنان با رعایت نکات بهداشتی به سر کار خود بازگشتهاند. تقریبا از یک هفته پیش تاکنون مورد جدیدی از ابتلا به کووید 19 در این شهر ثبت نشده است.
توهورو ساسایی، مدیر مرکز تحقیقات بازار ژاپن در بانک پی مورگان گفت: احتمالا در روزها و هفته های آینده شاهد ارایه آمارهای عجیبی از نرخ بیکاری خواهیم بود که هضم آن برای بازارها دشوار خواهد بود. اگر وضعیت بدتر شود به نفع دلار تمام خواهد شد.
در نهایت برگزاری رقابتهای المپیک به دلیل کرونا به تعویق افتاد و کمیته جهانی المپیک اعلام کرد تاریخ جدید برگزاری رقابتها به تابستان 2021 موکول شده است. وزیر اقتصاد ژاپن با بیان اینکه تعویق المپیک باعث محرومیت ژاپن از میلیاردها دلار درآمد در زمانی حیاتی خواهد شد گفته که چاره دیگری وجود نداشته است.
پیشتر شماری از کشورهای جهان از جمله کانادا خواهان به تعویق افتادن برگزاری این رقابتها شده و تهدید کرده بودند در صورت اصرار توکیو به برگزاری مسابقات، ورزشکاران خود را اعزام نخواهند کرد.
یوکیو ایشیزوکی، استراتژیست بازار ارز در موسسه ایوا سکیوریتیز گفت: نمیدانیم دولتها چه اقدامات حمایتی دیگری را انجام خواهند داد اما معاملهگران چشم به راه کارهای بیشتری هستند. دلار کماکان رهبر بازار ارز است و نوسانات آن به خوبی نشاندهنده اضطراب معاملهگران است.
در معاملات بازارهای ارزی جهانی، همچنین هر دلار با 0.49 درصد کاهش به 108.382 ین رسید. در برابر همتای استرالیایی، هر دلار آمریکا به ازای 1.572 دلار مبادله شد. همچنین نرخ برابری دلار معادل 7.035 یوان چین اعلام شد.