ماهان شبکه ایرانیان

ماجرای تماس تلفنی پرخاشگرانه بن‌سلمان با پوتین

خبرگزاری فارس: تماس تلفنی که ماه پیش میان «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه و «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی انجام شد و با فریاد زدن سر یکدیگر به پایان رسید، سبب شد تا ریاض تصمیم بگیرد بازارهای نفت را بیش از میزان تقاضا، اشباع کند، اقدامی که به سقوط آزاد قیمت نفت منجر شد.

پایاه اینترنتی «میدل‌ایست‌آی» در گزارشی با اشاره به این موضوع نوشت: «این تماس تلفنی درست پیش از نشست "اوپک پلاس" در تاریخ 6 مارس (16 اسفند) انجام شد و این نشست با وجود کاهش تقاضای جهانی نفت به دلیل شیوع ویروس کرونا نیز با شکست همراه شد و هیچگونه توافقی برای کاهش تولید صورت نگرفت.»

یک منبع به میدل‌ایست‌آی گفت: «درست پیش از این نشست تماس تلفنی میان پوتین و محمد بن سلمان انجام شد. بن‌سلمان در این تماس تلفنی بسیار پرخاشگرانه صحبت کرد و برای پوتین ضرب‌الاجل تعیین کرد. بن‌سلمان تهدید کرد در صورتی که توافقی حاصل نشود، ریاض جنگ قیمت را آغاز خواهد کرد.»

یک منبع سعودی نیز که خواست نامش فاش نشود،‌ گفت: «این گفت‌وکوی تلفنی بسیار شخصی بود. آنها سر یکدیگر فریاد می‌زدند. پوتین ضرب‌الاجل را رد کرد و تماس تلفنی بسیار بد به پایان رسید.»

یک منبع دیگر نیز که خواست نامش مطرح نشود، گفت بن سلمان پیش از آنکه به صورت پرخاشگرانه با پوتین صحبت کند، موضوع را با «جرد کوشنر» مشاور ارشد «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا و داماد وی بررسی کرده است.

از کوشنر به عنوان مهمترین حامی ولیعهد سعودی در داخل کاخ سفید یاد می‌شود.

تماس تلفنی پرخاشگرانه بن‌سلمان با پوتین با حمایت کوشنر انجام شده است

این منبع افزود: «تماس تلفنی بن‌سلمان با پوتین با حمایت ترامپ از طریق کوشنر همراه بوده است. کوشنر از بن‌سلمان نخواسته که این تماس را انجام دهد اما وی از این تماس مطلع بوده و انجام آن را منع نکرد و بن‌سلمان نیز نتیجه‌گیری خود را انجام داده است.

پس از آنکه در نشست اوایل ماه مارس، اوپک به همراه روسیه و دیگر کشورهای تولید کننده نفت،‌ نتوانستند بر سر کاهش 1.5 میلیون بشکه‌ای نفت در روز به توافق برسند، سقوط قیمت این ماده نیز آغاز گردید.

گزارش‌ها از این نشست حاکی از آن بود که عربستان سعودی تلاش کرد که از موضع قدرت با روسیه تعامل کند و بنا بر گفته یک تحلیلگر صنعتی، هر کسی که از پوتین در این نشست حمایت می‌کرد به انزوا می‌رفت.

سقوط قیمت نفت در ابتدا با حمایت ترامپ همراه بود. وی معتقد بود که کاهش قیمت نفت فرصتی برای آمریکا فراهم خواهد کرد تا ذخایر خود را با نفت ارزان پر کند.

وی اضافه کرد: «ما  به پرکردن ذخایر خود خواهیم پرداخت و میلیاردها و میلیاردها دلار از مالیات شهروندان آمریکایی را ذخیره خواهیم کرد و به صنعت نفت خود کمک می‌کنیم که هدف زیبایی است.»

اما مدتی بعد و پس از آنکه کاخ سفید با اعتراض تولید کنندگان نفت آمریکایی مواجه شد، موضع خود را تغییر داد. بسیار از تولید کنندگان نفت در استخراج هزینه‌بر نفت شیل آمریکا سرمایه‌گذاری کرده بودند که نیازمند قیمت‌های بالای نفت بوده تا استخراج را مقرون به صرفه کند.

ماه‌ها دیپلماسی آرام میان مسکو و روسیه بی‌اثر شد

مشاجره سعودی‌ها با پوتین درباره تولید نفت، ماه‌ها دیپلماسی آرام میان مسکو و ریاض را بی‌اثر کرد. این دیپلماسی از زمانی آغاز شد که پوتین از عدم واکنش آمریکا به حملات پهپادی و موشکی به تاسیسات نفتی آرامکو استفاده کرد.

پوتین سپتامبر گذشته (شهریور ماه) و پس از دیدار با سران ایران و ترکیه در آنکارا به سعودی‌ها خرید سامانه دفاع موشکی روسیه برای حمایت از تاسیسات نفتی‌شان را پیشنهاد داده بود.

وی گفت: «ما آماده فراهم کردن کمک‌های مربوطه به عربستان سعودی هستیم و سران سیاسی عربستان سعودی فقط باید تصمیم هوشمندانه بگیرند همانطور که سران ایران در زمان خود با خرید سامانه اس-‌300 آن را انجام دادند و ترکیه نیز اخیرا با خرید سامانه دفاع موشکی اس-400 از روسیه آن را انجام داد.»

تصمیم ریاض برای خرید سامانه دفاع موشکی از روسیه

منابعی برای میدل‌ایست‌آی فاش کردند که اواسط ژانویه (اواخر دی) عربستان سعودی تصمیم گرفت که سامانه دفاع هوایی پانستیر روسیه را بخرد.  

این منبع افزود: «مسکو و ریاض هیچگونه قراردادی را امضا نکردند. آنها تصمیم گرفتند تا سامانه را خریداری کنند اما چند تا شرط داشتند. سعودی‌ها می‌خواستند تا بخشی از این سامانه روسی را در داخل بسازند. آنها درباره این سامانه جدی بودند. این موضوع سه ماه پس از حملات به تاسیسات آرامکو بود.»

این سامانه موشکی روسیه تقریبا جدید بود و سال گذشته در نمایشگاه تجهیزات دفاعی روسیه به نمایش گذاشته شده بود. وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که این سامانه دفاعی برای حمایت از تاسیسات صنعتی-نظامی کوچک طراحی شده و قابلیت مقابله با اهداف پروازی در ارتفاع‌های پایین را دارد.

حلقه ارتباطی در این مذاکرات را «کریل دیمیتریف» از نزدیکان پوتین ایفا می‌کرد.

دیمیتریف اکتبر گذشته در مصاحبه با «سی‌ان‌بی‌سی» گفته بود که روسیه قصد ندارد به پر کردن خلأ به جا مانده از آمریکا در خاورمیانه بپردازد.

وی گفت: «در واقع ما در حال گفت‌وگو درباره مشارکت راهبردی که سعودی‌ها با آمریکا دارند، نیستیم و چیزی که ما انجام می‌دهیم علیه آمریکا نیست. این در واقع ایجاد چیزی است که بسیار مثبت بوده و ساختن چیزی است که به اقتصاد سعودی‌ها و اقتصاد روسیه کمک کرده و به ایجاد دوستی میان ملت‌هایمان می‌پردازد.»

وی اضافه کرد: «ما در دوران شوروی اختلافات زیادی داشتیم. ما اختلافات زیادی در بسیاری از سیاست‌ها در خاورمیانه داریم اما من می‌توانم گزارش دهم که ما یک برون‌رفت عالی ایجاد کردیم و این موضوع به این دلیل است که پوتین و پادشاه سعودی و هم اکنون "محمد بن سلمان" ولیعهد سعودی واقعا اعتقاد دارند که این امکان وجود دارد که روسیه و عربستان سعودی به یکدیگر نزدیک شوند.»

تماس تلفنی پرخاشگرانه بن‌سلمان با پوتین

کریل دیمیتریف

 

دیمیتریف اخیرا نیز نقش کلیدی در توافق عربستان و روسیه که در 12 آوریل (24 فروردین) حاصل شد، داشته است. «اوپک پلاس» سرانجام در این نشست با کاهش 10 میلیون بشکه‌ای نفت موافقت کرد.

این توافق پس از یک سلسله تماس میان سران روسیه، عربستان و واشنگتن حاصل شد.

روز دهم آوریل، کرملین اعلام کرد که پوتین با بن‌سلمان صحبت کرده و دو طرف بر ادامه تماس‌ها میان عربستان و روسیه در راستای کاهش تولید نفت توافق کردند.

با وجود توافق اوپک پلاس برای کاهش تولید،‌ اما این موضوع برای جلوگیری از سقوط تاریخی نفت در روز دوشنبه کافی نبود. قیمت‌های نفت روز دوشنبه منفی شد و تا پایان روز به منفی 37.63 دلار در هر بشکه رسید.

ترامپ در کنفرانس خبری روز دوشنبه خود در پاسخ به سوالی درباره امکان توقف واردات نفت سعودی توسط آمریکا برای حمایت از تولید داخل، گفت: «ما این موضوع را بررسی خواهیم کرد.»

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان