نامه نیوز: صادق محصولی یکی از چهرههایی است که بعد از اتمام دوران احمدینژاد، پشت پرده ماندن را پیشه کرد. او در جریان انتخابات اخیر مجلس نیز یکی از تصمیمگیرندان اصلی در تهیه فهرست اصولگرایی بود و بر اساس شنیدهها اختلافات جدی با طیفهای رقیب پایداری به خصوص قالیبافیها پیدا کرد.
او اکنون قائم مقام دبیرکل جبهه پایداری است و به گفته برخی میتواند یکی از گزینههای طیف نزدیک به احمدینژاد در انتخابات 1400 باشد. گمانه قویتر، اما ایفای نقش جدی محصولی در تصمیمگیری اصولگرایان درباره کاندیدای نهایی و واحد جریان اصولگرا است.
زندگینامه و سوابق محصولی
سال 1338 در ارومیه به دنیا آمد بعدها فرماندار همین شهر شد. او در رشته مدیریت بازرگانی و مهندسی عمران کارشناسی ارشد دارد و در دوران ریاست جمهوری احمدینژاد (آبان 87) برای تصدی وزارت کشور به مجلس معرفی و با کسب 138 رای سفید عهدهدار این مسئولیت شد و انتخابات 88 را برگزار کرد.
محصولی همکاری با جهاد سازندگی، همچنین معاونت استانداری آذربایجان غربی و معاونت طرح و برنامه وزارت دفاع، مشاورت رئیس جمهوری، فرماندهی سپاه پاسداران منطقه 5 (آذربایجان شرقی و غربی)، مسئول تحقیق و بازرسی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و فرمانده لشگر 6 ویژه، معاون طرح و برنامه وزارت دفاع، مجری پروژههای مختلف عمرانی و صنعتی، دبیر شورای مشورتی مجمع تشخیص مصلحت نظام (در دبیرخانه مجمع تشخیص) و تدریس در دانشگاه علم و صنعت را هم در کارنامه دارد.
او در دولت دوم احمدینژاد وزیر رفاه و تامین اجتماعی بود، اما بعد از تصویب ادغام وزارت رفاه با وزارت کار (24 اردیبهشت سال 1390) کنار گذاشته شد و رئیس جمهور طی نامهای پایان مسوولیت مهندس صادق محصولی را اعلام و از خدمات و تلاشهای نامبرده قدردانی کرد.
پولدار پرحاشیه
نام این چهره پرنفوذ و مطرح اصولگرا همیشه با حواشی همراه بوده است. از اوایل دهه شصت و ماجراهای او با شهیدان مهدی و حمید باکری که از جمله حاشیههای حضور او در سپاه پاسداران است (حاشیههایی که همواره از سوی او تکذیب شده) گرفته تا حضور دامادش در مقابل سفارت عربستان و مسائل مربوط به ثروت کلان او.
محصولی از رفقای نزدیک رئیس دولت نهم و دهم است. آنقدر نزدیک که در انتخابات 84 ریاست ستاد انتخابی احمدینژاد را به عهده گرفت به گفته برخی اسپانسر مالی او نیز بود. شاهد این مدعا آنکه مرحوم روحالله حسینیان در این باره گفته «اصولگرایان باید یک نفر پولدار هم داشته باشند تا از آنها حمایت کند تا بتوانند رای بیاورند».
حرف و حدیثها درباه ثروت محصولی به قدری است که برخی به او لقب فرمانده میلیاردر را داده اند. آنطور که سایت خبری «فرانتلاین» در سال 2005 اعلام کرده بود ثروت صادق محصولی به 160 میلیون دلار رسیده و دانشنامه آزاد الکترونیکی ویکیپدیا هم او را در فهرست 10 ثروتمند ایرانی که اکنون در کشور زندگی میکنند، قرار داده است.
ثروت محصولی در همه بزنگاههای سیاسی، مورد توجه قرار داشته، اما بیشترین توجه را همان وقتی به خود جلب کرد که رئیس ستاد تبلیغات انتخاباتی احمدینژاد شد و آن وقتی که احمدینژاد او را به عنوان وزیر پیشنهادی نفت به مجلس معرفی کرد. سروصداهایی که آن موقع راه افتاد کار را به جایی رساند که محصولی قید وزارت نفت را بزند.
اتهامات یک اصولگرا
ثروت برای محصولی همیشه دردسرساز بوده و اتهاماتی را به وی وارد کرده است. اتهاماتی که به صورت مداوم از سوی او تکذیب شده است.
پیش از آن و در سال 84 نیز «علی عسگری»، نماینده وقت مشهد در مجلس هفتم، با طرح پرونده او در زمینه نفت تاجیکستان اعلام کرد این موضوع در کمیسیون اصل 90 در حال پیگیری است، محصولی هم گفت در 44 مزایده شرکت کرده و فقط در سه مزایده برنده شده و درآمدهای او حاصل آن مزایدههاست، اما بعدها امیرحسین قاضیزادههاشمی، نماینده مشهد در مجلس نهم و از اعضای جبهه پایداری، در پاسخ منتقدان ثروت محصولی، گفت: «سرمایه او از راه مشروع کسب شده که بخشی از آن را با کمک تعدادی از بچههای جنگ برای راهاندازی یک مؤسسه خیریه با هدف سرپرستی از 40 خانواده بیسرپرست و 400 کودک یتیم صرف کرده است».
یکی دیگر از حواشی مروبط به محصولی که در جریان رقابتهای انتخاباتی 88 بیان شد ماجرای پرونده سوآپ نفت بود. حشمتالله فلاحتپیشه نمایندهی ادوار مجلس گفته بود: «مورد قرارداد انتقال نفت به نخجوان که توسط محصولی انجام شدهاست، در کمیسیون اصل نود مجلس هفتم مطرح شد. طبق شایعهها محصولی تنها کسی است که خارج از وزارت نفت، امتیاز سوآپ نفت کسب کرده است». نکته هم اینجاست که محصولی دربارهی این اتهام و پروندهی شکایت بنیاد شهید که در آن تبرئه شده است و همچنین حرف و حدیثها دربارهی ثروتش گفته است: «من چهاربار تاکنون اموال و دارایی خود را به بخش مربوط به این موضوع که تحت عنوان اصل ١٤٢ قانون اساسی در قوه قضاییه است و رسیدگی به اموال مسئولان را بهعهده دارد، اعلام کردهام؛ در زمان ورود به مسئولیت و در زمان خروج از آن را، هم در دولت نهم و هم در دولت دهم به طور کامل اعلام کردهام. الان تمامی اسناد ملکی، سهام بانکی، شرکتها و کارخانجات، همه دست این آقایان دولت است. اگر طبق ادعای مخالفان، محصولی ثروت افسانهای دارد، آقایان دولتی رسما و دقیق و شفاف و همزمان اعلام کنند که هم محصولی و هم آقایان دولت فعلی چه اموالی دارند، چرا آنها اعلام نمیکنند؟»
محصولی درباره ثروتش معتقد است: «نظر اسلام درباره تولید ثروت مثبت است؛ اما چگونه خرجکردن آن نیز مهم است؛ بنابراین نهتنها باید از راه مشروع به دست آمده باشد، بلکه باید در راه مشروع نیز مصرف شود».
محصولی و پایداری
محصولی در سالهای اخیر بهعنوان یکی از موثرین چهرههای اصولگرا بوده البته بیشتر پشت پرده. این طور که گفته میشود او از اصلیترین حامیان مالی جبهه پایداری است و در اختلاف بین شاخه تهران و قم نیز جانب تهرانیها را گرفته است. ناگفته نماند که بحث حمایت مالی محصولی از سوی اعضای پایداری تکذیب میشود. مثلا مرتضی آقاتهرانی در بهمن 98 گفته بود: «اینکه گفته میشود آقای محصولی هزینه در تامین هزینههای جبهه پایداری نقش داشته درست نیست، اگر هم کسی میگوید بیاید ثابت کند.»
گذشته از بحث تامین مالی، محصولی در پایداری نقشی چشم گیر دارد. نقشی که در انتخابات زمستان 98 کاملا مشهود بود. شاهد این مدعا اظهارات آقاتهرانی است که البته با هدف افشاگری علیه قالیباف بیان شد. او گفته بود: «با فرض اینکه خدای ناکرده آقای محصولی پدرخوانده هستند، پس چرا این عزیزانی که از نیروها و هواداران آقای قالیباف هستند، این نقد را به آقای قالیباف مطرح نمیکنند که چرا ایشان قبل از دیگران به دیدار همین پدرخوانده رفته و با وی وارد گفتگو در خصوص مجلس آینده شده است؟»
سایه محصولی بر مجلس یازدهم، اما سنگینتر از این حرفها است و در جریان رقابتها برای کسب کرسی ریاست نیز شمهای از آن را دیدیم. مثلا آنجا که الیاس نادران در صفحه توییتر خود از شرکت در جلسهای خبر داد که توسط پژمان فر به آن دعوت شده و محصولی آن را اداره میکرده است.
محصولی و انتخابات 1400
اینطور که به نظر میرسد و گفته میشود، صادق محصولی در جریان انتخابات 1400 نیز به اندازه مجلس یازدهم تاثیرگذار خواهد بود. احتمال موفقیت پرویز فتاح در این انتخابات تا حدی زیادی کاهش یافته است، اما هنوز هم عدهای بر این باورند که محصولی از او حمایت خواهد کرد و حتی در صورتی که فضای سیاسی کشور به نحوی تغییر کند که امکان حضور فتاح یا موفقیت او نباشد، گزینههای جایگزینی مد نظر محصولی است.
شاهد آنکه فرید مدرسی، فعال رسانهای اصلاح طلب در این باره گفته بود: «اگر فتاح به صراحت از جبهه پایداری فاصله بگیرد و حاضر نباشد که گفتهها و برنامهها و استراتژیهای صادق محصولی را برای انتخابات اجرا بکند شاید بتواند با سایر گروههای دیگر اصولگرا وارد گفتگو شود، اما تا زمانی که پدر معنوی کمپین انتخاباتی فتاح، صادق محصولی باشد بههیچوجه نمیتواند در اجماع میان اصولگرایان موفق شود. از طرف دیگر فتاح اگر وارد انتخابات شود باید بداند که نسبت به عملکرد خودش در بنیاد مستضعفان و کمیته امداد باید شفاف سازی بکند. اگر اینکار را نکند میداند که اکنون فضای مجازی به این راحتی از کنار برخی از موضوعات نمیگذرد. موارد متعددی را در یکسال اخیر داشتیم که اگر در گذشته بود اینقدر موج ایجاد نمیشد.»
فعلا و بر اساس اخبار گویا او به دنبال یکی از این دو گزینه است؛ فتاح و نیکزاد.
آیا او میتواند یکی از این دو گزینه را به عنوان نامزد نهایی جبهه پایداری وارد میدان انتخابات 1400 کند یا اینکه او مانند طیف دیگر جبهه پایداری به فکر حمایت از سعید جلیلی خواهد افتاد.
جلسات مهم و تعین کنندهای این روزها در قم و تهران برقرار است. هفته گذشته نامه نیوز یکی از این جلسات را که با دستور کار حمایت از سعید جلیلی برگزار شده بود رسانهای کرد. اخبار تازه در مورد جلسات جدید با محوریت انتخاب یک نفر از مثلث نیکزاد، جلیلی و فتاح به زودی در نامه نیوز منتشر خواهد شد.