قرنهاست که مردم شکلات میخورند، هرکس آن را چشیده عاشقش شده و نام علمی آن به معنی "خوراک خدایان" است
اما درباره شکلات چه میدانید؟
1. مصرف کاکائو به 5000 سال پیش بازمیگردد
بنا بر یافتههای باستانشناسی، حدود 3300 سال پیش از میلاد، مردمان تمدن مایوچینچیپ در اکوادور مادهای از جنس کاکائو میخوردند؛ خیلی پیش از سالهای 250 تا 850 پیش از میلاد و دوران اوج شکوفایی تمدن مایا که اولین شواهد مصرف شکلات به شکل امروزی و به عنوان نوشیدنی گرم در میان مایاها به دست آمده است. این نوشیدنی محبوب آزتکها هم بود که آن را با میوهٔ درخت آناتو به رنگ قرمز درمیآوردند.
2. به راستی "خوراک خدایان" است
نام علمی شکلات، تئوبروما کاکائو به معنی " خوراک خدایان" است. کارل لینه، گیاهشناس سوئدی و پایهگذار سیستم امروزی طبقهبندی گونههای گیاهان و جانوران، در سدهٔ 17 میلادی این نام را بر این درخت گذاشت.
3. اولین محموله شکلات که به بریتانیا رسید با مدفوع گوسفند اشتباه گرفته شد
اگر چنین اشتباهی در تشخیص محموله پیش نیامده بود شاید بریتانیا زودتر شکلات را میچشید. وقتی محمولهٔ اسپانیایی حاوی دانههای کاکائو در قرن شانزدهم به ساحل بریتانیا وارد شد، کسانی که آن را به دست آوردند فکر کردند مدفوع گوسفند است و آن را سوزاندند.
میوه درخت کاکائو در جنگلهای استوایی اکوادور، جایی که برای اولین بار در تاریخ نشانههایی از خوردن مادهای ساخته شده از کاکائو به دست آمده
4. پاپ ناچار شد کشیشان را از بحث در مورد شکلات منع کند
در قرن 17، بحث داغی بین دو گروه از راهبان کاتولیک درگرفته بود که آیا شکلات نوشیدنی هست یا نیست و در نتیجه آیا میتوان آن را در ایام روزهداری نوشید؟ سرانجام پاپ الکساندر هفتم مداخله کرد و اعلام کرد که شکلات نوشیدنی است (و به احتمال زیاد باعث شادی بسیاری از راهبان گرسنه شد).
زن جوانی که در روز ولنتاین جعبهای شکلات به شکل قلب هدیه گرفته است، حدود سال1935
5. شکلات به شورش ربط داشت
در فرانسه و اسپانیا شکلات نوشیدنی طبقات ممتاز بود و در انگلستان هم ابتدا روشنفکران و اندیشمندان سیاسی آن را مصرف کردند. در حدود سال 1660، چارلز دوم چنان به وحشت افتاد که از ترس شورشیان و تندروهایی که در شکلات و قهوهفروشیها جمع میشدند، تلاش کرد آنها را تعطیل کند.
6. در حدود سال 1930، یک جعبه شکلات به بهای 10 هفته اجاره بود
شکلات جامد سرانجام در سال 1847 تولید شد. از زمانی که شرکتهای بزرگ صنعتی شروع به تولید شکلات کردند، مراکز شکلاتسازی محبوب شدند. این شکلاتها در جعبههای دستسازی با تزئین ابریشم و زرورق و تور و روبان بستهبندی میشد و نامهایی مثل جعبهٔ فانتزی کدبری (شرکت شکلاتسازی بریتانیایی) بر آنها نقش میبست.
در حدود سال 1930، این شکلاتهای تزئینشده هنوز محبوب بود، اما اصلاً ارزان نبود. یک جعبه شکلات رونتری 100 شیلینگ قیمت داشت در حالی که اجارهٔ یک آلونک محقر 10 شیلینگ در هفته بود.
7. تولید بعضی از شکلاتهای معروف حدود 100 سال قدمت دارد
خیلی از شکلاتهای محبوب ما در دوران طلایی نوآوری با کاکائو بین سالهای 190 تا 1930 برای اولین بار تولید شدند. محصولاتی که در این سالها تولیدشان شروع شد شامل کدبری، فروت اند نات و کرانچی در حدود 1920 و مارس در سال 1933 و میلکیوی و کیتکت در سال 1935، مالتزرز در سال 1936 و آئرو و اسمارتیز در سال 1937 است.
اولین تخممرغهای شکلاتی در حدود سال 1920 ساخته شد، اما تخممرغ شانسی محصول کارخانه فرای بود و سالها بعد کدبری هم آن را تولید کرد.
8. شکلات سفید ابتدا به عنوان دارو برای کودکان تولید شد
در حدود سال 1930 در سوئیس، پزشکان میخواستند به کودکان بیماری که در بیمارستان بودند شیر غنیشده با ویتامین بدهند. مشکل این بود که بچهها فکر میکردند شیر خوراک بچههای کوچک است و تمایلی به آن نداشتند.
پس کرهٔ کاکائو به آن اضافه کردند و بر حسب تصادف شکلات سفید کشف شد. این محصول غنیشدهٔ شکلاتی چنان محبوب شد که در سراسر جهان به فروش رفت و انواع امروزی آن هنوز در جهان محبوب است.
9. کیتکتهای غیراصل در دوران جنگ جهانی دوم از شکلات تلخ و کراکر درست میشد
در دوران جنگ جهانی دوم، شرکت رونتری تولید کیتکتجنگ جهانی دوم
(یا همان ویفر شکلاتی که آن زمان نامیده میشد) را متوقف کرد تا اسلحه و مهمات جنگی تولید کند، اما کارکنان کارخانه و خانوادههای آنها آنقدر آن را دوست داشتند که تصمیم گرفتند کیتکت غیراصل دستساز خود را تولید کنند.
آنها قالبها را با نوارهایی از ریویتا (نوعی کراکر) پر میکردند و شکلات تلخ روی آن میریختند و محصول را برای جیرههای غذایی سربازان میفرستادند.
10. فقط یک شکلات تا بهحال از درخت کاکائوی رشد کرده در بریتانیا تولید شده است
کاشت و تولید دانههای کاکائو کار سختی است. این گیاه فقط در دمای استوایی 16 درجه سانتیگراد و بالاتر و در شرایط خاصی رشد میکند. در سال 1932، کارکنان کارخانه رونتری در یورک بریتانیا پس ازتجربهٔ کاشت آناناس تصور کردند که میتوانند گیاه کاکائو را هم در خاک بریتانیا پرورش دهند.
آنها توانستند درخت را در گلخانه پرورش دهند، اما محصول آن فقط یک میوهٔ کاکائو بود که با آن یک شکلات کوچک درست کردند و به ملکه الیزابت دوم تقدیم کردند.