مینو رضوانی متخصص ارتوپدی روز پنجشنبه در گفتگو با خبرنگار حوزه سلامت ایرنا افزود: هرچه میزان قندهای ساده در رژیم غذایی ما بیشتر باشد، احتمال اینکه به کمردرد مبتلا شویم بیشتر است، قندهای ساده وقتی وارد بدن میشوند، ذخایر عضلانی گلیکوژن را تامین میکنند و اضافی آنها در بدن به چربی تبدیل میشود.
وی اظهار داشت: آنچه باعث کمردرد به ویژه در جوانان میشود آن است که عضلات ناحیه کمر و اطراف ستون فقرات، ضعیف عمل میکنند، یعنی نمیتوانند آنقدر محکم باشند که تغییرات ناگهانی حرکت را تحمل کنند. در واقع موادغذایی ارتباط مستقیمی در توانمندی عضلات اطراف ستون فقرات و عضلات موجود در ناحیه کمر دارند.
رضوانی با بیان اینکه پروتئینها نقش بسیار موثری در تقویت و قدرتمندی عضلات ایفا میکنند، ادامه داد: افرادی که از منابع پروتئین مانند لبنیات، گوشت و به ویژه حبوبات یعنی پروتئینهای گیاهی استفاده نمیکنند، توانمندی عضلات آنها بسیار پایین است.
این پزشک تصریح کرد: فیتوکمیکالها رنگدانههایی به رنگ بنفش، قرمز و زرد هستند که در میوهها و سبزیجات قرار داشته و خاصیت آنتی اکسیدانی دارند، مطالعات نشان داده هرچه آنتی اکسیدان بیشتری دریافت شود، عملکرد عضلات بهتر خواهد بود، زیرا عضلات عمدتا برای سوخت شان از اسیدهای چرب استفاده میکنند و به همین دلیل که لزوم مصرف آنتی اکسیدانها افزایش پیدا میکند.
به گفته وی، ویتامین C و A در عملکرد بهتر عضلات نقش بسیار مهمی دارند و ویتامین C در مرکبات و فلفل دلمهای به مقدار فراوانی یافت میشود و پیش ساز ویتامین A در انواع سبزیها و میوههای زرد، نارنجی و قرمز رنگ وجود دارد از این رو باید آنها را در رژیم غذایی روزانه گنجانید.
رضوانی افزود: نوع چربیای که مصرف میکنیم در پیشگیری یا تشدید کمردرد موثر است، هر چقدر اسیدچرب رژیم غذایی ما اشباعتر باشد، عضلات ما نسبت به اکسیداسیون حساستر و نسبت به حرکات ناگهانی ضعیفتر عمل میکنند، توصیه میشود که در رژیم غذایی روزانه به جای مصرف گوشتهای پرچربی مانند گاو و گوسفند بیشتر از گوشتهای سفید استفاده کنید تا از بروز کمردرد جلوگیری کنند.
وی یادآور شد: غذاهای فرآوری شده نیز از آنجا که حاوی روغن و اسیدهای چرب اشباع هستند، میتوانند سبب ضعیف شدن عضلات شوند و بهتر است مصرف آنها را به حداقل ممکن برسانیم.
رضوانی اظهار داشت: برخی عناصر میتوانند سبب ریلکسی عضلات شوند، به عنوان نمونه وقتی عضله منقبض میشود، این مواد مغذی عضله را مجددا به حالت اول بازمی گردانند و این مواد مغذی پتاسیم و منیزیم هستند، افرادی که از منابع پتاسیم مانند مرکبات، قارچ و سیب زمینی استفاده میکنند کمتر دچار گرفتگی عضله میشوند.
متخصص ارتوپدی تاکید کرد: وجود منیزیم امری مهم در رژیم غذایی شناخته میشود، زیرا جلوی اسپاسم ناگهانی عضلات در ناحیه پشت و کمر را میگیرد و همه سبزیجات به خصوص اسفناج و جعفری از منابع منیزیم هستند.
رضوانی اضافه کرد: منابع امگا3 میتوانند نقش مهمی در پیشگیری از درد کمر داشته باشند، زیرا امگا3 یک اسیدچرب ضدالتهاب است و گاهی التهاب عصب و عضلات سبب درد میشود و مصرف این منابع میتواند در پیشگیری و کاهش درد کمر نقش ایفا کند.
وی گفت: امگا3 فقط در ماهی وجود ندارد بلکه همه سبزیجات سبز مانند سبزی خوردن که کنار سفره داریم، کاهو، گردو و سایر مغزهای گیاهی نیز از منابع خوب این اسید چرب هستند.
منبع: ایرنا