یائسگی عارضهای است که اکثر زنان در جریان روند افزایش طبیعی سن تجربه میکنند. 18 اکتبر روز جهانی یائسگی نامیده شده که به منظور آگاهی دادن به اثرات این عارضه در زندگی روزمره زنان در سراسر جهان مورد توجه قرار میگیرد.
هر آنچه درباره عارضه یائسگی باید بدانید در ادامه آمده است.
یائسگی چیست و چرا ایجاد میشود؟
یائسگی روندی طبیعی است که با متوقف شدن عادت ماهانه زنان و عدم توانایی آنان در باردار شدن طبیعی ظاهر میشود. به گفته «مؤسسه سلامت زنان»، بازوی پزشکی «انجمن یائسگی بریتانیا» فرآیند یائسگی زمانی رخ میدهد که بدن زن شروع به انجام تغییرات در میزان هورمون میکند.
این مؤسسه توضیح میدهد: «در طول سالهای باروری زنان، توانایی آنان در تخمکگذاری ماهانه به سه هورمون تولیدمثل (اوسترادیول، اوسترون و اوستریول) بستگی دارد، که در مجموع به آنها استروژن میگویند.»
«با بالا رفتن سن در زنان، ذخیره تخمک آنها در تخمدان کاهش یافته و توانایی آنها در باروری تقلیل میرود. در این زمان است که بدن استروژن کمتری تولید کرده و رفتاری متفاوت خواهد داشت.»
سازمان بهداشت ملی میافزاید: «هیچ دلیل روشنی» برای یائسگی زودهنگام بعضی زنان پیدا نشده است.
یائسگی همچنین میتواند پس از درمانهای مختلف پزشکی نیز ظاهر شود، از جمله جراحی اوفورکتومی (که طی آن یک یا هر دو تخمدان برداشته میشود)، شیمیدرمانی، رادیوتراپی و درمانهای مرتبط با سرطان پستان.
یائسگی در چه سنی پدید میآید؟
یائسگی معمولا بین سنین 45 سال و 55 سال در زنان ظاهر میشود. سن میانگین یائسگی در بریتانیا 51 سالگی است. به گفته کالج سلطنتی بیماریهای زنانه و زایمان، اگر زنی قبل از 40 سالگی با یائسگی مواجه شود، به آن یائسگی زودهنگام میگویند.
تقریبا از هر 100 زن یک نفر دچار یائسگی زودهنگام میشود.
علائم یائسگی چیست؟به گزارش کالج سلطنتی، گرچه علائم یائسگی در عرض چند ماه بروز میکنند، ولی زمانی میگویند که زن دچار یائسگی شده که در طول 12 ماه پریود نداشته باشد.
علائم یائسگی برای تمام زنان یکسان نیست، ولی نشانههای آن به طور مشترک عبارتند از:
- احساس داغی و گرمای شدید
- بیخوابی
- خشکی واژن
- کاهش تمایل جنسی
- خلق پایین
- اضطراب
- تعریق شبانه
- ناراحتی هنگام رابطه
- عدم تمرکز
- فراموشی
بیشتر بخوانید:
هرآنچه باید درباره یائسگی بدانید
به گفته کالج سلطنتی، زنان پیش از دچار شدن به یائسگی ممکن است با مرحلهای رو به رو شوند که پیشیائسگی خوانده میشود. کسانی که وارد مرحله پیشیائسگی میشوند ممکن است چهار یا پنج سال عارضههایی شبیه موارد فوق داشته باشند.
سازمان ملی بهداشت میگوید علائم یائسگی میتواند از زمان آخرین پریود زن تا چهار سال دوام داشته باشد و برای برخی ممکن است حتی طولانیتر شود.
راه خلاصی از این عارضهها چیست؟اگر زنی که دچار یائسگی شده از عوارض شدید آن رنج میبرد، ممکن است پزشک درمان هورمون جایگزین را برای وی در پیش بگیرد، (اچآرتی).
در این شیوه درمانی، هورمون استروژن به صورت قرص، چسب روپوستی، ژل و کاشت، تأمین شده و به کاهش عوارض کمک میکند. در سپتامبر 2019 گزارش شد که برخی زنانی که گرفتار کمبود درمان اچآرتی شدند، با مشکلات جدی روانی مواجه شده بودند.
در ماه میسال جاری، گزارش شد که به علت تقاضای بالای درمان اچآرتی در طول دوره همهگیری ویروس کرونا، زنان یائسه ممکن است از این درمان محروم شوند.
زنانی که گرفتار یائسگی شده باشند ممکن است نیاز به مشاوره روانشناسی پیدا کنند. در صورت خشکی واژن، کرم، روغن یا مرطوبکننده استروژن برای آنها تجویز خواهد شد.
پزشک همچنین ممکن است برای کاهش عوارض یائسگی، تغییر در سبک زندگی را برای بیمار تجویز کند، از جمله تغییر رژیم غذایی و ورزش روزانه.
در صورت عدم بهبودی عوارض یائسگی، لازم است به پزشک متخصص یائسگی مراجعه شود.
منبع: ایندیپندنت