روغن حیوانی در ایران به نام روغن کرمانشاهی یا روغن زرد شهرت دارد و در زبان آذری به ساری یاغ معروف است. روغن کرمانشاهی یا روغن حیوانی را در زبان انگلیسی Ghee مینامند، این نوع روغن در زبان سانسکریت Ghṛta نام داشته است.
روغن حیوانی یا روغن کرمانشاهی از دسته کرههای شفاف Clarified Butter میباشد که در آشپزی غذاهای آسیایی، طب سنتی و آیینهای مذهبی استفاده فراوانی داشته و دارد.
روغن چیست
روغن یا Oil از طریق فرآیندهای متابولیکی طبیعی توسط گیاهان، حیوانات و موجودات دیگر با تنوع قابل توجهی تولید میشود. روغن مادهای است که با آب مخلوط نمیشود، به معنای واقعی کلمه روغن ترسِ از آب دارد. اما به خوبی با روغنهای دیگر مخلوط میشود و چربی دوست است. روغنها دارای مقدار زیادی کربن و هیدروژن هستند و معمولاً قابل اشتعال نیز هستند.
روغنها ممکن است منشأ حیوانی، گیاهی یا حتی شیمیایی داشته باشند و خوراکی و غیرخوراکی هم باشند. از روغنها برای اهدافی مانند پزشکی، تامین سوخت، ساخت انواع رنگ و پلاستیک، روانکاری و پخت و پز غذا استفاده میشود.
روغن خوراکی
یاغ اسم ترکی دُهُن است، در زبان عربی به روغن دُهُن میگویند. روغن هر مادهی دَسِم و چربی است که در حرارت متعارفی میعان داشته باشد، خواه حیوانی باشد مانند روغن گوسفند، روغن گاو، روغن بز، روغن گاومیش، روغن ماهی و یا نباتی یا گیاهی باشد مانند روغن آفتابگردان، روغن بادام، روغن زیتون و روغن کرچک و...
معمولاً از روغن خوراکی برای پختن غذا یا سرخ کردن استفاده میشود و گاهی هم به منظور نگهداری از مواد غذایی به آنها روغن اضافه میشود. روغنهای خوراکی را معمولاً از چربیهای گیاهی یا حیوانی به دست میآورند. چربیهای گیاهی یا نباتی اغلب در دمای معمولی حالت مایع دارند، این نوع روغنها را اغلب از گیاهان، مغز میوه، دانه گیاه و… تهیه میکنند.
چربیهای حیوانی از منابع حیوانی به دست میآید، مانند کره و دنبه و پی گوسفند یا روغن ماهی. اغلب چربیهای حیوانی در دمای معمولی به حالت جامدند، با اینکه اکثر حیوانات دارای چربی میباشند و نه روغن، اما ماهیها و برخی دیگر از جانداران خونسرد در بدن خود به جای چربی، روغن تولید میکنند و چربی بدنشان به حالت مایع است.
پیه چیست
پی یا پیه واژهای فارسی به معنای چربی گوسفند، گاو و جانوران دیگر است. معادل عربی پیه «شَحْم» است که دقیقاً به همین معنا به کار رفته است و در بین مردم شحم گاوی و شحم گوسفندی زبانزد است. پیه بافتی سپید رنگ است که مانند روغن منجمد شده به گوشت چسبیده است و رنگ و نوع آن بر حسب جنس و سن حیوان متفاوت است و وجود یا عدم وجود آن در حیوان نشانه چاقی یا لاغری آن شمرده میشود. پیه مادهای است که علاوه بر خوراکی بودن در تأمین نیازهای صنعتی و دارویی نیز کاربرد فراوانی دارد.
دنبه چیست
دنبه، دُمبه یا دنباله گوسفند، بخشی از بدن گوسفند است که به جای دم در انتهای پشتی گوسفند آویخته شده و حاوی چربی فراوانی است؛ اما همه گوسفندان دنبه ندارند. دنبه را هم کباب میکنند و هم از آن روغن میگیرند و برخی معتقدند روغن آن بیشتر و بهتر از پیه و چربی بدن گوسفند است.
روغن کرمانشاهی چیست
روغن کرمانشاهی یا روغن زرد یکی از انواع روغن خوراکی و نوعی روغن غیر تراریخته مخصوص پخت و پز و حتی سرخ کردن غذاها و یکی از بهترین روغنهای خوراکی برای بدن انسان است. روغن زرد یا روغن کرمانشاهی در اصل نوعی روغن حیوانی است که عمدتا در منطقه کرمانشاه از شیر گاو و یا گوسفند بدست میآید.
روغن حیوانی با روغن کرمانشاهی تفاوتی ندارد، یعنی روغن حیوانی همان روغن کرمانشاهی است. اما به دلیل آب و هوا، مراتع سرسبز و شرایط خاص منطقه کرمانشاه، روغن حیوانی که در این منطقه تولید میشود، بسیار معروف شده است. یکی از عوامل موثر در عطر و طعم مخصوص روغن کرمانشاهی عمدتا ناشی از چرای گوسفندان از علوفهی مناطق بلند کوهستانی این منطقه میباشد.
طبع روغن کرمانشاهی
مزاج یا طبع روغن کرمانشاهی از نظر طب سنتی گرم و تر است. به عبارت دقیقتر طبع انواع روغن حیوانی، چه روغن گوسفندی و چه روغن گاوی گرم و تر است و هرچه این روغنها کهنهتر شوند، از رطوبت آنها کاسته شده و خشکی آنها افزایش پیدا میکند.
طرز تهیه روغن کرمانشاهی اصل
برای تهیه روغن کرمانشاهی، ابتدا ماست و یا دوغ تهیه شده از شیر را درون مشکهای دست ساز (تهیه شده از پوست بز) ریخته و اصطلاحا آن را میزنند تا گویچههای چربی به یکدیگر چسبیده و بصورت کره جدا شوند. کره حاصل شده را به آرامی درون دیگهای بزرگ حرارت می دهند تا آب کره تبخیر گردد.
خوشبختانه امروزه تعداد محدودی کارگاه و کارخانهی مجهز، زیر نظر کارشناسان صنایع غذایی به شکل کاملا بهداشتی و مکانیزه در حال تولید و تهیه روغن کرمانشاهی هستند. یکی از بهترین تولید کنندگان روغن کرمانشاهی اصل محصولات غذایی 110 میباشد.
بهترین مارک روغن کرمانشاهی
بدون اغراق و مبالغه یکی از بهترین مارک های روغن کرمانشاهی و بهترین برند روغن خوراکی حیوانی ایرانی، روغن کرمانشاهی 110 است. محصولات غذایی 110 در سال 1345 با بسته بندی و فروش انواع روغن حیوانی و کرمانشاهی به صورت سنتی آغاز به کار نموده و در سال 1360 فعالیت خود را با بسته بندی برنج ایرانی و زعفران سرگل ممتاز و عسل گسترش داده است. این مجموعه که دفتر اصلی آن در بازار هرندی تهران واقع در چهارراه مولوی، خیابان صاحب جمع میباشد، در سال 1382 موفق به اخذ علامت استاندارد از سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران گردیده است.
روغن کرمانشاهی 110
محصولات غذایی 110 برندی است که با نام ابراهیمی و حیدری هم شناخته میشود و در حال حاضر با چهار نوع مختلف روغن حیوانی و روغن کرمانشاهی در وزنهای450 و 900 گرمی + 3 و 17 کیلویی به شکل کاملا بهداشتی و مکانیزه بخش مهمی از بازار فروش روغن کرمانشاهی را به خود اختصاص داده است.
محصولات غذایی 110 با بیش از نیم قرن تجربه و با بهره گیری از پرسنل مجرب و آزمایشگاه مواد غذایی اختصاصی همواره جهت ارتقای کیفی محصولات خود تلاش نموده است. این مجموعه به طور مستمر مواد اولیه و مسیر تولید را تا به دست آمدن محصول نهایی، تحت کنترل بهداشتی و آزمایشگاهی دارد.
با توجه به لزوم کنترل کیفیت مطلوب از نظر بهداشتی و سلامت کامل محصول، آزمایشگاه این شرکت دارای جدیدترین تکنولوژی و تجهیزات مدرن میباشد که همواره زیر نظر کارشناس متخصص صنایع غذایی است.
خواص روغن کرمانشاهی
هندیها یکی از بزرگترین مصرف کنندگان روغن حیوانی هستند، در سنتهای پزشکی کهن مانند طب چینی، طب ایرانی و آیورودا روغن حیوانی به خاطر خواص منحصر به فرد، ماده اصلی در برخی از ترکیبهای دارویی است و به عنوان روغن پایه برای ضمادها یا پمادهای گیاهی که در درمان سوختگیها و بثورات و اورام استفاده میشود کاربرد دارد.
روغن حیوانی یا روغن زرد کرمانشاهی در افزایش انرژی بسیار نفع دارد. این روغن از دامنهی گستردهای از اسیدهای چرب با زنجیرهی کوتاه و متوسط ساخته شده که برای بدن بسیار منفعت دارند. همچنین این روغن کاربردهای زیادی در پزشکی سنتی دارد و میتواند خواص درمانی بسیاری از ادویهها و داروهای گیاهی را به مناطق مورد نظر از بدن برساند و جذب کند. لازم به ذکر است در طب هندی یا آیورودا از این روغن استفادههای فراوانی برای تنقیه و پاکسازی رودهها میشود.
روغن کرمانشاهی بنزین سلولهای قلبی است، تحقیقات جدید نشان داده که برخلاف تصور رایج، اعتدال در مصرف روغن کرمانشاهی یا روغن حیوانی خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهد. برای همین استفاد به اندازه و پرهیز از زیاده روی در مصرف این روغن ضامن قلبی سالم و عمری طولانی است.
یکی از توصیههای رایج برای کاهش وزن، کاهش مصرف چربیهاست. بنابراین بسیاری از افراد برای کاهش وزن تمام چربیها را از رژیم غذایی خود حذف میکنند. اما مضرات این اقدام بیشتر از فواید آن است. پروتئینها، کربوهیدراتها و چربیها از درشت مغذیهایی هستند که بدن برای ادامهی فعالیتاش به آنها نیازمند است. حذف دستهای از این غذاها راه مناسبی برای کاهش وزن نیست. شما باید چربیهای مضر مانند غذاهای سرخکردنی و فست فودها را حذف کنید و آنها را با چربیهای سالم مانند روغن کرمانشاهی، روغن زیتون و آووکادو جایگزین کنید.
از نظر طب سنتی خواص روغن کرمانشاهی قویتر از «کره» است. در کتب معتبر طب سنتی ذکر شده که روغن حیوانی کرمانشاهی دارای قوای پادزهری است، دفع کننده سموم و مانع رسیدن اثر سمّ افعى به قلب است. روغن کرمانشاهی نرم کننده پوست، پاک کننده چهره، پاک کننده فضولات مغز و رحم و سینه و چاق کننده بدن است.
از خواص دیگر روغن کرمانشاهی این است که رفع کننده خشکی بینی و حلق است و برای بهبود سرفههای خشک و درمان بیماری یرقان و بیماریهای طحال و دفع سنگ کلیه منفعت دارد. آماسها یا ورمها را نرم کرده و از بین میبرد و کلیه و مثانه را گرم میکند. اما زیادهروی در مصرف آن معده را ضعیف میکند.
خرید اینترنتی روغن کرمانشاهی
خرید آنلاین باعث صرفه جویی در زمان و هزینه میشود. نکته مهم در این امر، انتخاب فروشگاه اینترنتی مطمئن است. امروزه تقریبا همهی ما ترجیح میدهیم خرید راحت و بی دغدغهای از فروشگاههای اینترنتی داشته باشیم. همچنین خرید اینترنتی روغن کرمانشاهی از فروشگاه اینترنتی قابل اعتماد در حال حاضر یکی از دغدغههای کسانی است که به دنبال خرید روغن کرمانشاهی اصل هستند.
نارمُشک یکی از مطمئنترین فروشگاههای اینترنتی برای خرید روغن حیوانی کرمانشاهی است که تجربه خریدی امن و آسان را برای شما فراهم میکند. ارتباط مستقیم با بهترین تولیدکنندگان روغن حیوانی و کرمانشاهی یکی از مهمترین دلایلی است که محصولات عرضه شده در نارمُشک را متمایز میکند.
از دلایل استقبال مردم از فروشگاه اینترنتی نارمُشک، قیمت مناسب روغن کرمانشاهی نسبت به سایر فروشگاهها، پیشنهادهای ویژه برای خرید روغن حیوانی، تضمین اصالت روغنها، ارسال سریع و راحت به سراسر کشور و داشتن متخصص طب سنتی برای راهنمایی و مشاورهی شماست.
روغن کرمانشاهی و کلسترول
کلسترول را میتوان به دو دستهٔ کلسترول غذایی و کلسترول خون تقسیم کرد. کلسترول غذایی همان کلسترولی است که در غذایی که خورده میشود وجود دارد. این عنصر غذایی بسیار شبیه به شکر، چربی، پروتئین، ویتامینها و املاح معدنی است. این نوع کلسترول تنها در محصولات حیوانی یافت میشود و همان چیزی است که در برچسبهای مواد غذایی مشاهده میشود.
اما کلسترول خون، در کبد ساخته میشود و همان چیزی است که در آزمایشگاه اندازه گیری میشود. کلسترول خون و کلسترول غذایی، با اینکه از نظر شیمیایی یکسان هستند، اما این موضوع بیانگر یکسان بودن آنها نیست. به همین دلیل است که تأثیر خوردن کلسترول غذایی بر سلامت میتواند تا حد بسیار زیادی متفاوت از پیامدهای داشتنِ کلسترول خون بالا یا آنچه که در آزمایشگاههای تشخیص طبی اندازه گیری می شود، باشد.
روغن حیوانی یا کرمانشاهی مجموعهای از گلیسیریدها، اسیدهای چرب آزاد، فسفولیپیدها، استرهای استرول، ویتامینهای محلول در چربی، کربونیلها، هیدروکربنها و کاروتنوئیدها و حاوی مقدار کمی از آهن و کلسیم است. مصرف روغن حیوانی و دیگـر محصولات لبنی غنی از چربی میتوانند باعث دریافت کلسترول شوند.
در عین حال ویتامینهای محلول در چربی مانند کاروتن، ویتامین A و D و E موجود در روغن حیوانی به عنوان ترکیبات غیرصابونی، دارای اهمیت قابل توجهی در تغذیه انسان میباشد، چرا که نقش فیزیولوژیکی مهمی در رشد، تکامل و حفظ تندرستی دارد. روغن حیوانی به عنوان منبع خوبی برای اسید اولئیک Oleic acid ذکرمیشود که میتواند مانع از اکسیداسیون ذرات LDL-C شود و از شروع آترواسکلروز یا تصلب شرایین جلوگیری کند.
مطالعات دقیق نشان داده مصرف روغن کرمانشاهی به عنوان غذایی با کلسترول و اسیدهای چرب اشباع در حد اعتدال و در صورت پرهیز از زیادهروی در مصرف آن، نه تنها میزان کلسترول خون را افزایش نمیدهد، بلکه میتواند میزان کلسترول تام سرم را به صورت معنی داری کاهش دهد.
در سال 1999 در یک مطالعه Kumar و همکارانش طی بررسی با حیوانات آزمایشگاهی اعلام کردند هیچ ارتباطی بین مصرف روغن حیوانی با هایپرکلسترولمیا و هایپرلیپیـدمیا که فاکتور خطر برای بیماریهای قلبی محسوب میشوند وجود ندارد. همچنین نتایج بررسی آنها نشان داد افزایش مصرف روغن حیوانی با کاهش سطوح TG و TC سرم همراه است. ولی با این وجود، با توجه به مطالعه بافتی حاضر در زمینه روغن حیوانی، احتمال رسوب میزان کمی از کلسترول در دیواره سرخرگها وجود دارد.
در سال 2007 مظفریان و همکارانش نشان دادند جانشین کردن %8 از مصرف انرژی از اسیدهای چرب ترانس با اسیدهای چرب اشباع شده با تغییر نسبتTC/HDL-C باعث کاهش بیماریهای قلبی عروقی میشود و همچنین اثرات مثبت روغن حیوانی روی پروفایلهای لیپیدی سرم را تأیید کردند. بنابراین روغن حیوانی در تغییرات سـرم شامل TC و HDL-C مفید میباشد. نباید فراموش شود که روغن حیوانی کـه به صورت سنتی از چربی شیر ساخته میشود، مقدار زیادی اسیدهای چرب اشباع دارد و روش تولید آن حتما باید تحت نظارت باشد.
بهترین روغن برای پخت و پز
بیماریهای قلبی، چربی خون و چاقی موضوعاتی هستند که مدام درباره آنها صحبت میشود و درباره پرهیز از مصرف چربی و استفاده از روغن مناسب بسیار شنیدهایم. اما چه چربی یا روغنی بهترین روغن برای پخت و پز غذاست. آیا برای طبخ غذا روغن نباتی بهتر از روغن حیوانی کرمانشاهی است؟
ساختار مولکولی روغن در دمای حدود 180 درجه سانتیگراد، در ترکیب با اکسیژن هوا (اکسیداسیون) تغییر و آلدئید و پراکسیدهای لیپیدی تولید میکند. این اتفاق در دمای اتاق هم میافتد، اما بسیار کندتر است. ترشیدگی روغن نتیجه همین فرآیند است. خوردن یا استنشاق آلدئیدAldehyde حتی به مقدار کم احتمال بیماریهای قلبی و سرطان را افزایش میدهد.
روغنهایی مثل روغن ذرت و آفتابگردان، آلدئید خیلی زیادی تولید میکنند. روغن ذرت و آفتابگردان تا وقتی خوبند که برای پخت و پز یا سرخ کردن حرارت نبینند. اما روغن زیتون و روغن حیوانی برای پخت و پز انتخاب خوبی هستند. اولا به این دلیل که ترکیبات سمی کمتری تولید میکنند، دوم اینکه ترکیباتی که این روغنها تولید میکنند خطر بسیار کمتری برای بدن دارند. تحقیقات نشان میدهد که طبخ غذا با روغن حیوانی یا کره، کمتر از سرخ کردن با روغن ذرت یا روغن آفتابگردان مواد زیان آور تولید می کند. حتی پیه حیوانی که پر از چربی تکاشباع است در هنگام حرارت دیدن مواد مضر کمتری نسبت به روغن ذرت یا روغن آفتابگردان تولید می کند.
تاثیر روغن کرمانشاهی بر زخم و سوختگی
روغن کرمانشاهی یا روغن زرد، روغنی است که از شیر گرفته میشود، اگر کره محلی را آب کرده و دوغ آن را جدا کنیم، باقیمانده آن روغن حیوانی یا کرمانشاهی میشود. روغن کرمانشاهی یا ساری یاغ از دیرباز به صورت سنتی در درمان زخمهای سوختگی کاربرد داشته است. روغن کرمانشاهی ترکیبی است که در برخی از نقاط کشور به ویژه مناطق جنوبی مانند کهنوج، جیرفت و بافق به طور رایج در درمان زخمها مورد استفاده قرار میگیرد.
اگر چه مکانیسم اثر مصرف موضعی روغن حیوانی بر ترمیم زخم به طور دقیق مشخص نیست، ولی مطالعات نشان داده که مصرف روغنهای غنی از اسیدهای چرب غیر اشباع مانند امگا 3 که در روغن حیوانی کرمانشاهی به مقدار فراوان وجود دارد اثر آنتیباکتریال داشته و از التهاب زخم میکاهند. نتایج مطالعات نشان میدهد که مصرف موضعی اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه میتواند نقصان اسیدهای چرب ضروری را برطرف نموده و باعث پرولیفراسیون طبیعی پوست و عدم تشکیل اسکار هیپرتروفی شود.
روغن حیوانی با داشتن منبع غنی از اسیدهای چرب ضروری و ویتامینهای A و D از طریق کاهش روند التهابی و افزایش جریان خون و نیز تشکیل کلاژن در موضع سوختگی، میتواند روند التیام زخم را بهبود ببخشد. همچنین نتایج نشان داد عسل و روغن حیوانی هر دو باعث افزایش سرعت التیام زخم میگردد، اما عسل در مقایسه با روغن حیوانی تاثیر بیشتری در کاهش التهاب و تسریع روند بهبود زخم دارد.
مضرات روغن حیوانی کرمانشاهی
روغنهای خوراکی منبع برخی مواد مغذی مورد نیاز بدن، مانند اسیدهای چرب ضروری، ویتامینهای محلول در چربی و دیگر ترکیبات مفید برای بدن مانند کاروتینوئیدها و لیکوپن هستند و در نتیجه نمیتوان آنها را از رژیم غذایی حذف کرد. اما مصرف هر روغنی بیش از اندازه خطر بروز اضافه وزن، چاقی، اختلالات لیپیدی و در نتیجه ابتلا به بیماریهای مزمن، نظیر کبد چرب و بیماریهای قلبی-عروقی را بههمراه خواهد داشت. همچنین زیادهروی در مصرف انواع روغن برای دستگاه گوارش مضر و ضعیف کننده معده است.
اضافه کردن دو تا سه قاشق چایخوری روغن حیوانی به غذا در روز، یک راه عالی برای رساندن برخی از ویتامینهای محلول در چربی به بدن است. مقدار متعادل مصرف روغن حیوانی کرمانشاهی در روز حداکثر 30 گرم است، بنابراین افرادی که از چربی حیوانی استفاده میکنند، باید دقت داشته باشند که مصرف روزانه آنها از این 30 گرم در روز تجاوز نکند، با رعایت این اصل، مصرف این نوع چربی برای بدن هیچ گونه ضرر و زیانی نخواهد داشت.
روغن کرمانشاهی دارای ارزش غذایی فراوانی است و خاصیت چاق کنندگی بالایی دارد. برای همین در صورتی که فرد مصرف کننده، فعالیت بدنی کافی نداشته باشد مصرف کره یا روغن حیوانی میتواند مضر باشد. بهترین روغن خوراکی از نظر طب سنتی روغن حیوانی کرمانشاهی است، از دیدگاه طب سنتی چنانچه بدن قادر باشد روغن حاصل از چربی حیوانی را هضم کند، یا فرد مصرف کننده روغن حیوانی یا کرمانشاهی دارای فعالیتهای سنگینی مانند کشاورزی یا فعالیت ورزشی باشد در این صورت خوردن این روغن ضروری است.
خرید روغن حیوانی
اگر قصد خرید روغن حیوانی گوسفندی اصل، روغن حیوانی گاوی اصل یا روغن کرمانشاهی درجه یک و ممتاز را دارید پیشنهاد ما فروشگاه اینترنتی نارمُشک naarmoshk.ir)) است که دارای نماد اعتماد الکترونیک دو ستاره از وزارت صنعت، معدن و تجارت، درگاه پرداخت امن بانک ملی و پاسارگاد و فروشگاهی با بیش از 60 سال قدمت در بازار تهران است. این فروشگاه بهترین مارک های روغن حیوانی و کرمانشاهی از جمله روغنهای حیوانی کرمانشاهی تولید شده محصولات غذایی 110 را که دارای نشان استاندارد، پروانه بهداشت و نشان سیب سبز سلامت است را با بهترین قیمت و تخفیف ویژه به شما عزیزان تقدیم میکند.
برای خرید بهترین مارک روغن حیوانی کرمانشاهی از هر کجای ایران به نارمُشک مراجعه کنید، اینترنتی سفارش داده و به راحتی درب منزل تحویل بگیرید.