به گزارش با حجاب، همسرم را دوست دارم، اما میدانم پوشش او در جامعه مورد رضای خداوند نیست. میدانم که نسبت به آن وظیفهای دارم، اما نمیدانم باید چه کنم! نمیدانم چطور باید او را متقاعد نمایم که در جلوی نامحرم پوشیده باشد و آرایش نکند.
در شرایط آشفتهی حجاب و حیای کنونی که حتی برخی مردان از همسر خود میخواهند که حجاب را کنار بگذارند و همرنگ جریان بی حجابی که در جامعه رشد کرده پوشش خود را تغییر دهند؛ بسیاری از مردان هستند که از پوشش غیر اسلامی همسر خود احساس نا امنی میکنند و در عین علاقه به همسرشان دوست دارند که آنها پوشش بهتری داشته باشند که هم رضای الهی را جلب نمایند و هم حریم خانواده خود را عفیفتر و دور از دسترس بددلان حفظ کنند.
آنچه که از روایات برمی آید این است که مرد باید نسبت به حجاب و عفاف زنان خانوادهی خود حساس باشد و در مواردی بر آنها نظارت داشته باشد. قرآن کریم در آیه 6 سورهی تحریم میفرماید: «یا ایها الناس قوا انفسکم و اهلیکم نارا …ای مردم خود و زن و فرزندانتان را از آتش جهنم حفظ کنید…» پس لازم است که هر مرد و زن، افراد خانواده خود را به کارهای خوب و وظایف شرعی راهنمایی کند و از کارهای ناشایست و حرام باز دارند.
رعایت حجاب نیز شرعاً واجب است و اگر همسر یا دختر خانواده حدود آن را رعایت نکند؛ وظیفه مرد از نظر شرعی این است که او را نصیحت کند و با محبت و روی خوش و از روی مدارا او را به رعایت حجاب تشویق نماید و این برخواسته از غیرت مرد است.
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلم نیز فرمودند: زنی که از خانه اش در حالی که خود را آراسته و بزک کرده و عطر زده خارج گردد، و شوهرش به این کار راضی باشد، برای هر گامی که آن زن در بیرون از خانه بر میدارد؛ خانهای در دوزخ برای شوهرش ساخته میشود. (بحارالانوار ج 103، ص 249)
در اینجا چند راهکار که برای تشویق همسرتان به حجاب میتوانید استفاده کنید ارائه میکنیم:
1- به اهل بیت علیهم السلام توسل داشته باشید:
قبل از هر کار ابتدا براى دستیابى به توفیق هدایت همسرتان بسوی حجاب به ائمه اطهار (علیهم السلام) متوسل شوید و آنها را در پیشگاه خداوند واسطه کنید که خداوند توفیق چنین عملی را به شما عطا فرماید.
2- بیش از پیش به دستورات الهی پایبند باشید:
بهترین روش برای اثرگزاری بر دیگران که جذب دستورات الهی شوند، با توجه به سیره معصومین علیهم السلام این است که خود شخص به دستورات دینی کاملاً پایبند بوده و از روی اشتیاق و رقبت به آنها عمل نماید. در واقع مؤثرترین قدم در این راه این است که با عمل کردن خود به احکام دین مشوق دیگران به راه خدا باشد.
قرآن کریم در سوره بقره مى فرماید: (أَ تَأْمُرُونَ النَّاسَ بِالْبِرِّ وَ تَنْسَوْنَ أَنْفُسَکُم) «آیا دیگران را به نیکى دعوت مى کنید در حالى که خودتان را فراموش کرده اید». (البقره: 44)
حضرت صادق علیه السّلام نیز فرمودند: مردم را با غیر زبان خود (با اعمال و رفتار خود) براه حق دعوت نمائید. باید مردم از شما ورع و کوشش و اعمال خیر ببینند؛ که این روش کاملا ًجلب کننده است. (بحار الأنوار، ج67، ص 303)
3- از پیوند عاطفی خود به همسرتان استفاده کنید:
قدم بعدی در این راه، استفاده از محبت و علاقه ایست که به همسرتان دارید. شما میتوانید از راه محبت ایشان را قانع کنید. از پیوند عاطفی که در روابط زناشویی دارید استفاده نمائید. باید با همسرتان دوست باشید تا حرف شما به عنوان یک دوست، مؤثر باشد. هیچ گاه از موضع بالاتر با همسرتان صحبت نکنید، طوری رفتار نکنید که گویا ادعا میکنید شما بیشتر میفهمید، بلکه طوری صحبت کنید که نشان دهید که فقط از روی مهربانی و دلسوزی نگران او هستید.
4- هدیه دادن را فراموش نکنید
اگر قبلاً به مناسبتهایی به او هدیه میدادید برای این مسئله گاه و بیگاه و بدون مناسبت به او هدیه بدهید. مخصوصاً اگر زمانی که درباره حجاب با همسرتان صحبت میکنید و ناخواسته کارتان به بحث و جدل کشیده شد؛ حتماً ناراحتی ناشی از آن بحث را با یک هدیه از دل او دربیاورید. فراموش نکنید که هدیه دادن یکی از روشهای ابراز محبت است و بطور کلی در تقویت علاقه بین همسران بسیار مؤثر است. رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمودند: به یکدیگر هدیه دهید، تا محبوب یکدیگر شوید. به یکدیگر هدیه بدهید؛ زیرا کینهها را مى زداید. (الکافی: 5 / 144 / 14)
5- رگ خواب همسرتان را پیدا کنید:
هر شخصى یک نقطه پذیرش و به قول معروف «رگ خوابى» دارد، سعى کنید این رگ خواب و نقطه پذیرش را به دست آورید و از این طریق وارد شوید و هدف خود را تعقیب کنید؛ لذا به صرف این که باید شخصى را هدایت کنید بسنده نکنید بلکه با مطالعه بر روى خصوصیات وى راه نفوذ در او و جلب نظر او را به دست آورید سپس زیر بناهاى فکرى وی را مورد بررسى قرار داده و در اصلاح آن بکوشید. دیدگاه فرد در مورد خداوند، جهان هستى، انسان و معاد امورى است که داراى نتیجه مستقیم بر عملکرد افراد میباشد. پس باید برای تقویت و اصلاح این مبانى تلاش کنید.
6- از محبت او به اهل بیت علیهم السلام استفاده کنید:
اگر همسرتان به یکی از اهل بیت علیهم السلام علاقه ویژهای دارد، حتماً از این عشق و محبت استفاده نمایید و از سیره آن معصوم علیه السلام نمونههایی را که مؤید حجاب و عفاف است برای او نقل نمایید. البته باید زمان مناسب را در بیان این مسائل حتماً در نظر بگیرید.
7- با افراد مقید بیشتر رفت و آمد کنید:
سعی کنید با کسانی که حجاب اسلامی را رعایت میکنند و البته اخلاق و منش اسلامی دارند بیشتر رفت و آمد نمایید و تا آنجا که ممکن است از رفت و آمد با خانوادههایی که حدود شرعی را چه در پوشش و چه در رفتار رعایت نمیکنند بپرهیزید.
8- از روی محبت و دلسوزی با او صحبت کنید:
باید طوری با همسرتان از روی محبت و دلسوزی صحبت کنید که او متوجه شود خواست شما مبنی بر رعایت حجاب بخاطر خود او و در وحلهی بعدی بخاطر رعایت حریم خانواده است. برای مثال حجاب موجب سلامت فردی میشود و نشاط و طراوت زن را با دوام میکند.
امام على علیه السّلام فرموده اند: پوشیده و محفوظ داشتن زن مایه آسایش بیشتر و دوام زیبایى اوست. غررالحکم (5820)
امام صادق علیه السلام میفرمایند: حجاب زن برای طراوت و زیبایی اش مفیدتر میباشد. (المستدرک، ج5)
9- دنبال اثبات خود نباشید:
هیچ گاه در گفتگوهای خانوادگی به دنبال این نباشید که حقانیت حرف خود را ثابت کنید و این مسئله به ویژه در مورد مسائل مذهبی بیشتر حائز اهمیت است. نیت شما از گفتگو با همسرتان این نباشد که به تلافی فلان مسئله او را شکست دهید و محکومش کنید. حتی اگر او دلش به حرف شما راضی شد هیچ گاه آن را به روی او نیاورید و نگویید پس حق با من بود. هر زمان که احساس کردید همسرتان تا حدودى قانع شده و دیگر جوابی برای ادامه بحث ندارد، شما هم گفتگو درباره حجاب را پایان دهید و حتی بهتر است موضوع را عوض کرده و به گفتگوهای عاطفی و احساسی بپردازید.
10- بر مبنای عقل و استدلال بحث کنید:
زمانی که خود از قبل در این مورد مطالعه کرده اید و آگاهی لازم را بدست آورده اید اقدام به گفتگو با همسرتان نمایید. توجه داشته باشید که گفتگو و پاسخ به سؤالهای همسرتان منطقی و مستدل باشد و هیچ گاه به جدال و بگو مگو منتهی نشود. در تمام طول گفتگو باید آرامش خود را حفظ کنید، برای این کار لازم است بیشتر از کلمات محبت آمیز استفاده نمایید. (آیه 125 سوره نحل را مطالعه نمایید.)
11- حتماً زمان مناسب را برای گفتگو انتخاب کنید:
برای گفتگو در مورد حجاب حتماً در انتخاب زمان مناسب دقت نمایید و هر زمان و هر مکان را برای این کار انتخاب نکنید. برای مثال فرض کنید تعدادی مهمان در منزل خود داشته اید و اتفاقاً در این مهمانی همسرتان پوشش مناسبی نداشته و شما بارها از دستش عصبانی شده اید و منتظر فرصتی هستید تا به او تذکر بدهید. با همه اینها زمانی که همسرتان بعد از پذیرایی از مهمانها مشغول مرتب کردن منزل است و یا حتی در حال استراحت بعد از مهمانی است به هیچ وجه زمان مناسبی برای صحبت کردن درباره حجابش نیست، زیرا او خسته است و در آن لحظه تشکر و قدردانی شما نسبت به زحماتی که برای مهمانی کشیده است میتواند بسیار بیشتر از تذکر شما برای حجابش او را تحت تأثیر قرار دهد. میتوانید فردای آن روز در مورد پوشش همسرتان در مهمانی با او به گفتگو بپردازید.
12- ویژگیهای مثبت همسرتان را به رویش بیاورید:
صفات پسندیده و نقاط مثبتی که در ایشان هست را مد نظر قرار دهید و همواره ایشان را به خاطر آن ویژگیهای مثبت مورد احترام و تکریم قرار دهید.
13- او را به سفرهای زیارتی ببرید:
سفرهاى زیارتى و درک فضاهای معنوی مى تواند در تشویق ایشان به حجاب نقش مؤثرى داشته باشد؛ بنابراین سعى کنید ایشان را به این گونه مسافرتها ببرید.
14- زمینههای گناه و منکر را در خانه حذف کنید:
اگر در منزل خود از ماهواره استفاده میکنید جزو اولین اقدامات شما باید این باشد که آن را بطور کامل جمع کنید حتی به بهانه این که از شبکههای مذهبی و علمی آن استفاده میکنید؛ نباید آن را در خانه داشته باشید. باید این را بپذیرید که ماهواره بتدریج حیا را در زنان و غیرت را در مردان از بین میبرد. لازم است زمینههای گناه همچون ماهواره و فیلمهای مبتذل و موسیقیهای حرام را در خانواده از بین ببرید.
15- از کسانی که همسرتان آنها را دوست دارد کمک بگیرید:
در اطرافیان و دوستان خود دقت کنید و از کسانی که ارتباط عاطفی و صمیمانهای با همسرتان دارند؛ مانند پدر و مادر که خود به حجاب اعتقاد دارند کمک بخواهید. با آنها مشورت کنید ممکن است در روش شما برای متقاعد کردن همسرتان اشکالی وجود داشته باشد که شما متوجه آن نبوده اید و یا ممکن است اگر کسی بیرون از خانواده با همسرتان صحبت کند او بیشتر پذیرش داشته باشد.
16- صبور باشید و او را مجبور نکنید:
از اجبار کردن همسرتان جداً بپرهیزید. چرا که تحمیل کردن چیزی، بیشتر موجب مقاومت در برابر آن چیز میشود و همسرتان را از رعایت حجاب منصرف میکند. برای چنین تغییری در همسرتان که به مبانی فکری و اعتقادی او بر میگردد، باید صبور باشید شاید نتیجه بزودی حاصل نشود. در طول این مسیر دائماً بر خدا توکل کنید و به او پناه ببرید.