منیره نوری فرد
پیری یک انتخاب نیست، بلکه دستور و فرمانی است که ناچارا و بدون استثنا همه باید آن را بپذیرند! شما در حالی که زندگی میکنید، در واقع هر روز به سن پیری نزدیکتر و پیرتر میشوید. البته با پیشرفتهایی که در زمینه سلامت و بهداشت عمومی و درمانهای پزشکی صورت گرفته، طول عمر افراد بسیار بیشتر از قرون گذشته شده است.
گذشت زمان، خواه ناخواه از نظر بیولوژیکی بر روی بدن، از جمله قلب، ریه، گوش، چشم و مغز تاثیر میگذارد و هر چه پیرتر میشویم، هر یک از اعضای بدن به طور بالقوه از نظر عملکرد و کارایی ضعیفتر میشوند.
از طرفی، هر فرد مسنی میتواند با داشتن یک تغذیه مناسب و سالم، نشانههای پیری را چه از نظر ظاهری و چه از نظر اندامهای بدن کاهش داده و طوری برنامهریزی کند که آنها در دوران پیری بهتر کار کنند.
تقریبا تمام تغییراتی که در طول دوران سالمندی در بدن ایجاد میشود، تدریجی است؛ بنابراین تغییر رژیم غذایی و تبدیل آن به یک رژیم صحیح و مناسب نیز به تدریج صورت خواهد گرفت. استفاده از یک رژیم غذایی سالم و داشتن عادات غذایی صحیح، به همان اندازه که برای کودکان و نوجوانان مهم است، برای افراد مسن و سالمند نیز اهمیت بسیاری دارد.
براساس مطالعاتی که اخیرا بر روی هرم غذایی افراد بالای پنجاه سال صورت گرفته، مصرف میوهها و سبزیجات در افراد مسن باید بیشتر از مصرف نان و برنج باشد و مصرف روزانه 1 واحد پروتئین (گوشت، مرغ، ماهی و یا تخممرغ) کافی است؛ زیرا فعالیتهای فیزیکی هم در جوانان و هم در افراد مسن، به ویژه در زنان مسن، نسبت به گذشته بسیار کمتر شده است و در نتیجه، آنها نیاز به کالری کمتری دارند.
زندگی در جوامعی که Fast Foodها و غذاهای آماده (که ارزش غذایی بسیار کمی دارند) در آنها رو به گسترش است، سبب شده افراد مسن نیز بدن خود را از مواد مغذی و مواد غذایی سالم و مفید که برای داشتن یک بافت سلولی سالم ضروری میباشد، محروم کنند. میزان ویتامین و مواد معدنی در غذاهای آماده و فرآوری شده بسیار اندک است و آنها ارزش غذایی پایینی دارند.
یکی از مواد غذایی بسیار ضروری برای زنان مسن و سالمند فیبر است؛ زیرا به داشتن روده سالم و همچنین برخورداری از حرکات روهای مرتب و منظم کمک کرده و پولیپهای رودهای و ابتلا به سرطان روده و کولون را نیز کاهش میدهد.
دریافت روزانه کلسیم در زنان مسن بالای 50 سال باید افزایش یابد؛ زیرا در این سن و با ورود به دوران یائسگی حجم توده استخوانی کاهش یافته و خطر ابتلا به استئوپروز (osteoporosis) بیشتر میشود. یکی از باورهای غلط در میان مردم این است که فکر میکنند فقط محصولات لبنی حاوی کلسیم هستند؛ در حالی که سبزیجات پهن برگ و تیره، مانند اسفناج، منابع خوبی برای تامین کلسیم بدن میباشند.
نحوه مصرف میوه و سبزیجات نیز در چگونگی تامین ویتامینهای بدن بسیار مهم است؛ به طور مثال خوردن آنها به صورت خام، مفیدتر میباشد؛ زیرا پختن و حرارت دیدن این مواد غذایی موجب از بین رفتن ویتامینها و آنزیمهای طبیعی مفید برای بدن میشود و فقدان این آنزیمها و ویتامینها در طولانی مدت منجر به ضعیف شدن بدن و در نتیجه افزایش انواع بیماریها از قبیل سرطان، و یا بیماریهایی که در اثر ضعف سیستم ایمنی بدن بروز میکنند، مانند لوپوس، آرتروز (ورم مفاصل) و همچنین بیماریهای قلبی و عروقی میگردد...
برای خواندن بخش دوم - تغذیه زنان سالمند - اینجا کلیک کنید.