تشخیص
تنفس افراد از طریق اسپیرومتری اندازهگیری میشود تا حجم تنفسی به دست آید. در واقع از طریق اسپیرومتری میتوان بیماری آسم را تشخیص داد و اقدام به درمان و کنترل آن نمود. تشخیص آسم اغلب مشکل است؛ زیرا علائم آن را به آسانی میتوان با سایر بیماریهای تنفسی اشتباه گرفت.
تشخیص قطعی بیماری آسم بعد از گرفتن شرح کامل و انجام آزمایشهای متعدد مطرح میشود. گرچه علائم آسم اغلب بدون هیچگونه دلیل واضحی بروز میکنند، اما مشخصه آنها این است که بیمار از خواب بیدار میشود. آسمی که نیمههای شب بیمار را از خواب بیدار کند، نشانگر این است که به خوبی کنترل نشده است.
پزشک با معاینه بیمار و دریافت علائم در صورت لزوم از او تست اسپیرومتری به عمل میآورد. در این تست اگر تنگی راههای هوایی ریه مشخص شود، با تجویز داروی گشاد کننده به صورت استنشاقی، ظرفیتهای بازدمی افزایش قابل توجهی خواهد یافت و تشخیص بیماری هم قطعی خواهد شد.
درمان
تا چند دهه پیش دارویی مثل تئوفیلین و آمینوفیلین که باعث گشاد شدن برونشها میشوند، برای بیماران مبتلا به آسم تجویز میشد؛ اما بعدها مشخص شد که التهاب و تورم مخاط راههای هوایی عامل ایجاد این بیماری است؛ بنابراین از داروهایی مثل کورتون که اثرات ضدالتهابی دارند استفاده گردید.
البته باید کورتونهایی که اثرات موضعی کمی داشته و عارضه جدی نداشته باشند، مصرف شوند؛ چرا که بیماران باید به مدت طولانی مدت از این داروها استفاده کنند. میزان داروی مصرفی را به هیچوجه نباید بدون مشورت با پزشک کم کرد.
غذاهای پر ادویه، خشکبار دودی، بادام زمینی، آجیلهای بو داده و میوههایی مثل خربزه، طالبی، کیوی، غذاهای کنسروی و بستهبندی شده برای بیماران دچار آسم آزاردهنده است. همچنین بهتر است در محیط خانه اصلا حیوانات خانگی نگهداری نشوند.
احتمال رشد هرگونه قارچ را در محیطهای مرطوب خانه از بین ببرید. ملحفهها و روی بالشتیها را به طور مرتب بشوئید و با رعایت اصول بهداشتی بیماری را کنترل کنید. نکته دیگر اینکه در معرض دود سیگار قرار نگیرید و از کشیدن سیگار در مجاورت فرد مبتلا به آسم اکیدا خودداری کنید.
به هنگام گردهافشانی گیاهان نیز درها و پنجرهها را تا حد امکان ببندید. شناسایی راههای پیشگیری و کنترل بیماری به بیماران کمک میکند تا به موفقیت بزرگی در کاهش ابتلا به بسیاری بیماریها از جمله آسم دست یافت.
برخی از مهم ترین غذاهای آلرژیزا به قرار زیر هستند
کرفس: یکی از غذاهایی است که ایجاد حساسیت میکند و حتی گاهی اوقات منجر به حملات شدید آسم میشود.
شیر: بسیاری از افراد در سرتاسر دنیا، نسبت به شیر (شیرگاوی) حساسیت دارند؛ به همین دلیل به پدر و مادرها توصیه میشود قبل از یکسالگی کودک به او شیر گاو ندهند. البته حساسیت به شیر را نباید با عدم تحمل لاکتوز شیر اشتباه گرفت. عدم تحمل لاکتوز موجب هضم نشدن، گازدار شدن و نفخ معده میشود.
سویا: سویا نسبت به شیر گاو کمتر آلرژیزاست؛ اما افراد زیادی به آن حساسیت دارند.
کیوی، بادمجان و گوجهفرنگی: از آلرژنهای اصلی محسوب میشوند که خوردن آنها علائم حساسیت را تشدید میکند. در این زمینه دقت و توجه خود بیمار به مواد غذایی که ایجاد حساسیت میکنند، مهمترین نکته است.
برای خواندن بخش اول - دانستنی های آسم - اینجا کلیک کنید.