شکوفه قاسمی : کارشناس ارشد صنایع غذایی ؛ دانشگاه علوم پزشکی تهران
تحریریه زندگی آنلاین : برای داشتن بدنی سالم، مغز و حافظهای دقیق و قوی باید هر روز برخی از مواد غذایی مصرف شوند. بدن انسان برای دریافت مواد مغذی به آنچه مصرف میکنید، وابسته است. با انتخاب مواد غذایی درست میتوانید به میزان کافی ویتامینها و مواد معدنی را در اختیار بدن قرار دهید.
بیشتر بخوانید:
سیر
تحقیقات ثابت کردهاند مصرف 2 حبه سیر در هفته خطر ابتلا به سرطان را تا 50 درصد کاهش میدهد. همچنین مصرف سیر برای از بین بردن عفونتها و باکتریهای خفته در بدن عالی میباشد. سیر ضدباکتری و ضدویروس است. این خواص محافظتی ناشی از ترکیبات سیر بوده که خواص آنتیاکسیدانی دارد و برای سیستم قلبی عروقی مفید است. توصیه میکنیم سیر را له کنید و قبل از مصرف اجازه دهید که حدود ده دقیقه بماند. در این صورت سیر تمام پتانسیل درمانیاش را آزاد میکند.
روغن زیتون
از همین الان تصمیم بگیرید که روغن زیتون را جایگزین بخش بزرگی از روغنهای مصرفیتان کنید تا از ابتلا به بیماریهای خطرناکی همچون کبد چرب و سکته قلبی در امان بمانید. این روغن، میزان کلسترول بد خون را پایین آورده و کلسترول مفید خون را بالا میبرد. روغن زیتون سرشار از فنول و آنتیاکسیدانهایی است که از رسوب کلسترول در جداره رگها پیشگیری میکند، البته با توجه به توصیه علم تغذیه مبنی بر رعایت تنوع، خوب است که گاهی از دیگر روغنهای گیاهی نیز استفاده شود.
اسفناج
اسفناج یکی از سالمترین مواد غذایی شناخته شده است. اسفناج سرشار از فیبر و سایر مواد مغذی مانند ویتامین C و کلسیم میباشد. ترکیب اسفناج و سیر بسیار خوشمزه است. همه ما از وجود مواد مغذی موجود در این ماده آگاهیم. این سبزی بهترین منبع بتا کاروتن، فولات و آهن است، موادی که برای سلامت موهای شما ضروری میباشند.
کلم بروکلی
بروکلی با دارا بودن ترکیباتی بدن را در ترشح آنزیمهای ضد سرطانی و مشکلات مغز تقویت میکند. بروکلی سرشار از پتاسیم است، مادهای که برای سیستم عصبی و به تبع مغز شما ضروری است. تحقیقات نشان داده که این ماده آسیب وارده بر مغز را نیز التیام میدهد و به همین دلیل به عنوان بهترین ماده غذایی شناخته شده است و از ابتلا به سرطانهای زنان جلوگیری میکند. ترکیبات بروکلی باعث تحریک ترشح آنزیمهایی میشود که وظیفه سمزدایی از ترکیبات سرطانزا را بر عهده دارد.
با مصرف زیاد بروکلی شما خطر ابتلا به سرطان ریه، معده و کولون را به نصف میرسانید.
ماست
ماست از جمله آن مواد غذایی است که در همه خانهها یافت میشود. ماست سرشار از کلسیم است که باعث استحکام استخوانها و دندان میشود، همچنین حاوی پروتئین و میزان زیادی ویتامین B12، ریبوفلاوین و پتاسیم میباشد. همچنین با طعمهای مختلف در بازار در دسترس شما قرار میگیرد، از این رو از خوردن آن هیچگاه خسته و دلزده نخواهید شد.
این فرآورده لبنیاتی برای استخوانها و در واقع اسکلت بدن مفید و ضروری است. با مصرف سهچهارم فنجان ماست کم چرب در طول روز سلامت خود را حفظ کنید. ماست با گردو، بلوبری، عسل و بذر کتان صبحانه کاملی است. شما همچنین میتوانید مقداری از ماست یا کفیر سویا را امتحان کنید. چیزهای خوشمزه هستند شما همچنین میتوانید یک اسموتی خوشمزه با ترکیب یک فنجان از هر یک از بلوبری تازه، ماست کم چرب، اسفناج تازه و آب هویج تهیه کنید.
بیشتربخوانید:
سس گوجه فرنگی
سس گوجهفرنگی باید یکی از اجزای رژیم غذایی مردانه باشد، بنابر مطالعه دانشگاه هاروارد، خطر ابتلا به سرطان پروستات در مردانی که دو تا چهار بار در هفته سس قرمز مصرف کردند، 35 درصد کمتر بود. از سس قرمز به همراه انواع مختلف ماکارونی، سبزیجات بخارپز یا تخممرغ میتوانید لذت ببرید.
دارچین
ادویه پرقدرت و پرخاصیت دارچین فعالیت مغز را افزایش میدهد، از این رو برای تقویت این عضو میتوان از آن استفاده کرد. با داشتن این خاصیت، خوردن دارچین به منظور از بین بردن فشارهای عصبی و پیشگیری در مورد از دست دادن حافظه کارساز است. دارچین در کاهش گلیسمی یا همان میزان قند خون زبانزد همه است. این خاصیت دارچین روی دیابت هم تأثیر میگذارد. این ادویه مفید از تشکیل لختههای خونی جلوگیری میکند و دارای خواص ضدباکتریایی و ضدالتهابی است. توصیه میکنیم در چای یا قهوهتان دارچین بریزید. این کار ترفند موثری برای بهرهمند شدن از خواص این ادویه مفید است.
توتها
گاهی اوقات ممکن است به واسطه تمرکز بر سبزیجات، پروتئینها و کربوهیدراتهای پیچیده در رژیم غذایی روزانه خود توتها را فراموش کنید، اما توتها زمانی که موضوع دنبال کردن یک رژیم غذایی متعادل مطرح میشود، عناصر مهمی محسوب میشوند. توتها همواره میانوعدههایی سالم و طراوتبخش محسوب میشوند و در برابر هوس خوردن خوراکیهای شیرین انتخاب خوبی هستند. توتها از محتوای فیبر بالا بهره میبرند و به طور طبیعی میتوانند احساس سیری را در فرد ایجاد کنند.
آنتیاکسیدانها برای سالم ماندن مهم هستند، زیرا آنها رادیکالهای آزاد از بدن شما را از بین میبرند و از آسیب اکسیداتیو جلوگیری میکنند. یکی از بهترین مواد غذایی برای کسب آنتیاکسیدان بیشتر، بلوبری است. شما میتوانید فقط با اضافه کردن نصف فنجان بلوبری در رژیم غذایی خود، سلامت شناختی و قلبی عروقی را بهبود ببخشید. بلوبری را به خوبی با هر صبحانه مصرف کنید. به دلیل کمی دسترسی به بلوبری در ایران، میتوان از توت سیاه، توتفرنگی و تمشک (به صورت تازه یا خشک شده) به جای آن استفاده نمود.
بادمجان
بادمجان به دلیل خاصیت مثبتی که برای مغز دارد، مورد توجه قرار گرفته است. آنتیاکسیدان موجود در این ماده از غشای سلولی مغز محافظت میکند. همچنین دارای مادهای به نام آنتوسیانین است که در تقویت حافظه موثر میباشد.
چای
آرامش اعصاب و رفع استرس در طول روز از اهمیت فوقالعادهای برای سلامت بدن برخوردار است. پس برای رسیدن به این مهم، حداقل روزی یک فنجان چای سیاه و یا چای سبز بنوشید. افرادی که روزانه یک یا دو فنجان چای مینوشند، به میزان 46 درصد احتمال انسداد خطرناک رگهایشان را کاهش میدهند.
هویج
نتایج یک پژوهش نشان داد که مصرف بیش از دو وعده هویج در هفته خطر ابتلا به آبسیاه در زنان را 64 درصد کاهش داده است. هویج همچنین باعث میشود که سلولهای بدن شما بتوانند با هم ارتباط برقرار کنند. بتا کاروتین ارتباط بین سلولها را مقدور میسازد که برای حفظ و اصلاح بافتها بسیار عالی است. ارتباط بین سلولی خوب همچنین از سرطانی شدن سلولها نیز جلوگیری میکند، اما بتا کاروتین تنها ضد سرطان موجود در هویج نیست. دانشمندان کشف کردهاند که آلفا کاروتین موجود در هویج، حتی بهتر از بتا کاروتین از رشد تومور جلوگیری میکند. هویج همچنین برای پوست شما نیز مفید است. مصرف به اندازه بتا کاروتین از هرگونه بیماری و ناراحتی پوستی جلوگیری میکند. برای مثال، اگر زیاد جلوی آفتاب قرار دارید، هویج برای محافظت از پوست شما در برابر اشعات مخرب UV بسیار مفید است. همچنین اگر کارتان جوری است که زیاد با آفتاب سروکار ندارید، افزودن هویج به برنامه غذایی روزانهتان باعث شادابتر شدن پوستتان میشود.
حبوبات
حبوبات حاوی میزان زیادی فیبر میباشند که در زمینههای مختلفی مفید هستند. فیبر برای سلامت سیستم گوارشی بدن بسیار مفید است. به راحتی و به سرعت در دستگاه گوارش میچرخد، آن را تمیز میکند و باعث کارکرد بهتر آن میشود. میزان کافی فیبر در برنامه غذایی روزانه، از بیماریهای گوارشی، مثل سندرم روده و سرطان روده جلوگیری میکند. فیبر موجود در حبوبات همچنین به کاهش وزن کمک میکند. این به آن دلیل است که غذاهای حاوی فیبر، گلیسمی کمی دارند، و سطح قند خون پس از مصرف آنها به سرعت بالا نمیرود. حبوبات مواد غذایی کمکالری هستند که به شما احساس سیری میدهند و از پرخوری جلوگیری میکنند. همچنین باعث ثابت ماندن سطح قند خون نیز میشوند. حبوبات همچنین حاوی میزان زیادی پروتئین هستند که سازنده بافت پوست، مو، استخوان، ناخن، ماهیچه و خون است. حبوبات برای تامین پروتئین مورد نیاز روزانه شما انتخاب بسیار خوبی است، چون برخلاف گوشت، حبوبات این پروتئین را بدون چربی و کلسترول تامین میکنند.