ماهان شبکه ایرانیان

خوراک‌های رژیمی ویژه بیماران دیالیزی (۲)

مصرف ویتامین‌ها بخصوص ویتامین‌های محلول در آب به ویژه ویتامین B۶ و فولات در افراد دیالیزی ضرورى است. اما باید در مصرف ویتامین‌هاى محلول در چربى(E, D , A و K ) محتاط بود تا زیاده روی نشود.

خوراک‌های رژیمی ویژه بیماران دیالیزی (2)

 

چه غذاهایی مفید هستند؟

 مصرف فیبر غذایى (میوه‌ها، سبزیجات، حبوبات و غلات سبوس‌دار) را فراموش نکنید. روزانه 3 واحد میوه (هر واحد معادل 1 عدد میوه متوسط) و 3 واحد سبزی (هر واحد معادل 1 لیوان سبزیجات خام و یا یک‌دوم لیوان سبزیجات پخته) مصرف کنید.

 دیالیز باعث کاهش چشمگیر آنتی اکسیدان‌ها در خون می‌شود. بنابراین  تأمین آنتی‌اکسیدان‌ها (بتاکاروتن و ویتامین‌های A , C و E) توصیه می‌شود.

 منابع ویتامینC: مرکبات، توت فرنگی و فلفل سبز.

 منابع ویتامین A: جگر گوساله، جگر مرغ، جگر گاو، زرده تخم مرغ و کره.

 منابع ویتامین E: روغن‏ های گیاهی مثل روغن آفتابگردان، زیتون، ذرت و بادام، آجیل تازه (فندق، بادام و گردو )، سویا، روغن سبوس گندم و مارچوبه.

 منابع بتاکاروتن: میوه‌های زرد تا نارنجی و سبزیجات برگ سبز تیره

 مصرف ویتامین‌ها بخصوص ویتامین‌های محلول در آب به ویژه ویتامین B6 و فولات در افراد دیالیزی ضرورى است. اما باید در مصرف ویتامین‌هاى محلول در چربى(E, D , A و K ) محتاط بود تا زیاده روی نشود.

 برای افزایش میزان انرژی دریافتی، مصرف نشاسته گندم، آب نبات، عسل و مربا، بستنی یخی، شربت و ژله توصیه می شود.

سوپ سبزیجات

 مواد لازم برای 2 نفر

هویج خرد کرده                        1 عدد                   7 کیلوکالری

کلم‌پیچ خرد شده                    50 گرم                   13 کیلوکالری

کدوی خرد شده                      1 عدد                     7 کیلوکالری

روغن زیتون                           1 قاشق سوپخوری    135 کیلوکالری

فلفل دلمه‌ای سبز خرد شده     یک‌دوم عدد               3 کیلوکالری

مارچوبه خرد شده                  70 گرم                    17 کیلوکالری

جعفری خرد شده                  30 گرم                      10 کیلوکالری

عصاره سبزی                       250 میلی‌لیتر            50 کیلوکالری

روش تهیه سوپ سبزیجات

هویج، کلم و کدو را در کمی روغن زیتون تفت دهید. اکنون فلفل دلمه‌ای، مارچوبه و جعفری را اضافه کنید و کمی تفت دهید. حالا عصاره سبزی را به مواد قبل بیفزایید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا بپزد و جا بیفتد.

یادآوری: برای تهیه عصاره سبزی می‌‌توانید انواع سبزی مثل کرفس، هویج، قارچ، پیاز و . . . را در آب بجوشانید. سپس آن را صاف کنید و مصرف نمایید.

توصیه‌های تغذیه‌ای جهت بیماران دیالیزی

 در طبخ غذا از حداقل نمک استفاده کنید. این امر شاید در ابتدا کمی‌برایتان سخت باشد، اما بالاخره به آن عادت خواهید کرد. نیاز روزانه یک فرد بزرگسال به نمک یک دهم قاشق چایخوری است. مقادیر بیشتر نمک فقط در شرایط آب و هوایی گرم و یا در طول شیردهی لازم است. در این موارد یک قاشق چایخوری نمک کافی خواهد بود.

 مطلقا از گذاشتن نمک بر روی سفره و مصرف آن هنگام صرف غذا خودداری کنید.

 در صورت مصرف پنیر باید نمک آن را به طور کامل بگیرید.

 نان مصرفی باید کم‌نمک و تهیه شده از آرد سبوسدار باشد.

از مصرف غذاهای غنی از سدیم بپرهیزید.

مواد غذایی زیر باید محدود شوند، زیرا حاوی سدیم بالایی می‌باشند:

 چیپس و پفک، چوب شور، بادام شور، بادام زمینی، انواع تخمه‌ها، زیتون پرورده، خیارشور، کلم شور، ترشی‌ها، رب‌ها، سوسیس و کالباس، کنسرو گوشت، برگرها و سایر فرآورده‌های گوشتی و ماهی‌های دودی،  تن ماهی، انواع پنیرها، غذاهای شور و کنسروی  و فرایند شده، ترد کننده‌های گوشت، سس سویا، سس و رب گوجه فرنگی، خردل، ادویه‌های مرکب (کاری) و چاشنی‌های آماده مخصوص سالاد. میزان سدیم به طور ذاتی در غذاهای با منشأ حیوانی مثل انواع گوشت‌ها، شیر، پنیر و تخم مرغ بالا است.

 مصرف سبزی‌های غنی از سدیم مانند اسفناج، کرفس، هویج، کنگر، کلم، شلغم، ریواس و چغندر باید تا حد امکان محدود شود.

 

برای خواندن بخش اول- خوراک‌های رژیمی ویژه بیماران دیالیزی- اینجا کلیک کنید.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان