آش سماق به دلیل استفاده از لبو تا حدود زیادی شبیه به آش لبو می شود و به دلیل وجود بلغور گندم شبیه به آش گندم است اما از نظر طعم با آن ها بسیار متفاوت است. برای آشنایی با طرز تهیه آش سماق در این آموزش ما را دنبال بفرمایید.
مواد لازم
- بلغور گندم: 250 گرم
- نخود و لوبیا سفید:100 گرم
- گردو: 150 گرم
- چغندر(لبو): 750 گرم
- پیاز متوسط: 2 عدد
- سماق خوشه ای نکوبیده: 500 گرم
- گوشت گوسفند: 200 گرم
- سیر: یک بوته
- نمک، فلفل، زردچوبه و نعناع خشک: به میزان لازم
طرز تهیه آش سماق تویسرکان
ابتدا برای شروع تهیه آش سماق باید حبوبات را از شب قبل خیس کنید. این کار به پخت بهتر و سریعتر حبوبات کمک می کند. قابلمه ای بر روی شعله قرار دهید و درون آن حبوبات، بلغور گندم و گوشت را بریزید و آب را نیز به آن ها اضافه کنید.
منتظر بمانید تا این مواد بپزند.
حدود دو ساعت بعد شاید هم کمی بیشتر لبو رنده شده را به آش اضافه کنید. رنده کردن لبو به طعم بهتر و پخت آسان تر کمک می کند. گذشته از همه این ها در هنگام خوردن نیز با تکه های بزرگی از لبو مواجه نخواهید شد. می توانید برای اطمینان از له شدن لبو، آن را در ظرفی جداگانه بپزید و بعد از پخت از قابلمه بیرون آورید و خوب بکوبید. این کوبیدن باید به قدری باشد که لبو خیلی له نشود. آن گاه آن را به مواد داخل قابلمه اضافه کنید.
در ادامه طرز تهیه آش سماق, گردوها را بکوبید. کمی روغن در تابه بریزید. پیازها را خرد کنید. سیر را نیز ریز کنید. بعد از اینکه روغن داغ شد، پیازهای خرد شده را به آن اضافه کنید. بعد از نرم شدن و تغییر رنگ پیازها، سیر را اضافه و تفت دهید.
زردچوبه و سایر ادویه را نیز در همین مرحله اضافه کنید. بعد از تفت خوردن سیر، گردوهای خرد شده را به مواد اضافه کنید. توجه داشته باشید که گردو نیز تا حدی باید از حالت خامی خارج شود و تفت بخورد. بعد از این تفت مختصر حالا زمان آن رسیده که محتویات داخل تابه را به قابلمه اضافه کنید. سماق را به مدت 20 دقیقه در آب ولرم خیس کنید.
سماق را صاف کرده (از پارچه تمیزی عبور دهید) و آب سماق را به مواد داخل قابلمه اضافه کنید. نعناع خشک را نیز به مواد در حال جوش اضافه کنید. منتظر بمانید تا آش جا بیفتد. در صورت لزوم می توانید مقداری آب به آش اضافه کنید.
آش سماق شما آماده خوردن شده است. شما با این میزان مواد برای 7 تا 8 نفر آش خواهید داشت.
دستور تهیه آش سماق با روشی دیگر
آش از جمله خوراک های لذیذ و اصیل ایرانی است که به روشهای متنوعی تهیه می شود؛ آش دوغ، آش جو، آش رشته و … نمونه هایی از آش های پرطرفدار ایرانی هستند. آش سماق نیز یکی از غذا های محلی و سنتی استان همدان می باشد که از حبوبات مختلف و چغندر در ترکیب آن استفاده می شود و دارای ارزش غذایی بالایی می باشد، برای آشنایی با دستور پخت دیگری از این آش در ادامه همراه ما شوید.
مواد لازم
- بلغور/ 2 پیمانه
- پیاز بزرگ/ یک عدد
- عدس ریز/ یک چهارم پیمانه
- لوبیا قرمز/ یک چهارم پیمانه
- سماق/ 150 گرم
- سیر/ 2 حبه
- چغندر متوسط/ 2 عدد
- گردوی خرد شده/ یک دوم پیمانه
- روغن مایع/ 3 قاشق غذا خوری
- شکر/ 2 تا 3 قاشق غذا خوری
- نمک و زردچوبه/ به مقدار کافی
روش تهیه آش سماق بدون گوشت
در ابتدا حبوبات را بشویید و از چند ساعت قبل، آنها را بخیسانید. سپس حبوبات را همراه سیر و نیز یک و نیم لیتر آب روی حرارت بگذارید تا بپزد.
بعد از پختن حبوبات، پیاز های خرد شده را همراه مقداری زردچوبه در داخل کمی روغن تفت دهید و آن را به آش اضافه کنید، در همین حین گردو و چغندر را نیز بیفزایید.
در این مرحله، سماق را درابتدا با آب سرد بشویید، سپس آن را به همراه 3 تا 5 لیوان آب گرم داخل ظرفی بریزید و اجازه دهید تا روی حرارت به جوش آید. بعد از حدود 5 دقیقه حرارت زیر آن را خاموش کرده و آب آن را صاف کنید.
اکنون شکر را با آب صاف شده سماق، ترکیب کنید و حدود 10 یا 15 دقیقه قبل از کشیدن آش در ظرف، داخل آن بریزید و بعد از آماده شدن برای سرو آماده کرده و نوش جان کنید.
نکته : همانطور که ملاحظه کردید؛ روش تهیه این نوع آش سماق بدون گوشت بوده و مناسب برای افرادی است که خوردن گوشت را دوست ندارند، اما در صورت تمایل می توانید در تهیه این آش از گوشت چرخ کرده استفاده کنید.
امیدواریم از طرز تهیه آش سماق آموزش داده شده در این مطلب، استفاده کرده و این آش بومی خوشمزه را تهیه بفرمایید و از طعم مطلوب آن لذت ببرید. شما عزیزان می توانید با کلیک بر روی لینک انواع آش و سوپ ما را در بخش آشپزی مجله آرگا دنبال بفرمایید.