پتله نام دیگر بلغور می باشد، که در گذشته برای تهیه آن، گندم را پس از صاف کردن و شستن، می جوشانند. گندم را مقابل آفتاب پهن می کردند و بعد گندم خشک شده را داخل دیبک می ریختند و با چوب دیبک آن را می کوبیدند و پوست گندم را جدا می کردند. سپس با استفاده از آسیاب دستی گندم را به چند تکه تبدیل می کردند. از پتله (بلغور) در تهیه غذایی همچون کوفته، دلمه، آش و … استفاده می کنند.
پخت انواع آش ها با مواد اولیه گوناگون محبوبیت زیادی در ایران دارند. از جمله بهترین و محبوب ترین آش های ایرانی می توان به آش رشته، آش دوغ و آش گوشت اشاره کرد که تقریبا در تمام نقاط ایران پخت می شوند.
مواد لازم
- گوشت با استخوان/ 250 گرم
- بلغور(پتله)/ 200 گرم
- عدس/ 200 گرم
- سبزی آش/ 500 گرم
- کره/ 2 قاشق غذاخوری
- سیب زمینی/ 2 عدد(250 گرم)
- پیاز سرخ کرده/ 2 قاشق غذاخوری
- نمک، زردچوبه، فلفل/ به مقدار لازم
- آب/ به میزان لازم
- پیاز یا نعناع خشک/ مقداری برای تزیین
- کشک(به دلخواه)/ مقداری برای تزیین
طرز تهیه آش شله پتله
ابتدا سبزی آش را که شامل تره، جعفری، گشنیز و اسفناج را می باشد، را پاک کنید و پس از شستن سبزی و آب کشی آن، خرد کنید.
سپس داخل یک قابلمه نسبتا بزرگ مقداری آب بریزید و پیاز، زردچوبه، نمک، فلفل و گوشت (با استخوان) را درون آب بیاندازید، بعد قابلمه را بر روی حرارت بگذارید تا بپزد.
در ادامه عدس و بلغور صاف کرده و شسته شده را به مواد اضافه کنید. در نظر داشته باشید که شعله اجاق را کم کنید، تا بلغور ته نگیرد.
در مرحله بعد یک قاشق غذاخوری کره و یا روغن حیوانی را به مواد در حال پخت اضافه نمایید.
در 20 دقیقه آخر، سیب زمینی که از قبل به صورت نگینی کوچک خرد کرده بودید را به همراه سبزی خرد شده و نمک به مواد بیافزاید، بهتر است تا زمان پخت کامل آش چند مرتبه، مواد را به هم بزنید تا ته نگیرد.
زمانی که آش بلغور به اندازه کافی لعاب داد، مقداری کره(1 قاشق غذاخوری) را به آن اضافه کنید و به هم بزنید. آش آماده شده را به ظرف آش انتقال دهید و با کمی نعناع خشک و یا پیاز داغ، آن را تزیین نمایید.
دستور تهیه آش هویج و بلغور
این نوع آش نیز همچون آش شله پتله (بلغور) از جمله آش های همدانی خوشمزه است که با گوشت تهیه می شود، در ادامه برای یادگیری آش هویج و جو همراه ما شوید.
مواد لازم
- گوشت چرخ کرده/ 200 گرم
- هویج خرد شده/ 2 عدد
- پیاز داغ/ 3 قاشق غذا خوری
- فلفل، نمک و زردچوبه/ به مقدار لازم
- کشک/ به مقدار لازم
- بلغور جو/ 2 پیمانه
- نخود/ نصف پیمانه
روش تهیه آش هویج و بلغور جو
برای تهیه این آش لذیذ لازم است در ابتدا نخود ها را از روز قبل بخیسانید تا نفخ آنها گرفته شود و نیز زودتر پخته شوند، سپس آب آن را دور بریزید و به همراه مقدار لازم آب در داخل قابلمه ای ریخته و آن را روی حرارت بگذارید تا بپزد.
در مرحله بعدی، هویج های شسته شده و پوست کنده را به شکل ریز خرد کنید و به همراه بلغور داخل قابلمه ای جداگانه به همراه آب، بگذارید تا بپزد.
بعد از پخته شدن بلغور و نخود، آنها را با هم مخلوط کنید و اجازه دهید تا همه مواد با حرارت ملایم بجوشند و لعاب بیندازند.
در حین لعاب انداختن آش می توانید، مشغول تهیه پیاز داغ شوید، زمانی که پیاز داغ آماده شد، گوشت چرخ کرده را به آن بیفزایید و تفت دهید، زردچوبه، نمک و فلفل را نیز اضافه کنید و بعد آن را به قابلمه حاوی مخلوط بلغور و نخود بیفزایید. سپس اجازه دهید کمی دیگر آش بجوشد و سپس می توانید آن را در ظرف سرو بکشید و بعد از تزیین نوش جان کنید.
نکاتی برای تهیه آش هویج و بلغور
- نخود ها را باید حتما از روز یا شب قبل بخیسانید و جداگانه بپزید.
- به منظور تهیه این آش، کشک را قبل از بردن کاسه آش سر سفره، بیفزایید.
- آش بلغور جو و هویج به دلیل ترکیبات بلغور و هویج سرشار از فیبر می باشد.
حال که با طرز درست کردن آش شله پتله آشنا شدید، امیدواریم آن را در منزل تهیه نمایید و از سرو آن در کنار خانواده، بخصوص در فصول سرد لذت ببرید. در صورت تمایل برای یادگیری انواع آش و سوپ می توانید در اینجا کلیک کنید.