سوال: در چند روز اخیر و همچنین هفته گذشته، بازار مقداری از شرایط قبل فاصله گرفته و شاهد نوساناتی در آن بودهایم. برخی کارشناسان نیز برای یکی، دو ماه آینده این وضعیت را برای بازار ادامهدار میدانند. در این شرایط بهترین استراتژی برای سهامداری چیست، آیا باید نگران ریزش بازار مانند دفعه قبل بود؟
پاسخ از علیرضا زمانی، کارشناس بازار سرمایه: در این شرایط بازار آنچه سهامداران باید به آن توجه داشته باشند این است که سهمهای بنیادی خوبی که دارند مخصوصا سهمهای پتروشیمی و فلزات اساسی و در رده بعدی سهمهای معدنی خود را ارزان از دست ندهند. با دیدن صف فروش هیجانی عمل نکنند و سهمهای خوبی که دارند را مفت نفروشند. اگر هم نقد هستند به صورت پلکانی و با حوصله خرید کنند. اکنون بازار در این شرایط در حال دستبهدست شدن است و شاید همین مساله باعث ایجاد هیجان شود و صفهای فروش تشکیل شود اما توصیه من این است که سهامداران در این شرایط با صف فروش سهم خود را نفروشند و با دیدن صف خرید به صف خرید نروند.
سهامداران در این شرایط نباید نگران ریزشی مشابه سال گذشته باشند چون شرایط امروز با آن زمان فرق میکند. اگر به گزارشها در آن زمان که شاخص از کانال دو میلیون و 100 هزار واحد ریزش را شروع کرد نگاه کنیم، میبینیم که p/ e بازار 8 و 9 بود اما الان حبابی در بازار نیست و حبابی تشکیل نشده است. علاوه بر این سیاستهای دولت نیز مهم است. دولت با این بازار کار دارد و به هر حال یکی از منابعی که میتواند کسری بودجه خود را با آن جبران کند بازار سرمایه است بنابراین اگر کاری کند که دوباره اعتماد از بازار برود، برای خودش مشکل میآفریند. دولت جدید تازه کار خود را شروع کرده و میخواهد 4 سال کار کند بنابراین بعید است بخواهد بازار را رها کند و باعث ریزش آن شود. علاوه بر این در فصل مجامع دیدیم که شرکتهای فلزی و پتروشیمی سود خوبی تقسیم کردند بنابراین هنوز حبابی در بازار شکل نگرفته است. البته یکسری سهمهای کوچک هستند که با آنها کاری نداریم اما سهمهای بزرگ هنوز حباب ندارند. ممکن است بازار برای مدتی درجا بزند و اصلاح زمانی داشته باشد اما ریزشی برای آن متصور نیستم. با این حال بازار برای صعود نیاز به محرک قوی دارد که قیمت دلار میتواند یکی از این محرکهای قوی باشد. اگر نرخ دلار افزایش یابد و همین مساله میتواند محرکی قوی برای رشد بازار سرمایه شود.