شوناز احمدی خطیر : کارشناس ارشد علوم تغدیه و رژیمدرمانی
تحریریه زندگی آنلاین : بیماری آلزایمر آسیبی است که میلیونها نفر در دنیا از آن رنج میبرند که در سالهای اولیه، خود را به صورت فراموشی خفیف نشان میدهد و به مرور زمان پیشرفت میکند و اختلالات جدی در حافظه، تکلم و ... را سبب میشود. آنتیاکسیدانها و ترکیبات فعال زیستی موجود در آنها در پیشگیری و کنترل آلزایمر میتوانند مفید واقع شوند. زعفران ترکیب ضد التهاب حاوی آنتیاکسیدان میباشد که باعث کاهش استرس اکسیداتیو میشود و تاثیرات مثبتی در بهبود اضطراب و افسردگی و آلزایمر دارد.
بیشتربخوانید:
آنتی اکسیدان
آنتیاکسیدانها قادر به حفاظت از غشای سلول و سایر ترکیبات بدن در مقابل اکسیدانها هستند. بر اساس مطالعات، آنتیاکسیدانها از طریق کاهش اثرات رادیکالهای آزاد باعث پیشگیری از بیماریهایی همچون آلزایمر، تشنج، سرطان و آترواسکلروز میشوند.
تولید گونههای فعال اکسیژن (Reactive oxygen species) در سلولها امری طبیعی است.
این پدیده در شرایط پاتوفیزیولوژیک مختلف مانند التهاب، بیماریهای ایمونولوژیک، متابولیسم دارو و الکل، اشعه ماورا بنفش و پرتودرمانی و کمبود ویتامینهای آنتی اکسیدان تقویت میشود.
آنتیاکسیدانهایی همچون ویتامین E، سلنیوم، بتا-کاروتن و ترکیبات شیمیایی همچون بوتیل هیدروکسی تلوئن و بوتیل هیدروکسی آنیزول از اکسیداسیون غشای سلولی پیشگیری میکنند. فلاونوئیدها گروهی از ترکیبات فنولیک با وزن مولکولی پایین هستند. ساختار پایه آنها شبیه به هم است و در میوهها و سبزیجات یافت میشوند. به طور عمده به عنوان گروههای اصلی فلاونوئیدی طبقهبندی میشوند مانند: آنتاسیونین، فلاونول، فلاوون، نئوفلاوون، ایزوفلاوون و دیهیدروفلاوون. فـــلاونوئیدها جــــزء آنتیاکسیدانهای قوی، جاروب کنندههای رادیکالهای آزاد، دفعکنندههای فلزات، جمعآوری کنندههای گونههای فعال اکسیژن و مهارکنندههای پراکسیداسیون لیپیدی میباشند.
بیشتربخوانید:
زعفران
زعفران (Crocus Sativus Linnaeus)، نوعی ترکیب گیاهی متعلق به خانواده Iridaceae است که در ایران، یونان، مراکش، هند، اسپانیا و ایتالیا کشت داده میشود. ایران تولید کننده 80 درصد زعفران سالانه کل دنیا است. آنالیز شیمیایی کلاله Crocus Sativus نشاندهنده حضور بیش از 150 ترکیبات فرار و غیرفرار است که تاکنون 50 نوع از این ترکیبات شناسایی شدهاند. ترکیبات فرار شامل ترپنها، الکل ترپن و سایر استرها میباشند که از این میان Safranal اصلیترین ترکیب است. ترکیبات غیرفرار عبارتند از: کروسین، کروستین، پیکروکروسین سافرانال و فلاونوئیدها همچون کروستین و کامپفرول. کروسین و استرهای گلیکوزیلی کروستین، کاروتنوئیدهای محلول در آب و مسئول رنگ زیبای زعفران هستند. پیکروکروسین و گلیکوزید سافرانال مسئول طعم تلخ زعفران است. سافرانال ترکیب اصلی روغن ضروری تقطیر شده آن و نوعی آلدهید مونوترپن است که نشاندهنده رایحه خوش زعفران است. انواع کاروتنوئیدهای لیپوفیل زعفران شامل لیکوپن، آلفا و بتا کاروتن و زئازانتین است.
در عصاره متانولی گلبرگ زعفران کمپفرول نیز دیده شده است. فلاونوئیدها به خصوص لیکوپن، آمینواسیدها، پروتئینها، نشاسته، صمغها و دیگر ترکیبات نیز یافت شدهاند. زعفران مقادیر ناچیزی تیامین و ریبوفلاوین دارد. به علت اثرات سافرانال و سایر کاروتنوئیدها در کاهش التهاب، ضدتشنج، ضدافسردگی، بهبود یادگیری و رفتار، فعالیتهای آنتیاکسیدانی، نقش زعفران به عنوان ترکیب دارویی به وفور در مطالعات مطرح شده است. مهمترین اثرات سلامتبخشی زعفران مربوط است به فعالیت آن در برابر انواع گوناگونی از سرطانها، اختلالات گوارشی، بیماریهای قلبی- عروقی، آلزایمر و افسردگی خفیف تا متوسط. عمده اثرات درمانی مفید زعفران را میتوان به خواص آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی عصاره زعفران و اجزای فعال تشکیلدهنده آن نسبت داد. تأثیر مثبت زعفران و ترکیبات فعال آن بر کاهش اضطراب و افسردگی دیده شده است و تا حد زیادی خاصیت ضد افسردگی دارد. زعفران بر سیستمهای مختلف نوروترانسمیتر در مغز اثر گذار است.
مصرف زعفران با تعدیل مسیرهای نوراپینفرین و دوپامین و نیز مهار برداشت مجدد سروتونین میتواند برخی اختلالات روحی و روانی از جمله افسردگی و اضطراب را بکاهد. افزایش سطح سروتونین باعث القای حس خوشایند و آرامش در افراد شده و به دنبال آن از میزان افسردگی و اضطراب کاسته میشود. همچنین زعفران با تعدیل در سروتونین، دوپامین، گلوتامات و نیز نوراپینفرین در مغز میتواند تأثیر مثبتی بر خلق و خوی افراد داشته باشد. آنزیم مونوآمین اکسیداز 1 انسانی توسط برخی از داروهای ضد افسردگی مورد هدف قرار گرفته و مهار میشود و از این طریق دارو مؤثر واقع میگردد. زعفران با مهار آنزیم مونوآمیناکسیداز قادر است همانند داروهای ضد افسردگی عمل کند، لذا در کنترل بسیاری از اختلالات روحی و روانی زعفران میتواند مؤثر واقع شود.
بیشتربخوانید:
بیماری آلزایمر
بیماری آلزایمر (AD) یک بیماری چند عاملی، پیشرونده، نورودژنراتیو و رایج ترین شکل زوال عقل است که با مرگ سلول های مغزی باعث از دست دادن حافظه، تغییرات شخصیتی، کاهش عملکرد شناختی، کاهش عملکرد عقلانی، اختلال در گفتار، از دست دادن استقلال، اختلال در رفتار غذا خوردن و تغییرات وزن میشود.
شیوع در هر دو جنس مشابه است، اما میزان بروز در زنان به دلیل داشتن عمر طولانی تر 3 برابر مردان می باشد. علت دقیق AD مشخص نیست، اما تصور میشود عوامل مختلفی از جمله افزایش سن، استعداد ژنتیکی، قرار گرفتن طولانی مدت در معرض فلزات، آسیب مغزی، سبک زندگی، رژیم غذایی، سوءتغذیه، عوامل محیطی، دیابت، اختلال عملکرد سیستم ایمنی بدن، بیماری عروقی، عوامل عفونی و روانی در پیشرفت بیماری و روند AD دخیل باشند. افزایش سطح مارکرهای التهابی در بیماران مبتلا به AD و شناسایی ژنهای خطر AD مرتبط با عملکردهای ایمنی ذاتی نشان میدهد که التهاب عصبی نقش برجستهای در پاتوژنز AD دارد.
بیماری آلزایمر از نظر آسیب شناسی با رسوب پلاکهای β-آمیلوئید در مغز مشخص میشود. استرس مزمن تشکیل رسوب پلاکهای β-آمیلوئید و خارج سلولی را افزایش میدهد. این پلاکهای خارج سلولی و گرههای درون سلولی به سلولهای سالم مغز اطراف خود آسیب میرسانند و منجر به از بین رفتن سیناپسی و نورون در ساختارهای مغزی مانند هیپوکامپ و قشر مغز شده و منجر به AD میشوند.
رژیم غذایی سرشار از اسیدهای چرب اشباع و الکل و کمبود آنتیاکسیدانها و ویتامینها باعث ترویج شروع بیماری میشوند، رژیم غذایی سرشار از اسیدهای چرب غیر اشباع، ویتامین، آنتیاکسیدان، کورکومین و بعضی از ادویهجات شروع آن را با مهار رادیکالهای آزاد و جلوگیری از آسیب اکسیداتیو سرکوب میکنند.
احتمال ابتلا به AD در افرادی با رژیم غذایی سرشار از آنتیاکسیدان و مواد مغذی خاص مانند سالاد، آجیل، ماهی، گوجهفرنگی، مرغ، کلم، ادویه جات، میوه و سبزیجات برگ سبز نسبت به کسانی که رژیم غذایی سرشار از محصولات لبنی پر چرب، گوشت قرمز، گوشت احشا و کره دارند، کمتر است. همچنین ممکن است سیر و Resveratrol از کاهش عملکرد عصبی همراه با پیری پیشگیری نمایند.
رویکردهای دارویی تا به امروز پیشرفت بیماری را تغییر ندادند. گیاهان دارویی به عنوان مداخلات مکمل و جایگزین مورد توجه بیشتری قرار گرفته و کاندید دارویی برای AD هستند. تاثیرات مثبتی از نقش گیاهان دارویی و ترکیبات فعال زیستی آنها بر محافظت سیستم عصبی و زوال عقل مرتبط با AD نشان داده شده است. گیاهان اثرات ضد التهابی، آنتیاکسیدانی و تقویتکننده شناختی دارند.
زعفران دارای اثرات محافظتی بر روی سیستم عصبی و اختلال شناختی در بیماران مبتلا به AD است و مواد شیمیایی موجود در آن دارای خواص آنتیاکسیدانی، ضدالتهابی و ضد آمیلوئیدوژنیک هستند. توانایی زعفران در درمان AD خفیف تا متوسط ممکن است به دلیل توانایی آن در مهار تجمع و رسوب پلاک های β-آمیلوئید باشد. کلالههای زعفران دارای خواص آنتیاکسیدانی خوبی بوده و مهار فیبریلوژنز β-آمیلوئید را به روش وابسته به زمان و وابسته به دوز انجام میدهند به نظر میرسد. زعفران و ماده اصلی تشکیل دهنده آن کروسین با کاهش هیپرفسفوریلاسیون پروتئین Tau و تشکیل β-آمیلوئید اثرات درمانی در برابر AD دارند. کروسین قادر به تنظیم سطح گلوتامات، کاهش استرس اکسیداتیو و تعدیل پلاکهای β-آمیلوئید و پروتئین Tau است. کروسین میتواند یادگیری و اختلالات حافظه و استرس اکسیداتیو را بهبود بخشد. سافرانال فقط با اتصال به مهارکنندههای تجزیه استیل کولین ارتباط برقرار میکند، اما کروستین و دیمتیلکروستین به طور همزمان به مکانهای آنیونی کاتالیزوری و محیطی متصل میشوند. درمان همزمان کروسین با تعدیل مسیرهای سیگنالینگ MAPK به میزان قابل توجهی باعث بهبود MDA، β-آمیلوئید و پروتئین Tau میشود و اهمیت کروسین را در درمان AD برجسته میکند. همچنین زعفران و به ویژه ماده اصلی آن، کروسین اثرات مفیدی در تأخیر در پیشرفت AD در بیماران دارد. آنها میتوانند فعالیت مهارکنندههای تجزیه استیل کولین را مهار کنند، سطح کورتیکواسترون را کاهش دهند و تجمع پلاکهای β-آمیلوئید و پروتئین Tau را تعدیل کرده و نقایص شناختی از جمله یادگیری و حافظه را کاهش دهند. علاوه بر این، آنها میتوانند افسردگی و اضطراب را بهبود بخشند، علائمی که اغلب با بیماران AD همراه هستند.
با توجه به اثرات مفید زعفران در بسیاری از ارگانهای بدن و نقش آن در بهبود اختلالات عصبی نظیر افسردگی، آلزایمر و ... پیشنهاد میشود از این ماده غذایی مفید در تغذیه روزمره بیشتر استفاده شود تا اینکه تنها به عنوان چاشنی در پخت و پز مصرف شود.