مواد غذایی مفید در این فصل کدامند؟
توصیه میشود در فصل تابستان از خنکیجات (مانند آبدوغ خیار، ماست، خیار و کمی نان، سبزیجات خنک مانند خیار، کاهو، کدو خورشتی (سبز) گشنیز، اسفناج، ماست و اسفناج) استفاده شود.
توصیه میشود نوع غذاهایی که در تابستان مصرف میشوند، پختنی و آبپز باشد و غذاها کباب و یا سرخ نشوند. مصرف غذاهایی مانند آش، سوپ، خورش سبزیجات که سبزی آنها سرخ نشده باشد، حبوبات آن کم بوده، مقدار زیادی گوشت نداشته باشند، کمی ترش باشند مثلا با غوره، آبغوره، آبلیمو، لیمو و نارنج تهیه شده باشند مخصوصا سوپ جو و آش جو (به دلیل خنک بودن) بسیار مفید بوده و از بهترین غذاها برای رفع عطش و حرارت بدن میباشند.
مصرف مرکبات و میوهجات میخوش یا ملس (بین ترش و شیرین) مانند زرشک و آب زرشک، شاهتوت، تمشک، سیب ترش، آلبالو، گوجهسبز، انار، شوید، هلو، زردآلو، هندوانه وگریپفروت بسیار مفید است.
مصرف سالادها در این فصل بسیار توصیه میشود، زیرا معمولا مزاجهای سرد و تر دارند (کاهو، خیار، آبلیمو و. . .).
خوردن ترشیجات در این فصل مفید است، به شرط اینکه ترشی خیلی تند نشده باشند که در این صورت، حرارت آنها بالا میرود.
مصرف کافی آب، لبنیات مانند دوغ و ماست مفید است.
مصرف گوشتهای سفید نسبت به گوشتهای قرمز در این فصل مناسبتر است. گوشتهای سفید (مانند مرغ و ماهی) گرمای کمتری دارند، مخصوصاً ماهی که با داشتن مزاج سرد و تر، برای این فصل بسیار مناسب است به شرطی که خیلی سرخ نشده و ادویهجات تند نیز خیلی به آن اضافه نشود.
نکات
باید توجه داشت که افراد با مزاج سرد، در مصرف این مواد غذایی مفید ذکر شده، حتی در فصل تابستان، زیادهروی نکنند.
در این فصل باید گرسنگی و تشنگی را سریع برطرف کرد، زیرا به دلیل حرارت فصل و مزاج، ممکن است معده در صورت خالی ماندن آسیب ببیند.
در این فصل باید استراحت بیشتری داشت تا مزاج خنک شود.
استحمام کردن، دوش آب خنک، شنا کردن در آب روان با رعایتهای مربوطه، پوشیدن لباسهای خنک نخی و ورزشهای سالنی که زیر آفتاب نباشند در فصل تابستان مفید است، ولی در انجام ورزشهای گرم و خشک مانند فوتبال، دویدن و ... مخصوصا در طی روز و زیر آفتاب یا فضای باز نباید در این فصل زیادهروی شود.
ناهار باید در این فصل کم و سبک باشد، چون وسط روز هوا بسیار گرم و قوه هاضمه ضعیف است و در نتیجه غذای وسط روز نباید سنگین باشد.
در این فصل باید کلا از غذاهای با هضم راحت مانند ماهیهای کوچک، جوجه مرغ، مرغ و ... استفاده شود.
مصرف آب داغ و توقف در زیر نور خورشید نیز در فصل تابستان مضر است.
برای خواندن بخش اول- تدابیر طب سنتی برای فصل تابستان- اینجا کلیک کنید.