مصرف بعضی از مواد غذایی باعث آسیب رسیدن به اندامهای مختلف بدن میشود. افزایش طول عمر انسانها، به تعویق انداختن کهولت سن، بهبود عملکرد مغز و حافظه و تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر انواع بیماریها نمونههای تحول سبک زندگی و شرایط محیطی هستند که میتوانند بر سلامت و زندگی انسانها تغییر ایجاد کنند. در واقع کاهش اضطراب، افزایش تحرک بدن، ترک سیگار یا الکل و تغییر رژیم غذایی از عوامل تغییر سبک زندگی هستند.
کدام مواد غذایی چه اندامهایی را از کار میاندازند؟
افزایش آگاهی فردی و توجه به سلامتی در جوامع مختلف روز به روز اهمیت بیشتری پیدا میکند و به واسطه رواج یافتن این سبک، تفکر و رویکرد زندگی، اطلاعات مرتبط با فواید و مضرات هر رفتاری که افراد به صورت روزمره انجام میدهند یا مواد غذا و تنقلاتی که وارد بدن خود میکنند و وفور در دسترس است.
برای مثال فردی که سیگار میکشد تحت هیچ شرایطی نمیتواند ادعا کند که از آسیبهایی که سیگار به ریه، معده، سیستم گردش خون و در نهایت قلب وارد میکند بی اطلاع است.
جالب است بدانید که محققان دانشگاه هاروارد ترک سیگار، فعالیتهای ورزشی بدنی و ذهنی در طول روز، تغذیه سالم، مصرف اندازه و به موقع مولتی ویتامین ها، حفظ وزن سالم بدن، حفظ روند یادگیری، ایجاد و تولید شبکه اجتماعی قوی و قدرتمند، حفظ بهداشت دهان و دندان، کنترل وضعیت فشار خون، کنترل کلسترول بالا و مصرف مواد غذایی سالم و مفید برای بدن را از اصلیترین موارد برای افزایش طول عمر، تقویت سیستم ایمنی بدن و سلامتی معرفی کردهاند. رژیم غذایی و تغذیه سالم از مهمترین موضوعاتی است که در حفظ سلامتی و تندرستی بدن با انسان سر و کار دارد.
بهتر است بدانید که در بدن انسان بیش از 22 اندام وجود دارد و در این میان مغز، قلب، کلیهها، کبد، لوزالمعده و روده از اندامهای حیاتی بدن هستند. به همین منظور در گزارش زیر به بیان مواد غذایی که مصرف بیش از اندازه و خارج از کنترل آنها میتواند برای اندامهای حیاتی بدن مضر باشند پرداخته است که در ادامه میخوانید.
مواد غذایی آسیب زننده به مغز
نوشیدنیهای گازدار و انرژی زا، انواع مواد غذایی شیرینی رژیمی حاوی آسپارتام مانند بستنی رژیمی، نوشابههای بدون قند، آب میوههای کم کالری، آبنباتها و آدامسهای بدون قند، گوشت ماهیهای با جثههای بزرگ مانند نیزه ماهی، کوسه، شمشیر ماهی، ماهی تن، هامور به دلیل بالا بودن حجم جیوه در گوشت این ماهی ها، غلات فراوری شده مانند آرد سفید، روغن قنادی، کیک ها، کلوچههای آماده، غذاهای فست فود، چیبس ها، نودل ها، پاپ کورنهای مایکروویوی، انواع سس ها، آب نبات ها، غذاهای از پیش آماده شده، سوسیس، کالباس، آب میوههای کارخانهای میتوانند باعث افزایش احتمال ابتلا به آلزایمر، زوال عقل، ایجاد مقاومت انسولینی در مغز، کاهش توانایی یادگیری و کند شدن تشکیل نورون ها، نقص حافظه، افزایش فشار خون، آسیب به بافتهای مغزی، افزایش اعتیاد به بیماریهای تباه کننده، افزایش احتمال ابتلا به التهابات مغزی، بروز اختلال در سیستم محافظ مغز، افزایش احتمال ابتلا به افسردگی، کاهش حجم مغز، کاهش قدرت شناختی، آسیب به بافت مغز، مختل سازی سیستم مرکزی و کاهش علملکرد سیستم حافظه در جنین شوند.
مواد غذایی آسیب زننده به کبدمصرف مواد غذایی مانند شکر، قند، انواع نوشیدنیهای گازدار، نوشیدنیهای الکلی، چیپس، غذاهای نیمه آماده، فست فود، کرههای گیاهی، شیرینی ها، نمک، سوسیس، کالباس، حبوبات کنسروی، نان سفید، برنج و پاستا میتوانند شانس ابتلا به کبد چرب، نقص عملکرد کبد، افزایش احتمال ابتلا به سیروز کبدی و افزایش قند خون را در افراد بالا ببرند.
مواد غذایی آسیب زننده به لوزالمعدهغذاهای فرآوری شده، شیرینی ها، سوسیس، کالباس، نان سفید، گوشت قرمز، الکل، لبنیات پرچرب باعث آسیب پذیری در برابر ابتلا به نقرس، بر هم خوردن تنظیم تولید انسولین، افزایش میزان تری گلیسیرید، احتمال ابتلا به بیماریهای مرتبط با لوزالمعده و کاهش میزان آنتی اکسیدانها شوند.
مواد غذایی آسیب زننده به روده و معده
مصرف گوشت، شیر، پنیر، ماست، میوههای ترش، نوشابه و نوشیدنیهای گازدار، انواع چاشنیها، غذاهای سرخ شده مانند سیبزمینی سرخکرده، چیپس، همبرگر و شکلات باعث تغییر ساختار میکروبی روده ها، افزایش احتمال ابتلا به بیماری التهابی روده، افزایش احتمال ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر، افزایش اسید معده، ایجاد درد، احتمال ابتلا به اسهال، التهاب روده و احتمال رشد باکتریهای مضر درون روده میشوند.
مواد غذایی آسیب زننده به کلیههانمک، انواع غذاهای فرآوری شده، سوسیس، کالباس، گوشت قرمز، شیرینی و شکلات باعث افزایش فشار خون، نقص عملکرد کلیه ها، افزایش فسفر درون بدن، آسیب دیدگی کلیه ها، بر هم خوردن تنظیمات کلیه، بروز اسید وز، احتمال ابتلا به دیابت و افزایش احتمال به بیماریهای مزمن کلیوی خواهد شد.
مواد غذایی آسیب زننده به قلبانواع شیرینی، آبنبات، شکلات شیرین، چیپس، سیب زمینی سرخ شده، بیکن، گوشت قرمز، نوشابههای گازدار، کلوچه ها، کیک ها، مافین ها، هات داگ، سالامی، سوسیس، برنج سفید، نان، ماکارانی، پاستا، پیتزا، الکل و کره باعث افزایش احتمال گرفتگی عروق، حمله قلبی، افزایش چربی مضر خون، مختل کردن عملکرد قلب، افزایش کلسترول خون، افزایش احتمال سکته قلبی، افزایش تری گلیسیرید، افزایش چربی دور شکم و افزایش احتمال به ابتلا به بیماریهای قلبی خواهد شد.
مواد غذایی آسیب زدن به ریهمصرف سیب زمینی سرخ کرده، سوخاری ها، نمک، شیر، پنیر، ماست، گل کلم، نوشابه، سبزیجات (برای افراد مبتلا به بیماریهای ریوی)، هات داگ، سوسیس، کالباس باعث ایجاد تنگی نفس، افزایش فشار بر ریه ها، افزایش وزن، ایجاد اختلالات تنفسی، افزایش خلط، افزایش اعتیاد به بیماریهای مزمن انسدادی ریه را در پی خواهند داشت.
مواد غذایی آسیب زننده به پوستنان سفید، نان شیرینی، پاپ کورن، انواع کیک ها، بستنی ها، شکلات شیرین، آبهای نوشیدنی با بسته بندی پلاستیکی، قهوه صبحگاهی، الکل، انواع چیپس، پفک، غذاهای هندی، پپرونی یا فست فودهای پر ادویه باعث تخریب کلاژن، و الاستین پوست، کدر شدن پوست، افزایش چروکهای پوستی و احتمال بروز آکنه در افراد خواهد شد.