آشپزی ترکمنی غذاها و البته نان های خوشمزه ای را دارا می باشد. نان قاتلمه همچون پیشمه طعم جذابی دارد و این نان جزو شیرینی جات محسوب شده و به عنوان میان وعده نیز مورد استفاده قرار می گیرند. برای آشنایی با طرز تهیه قاتلاما ترکمن که «قاتلمه فطیر» نیز شناخته شده و محبوبیت زیادی هم دارد, همراه ما باشید.
این نان و یا همان شیرینی با توجه به اینکه اصالت ترکی دارد و به دلیل شکل ساختاری لایه لایه بودن چنین نامگذاری شده است. جالب است بدانید این نان سرخ شده دارای اصالتی متعلق به آسیای مرکزی می باشد. در ادامه برای آشنایی با دستور پخت قاتلاما ترکمن به صورت مرحله به مرحله همراه ما باشید.
مواد لازم
- یک پیمانه شیر خنک
- چهار پیمانه آرد همه کاره
- یک پیمانه آب گرم
- یک پیمانه کره آب شده
- یک عدد تخم مرغ
- یک دوم ق غ نمک
- اندازه کافی کنجد
طرز تهیه قاتلاما ترکمن مرحله به مرحله
ابتدا درون ظرفی شیر خنک، آب گرم و نمک را ریخته و به خوبی با یکدیگر ترکیب نمایید.
سپس آرد را در دو مرحله الک کرده و به ترکیب بیفزایید. به خوبی آن را به هم بزنید تا همه ی آرد نم دار شده و خمیر یکنواختی به دست بیاید. خمیر حاصله باید منعطف و نسبتا نرم باشد.
دقت کنید در صورت چسبندگی و یکنواخت نشدن خمیر کمی دیگر (1 ق غ) به آن آرد بیفزایید.
خمیر را به 2 بخش قسمت نموده و بر روی هر یک از آنها سلفون و یا نایلون بکشید. تقریبا یک ربع ساعت زمان دهید تا خمیر استراحت نماید.
پس از این مدت زمان، خمیر را از درون نایلون خارج کنید. بر روی میز کار و یا یک سینی کمی آرد ریخته و خمیر را بر روی آن پهن کنید.
با انگشت های دستان خود خمیر را شبیه یک دایره نازک باز کنید؛ به صورتی که بشود آن را با وردنه ای چرخاند.
بخشی از خمیر را بر روی وردنه بچسبانید؛ به طوری که خمیر به طور سفت گرد وردنه بپیچد. با کشیدن دست خود بر روی وردنه، صاف نمودن خمیر را آغاز کنید. خمیر را از روی وردنه باز نمایید و بخش دیگری را گرد وردنه بپیچید. مجددا خمیر را گرد وردنه بپیچید و به همین ترتیب مراحل را انجام دهید تا دایره ای پهن و کم عرض به دست آید.
توجه داشته باشید جهت نازک و کم عرض تر شدن و رسیدن به اندازه دلخواه دایره خمیری؛ به عنوان آخرین قدم آن را بکشید.
در این مرحله از طرز تهیه قاتلاما ترکمن به وسیله ی 1 قاشق غذاخوری، یک دوم کره آب شده را بر روی تمامی قسمت های خمیر ریخته و با کمک دست آن را به صورت برابر بر روی همه خمیر متراکم کنید. زمان دهید تا برای حدودا 2 دقیقه در همین حال باشد. بعد خمیر را گرد وردنه بپیچانید.
با کمک چاقویی تیز، خمیر را از میان ببرید. نوار خمیری بزرگ را مجددا از نیم ببرید تا 2 نوار خمیر کم عرض تر به دست بیاید. دو نوار را خیلی آهسته و با دقت بر روی یکدیگر بگذارید،
از کناره بلند نوارها شروع به پیچیدن آن نمایید تا رولی خمیری قطور به دست آید.
کناره خمیر را را در زیر خود چسبانده و خمیر را بر روی میز کار بگذارید و بر روی آن البته آهسته بفشارید تا خمیر شما به شکل دایره گردد. به وسیله ی چنگال درون خمیر فرورفتگی هایی به وجود آورید. همچنین می توانید این کار را با استفاده از قالب نیز انجام دهید.
تخم مرغ درون ظرفی شکسته و یک ق غ آب به آن بیفزایید و به خوبی به هم بزنید تا ترکیب شوند. روی سطح قاتلاما را به این ترکیب آغشته نموده و در نهایت بر روی آن دانه های کنجد را جهت تزیین بریزید.
خمیر دومی را نیز به همین صورت و با انجام تمامی این مرحله ها آماده سازید.
حالا فر را بر روی درجه 200 درجه سانتیگراد تنظیم نمایید تا گرم گردد. کمی آرد درون کف سینی فر ریخته و دایره های خمیری آماده را درون آن بگذارید. پس از گذشت حدودا 40 دقیقه خمیر پخته می شود. بعد درب فر را باز نمایید و سینی را برای 2 – 3 دقیقه داخل طبقه بالایی فر جای دهید تا سطح رویی آن نیز پخته و به رنگ طلایی درآید.
نکات طلایی پخت قاتلاما ترکمن
- جهت حجیم تر شدن آرد، می توانید از بکینگ پودر نیز بهره ببرید. البته با استفاده آب و شیر خمیر نرم می گردد و دیگر به استفاده از بکینگ پودر الزامی نیست.
- حتما در طرز تهیه قاتلاما ترکمن و حتی پخت سایر نان ها آرد را دو مرتبه الک نمایید.
از اینکه تا انتهای این مطلب همراه آرگا بودید، قدردان هستیم. امیدواریم با استفاده از این رسپی بتوانید نان خوشمزه و مقوی را که البته در دسته ی شیرینی ها نیز محسوب می گردد را تهیه نمایید. در ادامه برای آشنایی با انواع نان بر روی لینک کلیک کنید.