البته به گفته وزیر امور اقتصادی و دارایی، ورود کالاهای اساسی 28درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد داشته؛ اما رسوب کالاهای اساسی با کاهش 22درصدی روبهرو بوده است. وزیر امور اقتصادی و دارایی پس از بازدید از بندر امامخمینی(ره) اعلام کرد: ذرتهای آلوده دپوشده در بندر امام خمینی(ره) باید تا پایان اسفندماه سالجاری تعیینتکلیف و در غیراین صورت تا فروردینماه سال آینده معدوم شوند. سیداحسان خاندوزی در این بازدید با رانندگان حمل کالاهای اساسی و استراتژیک که ساعتهای زیادی را در صف سپری میکنند، گفتوگو کرد و پس از شنیدن حرفها و مشکلات آنها دستورات میدانی اصلاح برخی روندها را به مدیران حاضر در این بازدید صادر کرد. وزیر امور اقتصادی و دارایی همچنین آخرین وضعیت ترخیص این کالاها را رصد و از انبار برنجهای دپوشده و ذرتهای آلوده (خوراک دام) که به دلیل مجوزهای استاندارد امکان ترخیص آنها وجود ندارد، بازدید کرد.او اظهار کرد: بندر امامخمینی(ره) بزرگترین مبدأ واردات کالاهای اساسی کشور بهویژه غلات است که بهتنهایی سهم عمدهای از آن از طریق این بندر وارد کشور میشود. متاسفانه به دلیل برخی ناکارآمدیها، در ماههای قبل حجم رسوب و ماندگاری کالایی بالایی در این بندر وجود داشت؛ هدف از بازدید حاضر، این است که مسوولان بنادر، گمرکات و اموال تملیکی استان توضیحات لازم را ارائه دهند تا بتوانیم از منظر دولت این دغدغه را تعیینتکلیف کنیم. خاندوزی اظهار کرد: نسبت به سال گذشته و ماههای قبل همچنان 2میلیون و 100هزار تن کالای اساسی در بندر امام خمینی (ره) تعیینتکلیف نشده و این امر به اضافه آن مواردی است که در لنگرگاه منتظر هستند، از منظر دولت این میزان زمان ماندگاری کالا قابل قبول نیست. وی اظهار کرد: بخش زیادی از کالاهای اساسی و غلات از طریق شرکت بازرگانی دولتی و شرکتهای وابسته به دستگاههای دولتی انجام میشود، بنابراین هزینه تاخیر و ماندگاری به بودجه عمومی و کشور تحمیل میشود که این امر قابل پذیرش نیست. وزیر امور اقتصادی و دارایی یادآور شد: دستورات لازم در خصوص دو دسته از کالاهایی که حجم زیادی از انبارها را اشغال کردهاند (ذرت و برنج) و استاندارد از همان ابتدا گواهی بهداشتی این کالاها را رد کرده بود، داده شده و باید تا 28 اسفندماه تعیینتکلیف شود؛ در غیراین صورت تا اوایل فروردینماه قطعا باید فرآیند معدوم شدن بهسرعت انجام شود تا مساله انبار شدن کالاهای اساسی تا فروردینماه خاتمه پیدا کند. وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: بررسیها نشان داد که تلاش بسیار خوبی صورت گرفته و در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته با وجود اینکه 28درصد افزایش ورودی کالاهای اساسی داشتیم؛ ولی 22درصد کاهش رسوب کالاهای اساسی در بندر محقق شده است. خاندوزی اظهار کرد: یکی از دغدغههای مهم دولت مساله کاهش ماندگاری و رسوب کالاها در گمرکات کشور، سرعت رسیدن کالاها به دست مردم و کاهش هزینه تمام شده کالاها در بازارهای اقتصادی است. مهمترین مبدأ واردات کالاهای اساسی بهویژه غلات بندر امام خمینی (ره) بود که لازم شد با توجه به هفتههای پایانی اسفندماه رسیدگی ویژهای در این خصوص صورت بگیرد. او با اشاره به اینکه برای بازدید از مجموعه گمرکی و بندری امام خمینی(ره) گزارش ویژهای برای دولت آماده میشود، افزود: بررسیها نشان داد که تلاش بسیار خوبی صورت گرفته است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی تصریح کرد: به دلیل اینکه بیش از 2میلیون تن کالاهای اساسی در بندر امام دچار رسوب و ماندگاری است، انجام چند اقدام فوری و آنی لازم بود که با انجام آنها در دو ماه آینده شاهد کاهش سریع این میزان رسوب کالا باشیم.خاندوزی عنوان کرد: دستوراتی در خصوص برخی کالاهای رسوبی دارای ایراد از سوی استاندارد در بندر صادر شد تا مشکل حل و فصل شود؛ همچنین در خصوص مجموع فرآیندی که باعث این رسوب کالا شده پیشنهادهایی آماده شده که در جلسه با وزرای صنعت، کشاورزی، رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و دیگر مسوولان کشوری ارائه میدهم؛ امیدواریم به زودی شاهد تصویب این تدابیر از سوی هیات دولت باشیم.او بیان کرد: پیشنهادی از سوی استاندار خوزستان و معاون هماهنگی امور اقتصادی برای تخصیص بخشی از درآمدهای گمرک به این استان مطرح و مقرر شد تا در یک کارگروه ویژه مورد بررسی قرار بگیرد؛ حتما نیاز داریم تا استانهایی از جمله خوزستان که نقش جدی هم در تولید و درآمد ملی کشور و هم در حوزه تجاری و ترانزیتی کشور دارند، به شکل ویژهتری مورد توجه قرار بگیرند.
مصوبه جدید برای کالاهای تهلنجی و ملوانی
خاندوزی یادآور شد: یکی از نکات مورد توجه از نظر رئیسجمهور ساماندهی و حل و فصل سریع مشکل کالاهای ملوانی و تهلنجی است که استانهای جنوبی کشور بسیار با آن درگیر هستند؛ برای ساماندهی این حوزه مطالبات متعددی از سوی مرزنشینان وجود داشت و رئیسجمهور برای این مورد دستور ویژه داد تا معیشت مرزنشینان تقویت شود. او خبر داد: دو هفته قبل در کمیسیون اقتصادی دولت آییننامهای را برای کالاهای تهلنجی و ملوانی مصوب کردیم که امیدواریم هفته آینده در جلسه هیات وزیران مطرح و تصویب شود تا فروردینماه سال آینده گشایش خوبی در حوزه معیشت مرزنشینان بهویژه در استانهای جنوبی صورت بگیرد.
بسته پیشنهادی برای تسریع فرآیند گمرکی
وزیر اقتصاد همچنین در نخستین جلسه کارگروه فرماندهی واردات و رسوب کالا در مبادی ورودی کشور، گفت: برای جلوگیری از توقف مبادلات بازار در ماه پایانی سال، ثبتسفارش و تخصیص ارز در بانک مرکزی با سرعت بیشتری انجام میشود. خاندوزی در این جلسه نیز عنوان کرد: برای روندهای ناظر بر ترانزیت کالا هم برای ماه پایانی سال، تدابیری اندیشیده شده تا کالا در گمرکات رسوب کمتری داشته باشد و نیاز به فروش اموال تملیکی نداشته باشیم. او گفت: برای سرعت بخشیدن به فرآیندهای گمرکی، متن پیشنهادی تهیه شده که پس از تهیه متن تخصصی به هیاتدولت ارسال میشود تا پس از تصویب برای همه دستگاهها لازمالاجرا باشد. البته اصلاح قوانین و رویههای گمرکی و تجاری که در حوزه اختیارات هیات دولت باشد، به مجوزهای خاص و قانون نیاز ندارد.خاندوزی افزود: همچنین بر اساس پیشنهادهای کارگروه تخصصی مربوط، برای اصلاح رفتار بازرگانان و ساماندهی واردات باید با کمترین تغییر در رویههای تجاری و گمرکی برای شبکه تجاری و بازرگانان اطمینان خاطر بیشتری درباره ثبات رویهها فراهم کرد.او ادامه داد: با رویههای ثابت در بلندمدت شبکه بازرگانی تلاش خواهد کرد با کمترین هزینه فرآیند تجاری کشور را اصلاح کند تا شاهد رسوب کالاها در بنادر نباشیم و کالاهای وارداتی بهسرعت فرآیند گمرکی خود را طی کنند و کالا وارد بازار شود.
مجوزهای وزارت اقتصاد برخط میشود
خاندوزی درباره تخلفات صورتگرفته در حوزه مجوزهای وزارت امور اقتصادی و دارایی نیز گفت: همه مجوزهای این وزارتخانه شامل بورس، مالیات و نظایر آن از هجدهم اسفند و پایان دوره قانونی، به صورت غیرحضوری صادر شده و کاملا برخط خواهد بود.وزیر اقتصادافزود: به این ترتیب رصد و پایش صدور مجوز، فراهم شده و واسطهگریها و دلالیها به حداقل خواهد رسید و همه اطلاعات از ثبتنام و اخذ مجوز کاملا شفاف و روشن صورت خواهد گرفت.رئیس دبیرخانه مبارزه با مفاسد اقتصادی نیز درباره آخرین اقدامات دبیرخانه مبارزه با مفاسد اقتصادی گفت: با تمام کسانی که درگذشته اقدامات غیرقانونی انجام دادهاند، بهخصوص در زمینه زمینخواری و بدهکاران بزرگ بانکی و بهخصوص آنان که گمان میکردند با آنها مماشات به عمل میآید برخورد صورت گرفته است و اکنون نسبت به پرداخت بدهی خود اقدام کردهاند.محمدرضا یزدی همچنین اقدامات این ستاد را مبتنی بر هماهنگی سه قوه دانست و افزود: ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی برای کمک به اقتصاد بدون رانت و امنیتبخشی به بخش خصوصی همه تلاش خود را به کار خواهد بست.
در جلسه این کارگروه کارشناسان وزارتخانهها و سازمانهای مرتبط درخصوص تعیینتکلیف کالاهای موجود در انبارهای اموال تملیکی و ایجاد مسیر قانونی و جلوگیری از واردات بیرویه و اصلاح رفتار بازرگانان برای تامین کالاهای موردنیاز کشور بحث و تبادل نظر کردند.
تدابیر گمرک برای کاهش رسوب کالا
رئیس کل گمرک ایران که در سفر اخیر وزیر اقتصاد به خوزستان، او را همراهی میکرد، در جمع خبرنگاران گفت: ورود کالا در مراحل مختلفی انجام میشود، وقتی کالا ثبتسفارش و از مبدأ به سمت کشور به عنوان رویه واردات حرکت میکند، در مرحله اول در لنگرگاه، بعد اسکله، تخلیه، بارگیری و در نهایت اظهار کالا صورت میگیرد؛ بعد از اظهار کالا مسوولیت گمرک با اخذ مجوزهای الکترونیکی (برای برخی کالا بین یک تا چند مجوز) شروع میشود. علیرضا مقدسی افزود: برای اظهار کالا تشریفات گمرکی انجام میشود ولی ترخیص کالا منوط به اخذ کد رهگیری تخصیص بانک است؛ بر این اساس میتوان کار تشریفات گمرکی را انجام داد و برای کاهش ماندگاری کالا یکسری تسهیلات از جمله افزایش سرعت کار و فعالیت شبانهروزی گمرکات را در نظر گرفتیم.رئیس کل گمرک ایران تصریح کرد: 90درصد کالاها را با کد تخصیصی که داده میشود، ترخیص و 10درصد باقیمانده را بعد از اعلام و ابلاغ بانک ترخیص میکنیم، امیدواریم امور و تشریفات این 10درصد هم سریعتر انجام شود و کالاها را ترخیص کنیم.
وی با اشاره به اینکه اصلاح و ویرایش ثبتسفارش یکی دیگر از دلایلی است که موجب ماندگاری کالا میشود، ادامه داد: ممکن است پس از اظهار و بررسی که روی محمولهها میشود، کالاها به دلیل تغییر در ردیف تعرفه نیازمند ویرایش اطلاعات باشند.او عنوان کرد: هدف از بازدید از بندر امام خمینی (ره) این بود که در خصوص ماندگاری کالا بتوانیم اقدامات و راهکارهایی را در نظر بگیریم که ماندگاری کالا از لحاظ زمانسنجی موجود کاهش پیدا کند.رئیس کل گمرک ایران یادآور شد: 2میلیون و 900هزار تن کالای اساسی را به صورت موجود در کشور داریم که کار آنها جاری و تشریفات در حال انجام است؛ از این میان 2میلیون و 100هزار تن مربوط به گمرک بندر امام خمینی (ره) است.مقدسی با اشاره به اینکه گمرک بندر امام خمینی (ره) یکی از بنادر مهم بهویژه در زمینه ورود کالاهای اساسی است، ادامه داد: خوشبختانه همه واحدها و دستگاههایی که ذیمدخل در تجارت خارجی هستند، در گمرک بندر امام خمینی (ره) به صورت شبانهروزی مشغول فعالیت هستند. وی اظهار کرد: این فعالیتهای شبانهروزی و حتی در روزهای تعطیل نویدبخش این است که در زمینه تامین کالاهای اساسی کشور مشکلی نداریم.
توزیع کالای دپویی در انبارهای اموال تملیکی
اگرچه برای کالاهای اساسی که بخشی از کالاهای دپوشده در گمرکات را شامل میشوند ضربالاجل تعیین شده و قرار است تا پایان سال تکلیفشان مشخص شود، اما کالاهایی که انبارهای سازمان اموال تملیکی ماندهاند نیز کم نیستند. بیشتر این کالاها به صورت قاچاق وارد کشور شده و در این انبارها رسوب کردهاند. حال در جدیدترین اقدام این سازمان، قرار است تعدادی از این کالاها در بین افراد نیازمند توزیع شود.
به گزارش قوه قضاییه، در راستای دستورات رئیس سازمان بازرسی کل کشور در نشست شورای هماهنگی دستگاههای نظارتی در بوشهر مبنی بر تعیینتکلیف فوری کالاهای قاچاق موجود در انبارهای اموال تملیکی، اقدامات لازم در این خصوص با پیگیری بازرس کل استان بوشهر در دستور کار قرار گرفت. بر این اساس محموله قابلتوجهی از کالاهای قاچاق شامل پوشاک، کیف و کفش و انواع نوشتافزار به ارزش تقریبی 250میلیارد ریال در انبارهای اموال تملیکی وجود داشت که بخشی از این کالاها پس از هماهنگی صورت گرفته و صدور مجوزهای لازم از سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی، بهمنظور توزیع بین نیازمندان به کمیته امداد امام خمینی (ره) و اداره کل بهزیستی بوشهر واگذار شد و در مورد بخشی دیگر نیز فرآیند لازم در حال انجام است. براساس این گزارش، کالاهای مذکور قاچاق بوده و مطابق قانون به نفع دولت ضبط شده بودند.