بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه در گفتگو با خبرنگار مهر، در پاسخ به این سؤال که آیا عضویت ایران در سازمان شانگهای در دستور کار اجلاس آستانه قرار دارد یا خیر؟ اظهار داشت: ما همچنان عضو ناظر این سازمان هستیم، هر چند که درخواست ما برای عضویت دائم در سازمان شانگهای به آنها ارائه شده و این درخواست در مسیر متعارف خودش قرار گرفته و در دست بررسی است.
وی با بیان اینکه بسیاری از اعضای شانگهای موافق عضویت ایران در این سازمان هستند، تصریح کرد: جهت عضویت در شانگهای باید اسناد و یادداشتهای زیادی به امضا برسد که نسبت به همه آنها ابتدا باید در ایران اجماعی صورت بگیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: عضویت دائم ایران در سازمان شانگهای هنوز در دستور کار این سازمان قرار نگرفته و در اجلاس فعلی آستانه مورد بررسی قرار نمیگیرد اما این بحث همچنان مطرح است و سران کشورهای عضو شانگهای نسبت به حضور و عضویت دائم ایران در این سازمان ابراز علاقه کردند.
قاسمی اظهار داشت: در این خصوص باید هر دو طرف، هم ایران و هم سازمان شانگهای ملاحظات خودشان را و مقدماتی که لازم است را فراهم آورند. سازمان شانگهای به دلیل ظرفیت و ساختار اقتصادی ایران، جایگاه منطقهای ما، موقعیت ژئوپلیتیکی و پتانسیل بالای اقتصادی که برخورداریم و لحاظ کردن مجموعه این عوامل که میتواند این سازمان را در حوزههای اقتصادی کمک کند، علاقهمند به عضویت ایران است.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که هدف از سفر اخیر ظریف به ترکیه چه بوده است، گفت: این سفر در ادامه رایزنیهای مستمر میان وزرای خارجه و مقامات عالی رتبه ایران و ترکیه و با توجه به ضرورتی که وجود داشت، صورت گرفت و پس از آن نیز آقای ظریف در رأس هیاتی بلند پایه از آنکارا راهی آستانه شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: ظریف در ابتدای سفر خود به ترکیه با اردوغان رئیسجمهور آن کشور دیدار مفصلی را داشت و ضمن شرکت در مراسم افطار همتای ترک خود با وی نیز دیدار و گفتگو داشت. در این دیدارها دو طرف در خصوص مسائل دوجانبه، پیگیریهای مباحث مورد تفاهم در سفرهای گذشته در حوزههای سیاسی و اقتصادی به طور مفصل با یکدیگر به گفتگو پرداختند.
قاسمی در پایان خاطرنشان کرد: همچنین با توجه به وضعیت خاص منطقه و مساله سوریه که بسیار مورد توجه دو طرف هم قرار دارد، به تفصیل در این موارد به رایزنی پرداخته شد.