رییس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تغذیه را عامل مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دانست و تاکید کرد: افراد هنگام مراجعه برای تزریق واکسن نباید ناشتا باشند.
فرشته فزونی ضمن بیان این توصیههایی در قبل و بعد از واکسیناسیونً کرونا گفت: با رعایت برخی نکات تغذیهای و پرهیز از مصرف برخی مواد غذایی میتوانیم باعث ارتقای سلامت و افزایش کارایی سیستم ایمنی بدن در زمان واکسیناسیون شویم و بروز علایم و عوارض احتمالی ناشی از واکسیناسیون را به حداقل رسانده و سیستم ایمنی خود را تقویت کنیم.
به گفته وی زمان واکسیناسیون نباید ناشتا باشید. زیرا ممکن است هنگام تزریق واکسن دچار سرگیجه یا افت فشار شوید. برای جلوگیری از بروز این عوارض باید پیش از واکسن زدن صبحانه یا میان وعده سادهای مصرف کنید و شب قبل از واکسیناسیون نیز غذای سبک مانند سوپ حاوی مرغ، سبزیهای سبز تیره تازه نظیر اسفناج، جعفری، کلم بروکلی میل کنید.
فزونی گفت: این موضوع به ویژه در مورد، افرادی که ترس از تزریق آمپول دارند باید رعایت شود.
به گزارش روز شنبه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیوی، مصرف شیر، میوه، تخم مرغ، لقمه نان و پنیر و... و. به عنوان صبحانه یا میان وعده قبل از تزریق واکسن توصیه کرد.
وی با تاکید بر خواب کافی و استراحت در شب قبل از واکسیناسیون افزود: خواب کافی و آرام یکی از رازهای سلامت و طول عمر انسان همراه با زندگی با نشاط است و نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد.
رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی توصیه کرد: از کار کردن با هرگونه دستگاه الکترونیکی همچون گوشی همراه و کامپیوتر و تماشای طولانی مدت تلویزیون حداقل یک ساعت قبل از خواب تا حد امکان پرهیز کنید. مصرف غذاهای ساده و سبک میتواند زمینه ساز یک خواب خوب باشد.
فزونی تاکید کرد: سعی کنید بین مصرف شام و زمان خواب حدود دو ساعت فاصله باشد. هم چنین مصرف یک لیوان شیر گرم به داشتن یک خواب راحت کمک میکند.
قبل و بعد از واکسیناسیون کدام مواد غذایی را بیشتر بخوریم؟
رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی این دانشگاه در ادامه توصیه کرد: مقدار زیادی آب و مایعات بنوشید. تامین آب بدن به میزان کافی قبل و بعد از تزریق واکسن کووید- 19بسیار مهم است.
وی افزود: مصرف مایعات کافی نه تنها سبب عملکرد بهتر بدن در شرایط واکسیناسیون میشود، بلکه باعث جلوگیری از افت فشار خون در افرادی میشود که معمولا ترس از آمپول و یا واکسن دارند.
فزونی خاطرنشان کرد: افرادی که مبتلا به بیماریهای قلبی- عروقی، فشار خون بالا یا بیماریهای ریوی هستند در خصوص میزان مصرف مایعات حتما باید با پزشک خود مشورت کنند.
به گفته وی مواد غذایی آبدار مانند میوه ها، سبزی ها، انواع سوپ علاوه برکمک به تامین آب بدن، سیستم ایمنی بدن را نیز تقویت میکنند. به ویژه در صورت بروز تب بعد از واکسیناسیون، باید مایعات و غذاهای آبدار به میزان فراوان نوشیده و میل شود.
فزونی یادآور شد: نوشیدنیهای شیرین مانند آب میوههایی که دارای قند افزوده هستند و شربتهای خیلی شیرین، نوشابههای گازدار و بطور کلی همه نوشیدنیهای خیلی شیرین موجب تضعیف سیستم ایمنی و اختلال در عملکرد آن میشوند.
به گفته رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی دانشگاه بهترین نوشیدنی آب است. مصرف آب میوه تازه و طبیعی، دوغ کم نمک و بدون گاز، شربتهای خانگی کم شیرین نیز برای تامین آب بدن مناسب هستند.
مواد غذایی ضد التهاب: وی مصرف غذاهای تازه و طبیعی مانند میوه ها، سبزی ها، ماهیهای چرب، آجیل و مغز دانهها به تقویت سیستم ایمنی کمک میکند، زیرا التهاب کمتری در بدن ایجاد میکند. مصرف غذاهای ضد التهاب قبل و پس از تزریق واکسن میتواند کمک کننده باشد.
فزونی اضافه کردن چاشنیهایی مثل زنجبیل، نعناع فلفلی، دارچین، فلفل، زرد چوبه، سیر و پیاز در تهیه غذا را به دلیل خاصیت ضد التهابی توصیه کرد.
مصرف بیشتر سبزیها و میوه ها: این متخصص با بیان این که مصرف روزانه 5-3واحد از گروه سبزیها و 4-2 واحد از گروه میوه ها، آنتی اکسیدانهای مورد نیاز بدن مانند سلنیم، ویتامین A و ویتامین سی را تامین میکندگفت: مصرف کافی سبزی، سالاد و میوه قبل و پس از واکسیناسیون در وعدههای غذایی و میان وعدهها توصیه میشود.
مصرف منابع غذایی پروتئینی: از دیگر توصیههای رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی برای تقویت سیستم ایمنی مصرف روزانه مقادیر کافی از منابع غذایی پروتئین و جایگزینهای آن است که شامل انواع حبوبات، تخم مرغ، انواع گوشت سفید (مرغ، ماهی) است.
وی افزود: منابع غذایی پروتئینی حاوی ریز مغذیهایی مانند روی و سلنیوم هستند که با خاصیت آنتی اکسیدانی به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکنند. شیر و لبنیات کم چرب نظیر ماست، پنیر و کشک نیز ضمن تامین کلسیم و فسفر، از منابع تامین پروتئین هستند.
مکمل ویتامین D: رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی با اشاره به این که ویتامین D به مقدار لازم از منابع غذایی تامین نمیشود گفت: براساس دستورالعمل وزارت بهداشت، لازم است ماهانه یک عدد مکمل 50 هزار واحدی برای تقویت سیستم ایمنی بدن (در مادران باردار دوز روزانه 1000واحد) مصرف شود.
به گفته وی سایر ویتامینها و املاح معدنی مورد نیاز بدن با رعایت تعادل و تنوع در برنامه غذایی و استفاده از گروههای غذایی اصلی شامل گروه نان و غلات سبوس دار، گروه میوه ها، گروه سبزی ها، گروه شیر و لبنیات، گروه گوشت و تخم مرغ و حبوبات تامین میشود و نیازی به استفاده از مکملهای ویتامینی نیست.
قبل و بعد از واکسیناسیون از چه غذاهایی پرهیز کنیم؟
رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی مصرف فست فودها، غذاهای چرب، سنگین، پرنمک و تنقلات شور و نوشیدنیهای خیلی شیرین را موجب تضعیف سیستم ایمنی برشمرد که زمینه را برای ابتلا به بیماریها از جمله کرونا فراهم میکند و همواره باید از مصرف بی رویه آنها اجتناب شود.
فزونی توصیه کرد که برای عملکرد بهتر سیستم ایمنی بدن، قبل و پس از واکسیناسیون از مصرف غذاهای مذکور خودداری کنید.