گاهی اوقات علیرغم مصرف منابع کافی کلسیم، بدن با کمبود این ماده معدنی مهم مواجه میشود که به اختلال در جذب آن برمیگردد.
به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران توانا، کلسیم یک ماده معدنی مهم و مورد نیاز بدن برای تشکیل و استحکام استخوان و دندانها است. قسمت اصلی وزن استخوان را کلسیم تشکیل میدهد و باعث استحکام استخوانها میشود.
آیا کلسیم فقط برای استحکام استخوانها است؟
شاید تصور افراد بر این باشد که کلسیم تنها برای استحکام استخوانها ضروری است. اما رشد استخوانهای جدید در بدن نیز نیاز به کلسیم دارد.
دریافت کلسیم کافی در سنین کودکی بسیار حائز اهمیت است زیرا باعث حفظ تراکم طبیعی استخوانها و جلوگیری از پوکی استخوان در بزرگسالی میشود.
یکی از شایعترین بیماریهای ناشی از کمبود کلسیم پوکی استخوان است که معمولا در زنان بیشتر از مردان است.
کمبود کلسیم میتواند به دلایل مختلفی باشد. به عنوان مثال مصرف کم منابع حاوی کلسیم، مصرف زیاد موادی که در جذب کلسیم اختلال ایجاد میکنند، تحرک کم یا کمبود ویتامین دی را میتوان نام برد.
مواد غذایی حاوی کلسیم
-اولین منبع کلسیم برای بدن انسان شیر مادر است.
-شیر و فراوردههای شیری( ماست، کشک، بستنی) ماهیهای کوچک، انواع حبوبات و سبزیجات با برگهای سبز تیره منابع غنی از کلسیم هستند.
-مغزها و دانهها مثل بادام، حبوبات، کلم بروکلی، کلم پیچ، کلم بروکسل، شلغم، ترب، هویج، پرتقال و انگور نیز حاوی کلسیم هستند.
میزان کلسیم روزانه مورد نیاز بدن
مقدار مناسب دریافت روزانه کلسیم برای بزرگسالان بین 1000 تا 1200 میلی گرم است. (هر لیوان شیر دارای 300 میلی گرم کلسیم است)
چه مواردی جذب کلسیم را افزایش میدهد؟
-ویتامین D کافی در بدن به شدت در جذب کلسیم موثر است.
- فعالیت بدنی مناسب و روزانه میزان جذب کلسیم در بدن را افزایش میدهد.
چه مواردی در جذب کلسیم اختلال ایجاد میکند؟
- خطر ابتلا به پوکی استخوان در افرادی که بیش از حد نیاز پروتئین مصرف میکنند وجود دارد زیرا پروتئین زیاد باعث دفع زیاد کلسیم از ادرار میشود و با گذشت زمان، میتواند به کاهش تراکم استخوان و پوکی استخوان منجر شود.
- به ازای مصرف هر2300 میلی گرم نمک،40 میلی گرم کلسیم بدن از دست می رود. پس مصرف زیاد نمک خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش میدهد.
-نوشابههای گازدار، جذب کلسیم را در بدن کاهش میدهند. به دلیل این که حاوی فسفریک اسید هستند و مقدار زیاد فسفر، جذب رودهای کلسیم را به شدت کاهش می دهد.
-جوش شیرین موجود در نان، مانع جذب کلسیم نان میشود. نانی که با جوش شیرین تهیه میشود حاوی ماده ای بنام اسید فیتیک است که مانع از جذب آهن و سایر املاح دو ظرفیتی مثل روی و کلسیم می شود.
- داروهای کورتون باعث اختلال در جذب کلسیم میشود. افرادی که برای درمان بیماری از این داروها استفاده میکنند تحت نظر پزشک معالج خود باید مکمل کلسیم استفاده کنند.