پوشاندن سر مانکن ها در فروشگاه های لباس، یکی از دستورات طالبان بعد از بازگشت به قدرت در افغانستان است.
به گزارش عصرایران، خبرگزاری فرانسه در گزارشی به مناسبت سومین سالگرد بازگشت طالبان به حکومت در افغانستان، به پوشاندن سر و چهره مانکن های پلاستیکی در فروشگاه های لباس در کابل پرداخته است. این اقدام با دستور ماموران وزارت امر به معروف و نهی از منکر دولت طالبان (امارت اسلامی افغانستان) صورت می گیرد.
در این گزارش می خوانیم:
توقف رهگذران در مقابل ویترین لباس فروشی ها در کابل، منظره ای قابل توجه است زیرا مانکن لباس های عروسی با گلدوزی گسترده، بدون سر هستند. چهره مانکن ها با کیسه پلاستیکی سیاه رنگ یا نوارچسب پهن، پوشانده شده اند.
طالبان که سه سال پیش دوباره قدرت را در افغانستان کسب کرد تفسیر سختگیرانه ایی از قوانین اسلامی را در پیش گرفته است که براساس آن، تجسم چهره انسان را ممنوع کرده است. این موضوع فقط مربوط به زنان نیست.
پوشاندن اجباری سر مانکن ها در لباس فروشی های کابل افغانستان به دستور طالبان - عکس : خبرگزاری فرانسه - وکیل کوهسار
در مراکز تجاری منطقه "شهر نو" در مرکز کابل، چهره و سر مانکن ها در ویترین فروشگاه های لباس با فویل آلومینیومی پوشانده شده اند. صورت و سر مانکن لباس کودک هم درکیسه پلاستیکی پیچیده شده است.
اندکی پس از بازگشت طالبان به قدرت در کابل در سال 2021 ، طالبان با تحمیل پوشاندن چهرهها در پنجره ها و تابلوهای مراکز زیبایی، آرایشگاهها یا بیلبوردهای تبلیغاتی، پیام روشنی را ارسال کرد.
با این حال، به گفته فعالان بازار در کابل که با خبرگزاری فرانسه مصاحبه کردند و خواستند نامشان فاش نشود، پوشاندن چهره مانکن ها در ویترین فروشگاه ها از سال گذشته آغاز شد.
پوشاندن اجباری سر مانکن ها در لباس فروشی های کابل افغانستان به دستور طالبان - عکس : خبرگزاری فرانسه - وکیل کوهسار
یکی از فعالان اقتصادی میگوید: "وزارت امر به معروف و نهی از منکر از فروشگاهها خواست که صورت مانکنها را بپوشانند، زیرا "محیط باید اسلامی باشد".
این فرد 22 ساله اعتراف می کند این روش "نما و ویترین را بسیار زشت می کند" اما "بر فروش تاثیر نمی گذارد."
اندکی آن طرف تر، اندک شماری از زنان که لباس مانتویی شکل پوشیده اند و به دستور طالبان، با ماسک، چهره و دهان خود را پوشانده اند؛ بی سر و صدا از فروشگاه ها خرید می کنند.
"سر بریدن مانکن ها"
مانکنهای بی سر و بیچهره، لباسهای عروسی پولک دار یا طرحهای گلدار به تن دارند. از قضا، برخی از این لباسها، آستین ندارند و گردن هم تا حدی زیادی، پوشیده نیست.
او گفت: این لباسها فقط برای پوشیدن در مجالس خصوصی، در عروسیها یا مهمانیهای نامزدی با تفکیک جنسیتی خریداری میشوند.
فروشنده ادامه داد "بعداً ممکن است از ما بخواهند که دست ها را هم با پلاستیک (کیسه) بپوشانیم."
پوشاندن اجباری سر مانکن ها در لباس فروشی های کابل افغانستان به دستور طالبان - عکس : خبرگزاری فرانسه - وکیل کوهسار
در فروشگاه لباس در مرکز خرید دیگری در کابل، مالک فروشگاه توضیح می دهد اعضای وزارت امر به معروف و نهی از منکر "سه بار در روز" می آیند تا مطمئن شوند چهره مانکن ها به خوبی پوشیده شده است.
او می گوید اعضای این هیات در منطقه "کارته نو" کابل، "سر مانکن ها را با اره، برش زدند و جدا کردند"
بریدن سر مانکن ها با اره از ژانویه 2022 در شهر هرات در غرب افغانستان آغاز شد. امروزه ممنوعیت به تصویر کشیدن چهره انسان در سراسر امارت اسلامی افغانستان (نام حکومت طالبان) جاری است.
پیروی از این تصمیم منجر به نارضایتی هایی شده اما مشتریان شوکه به نظر نمی رسند زیرا به گفته یکی از فروشندگان،" مسائل جدی تری وجود دارد" . او به وضعیت اقتصادی یا محرومیت دختران از تحصیل اشاره کرد.
بازرسی های مکرر
در کابل، پوپلزی (نام واقعی او نیست) تأثیر پوشاندن صورت مانکن ها را در فروشگاه بزرگ خود، کم می داند. فروشگاه او محل عرضه شلوار جین، پیراهن و کت و شلوار است.
فروشنده 32 ساله می گوید: "این برای افغان ها خیلی مهم نیست. ما در حال تطبیق خود با شرایط هستیم".
پوشاندن اجباری سر مانکن ها در لباس فروشی های کابل افغانستان به دستور طالبان - عکس : خبرگزاری فرانسه - وکیل کوهسار
او با اشاره به جنگ های گذشته قبل از بازگشت امنیت نسبی با قدرت گرفتن مجدد طالبان توضیح می دهد: "فروشگاه های ما را آتش زدند. کابل ویران شد و ما شاهد بدترین روزهایی بودیم که می توان تصور کرد."
در ورودی فروشگاه او، صورت همه مانکنها پوشیده شده اند. مانکن هایی که لباس مردانه به سبک غربی پوشیده اند. حتی یکی از مانکن ها عینک آفتابی داشت.
دورتر، یک ردیف مانکن که کت و شلوار به تن داشتند صورتشان با فویل آلومینیومی پوشانده شده است.
اما درباره مانکن های کودکانه هم همین محدودیت علیه سر و چهره آنها وجود دارد. سر یکی از مانکن ها با ماسک "سوپرمن" پوشانده شده است. دیگری با کیسه پلاستیکی طلایی رنگ پنهان شده و سومین مانکن هم اصلا سر ندارد.
صاحب فروشگاه به شوخی گفت: "در بعضی جاها، بازرسی مأموران همیشه در یک روز معین در هفته انجام می شود. به همین دلیل برخی فروشندهها صورت مانکنها را در همان روز مشخص میپوشانند و دیگر روزها، دوباره آنها را باز می کنند".
او با اشاره به این که اعضای امر به معروف از روی روپوش سفیدشان قابل شناسایی اند؛ افزود: "اینجا بین سه تا شش مرد هستند که هفته ای دو یا سه بار می آیند".
او که قبلا و دوره اول حکومت طالبان (سال 1996 تا 2001) هم زندگی کرده بود ادامه می دهد: "آنها بدون اینکه نزدیک شوند ما را تحت نظر می گیرند. نسبت به قبل، تندروی آنها کمتر شده است".
پوشاندن اجباری سر مانکن ها در لباس فروشی های کابل افغانستان به دستور طالبان - عکس : خبرگزاری فرانسه - وکیل کوهسار