یکی از انواع آش های سنتی و اصیل ایرانی که همانند آش دندونی می باشد، آش دانه کولانه است. شما علاقه مندان در این قسمت با طرز تهیه آش دانه کولانه و نحوه تهیه آن آشنا می شوید.
آش دانه کولانه یک آش خاطره انگیز:
شما طعم این آش محبوب و مرغوب را از دیرباز چشیده اید. یک آش که با ترکیب حبوبات تهیه می شود و ترکیب اساسی آن گندم است. شما می توانید با طرز تهیه آش غلغل شوشتری در لینک نیز آشنا شوید.
مواد اولیه:
- گندم: 1 پیمانه
- عدس: 1 دوم پیمانه
- نخود: 1 دوم پیمانه
- مرزه کوهی: 2 قاشق غذاخوری
- لوبیا قرمز: 1 دوم پیمانه
- آب قلم: 1 عدد
- فلفل، نمک، زردچوبه: به میزان لازم
- پیاز: 2 عدد
طرز تهیه آش دانه کولانه:
اولین مرحله برای آماده کردن این آش آماده سازی مواد می باشد. از شب قبل حبوبات را شسته و خیس کنید. چند مرتبه آب آن را عوض کرده تا نفخ حبوبات شما گرفته شود. بهتر است، گندم را به صورت جداگانه خیس کنید. برای اینکه نفخ حبوبات به خوبی گرفته شود، می توانید از مقداری خیار خرد شده درون مواد استفاده نمایید.
در مرحله بعدی نوبت به پخت حبوبات شما می رسد. گندم را با همان آبی که خیس کرده اید، درون قابلمه ریخته و روی حرارت بگذارید تا پخته شود. مقدار بیشتری به آن آب اضافه کنید تا گندم ها ته نگیرد.
در قابلمه دیگر نیز باید لوبیا و نخود را درون قابلمه ریخته و با آب روی حرارت بگذارید تا نخود لوبیا به صورت جداگانه پخته شود. عدس را در یک ساعت آخری پخت می توانید به مواد خود اضافه نمایید.
بعد از اینکه حبوبات شما به صورت جداگانه پخته شد، گندم و لوبیا و نخود را با یکدیگر ترکیب کرده و درون قابلمه بزرگتر بریزید. عصاره قلم را که از قبل آماده کردید به مواد خود اضافه اضافه کنید.
برای مزه دار شدن آش درون تابه دیگر مقداری روغن ریخته پیاز را به صورت خلالی کرده و تفت دهید تا پیازها سبک شود. در ادامه به آن مقداری زردچوبه و فلفل سیاه اضافه کنید. کمی نمک هم به مواد افزوده و تفت داده تا چه ادویه ها بلند شود. در ادامه مواد پیاز داغ را به آش خود اضافه کنید.
بعد از اینکه آش به غلظت مورد نظر رسید، می توانید آن را از روی حرارت بردارید. در این مدت باید توجه داشته باشید که مدام آش و هم زده تا ته نگیرد.
افزودن عصاره قلم در این آش دلخواه بوده و شما می توانید در صورت دلخواه این عصاره را حذف کنید. برای روی آش نیز می توانید از ترکیب لپه و گوشت چرخی استفاده کنید.
برای آماده کردن این قیمه مقداری پیاز به همراه روغن تفت دهید. لپه ها را از شب قبل خیس کرده و روی حرارت بگذارید تا بجوشد و نرم شود. پیاز را درون روغن تفت داده به آن مقداری گوشت چرخی بزنید و رب و ادویه را اضافه کنید. لپه ها را افزوده و قیمه شما آماده بوده و بعد از سرو آش درون ظرف می توانید آن را روی آش بریزید.