گیاه دارویی یونجه با نام محلی اسپست، از نظر طب قدیم ایران گرم است البته گونه تازه آن گرم و تر و خشک شده آن گرم و خشک است.
گیاه دارویی یونجه گیاهی علفی و چند ساله است که ارتفاع آن تا یک متر می رسد و برگ های آن دارای سه برگچه می باشد.
برگچههای آن، نوک تیز و سبز رنگ و بیضی شکل است و گل های آن به رنگ بنفش تیره یا آبی روشن است. میوه یونجه مانند صدف بوده و دانه داخل میوه مانند لوبیا می باشد.
محمد امیر راشکی مسئول بهره برداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری سیستان و بلوچستان در این باره گفت: گیاه دارویی یونجه سرشار از ویتامین های A_ C_E_K و همچنین دارای آمیلاز است که آنزیم مخصوص هضم مواد نشاسته ای است.
وی اظهار کرد: آنزیم های بسیاری در یونجه یافت می شود که به عنوان مثال می توان به امولسین، اینورتاز و پکتیاز اشاره کرد.
وی اظهار کرد: یونجه دارای قریب به 20 درصد پروتئین است و پروتئین های موجود در یونجه شامل لیزین، آرژنینف، هیستیدین، آدنین، فنیل آلانین، آسپاراژین و سیستین می باشد و دارای اسید فسفریک نیز می باشد.
وی ادامه داد: یونجه دارای منیزیوم، آهن و مقداری جزئی ارسنیک و سیلیس است و بنابراین یونجه از نظر مواد غذایی بسیار قوی است و غذای خوبی برای انسان و حیوانات است.
راشکی بیان کرد: یونجه از نظر اینکه دارای بسیاری از مواد معدنی می باشد، شیره آن برای بچه هایی که در حال رشد هستند و استخوان بندی محکمی ندارند بسیار مقید است، حتی امروزه پودر این گیاه را در داروخانه ها می فروشند که آنرا می توان برای بچه های شیر خوار مصرف کرد.
![یونجه ٢ برابر اسفناج دارای آهن است](/Upload/Public/Content/Images/1396/04/22/1106540521.jpg)
وی خاطرنشان کرد: برای تهیه شیره یونجه باید مقدار 300 گرم یونجه را در یک لیتر آب ریخته و آنرا جوشانید تا مقدار آب آن به نصف تقلیل یابد سپس آن را صاف کرده و مقدار کمی عسل به آن اضافه کنید که بصورت شربت درآید.
وی گفت: مقدار مصرف برای اطفال 200 گرم در روز است و برای اطفال شیرخوار حدود 50 گرم می باشد که می توان به شیرآنها اضافه نمود و اشخاص بزرگسال هم برای بالا بردن انرژی می توانند از این شیره استفاده کنند.
راشکی در ادامه گفت: یونجه را به صورت تازه و یا جوانه آنها را با سالاد میل کنید و جوانه یونجه را به صورت بسته بندی شده می توانید از سوپرمارکتها خریداری کنید.
وی ضمن اشاره به ملین بودن یونجه گفت: یونجه دو برابر اسفناج آهن دارد و بنابراین خون ساز است و برای کسانی که به کم خونی مبتلا هستند مفید است.
وی تاکید کرد: یونجه به علت دارابودن آهن برای درمان بیماری راشیتیسم به کار می رود و عوارض کمبود ویتامین ث با خوردن یونجه از بین می رود.
وی خاطرنشان کرد: یونجه تازه در بسیاری از کشورها مانند چین، روسیه و آمریکا به مقدار زیاد به جای اسفناج مصرف می شود.
مسئول بهره برداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری سیستان و بلوچستان بیان کرد: یونجه را در داروخانه ها و فروشگاه های گیاهان دارویی به صورت پودر، کپسول و قرص به فروش می رسانند و مقدار مصرف آن سه قرص در هر روز است.
وی اظهار کرد: با مزایایی که یونجه دارد، در خوردن تازه آن نباید زیاده روی کرد زیرا بسیار نفاخ است و حتی حیوانات که به مقدار زیاد از آن می خورند به علت گاز زیاد ممکن است تلف شوند.
وی گفت: ضماد پخته یونجه را اگر روزی چند بار روی اعضایی که رعشه دارند بگذارید آنها را درمان میکند.
راشکی ادامه داد: تخم یونجه قاعده آور است و برای این منظور تخم یونجه را به صورت دم کرده باید مصرف کرد.
وی افزود: دم کرده یونجه درمان اسهال است و برای تسکین سرفه و نرم کردن سینه روزی 2 تا 3 فنجان دم کرده تخم یونجه را مصرف کنید.
وی تاکید کرد: برای درمان رعشه تخم یونجه را در روغن زیتون بریزید و مدت یک هفته جلوی آفتاب بگذارید سپس آنرا صاف کنید و روزی چند قاشق از آن بخورید و روی اعضایی که رعشه دارند بمالید.
یونجه حاوی مقدار زیادی ویتامین است و کوبیده آن زخم را به سرعت التیام داده و از خونریزی جلوگیری می کند.
منبع:www.sinaps-s.blogfa.com
ارسال توسط کاربر محترم سایت :mehdigerdali