انگور میوهای است بهشتی که شامل ویتامینهای آ، ب، و ث میباشد هم چنین دارای مقداری منیزیم، کلسیم، آهن، فسفر، پتاسیم و آلبومین است. امروزه در طب درمانهای طبیعی (نتروپت), از رژیمهای مختلف انگور استفاده میکنند. همچنین این میوه را برای درمان بیماریهای یبوست، عوارض رماتیسم، کمخونی و حتی پیشگیری از سرطان سودمند میدانند.
انگور هم لاغر کننده است و هم چاق کننده بدین گونه که اگر انگور را از صبح تا ظهر خالی میل کنید لاغر کننده است و اگر آن را همراه با غذا میل کنید چاق کننده است. توجه داشته باشید وقتی انگور میل میکنید پشت آن آب سرد ننوشید و یا میوههای خشک مانند برگه هلو و غیره را با انگور و آب میل نکنید، زیرا دچار دل درد میشوید.
یکی از خواص انگور، صاف کننده و مولد خون بودن آن است. انگور قند خون را نیز تنظیم میکند. به علاوه انگور قرمز برای تصفیه خون و خون سازی از انگور سبز هم بهتر است. البته افرادی که قند خون پایین دارند میتوانند از انگور بهره زیادی ببرند. بنابراین سعی کنید همیشه انگور داشته باشید و چند بار در روز از آن میل کنید.
انگور یکی از میوههای ضد سرطان شناخته شده است و این به خاطر خواص ضد عفونی کنندگی آن است. افرادی که در دوره نقاهت یک بیماری هستند و یا ضعف عمومیبدن دارند و در نتیجه قدرت دفاعی بدن آنها کم شده است، سعی کنند از انگور، هویچ، سیب و هلو، به مقدار زیادی استفاده کنند. البته این میوهها را با هم در آب میوهگیری ریخته و آب میوه حاصل شده را جرعه جرعه در طول روز بنوشند.
خوب است بدانید انگور پتاسیم زیادی دارد که به جبران ضعف بدن کمک میکند و در کنترل فشارخون موثر است. انگور و سیب هر دو میوههای بهشتی هستند که افراد مبتلا به ناراحتیهای قلب و اعصاب میتوانند آب آن را نیز در طی روز بنوشند.
انگور برای سلامتی قلب، ریه و کلیه نافع است و به علت داشتن املاح و مواد سلولزی، ملین و مدر بوده و برای مبتلایان به اوره بالای خون (نقرس) مناسب و سازگار است. این نکته را هم بدانید یبوست که عوارض آن بیاشتهایی، نفخ، سردرد، تشنگی مفرط و بدبویی دهان است با خوردن آب انگور تازه برطرف میشود.
خود انگور در درمان یبوست و التهاب معده و روده ها و شیره انگور خاصیت ملین دارد.برگ آن مقوی و قابض و دم کرده آن مدر است . آبغوره اش در رفع اورام مخاط لثه و دهان و سرکه حاصله از تخمیر دانه انگور در تسکین خارش پوست و جلوگیری از خونریزی ها بکار میرود و دانه های خشک آن صفرا و بلغم را دفع و پی را محکم کرده خستگی را رفع و حالت انبساط بوجود میاورد در همه حال انگور و برگ و شیره و دانه های خشک شده و دانه های نارس (غوره ) و دانه تخمیر شده (سرکه ) مصرف غذائی دارند .
انسان در طول هزاران سال از انگور استفاده کرده است. قدمت مصرف انگور به عصر برنز بر می گردد. شاعر یونانی به نام هومر که حدود 700 سال قبل از میلاد مسیح میزیسته است از شراب تهیه شده از انگور سخن گفته است. از این میوه در انجیل هم نام برده شده است و گورها و آثار باستانی مصری علایمی از انگور را روی خود دارند. انسان از انگور استفاده های دیگری غیر از خوردن یا تبدیل آن به شراب و آب انگور کرده است. کارشناسان طب سنتی اروپا صدها سال پیش پمادی را از شیرة موجود در ساقه انگور برای درمان بیماریهای پوست و چشم تهیه کردند. برگهای این گیاه خاصیت قابض و انعقادی دارند، بدین معنا که از آنها برای انعقاد خون، درمان التهاب و درد نظیر درد بواسیر استفاده شده است. انگور کال (نرسیده) در درمان انواع گلودرد ها و انگور خشک یا کشمش در درمان بیماریهای تحلیل برنده، یبوست و تشنگی مؤثر بوده است. اما انگورهای گرد رسیده و شیرین دارای تمامی خواص است و در درمان سرطان. وبا، آبله، تهوع، عفونتهای چشم و بیماریهای پوست، کلیه و کبد مورد استفاده قرار گرفته است.
امروزه ما بنا به علاقه به انگور یا کشمش، آنها را مصرف می کنیم و به همین دلیل شراب یا آب انگور نیز مصرف میشود. اما در سال 1970 یک بیوشیمیست فرانسوی ا تخم (دانه) انگور ماده ای را استخراج کرد که در بهبود جریان خون مؤثر بود. این ماده "الیگومریک پروآنتوسیانیدین OPC" نامیده میشود. این ماده سبب کاهش میزان التهاب میشود و حتی از بیماری قلبی نیز پیشگیری می کند. این ماده در زمره یکی از مواد موجود در آب انگور قرمز و شراب قرمز است که خواص پیشگیرانه آن در قبال بیماری قلبی به اثبات رسیده است. انگور بنا به وجود این ماده در آن امروزه نه تنها به خاطر فرآورده های غذایی و نوشیدنی شناخته شده اش بلکه به عنوان منبع اینگونه عناصر فعال درمانی اش کشت و پرورش داده میشود. 'الیگومریک پروآنتوسیانیدین" اول و مهمتر از همه خاصیت ضد اکسید دارد که به بدن کمک می کند تا حملاتی را که نهایتاً سبب بیماری می شوند (عوامل استعمال دخانیات و مواد شیمیایی زیست محیطی)، دفع کند. این نوع مواد از طیف گسترده دفع کنندگان فشار روحی متمایز هستند. ضد اکسید کننده ها یا ژنهای تطبیق شدنی (آداپتوژنها)، همچنین از خستگی فیزیکی و روحی شما را رها و پس از رفع بیماری نیز شما را کمک می کنند. هم ضداکسیدها و هم آداپتوژنها ما را کمک می کنند تا حداقل از دو عامل بزرگ مرگ و میر به نام بیماری قلبی - عروقی و سرطان اجتناب ورزیم. خواص "ضد اکسید"الیگومریک پروآنتوسیانیدین (OPC)"
می تواند در پیشگیری از بیماری قلب - عروق نیز مؤثر واقع گردد. برخی تحقیقات به عمل آمده مؤید این است که این ماده می تواند روند تشکیل پلاکها در رگها را کاهش دهد و در تشکیل و ترمیم بافت آسیب دیده رگها مؤثر باشد.
اگر از سابقه خانوادگی ابتلا به بیماری قلبی- عروقی رنج می برید، می توانید مصرف الیگومریک پروآنتوسیانیدین را مدنظر قرار دهید. نارسایی مزمن سیاهرگها دلیل دیگر مصرف این ماده است که در این میان می توان به عوارضی نظیر اختلال بینایی ناشی از نفروپاتی دیابتی یا دژنراسیون قرنیه اشاره داشت. اینگونه مصارف ماده الیگومریک پروآنتوسیانیدین را تحقیقات کلینیکی نیز تأیید کرده است. کاربردهای آتی این ماده ممکن است مواردی نظیر معالجه سندرم پیش قاعدگی و متوقف کردن التهاب صورت در پی عمل جراحی را نیز در بر گیرد. این ماده در کاهش میزان ناراحتی سینه و درد مفاصل و پاها که گاهی در پی نسدرم پیش قاعدگی عارض میشود مؤثر بوده است و مدت زمان بهبود از جراحی پلاستیک را کاهش داده است. خواص ضد توموری این ماده نیز به اثبات رسیده است.
اشکال موجود
عصاره دانه انگور به صورت عصاره مایع یا در قالب انواع کپسول و قرص موجود است. برای اهداف درمانی از فرآورده های استاندارد حاوی 95 درصد محتوی ماده الیگومریک پروآنتوسیانیدین استفاده کنید.
نحوه مصرف
نتایج تحقیقات و آزمایشهای بالینی نشان می دهد که مادة الیگومریک پروآنتوسیانیدین موجود در دانه انگور در درمان مشکلات نابینایی و همچنین نارسایی مزمن سیاهرگی و علایم آن، مینای دندان و اختلالات جریان خون مؤثر واقع میشود.
برای پیشگیری از پلاکهای رگها، اختلالات بینایی و سایر حالات روزانه 50 میلی گرم عصاره استاندراد آن گیاه را مصرف کنید.
برای درمان بیماری خاص، مصرف روزانه 150 تا 300 میلی گرم توصیه میشود لیکن از مصرف خوسرانه اجتناب ورزید و با پزشک معالج خود مشورت کنید.
نکات احتیاطی
امروزه نکات احتیاطی در مورد مصرف ماده الیگومریک پروآنتوسیانیدین به نظر نمی رسد. این ماده خیلی سالم و بی خطر است.
تداخل های احتمالی
هیچگونه عارضه و تداخلی از مصرف ماده مذکور گزارش نشده است چون ماده مزبور خیلی جدید است و روی جریان خون و شریانهای خونی اثر می گذارد به طور مستند طیف وسیعی از بیماریها و تداخل گیاه - دارو دور از انتظار نیست. سعی کنید با پزشک معالج خود و پیشرفتهای به عمل آمده در تحقیقات مربوط به عصاره انگور به ویژه در صورت ابتلا به دیابت یا سایر ناراحتیهای جدی نظیر تخریب قرنیه یا ورم لنفاوی در ارتباط باشید.
ترکیبات شیمیایی:
کلیه قسمت های درخت انگور قابل استفاده دارویی است . بنابراین هر قسمت را جداگانه بررسی می کنیم .
1)برگ مو: دارای ساکارز ، لوولز Levulose ، اینوزیت Inosite ، مواد نشاسته ای و تعدادی اسیدهای آلی است .
2)دم خوشه انگور : دارای تانن ، مواد رزینی ، تارتارات پتاسیم و اسید های آلی است .
3)غوره ک میوه سبز رنگ و نارس انگور است که دارای طعم ترش می باشد . غوره دارای اسیدهای آلی مانند اسید مالیک ، اسید فرمیک ، اسید سوکسینیک Succinique Acid ، اسید اگزالیک ، اسید گلوکولیک Glucolique Acid و قند می باشد .
4)انگور رسیده : در صد گرم حبه انگور مواد زیر موجود است :
آب 75 گرم
پروتئین 1/3 گرم
مواد قندی 20 گرم
کلسیم 12 میلی گرم
فسفر 0/4 میلی گرم
آهن 0/4 میلی گرم
سدیم 3 میلی گرم
پتاسیم 175 میلی گرم
ویتامین آ 100 گرم
ویتامین ب 1 0/05 میلی گرم
ویتامین ب 2 0/03 میلی گرم
ویتامین ب 3 0/3 میلی گرم
ویتامین ث 4 میلی گرم
5-پوست انگور دارای تانن ، تارتارات پتاسیم ، اسید های آزاد و مواد معدنی می باشد .
6-هسته انگور : در هسته انگور مقدری روغن و تانن موجود است . روغن هسته انگور Grape seed oil برنگ زرد مایل به سبز است . این روغن فاقد بو و دارای طعمی مطبوع می باشد . روغن هسته دارای تری گلیسیرید ، اسید اولئیک ، اسید پالمتیک ، اسید لینولئیک ، اسید استئاریک و اسید آراشیک می باشد .
خواص فرآورده های انگور
از انگور فرآورده های غذایی مختلفی به دست می آورند که شامل: کشمش، شیره انگور، روغن هسته انگور، عصاره هسته انگور، سرکه، آبغوره و غوره است.
کشمش
امیر المومنین علی (ع) مولای حق فرمودند کسی که بیست و یک عدد کشمش را ناشتا بخورد به هیچ بیماری مبتلا نمی شود و فقط مرگ او را از پای در می آورد. چرا که خوردن کشمش باعث می شود حرارت زیاد از بین برود خون پاک و تصفیه گردد و قلب قوی و مرض از بین برود (بحار جلد 66) کشمش در اثر خشک شدن انگور به دست می آید هنگامی که انگور خشک شد مقداری از آب و سلولز آن تحت تاثیر دیاستازها که در روی پوست انگور موجود می باشد به قند تبدیل می گردد و 75 درصد قند گلوکز قابل جذب بدن ساخته می شود و دارای پروتئین، چربی، قند (سوربیتول) کلسیم و ویتامین های (A - B1 - B2 - C - P P) می باشد وجود پتاسیم و اسیدهای مالیک و سیتریک و تار تاریک می تواند اوره خون را تنظیم نماید و کلسترول زیادی خون را دفع و به تنظیم فشار خون کمک نماید هنگامی که انگور بادانه خشک می شود مویز نامیده می شود اگر مویز را خالی از هسته کنیم همراه با گل گاوزبان و خرمای سبز به بیماران آسمی کمک شایانی می نماید. اگر دچار قارچ های پوستی هستید کشمش را کوبیده و با صبر زرد مخلوط کرده و روی محل مورد نظر ضماد نمایید تا قارچ را از بین ببرد. ضماد کشمش و پیه زعفران و زرده تخم مرغ و موزه باعث گشوده شدن کورک و آبسه می شود.
کشمش می تواند به عنوان آجیل در دسترس کودکان قرار گیرد تا با استفاده از آن شاهد رشد سریع آنان باشیم زیرا کلسیم و فسفر موجود در کشمش برای استخوان بندی کودکان مفید است و برای کودکان ضعیف و کم خون هم دارویی بی نظیر است و اشتهای آنان را زیاد نموده و درمان لاغری کودکان را به نحو احسن انجام می دهد و اما مادران باردار و شیرده اگر هر روز مقداری کشمش را به جای ویتامین های مصنوعی استفاده کنند در حفظ و رشد جنین و فرزند خود به جگرگوشه خود کمک نموده، در تایید این حرف و رشد جنین و تامین سلامت مادر و فرزندانش نقش کشمش قابل وصف است.
کشمش برای سالخوردگان عزیز ما که دارای بدنی ضعیف هستند تولید انرژی می کند و در سرمای زمستان بدن ایشان را گرم می کند. اگر مویز را با سرکه مخلوط نماییم کبد را تقویت می نماید و در درمان هپاتیت مزمن موثر است همچنین مویز بدون هسته توام با فلفل در کلیه ها هم نقش درمانی دارد و باعث سهولت خروج ادرار می گردد و خاصیت نرم کنندگی سینه را دارد و همانطور که قبلا نیز گفته شد افراط در خوردن هر چیزی مضر است افراط در خوردن کشمش هم باعث بالا رفتن فشار خون و غلظت خون می گردد و امام صادق(ع) می فرمایند: کشمش عصب را تقویت و کسالت را می برد و نفس و روان را جلا می بخشد (بحار جلد 66) امید است با بهره گیری از این مطالب هر چه بیشتر به عظمت الهی پی ببریم و همچنین از مکتب ائمه خود نیز که درمانگر واقعی بودند استفاده کافی ببریم.
کشمش حدود 60 درصد قند دارد که قسمت بیشتر آن را فروکتوز تشکیل می دهد. کشمش همچنین میزان زیادی آنتی اکسیدان دارد که از این بابت با آلو و زردآلو برابری می کند.
هر چقدر مدت زمان خشک شدن انگور بیشتر باشد، مواد مغذی آن بیشتر خواهد بود، مثلا ارزش غذایی کشمش سایه خشک بیشتر از کشمش خشک شده با "تیزاب" است.
کشمش تقویت کننده بدن است و اگر آن را مانند چای دم کنید و بنوشید، به دلیل خلط آور بودن، برای نرم کردن سینه و گلودرد مفید است.
کشمش بیشتر از انگور انرژی دارد.
کشمش برای بهبود بیماریهای تنفسی، ذات الریه، بیماری های کلیوی، مثانهای و کبدی مفید است.
مویز بدون هسته همراه با گل گاو زبان و خرمای نارس، برای درمان تنگی نفس مفید است.
شیره انگور
- شیره انگور، ضعف عمومی بدن و ضعف احشاء را معالجه، و بدن را تقویت میکند. برای این منظور شیره انگور را با شیر گاو و کمی پودر بادام مخلوط نموده و روزانه 2 تا 3 لیوان به بیمار بدهید تا قوای بدنش را سریع تر به دست آورد.
- برای درمان یرقان(زردی) شیره انگور را با کمی سرکه مخلوط میکنند و به بیمار می دهند.
- خوردن شیره انگور مخلوط شده با کمی پودر زعفران، برای رفع هم و غم، غضب شدید و ضعف اعصاب بسیار مفید است و معالجه تا بهبودی باید ادامه داده شود.
- برای درمان کک مک ، شیره انگور را به تنهایی یا مخلوط با نمک روی لکهها میمالند.
- شیره انگور مخلوط شده با کمی گل ختمی پخته را به صورت مرهم روی آبسه(دمل) قرار دهید تا دمل باز شود. علاوه بر آن برای از بین بردن ورمهایی که بر اثر ضربه ایجاد شده اند، مفید است.
روغن هسته انگور
در هسته انگور مقداری روغن و تانن موجود است.
روغن هسته انگور (Grapeseed oil) به رنگ زرد مایل به سبز است و فاقد بو و دارای طعمی مطبوع می باشد.
روغن هسته انگور حاوی مقدار زیادی ویتامین E و لینولئیک اسید(امگا 6) که یک اسید چرب ضروری است، می باشد. آنتی اکسیدان موجود در روغن هسته انگور "پروآنتوسیانیدین" نامیده می شود.
روغن دانه انگور به عنوان یک روغن گیاهی خوراکی با کیفیت بسیار بالا و موثر در کاهش کلسترول خون بالا شناخته شده است.
روغن هسته انگور به دو منظور به کار می رود: کاربرد آرایشی و کاربرد آشپزخانه ای.
آشپزخانه ای همان روغنی است که برای پخت و پز به کار می رود. اما برخی دیگر از روغن ها که برای محصولات آرایشی به کار می رود، از مواد شیمیایی حاصل می شوند که اگر خورده شوند، بسیار خطرناک هستند.
روغن هسته انگور مانند دیگر روغن ها باید در جای تاریک و خنک نگهداری شود. اگر جزء آن دسته افراد هستید که این روغن را به میزان خیلی کم استفاده می کنید، آن را در یخچال نگه دارید.
* پژوهش های اخیر نشان داده که روغن هسته انگور باعث تنظیم کلسترول خون می شود و خطر ناشی از بیماری های قلبی را کاهش می دهد.
*روغن هسته انگور HDL(چربی خوب) را افزایش و LDL(چربی بد) را در خون کاهش می دهد.
* روغن دانه انگور یک منبع طبیعی از ویتامین E است که برای حفظ و نگهداری سوخت و ساز سلول ها در حالت طبیعی موثر و مفید است.
* روغن هسته انگور گرم کننده بدن است، این روغن ضد یبوست می باشد. از آن برای نقاشی و تهیه صابون نیز استفاده می شود.
* مالیدن روغن هسته انگور بر پوست بدن، کوفتگی و خستگی عضلات پس از ورزش را برطرف میکند.
* ماساژ دادن اعضای سرمازده با روغن انگور مفید است.
هسته انگور
* هسته انگور از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است.
* دارای "تانن" است، بنابراین قابض است.
* اسهال را برطرف می کند.
* ترشح ادرار و اسپرم را کم می کند.
* برای درمان مبتلایان به بیماری سل، گرد هسته انگور را به آنها می دهند.
* هسته انگور برای کسانی که مثانه و کلیه ضعیف دارند مضر است.
* سوخته گرد هسته انگور برای آبریزش چشم و تقویت بینایی سودمند است و به صورت سرمه نیز در چشم میکشند.
پوست انگور
پوست انگور دارای تانن، تارتارات پتاسیم، اسیدهای آزاد و مواد معدنی می باشد. پوست انگور از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است.
پوست انگور را خشک کرده و می سوزانند و خاکستر به دست آمده را برای درمان اکثر زخم ها استفاده می کنند.
پوست انگور دیرهضم است، پس بهتر است کسانی که دچار ناراحتی معده هستند، پوست آن را مصرف نکنند.
غوره
تهیه چاشنی هایی با غوره
گرد غوره
برای تهیه گرد غوره، غوره ها را پاک کرده، دم آن ها را می گیریم و می شوییم. بعد روی پارچه ای تمیز پهن می کنیم و در محلی آفتاب گیر قرار می دهیم تا خشک شوند . سپس آن ها را آسیاب می کنیم تا به طور کامل نرم شوند. گرد غوره ی آماده شده را درون یک ظرف درب دار ریخته و در محلی خشک نگهداری می کنیم. برای افزایش زمان ماندگاری می توان کمی نمک به آن اضافه کرد.
نکته ی بسیار مهم در مورد گرد غوره این است که برای تهیه ی آن باید از غوره ی عسگری استفاده کرد.
آب غوره
غوره ها را پاک کرده، دم آن ها را می گیریم و می شوییم. سپس آنها را درون آبمیوه گیری می ریزیم و آب آنها را می گیریم. در روش دیگر می توان غوره ها را درون مخلوط کن ریخته و پس از آن غوره های له شده را که دارای پوست و هسته هستند، درون یک تنظیف و یا صافی ریخته و به طور کامل صاف کرد. برای تهیه ی آب غوره ، نوع غوره ی مورد استفاده زیاد مهم نیست، ولی اگر از نوع عسگری استفاده شود، بهتر است. توجه به این نکته لازم است که بعضی از انواع غوره ها ترش تر از برخی دیگر هستند. در صورتی که میزان ترشی آب غوره ی به دست آمده به اندازه ی دلخواه نباشد ، می توان آن را به مدت چند دقیقه جوشانید تا کمی غلیظ تر و ترش تر شود. در ضمن با این عمل مدت نگهداری آبغوره هم بیشتر خواهد شد.
آب غوره را در بطری مورد نظر می ریزیم و درب آن را به طور کامل می بندیم تا هوا به داخل آن نفوذ نکند. در صورتی که بخواهیم آن را برای مدت طولانی نگهداری کنیم ، از ترکیب آب و آرد، خمیری تهیه کنید و دور درب را با خمیر می پوشانیم. همچنین می توانیم با نوار چسب های بسیار محکم درب بطری را به طور کامل پلمپ کنیم.
رب غوره
غوره را شسته و روی آن نمک می ریزیم ( به اندازه ی دلخواه ) و روی حرارت ملایم قرار می دهیم. پس از آن درب ظرف را می گذاریم تا غوره ها به طور کامل بپزند و نرم شوند. سپس آن ها را از صافی رد می کنیم. در صورتی که رقیق بود ، کمی دیگر آن را می جوشانیم تا غلظت آن به اندازه ی رب گوجه شود. سپس در یک ظرف در بسته در یخچال نگهداری می کنیم. نکته ی مهم آن است که در مرحله ای که می خواهیم، رب کمی غلیظ تر شود، باید شعله ی زیر آن بسیار ملایم باشد، چون در این مرحله رب غوره سریع می سوزد. به عبارتی دیگر برای تهیه ی یک رب خوب باید زمانی طولانی صرف کرد.
در ضمن اگر رب را در ظرف لعابی تهیه کنید، رنگ و کیفیت بهتری خواهد داشت. در صورتی که از ظرف فلزی استفاده می کنید، باید دقت کنید که کوچک ترین خراش یا زدگی در ظرف وجود نداشته باشد، چون در حین تهیه ی رب، از فلز ظرف کنده شده و وارد رب می شود که برای سلامتی بسیار مضر است.
ترشی غوره
برای تهیه ی ترشی غوره که نام دیگر آن "غوره غوره" است، بهتر است غوره را درون محلولی از کات کبود و نمک قرار دهیم. این عمل به تثبیت رنگ سبز آن کمک می کند؛ در غیر این صورت بعد از مدتی رنگ غوره ها تغییر پیدا می کند. روش کار به این ترتیب است که یک دوم قاشق چای خوری کات کبود و 3 قاشق نمک را درون حدود یک لیتر آب، به طور کامل حل می کنیم و غوره ها را به مدت 24 ساعت درون این محلول قرار می دهیم. سپس آن ها را درون یک صافی ریخته و چندین بار با آب سرد می شوییم. غوره ها را روی پارچه ای پهن می کنیم تا آب اضافی آن گرفته شود. درون ظرف مورد نظر که باید دهانه ی آن کوچک باشد، غوره ها را ریخته و یک لیتر آب غوره و 3-2 قاشق نمک را با هم مخلوط می کنیم و روی غوره ها می ریزیم تا به طور کامل روی آن را بپوشاند. برای ماندگاری بیشتر، مقداری هم سیر چرخ می کنیم و به اندازه ی 2-1 سانتیمتر یا یک بند انگشت روی غوره ها ریخته و درب ظرف را به طور کامل می بندیم و در جای خنک نگهداری می کنیم.
خواص داروئی:
خواص درمانی میوه انگور
انگور بر طبق طب قدیم ایران گرم و تر است.
1) اخلاط بدن را متعادل میکند.
2) بسیار مقوی و مغذی است.
3) خون را تصفیه میکند.
4) سینه و ریه را صاف و تمیز می کند.
5) برطرفکننده یبوست است.
6) انگور برای درمان ورم معده و روده مفید است.
7) در درمان سل ریوی و سیاه سرفه مؤثر است.
8) برای درمان اسهال خونی از انگور استفاده میشود.
9) برای درمان نقرس بسیار مفید است.
10) آنهائی که معده ضعیف دارند باید انگور را بدون پوست بخورند زیرا پوست آن دیر هضم است و موجب دل درد، نفخ و عوارض دیگر میگردد.
11) انگور بهترین میوه برای کسانی است که میخواهند لاغر شوند و بدن خود را از ساید اوریک، سنگهای صفراوی و مسمومیتهای مزمن (مسمومیت از سرب یا جیوه) پاک کنند. اینگونه اشخاص باید در هر هفته به مدت 2 روز فقط آب انگور بخورند و رژیم آب انگور بگیرند بدین ترتیب که هر دو ساعت یکبار آب انگور تازه را گرفته و بنوشند. مقدار مصرف روزانه تقریباً 2 کیلو گرم است و در این دو روز نباید غذای دیگری مصرف کنند فقط میتوانند آب بنوشند.
12) رژیم آب انگور برای مبتلایان به سل ریوی و واسیر نیز مفید است.
13) برای تقویت و طراوت پوست و همچنین روشن کردن رنگ پوست، آب انگور تازه را با یک تکه پنبه بهصورت بمالید و پس از ده دقیقه با آب نیمگرم محتوی کمی جوش شیرین بشوئید.
14) زیاده روی در مصرف آب انگور بهطور مداوم ایجاد سنگ کلیه میکند.
خواص طبی روغن هسته انگور
روغن هسته انگور گرمکننده بدن است این روغن ضد یبوست میباشد. از آن برای نقاشی و تهیه صابون نیز استفاده میشود.
خواص طبی هسته انگور
هسته انگور از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است:
1) دارای تانن است بنابراین قابض است.
2) اسهال را برطرف میکند.
3) ترشح ادرار و اسپرم را کم میکند.
4) گرد هسته انگور را برای درمان به مسلولین میدهند.
5) هسته انگور برای آنهائی که مثانه و کلیه ضعیف دارند مضر است.
خواص طبی پوست انگور
پوست انگور از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است:
1) پوست انگور را خشک کرده و میسوزانند خاکستر بهدست آمده را برای درمان اکثر زخمها استفاده میشود.
2) پوست انگور دیر هضم است و بهتر است که در موقع خوردن پوست آن را بیرون آرود.
خواص طبی غوره
غوره که به انگلیسی Un-ripe grape نامیده میشود از نظر طب قدیم ایران سرد و قابض است:
1. در درمان ورم مخاط دهان و نرمی لثهها مؤثر است.
2. آب غوره برای درمان چاقی مفرط مفید است.
3. بیماری اسکوربوت که بهعلت کمی ویتامین C در بدن میباشد با آب غوره درمان میشود.
4. آب غوره چون دارای تارتارات پتاسیم است برای درمان سیاتیک و رماتیسم حاد بسیار مفید است.
5. در دفع زردی مؤثر است.
6. خوردن آب غوره بلوغ دختران را جلو میاندازد و قاعده را باز میکند.
7. حرارت و صفرای بدن را دفع میکند و رودهها را ضد عفونی میکند.
8. آب غوره تقویتکننده کبد است.
9. برای برطرف کردن ورم گلو آب غوره قرقره کنید.
10. برای دفع کرم و روده و تقویت معده باید به مدت پنج روز آش آب غوره همراه با زیره سیاه مصرف کنید البته در این مدت باید از خوردن غذاهای سنگین اجتناب نمائید.
11. آب غوره درمانکننده پا درد و کمر درد میباشد. برای معالجه میتوان به مدت ده روز آش آب غوره مصرف نمود. البته از خوردن غذاهای سنگین در این مدت اجتناب کرد.
12. ترشی غوره نیز معالجه رماتیسم و سیاتیک است.
خواص طبی برگ مو
1. برگ مو قابض است.
2. دمکرده برگهای جوان مو اسهال خونی را برطرف میکند.
3. برای خونریزیها مفید است.
4. در رفع نقرس و زردی مؤثر است.
5. استفراغ را برطرف میکند.
6. در رفع اختلالات گردش خون مربوطه به دوره بلوغ و یائسگی مؤثر است.
7. هنگامیکه پوست صورت قرمز میشود و ملتهب است خوردن دم کرده آن اثر مفید دارد.
8. گرد برگهای جوان و خشک شده مو، اثر خوبی در رفع خونریزیهای رحم و خون آمدن از بینی دارد.
9. برای برطرف کردن سرمازدگی دست و پا جوشانده برگ مو را تهیه کرده و دست و پا را به مدت 15 دقیقه در آن قرار دهید.
10. برای تهیه دم کرده برگ مو، مقدار 15 تا 20 گرم برگ مو را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید 10 دقیقه بماند.
11. از دمکرده برگ مو میتوان برای شستشوی چشم در مورد ورم ملتحمه استفاده کرد.
12. دمکرده برگ مو برای رفع واریس مفید است.
انواع انگور
بنابر کتاب رستمالتواریخ ، نام انواع انگور در ایران در زمان کریمخان زند عبارت اند از: شاهانی، یاقوتی، خلیلی، عسکری، ریشبابا، انگور کشمش، فخری، انگور شصت عروسان سیاه، الغی سیاه، مثقالی، رازقی، شیرازی، نباتی، مادربچه.
فیزیولوژی رشد و نمو انگور
تعریق
این عمل عبارت است از تبخیر مقدار فراوانی از آب بطور روزانه توسط برگهای انگور. عوامل محیطی موثر در میزان تبخیر از سطح برگ عبارتند از: شدت نور ، دما ، رطوبت و باد. نور و دما باعث افزایش تبخیر ولی رطوبت باعث پایین آمدن میزان تبخیر از سطح برگ میشود. جریان هوا و باد میزان تبخیر را افزایش میدهد.
جذب آب
تبخیر آب از سطح برگها ، باعث غلیظتر شدن شیره یاختهای شده و این غلظت شیرابه که از بالا به سوی ریشه ادامه مییابد، بوجود آورنده نیروی کشش است که باعث جذب آب به درون ریشه میشود. آب جذب شده، درون آوند چوبی به حرکت درآمده و از طریق آن به تمام یاختهها میرسد. در مواردی که رطوبت هوا زیاد باشد آب بوسیله فشار اسمزی وارد ریشه میشود که با حالت اول یعنی کشش تبخیری تفاوت اندکی دارد.
اشک مو
فرایندی است که نحوه عمل آن ، کاملا شناخته نشده است. این فرایند غالبا بر براثر دیر هرس کردن در اوایل بهار روی میدهد. ریزش اشک مو تا چندین ادامه مییابد. در اشک مو ، هورمونهای گیاهی مانند سیتوکینین ، جیبرلین و به میزان اندکی قند و مواد کانی دیده میشود. ریزش اشک مو به دلیل فعالیت شدید ریشه میباشد.
جذب مواد کانی
تمام موادی که توسط گیاه از طریق ریشه جذب میشوند، ابتدا در آب به صورت محلول درمیآیند. جذب این مواد ، بوسیله تارهای کشندهای که در انتهای ریشه قرار دارند صورت میگیرد. که پس از ورود یونهای مختلف ، از طریق ریشه به نقطه مصرف میرسد.
فتوسنتز
یکی از مهمترین پدیده فیزیولوژیکی در گیاه روی میدهد فرایند فتوسنتز است که طی آن مواد قندی در برگهای گیاه ساخته میشود. این مواد قندی هم مستقیما به مصرف گیاه میرسند. و هم برای تهیه موادی دیگر در داخل گیاه بکار میروند.
تنفس
در فرایند تنفس مواد قندی ، چربیها ، پروتئینها ، اسیدهای آلی و اسیدهای آمینه میسوزند و گاز کربنیک و انرژی تولید میکنند. به عنوان مثال هنگام رسیدن میوه انگور بر اثر عمل تنفس مقدار فراوانی از اسید مالیک و اسید تارتاریک میسوزد و از ترشی انگور کاسته میشود.
رشد
عمل رشد ناشی از تولید یاختههای جدید و بزرگ شدن آنها است. ناحیه تولید یاختههای جدید ، انتهای شاخه و ریشه است. آشکارترین شکل رشد ، طویل شدن شاخهها است. به شکل بزرگ شدن یاخته ، رشد متفاوت بوده و بعضی از آنها فقط رشد طولی دارند و پارهای دیگر رشد قطری. پس از رشد کامل ، یاختهها از یکدیگر تمایز یافته و انواع بافتها را بوجود میآورند.
آفات و بیماریهای مو
سفیدک حقیقی و یا سطحی مو
این بیماری ، یکی از خطرناکترین بیماریهای قارچی انگور در دنیا به شمار آمده و خسارات فراوانی را به بار آورد. مبدا اصلی آن آمریکا بوده و در حدودسال 1845 به اروپا و سپس کشورهای آسیایی سرایت کرده است.
سفیدک دروغین و یا داخلی مو
این بیماری در بیشتر کشورهای دنیا ، بویژه در مناطق مرطوب شیوع داشته و خسارات فراوانی را به بار میآورد.
بیماری لکه سیاه برگ مو
این بیماری بیشتر در مناطق آذربایجان شرقی و غربی ، کرج ، قزوین و نواحی مرطوب کشور شیوع داشته و هر ساله باعث وارد آمدن خسارات فراوانی به موکاران میشود.
بیماری پوسیدگی سفید ریشه مو
این بیماری بیشتر در مناطق موخیز نواحی نسبتا مرطوب که دارای خاکهای رسی غیرقابل نفوذ هستند به صورت ناحیهای دیده میشوند. در ایران ، این بیماری در کرج ، قزوین و اصفهان دیده شده است.
انگور در قرآن و احادیث
پرهیزکاران را جایی است در امان از هر آسیب؛ بستانها و تاکستانها." ( نباء/ 31- 32)
انگور
نام قرآنی: عنب ( مفرد)، اعناب (جمع)
نامهای متداول:
فارسی: انگور، فرشک؛ عربی: عنب؛ عبری: عنو؛ اردو، هندی، پنجابی، بنگالی: انگور؛ تلگو، سانسکریت، مراتی، گجراتی: درکش؛ ملیالمی: مونتارنگا؛ کشمیری: داج؛ انگلیسی: grape؛ فرانسوی: cultive- vigne ؛ یونانی: roga،staphilia؛ آلمانی: , Weineere Traube ؛ اسپانیایی: uva؛ لاتینی:acinus ؛ ایتالیایی: acino ,uva روسی:vinograd.
نام علمی: Vitis vinifera(از تیره انگورVitaceae)
اشاراتی قرآنی:
1-" اَیـَودّ احدکم ان تکون له جنهٔ من نخیل و اعناب تجری من تحتها الانهار له فیها من کل الثمرات و اصابهُ الکبر و له ذریهٔ ضعفاء فاصابها اعصار فیه نار فاحترقت کذلک یبین الله لکم الایات لعلکم تتفکرون." ( بقره/266)
"آیا ازمیان شما کسی هست که دوست داشته باشد که او را بوستانی از خرما و انگور بوده باشد، و جوی ها در پای درختانش جاری باشد، و هر گونه میوه ای دهد. و خود پیر شده و فرزندانی ناتوان داشته باشد، بناگاه گردبادی آتشناک در آن بوستان افتد و بسوزد؟ خدا آیات خود را برای شما این چنین بیان می کند، باشد که بیندیشید."
2- "و فی الارض قطع متجاورات و جنات من اعناب و زرع و نخیل صنوان و غیر صنوان یسقی بماء واحد و نفضل بعضها علی بعض فی الاکل ان فی ذلک لایات لقوم یعقلون."( رعد/ 4)
"و بر روی زمین قطعه هایی است در کنار یکدیگر و باغهای انگور و کشتزارها و نخلهایی که دو تنه از یک ریشه رسته است یا یک تنه از یک ریشه و همه به یک آب سیراب می شوند و در ثمره، بعضی را بر بعضی دیگر برتری نهاده ایم. هر آینه در اینها برای خردمندان عبرتهاست."
3-" ینبت لکم به الزرع و الزیتون والنخیل والاعناب و من کل الثمرات ان فی ذلک لایهٔ لقوم یتفکرون."( نحل/11)
"و با آن برایتان کشتزار و زیتون و نخلها و تاکستانها و هر نوع میوه برویاند، در این عبرتی است برای مردمی که می اندیشند."
4-" و من ثمرات النخیل والاعناب تتخذون منه سکرا و رزقا حسنا ان فی ذلک لایهٔ لقوم یعقلون."( نحل/67)
"و از میوه ها نخلها و تاکها شرابی مستی آور و رزقی نیکو به دست می آورید، و خردمندان را در این عبرتی است."
5-" او تکون لک جنهٔ من نخیل و عنب فتفجرالانهار خلالها تفجیرا."( اسراء/91)
"یا تو را بستانی باشد از درختان خرما و انگور که در خلالش نهرها جاری گردانی."
6-" واضرب لهم مثلا رجلین جعلنا لاحدهما جنتین من اعناب و حففناهما بنخل و جعلنا بینهما زرعا."( کهف/32)
"برایشان داستان دو مرد را بیان کن که به یکی دو تاکستان داده بودیم و بر گرد آنها نخلها و در میانشان کشتزار کرده بودیم."
7-" فانشانا لکم به جنات من نخیل و اعناب لکم فیها فواکه کثیرهٔ و منها تاکلون."( مؤمنون/19)
" با آن برایتان بوستانهایی از خرما و انگور پدید آوردیم. شما را در آن باغها میوه های بسیاری است که از آنها می خورید."
8- " و جعلنا فیها جنات من نخیل و اعناب و فجرنا فیها من العیون."( یس/ 34)
"و در آن باغهایی از نخلها و تاکها پدید آوردیم و چشمه ها را روان ساختیم."
9- " ان للمتقینَ مفازًا. حَدَآئق و اعناباً." ( نباء/ 31-32)
" پرهیزکاران را جایی است در امان از هر آسیب؛ بستانها و تاکستانها."
10- " وَعنبًا و قضبًا."(عبس/28)
" و تاک و سبزیهای خوردنی."
انگور یکی از لذیذترین میوه هایی است که خداوند برای انسان آفریده است و از این رو یازده مرتبه در قرآن مجید نام این میوه به صورت مفرد (عنب) و جمع (اعناب) آمده است.
• امام صادق(علیه السلام) :«پیامبری از پیامبران به درگاه خداوند از اندوه شکایت برد خداوند او را به خوردن انگورامر فرمود.»
الکافی
• امام صادق(علیه السلام) :«نوح از اندوه به درگاه خداوند شکایت برد خداوند چنین وحی فرستاد انگور سیاه بخور چرا که اندوه را می برد.» مکارم الاخلاق
امام صادق (علیه السلام) :4 چیز است که از بهشت نازل شده یکی از آنها انگور است .
آداب خوردن انگور
• پیامبر گاه انگور را دانه دانه می خورد و گاه خوشه را به دهان می برد و دانه ها را در دهان فرو می ریخت تا جایی که قطره های آب به سان دانه ای مروارید بر ریش ایشان می غلتید. مکارم الاخلاق
• عیسی بن عبد الرحمان از پدرش ابن عکاشه بن محصن اسدی نقل می کند که بر امام باقر وارد شد در حالی که امام نیز در حضور ایشان ایستاده بود امام انگوری پیش او نهاد و فرمود انگور را پیر کهن سال و کودک دانه دانه می خوردند و کسانی که گمان می کنند سیر نخواهند شد سه دانه و چهار دانه چهار دانه می خوردند اما تو دو دانه دو دانه بخور که همین مستحب است. الکافی
استفاده نامطلوب از انگور
قبل از ظهور اسلام انواع بسیار خوب انگور در مناطق وسیعی در سوریه، عراق، فلسطین، حجاز، یمن و حضرموت به عمل می آمد و شراب به مقدار زیاد تولید می شد. در زمان هومر تهیه شراب انگور بخشی از زندگی مردم را تشکیل می داد. بعد از ظهور اسلام شراب سازی و مصرف شراب منفور و حرام شناخته شد. اما کاشت درخت مو را برای استفاده از انگور آن حلال می دانستند و این کار را تشویق می کردند. این حقیقت را نمی توان نا دیده گرفت که در جامعه عرب جاهلی کارهای ناشایست زیاد وجود داشت واعتیاد به شراب یکی از علل این فساد اخلاقی بود. دستور حرمت شراب به طور ناگهان اعمال نشد؛ بلکه این امر به طور تدریجی و بر پایه اصول روان شناختی انجام گرفت. در مرحله اول ( بقره/219) بیان می کند که گناه شراب از سود آن بیشتر است. پس از این در آیه دیگری ( نساء/43) می فرماید" آنگاه که مست هستید گرد نماز مگردید." لذا می بینیم این دو آیه قرآن کریم مومنان را از شرب خمر بر حذر می دارد و سرانجام در سوره مائده آیه های 90 و 91 حرمت قطعی آن اعلام می شود.
پس از نزول این آیه سوره مائده مردم مدینه هر نوع شرابی را به کوچه ها ریختند بعضی از مسلمانان می خواستند اندوخته شراب خود را به همشهریان یهودی خود ببخشند اما اجازه چنین کاری را نیافتند. بنابر حدیثی تهیه، شرب، و حتی بخشیدن شراب حرام بود.در قرآن مجید با کلمات مختلفی مانند خمر، شراب، سکر و کاس به شراب اشاره شده است. خمر در اصل به معنی شراب انگور است ولی به طور عام این کلمه را می توان برای هر نوع شرابی به کار برد. سکر هر چیزی است که سبب مستی شود. کاس به معنای جام است و شراب معنای هر نوع مایع نوشیدنی از جمله شراب است. کلمه خمر در سوره بقره/219، سوره مائده/90و91، سوره محمد/ 15 و کاس در سوره طور/ 23، سوره دهر/ 5، سوره واقعه/ 18 و سوره صافات/ 45 آمده است و کلمه شراب چندین بار در جاهای مختلف ذکر شده است.
منابع :
انگور http://daneshnameh.roshd.ir
انگور http://www.fruit.ir
انگور (Grape (Vine http://aftab.ir
احادیث سلامتی http://forum.imamhossein.net
انگور http://www.iranmania.com
گیاهان در قرآن ( انگور) http://aftab.ir
انگور ( Grape (Vine http://www.irteb.com
خواص درمانی کشمش http://aftab.ir
/س