آفتاب گرفتن و برنزه کردن برای زنان باردار مفید است!
کمبود یا فقدان ویتامین E می تواند موجب بروز مشکلاتی در استخوان های نوزادان گردد و بدون شک علت اصلی آن اینست که مادران در دوران بارداری خیلی کم در معرض آفتاب بوده اند. فقدان ویتامین E منجر به پدیده نرمی جمجمه در نوزادان می شود. ــ بنابراین زنان باردار نباید از آفتاب گرفتن و تاثیرات مثبت آن در کودک خود غافل شوند. ــ بهترین زمان برای آفتاب گرفتن قبل از ساعت 11 صبح و بعد از ساعت 4 بعد از ظهر است.
باید به خوردن ماهی و سیب در دوران بارداری اهمیت داد!
زنان باید برای حفاظت از کودک خود در برابر بیماری های آسم و اگزما، ماهی و سیب بخورند. یک ضرب المثل معروف امریکایی می گوید: «روزی یک سیب، پزشک بی نصیب»، که معنی آن اینست که اگر کسی هر روز یک سیب بخورد همیشه سالم می ماند و سر و کارش به پزشک نمی افتد. این مثل واقعیت دارد، به ویژه برای سلامتی کودکانی که در شکم مادر خود هستند. خطر ابتلا به آسم در کودکانی که مادرانشان در دوره حاملگی خود سیب می خورند، کاهش می یابد. همچنین، احتمال اگزما در بچه هایی که مادر آنها در زمان باردری ماهی مصرف می کنند پایین می آید. تغذیه مادران تاثیرات زیادی در دراز مدت دارد. محققین دریافته اند که دلایل مشکلات مربوط به سلامتی خیلی قدیمی تر از آنچه که به نظر می رسد است. در کشور فرانسه سه میلیون نفر مبتلا به آسم هستند که یک سوم آنها زیر 15 سال سن دارند.
تاثیرات مثبت سیب و ماهی
مطالعاتی که روی سلامتی کودکان زیر 5 سال و عادت های غذایی مادرانشان انجام شده نشانگر این است که بچه های زنانی که بیش از 4 سیب در هفته می خورند در مقایسه با آنهایی که مادرانشان سیب کمتری می خورند، 37% کمتر مشکل تنفسی داشتند (از جمله در مورد خس خس کردن صدای تنفس). کودکانِ ِمادرانی که در دوران حاملگی سیب می خورند 53% کمتر مبتلا به آسم می شوند. تاثیرات محافظت کننده سیب می تواند به علت آنتی اکسیدان هایی باشد که در آن نهفته است. همچنین در مورد زنان بارداری که ماهی می خورند، احتمال مشکل اگزما در کودکشان 43% کاهش می یابد. آنچه که به طور مطمئن و حتم می توان از آن سخن گفت اینست که تغذیه باید سالم و متعادل باشد. باید میوه و سبزیجات مصرف کرد و البته از افراط و زیاده روی نیز پرهیز نمود. توصیه می شود که در دوران حاملگی از مصرف برخی آجیل ها، کاکائو و غذاهایی دریایی خام (مانند سوشی) به منظور جلوگیری از ایجاد آلرژی در کودک، اجتناب گردد. آنچه که زنان در این دوران می خورند تاثیری مستقیم روی سلامتی فرزندشان دارد.
ماهی برای رشد کودک خوب است!
طبق مطالعات انجام شده مصرف زیاد ماهی در دوره بارداری برای رشد مغز و جسم کودک بسیار مفید است. البته خاصیت های خوب در ماهی هایی است که مقدار خیلی ضعیفی جیوه دارند؛ مثل ماهی آزاد، شاه ماهی، ماهی تن و ساردین... (از خوردن ماهی های رودخانه ای به علت داشتن جیوه بالا، پرهیز کنید!) کودکانی که مادرانشان در زمان حاملگی ماهی می خورند، ظرفیت و توانایی های جسمی و فکری بالایی دارند. موادی که باید در دوران بارداری به بدن برسند!
قند: مواد قندی اساس تغذیه جنین هستند.
آهن: مصرف کافی آهن به خصوص در اواخر دوران بارداری ضروری است زیرا مانع خطر کاهش گلبول های قرمز برای زنانی که سابقه کم خونی دارند می گردد. در غیر این صورت احتمال زایمان زودرس و کم وزن بودن نوزاد افزایش می یابد.
کلسیم: مصرف کلسیم برای سلامتی استخوان ها و تشکیل اسکلت بچه ضرورت دارد.
ویتامین D: با کمک این ویتامین، بدن کلسیم موجود در مواد غذایی را بهتر و بیشتر جذب می نماید.
ویتامین B9: مصرف ویتامین B9 در رشد جنین تاثیر بسزایی دارد. کمبود یا فقدان آن ممکن است موجب ناهنجاری در رشد جفت جنین، تاخیر در رشد جنین و مشکلاتی در سیستم عصبی آن بشود. همچنین امکان دارد که موجب تولد زودرس وی گردد. مصرف ویتامین B9 پس از پایان دوره جلوگیری، قبل از حاملگی، تا آخر ماه دوم بارداری توصیه می شود!
ید: ید برای کارکرد صحیح غده تیروئید و رشد مناسب مغز جنین لازم است. در مورد کمبود ید، پزشک باید دارو تجویز کند!
پروتئین: در دوران بارداری حتما باید پروتئین، که در گوشت قرمز، ماهی، تخم مرغ و لبنیات یافت می شود، به بدن برسد.
فیبر: از خوردن میوه و سبزیجات و نان که سرشار از فیبر و سایر مواد مغذی هستند غافل نمانید. مقدار فیبرها در نان های سبوس دار 2 برابر نان های سفید است.
از اهمیت آب غافل نشوید!
در دوران بارداری آب زیادی (یعنی بین 1/5 تا 2 لیتر در روز) بنوشید، زیرا مصرف آب موجب کاهش خطرهای ناشی از عفونت ادراری و یبوست می گردد. پس از زایمان نیز، آب زیاد نوشیدن را ادامه دهید، به خصوص اگر نوزاد را خودتان شیر می دهید.
شیر مادر: بهترین تغذیه!
تغذیه طولانی مدت کودک از شیر مادر نتایج مشابهی با مصرف ماهی در دوران بارداری دارد. امگا 3 موجود در شیر مادر، همانند ماهی می باشد. موادی که باید در دوران بارداری از آن ها خودداری کرد! مصرف الکل و توتون را به طور کامل قطع کنید. مصرف مواد شیرین مانند شیرینی، شکلات، آب نبات و انواع بیسکویت ها... را کاهش دهید. نوشیدن چای، قهوه و نوشیدنی های گازدار را محدود نمایید. کره و روغن کم مصرف کنید. محصولات غنی شده با چربی های گیاهی مثل مارگارین و... توصیه نمی شود. از سویا و محصولاتی که سویا دارند کمتر استفاده کنید. خوردن جگر سیاه (جگر سیاه حیوانات مقدار خیلی زیادی ویتامین A دارد که برای جنین ضرر دارد) را خیلی کم کنید. مراقب غذاهای حاوی ادویه و چاشنی و چربی زیاد باشید. محصولات رژیمی توصیه نمی شوند. از مصرف شیرین کننده ها و طعم دهنده های غیر طبیعی پرهیز نمایید.
زنان چاق بدانند!!!
زنان چاق در دوران بارداری ممکن است دچار دیابت و یا فشار خون بالا بشوند. زایمان طبیعی برای آنها خطرناک و سخت بوده و احتمال زایمان به صورت سزارین در این زنان بیشتر است. خطرهای مربوط به بارداری چند قلویی! طی چند دهه ی اخیر زایمان های چند قلویی به طور قابل ملاحظه ای زیاد شده اند که بیش از 80% آنها مربوط به دوقلوزایی بوده است. هر چقدر هم که تعداد این زایمان ها زیاد شده باشد اما همچنان خطرهایی مادران و نیز کودکان شان را تهدید می کند.
علت افزایش تعداد بارداری های چند قلویی چیست؟
از نظر علمی، عوامل زیادی در ازدیاد این نوع بارداری ها دخالت دارند. در سال 2006 در کشور فرانسه، 12737 زن دوقلو و 200 نفر سه قلو به دنیا آوردند. طی 35 سال اخیر این گونه حاملگی ها افزایش یافته است.
دو علت اصلی این رشد آمار از این قرار است:
1ــ سن زیاد مادران: 50% مادران هنگام زایمان بین 30 تا 39 سال سن دارند.
2ــ تکنیک های پزشکی باروری: حدود 20% زایمان های پس از لقاح مصنوعی، چند قلو هستند. بین یک چهارم تا یک سوم از زایمان های چند قلویی به علت بالا بودن سن مادران است. 30 تا 50% زایمان های دوقلویی و بیش از سه چهارم زایمان های سه قلویی نیز پس از درمان های نازایی اتفاق می افتند.
زایمان زودرس در حاملگی های دوقلویی: خطری برای کودک!
طی ده سال گذشته، مشاهده شده است که بر تعداد زایمان های زودرس افزوده شده است. یکی از علت های این امر می تواند افزایش بارداری های چندقلویی باشد. در مورد بارداری های دوقلویی، 50% زنان قبل از 37 هفته که از آخرین دوره عادت ماهانه شان می گذرد وضع حمل می کنند. خطرهای ناشی از زایمان زودرس را نباید بی اهمیت انگاشت. زیرا فقط 85% این کودکان زنده می مانند. 10% کودکانی که زود به دنیا می آیند، در سن 5 سالگی دچار معلولیت هایی می شوند. بعلاوه اینکه حدو د 20 تا 40% آن ها دچار اختلالات عصبی، رفتاری و تنفسی می گردند.
بارداری های چند قلویی، خطری برای ماردران!
هر چند که خوشبختانه احتمال خطر برای مادران بسیار کاهش یافته است، اما خطر مرگ و میر برای زنانی که چند قلو باردارند سه برابر بیشتر است. چرا که امکان خونریزی پس از زایمان برای این مادران وجود دارد. همچنین مشاهده شده است که احتمال افسردگی به خصوص در سال های پس از زایمان افزایش می یابد.
توجه، توجه!
اگر پیش از حامله شدن یک رژیم غذایی جدی و سخت داشته اید، اگر چاق و یا بیش از حد لاغر هستید، در صورتی که فاصله بین دو بارداری تان کمتر از 2 سال باشد، و یا اگر مبتلا به دیابت هستید.... باید خیلی مراقب خودتان باشید و از دستورات و مشاوره های پزشکی پیروی نمایید.
منبع:ماهنامه دنیای زنان شماره 52