هم زمان با شروع سال نو و شکوفایی طبیعت، بسیار بجاست که با بازنگری در الگوی غذایی و عادات و رفتارهای تغذیه ای خود، فصلی نو و شکوفا را در تغذیه خود نیز آغاز کنیم.
در این ایام، بازار مهمانی و دید و بازدید بسیار پررونق است و به همین نسبت، مصرف انواع شیرینی، شکلات، گز، سوهان، پشمک، آجیل و خشکبار افزایش می یابد. به طور کلی برنامه غذایی نادرست و نامنظم و خوردن های پیاپی و بی موقع، به ویژه در این روزها، وضعیت جسمانی را از سلامت و تعادل خود خارج می سازد، مگر آنکه پیش از فرا رسیدن این روزها، با اراده ای استوار، درباره شیوه تغذیه مان تصمیمی جدی بگیریم تا به مشکلی برنخوریم و در پایان این ایام به یادماندنی نیز، بهترین و زیباترین خاطرات نوروزی را در آغاز دفتر سال جدید حک کنیم.
در همین زمینه توصیه هایی خواهد شد که رعایت آنها می تواند از بسیاری نگرانی ها بکاهد:
1. مهمان نوازی ما ایرانیان بر همه آشکار است. این روزها نیز بازار این خصلت پسندیده بسیار داغ است، ولی امان از زمانی که از تعارف، به عنوان ابزاری در خدمت این سنت، بیش از اندازه استفاده شود که در نهایت ممکن است برای مهمانان، به جای خدمت، عامل زحمت گردد.
2. گاهی شیرینی و آجیل در ایام عید، جانشین ناهار یا شام می شود و برخی افراد که در مصرف این تنقلات زیاده روی می کنند به علت سیر شدن یا ترس از چاقی، یک یا شش وعده اصلی غذایی را حذف می کنند. باید توجه داشت که گرچه تنقلات ارزش غذایی بالایی دارند، نمی توانند جانشین غذای اصلی شوند. مصرف سه وعده اصلی غذا؛ یعنی صبحانه، ناهار و شام برای همه لازم است و باید تا حد امکان از زیاده روی در مصرف تنقلات چاق کننده، شیرین و پرچرب پرهیز کرد تا موجب چاقی، افزایش چربی های نامطلوب خون و کاهش اشتها برای صرف غذای اصلی نشوند. بنابراین، مصرف متعادل آجیل نه تنها ضرری ندارد، برای سلامت بدن بسیار مفید است.
3. در ایام نوروز و تعطیلات سال نو، ممکن است به علت صرف غذا در رستوران یا دعوت به مهمانی های ناهار و شام، الگوی غذایی افراد تغییر کند. غذاهایی که در مهمانی هایا رستوران ها تهیه می شوند، معمولاً سرخ کرده، چرب تر و پرنمک تر از غذاهای معمول خانگی هستند.
مصرف چنین غذاهایی افزون بر آنکه موجب چاقی می شود، فشار خون و چربی های خون را نیز افزایش می دهد و برای سلامت بدن زیان دارند. بنابراین، برای حفظ سلامت مهمانان و افرادی که برای شما عزیز و محترمند، باید از تهیه و سرو غذاهای چرب و پر نمک و دسرهای چرب و شیرین خودداری کنید.
4. معمولاً در تعطیلات عید، تحرک و فعالیت جسمی آشکارا کاهش می یابد؛ زیرا بیشتر وقتِ افراد، به دید و بازدید و شرکت در مهمانی ها و یا در مسافرت سپری می شود. کم تحرکی، به خصوص اگر با پرخوری یا بدخوری همراه باشد، می تواند اختلال های زیادی در بدن انسان ایجاد کند. این اختلال ها برای سالمندان، افراد با چربی و فشار خون بالا، مبتلایان به عوارض قلبی عروقی و افراد چاق، زیان بارتر و خطرناک تر است.
5. در ایام نوروز یا پس از آن، بعضی افراد، به ویژه کودکان، نوجوانان، سالمندان و افرادی که دستگاه گوارش ضعیفی دارند، ممکن است به علت پرخوری یا بی نظمی در غذا خوردن، دچار اختلالات و ناراحتی های گوارشی شوند که عوارض آن تا مدت ها آنها را رنج می دهد.
بنابراین، برای اینکه از تعطیلات خوشایند و نشاط بخش نوروز، بیشترین استفاده را ببرید و از عوارض تغذیه نامناسب در این ایام در امان بمانید، باید از برنامه غذایی مناسب، منظم و درست پیروی کنید و از زیاده روی در مصرف تنقلات و دیگر مواد غذایی (به جز سبزی و میوه) بپرهیزید.
همچنین مصرف مقدار کافی آب، میوه و سبزی های تازه را در برنامه غذایی روزانه خود فراموش نکنید و در کنار دید و بازدید و مهمانی های نوروزی، به ورزش پیاده روی و دیگر فعالیت های فیزیکی نیز بپردازید. به این ترتیب می توانید سلامت خود و خانواده تان را تأمین کنید.