ممکن است بیشتر شما داستان دریانوردان انگلیسی و بیماری اسکوروی و معالجه آن را به کمک لیموشیرین شنیده باشید. درمان اسکوروی تنها هنر لیموشیرین نیست. در واقع این میوه خوشمزه مواد مغذی مفید دیگری هم دارد که کاربردهای متفاوتی در حفظ سلامت بدن دارند. میکرونوترینیتها، آنتیاکسیدانها بهخصوص ویتامین C و فلاوونوییدها ترکیباتی هستند که لیمو را به میوهای شیرین برای سلامت تبدیل میکنند.
همچنین مواد حیاتی دیگری مانند ویتامین B و انواع ریزمغذیهای مفید دیگر مانند عنصر سلنیوم نیز در لیموشیرین موجود است که باعث به حداقل رسیدن جمعیت رادیکالهای آزاد موجود در ناحیه آسیبدیده معده میشوند.
پزشکان مصرف روزانه یک لیموشیرین را به کلیه مبتلایان به ناراحتی معده توصیه میکنند و خوردن آن را بلافاصله پس از صرف غذا منع میکنند.
ترکیبات
اسید سیتریک و ویتامین c: مهمترین ترکیبات قابل توجه لیمو شیرین، اسید سیتریک و ویتامین C است. چنانچه فردی دو عدد لیموشیرین متوسط در طول روز بخورد عملا ویتامین c مورد نیاز روزانهاش تامین شده است. مزیت لیموشیرین در مقایسه با پرتقال این است که با کالری کمتری نسبت به پرتقال همان مقدار ویتامین c را به بدن میرساند. نقش پیشگیری کننده ویتامین C موجود در این میوه از بروز سرماخوردگی و سرطانها به اثبات رسیده است. در صورت مصرف میوه لیموشیرین با پوست داخلی، مقدار 77 میلی گرم ویتامین C به بدن میرسد، در حالی که مصرف آن بدون پوست داخلی، فقط دارای 53 میلیگرم ویتامین C است. بنابراین بهتر است افراد، لیمو شیرین را با پوست داخلی مصرف کنند.
پتاسیم: پتاسیم به مقدار قابل توجهی در لیموشیرین یافت میشود. این عنصر از جمله ترکیباتی است که میتواند از بروز بیماری قلبی عروقی پیشگیری و همچنین بین آب و الکترولیتهای بدن تعادل برقرار کند.
اسیدفولیک (فولات): اسیدفولیک موجود در لیمو شیرین نسبت به میوههای دیگر بیشتر است و نقش موثری در پیشگیری از کمخونی ایفا میکند. افرادی که مبتلا به کمخونی به خصوص کمخونی از نوع اسید فولیک هستند باید این میوه را مصرف کنند.
کلسیم: این میوه از میوههای پرکلسیم محسوب میشود و در جلوگیری از پوکی استخوان بهخصوص در زنان، نقش موثری را ایفا میکند.
قند: لیموشیرین بین 5 تا 7 درصد قند دارد.
همچنین لیموشیرین حاوی مقادیر زیادی فسفر، منیزیم و سدیم است.
خواص لیمو شیرین
لیموشیرین غنی از عناصر قلیایی است.
لیموشیرین حالت تازه کننده داشته و اگر در چای ریخته شود طعم مطبوعی پیدا میکند.
مصرف لیموشیرین در درمان سرماخوردگی و تب ناشی از بیماری توصیه میشود.
این میوه خاصیت سمزدایی را در بدن از خود نشان میدهد.
در طب سنتی از لیموشیرین به عنوان میوهای خنک کننده استفاده میشود و برای رفع التهاب و عطش بسیار موثر است.
مقدار زیادی از لیمو شیرین را آب تشکیل میدهد. به همین دلیل این میوه ادرار آور و ملین است.
لیموشیرین سرگیجه را برطرف میکند.
لیمو شیرین چرا تلخ میشود؟
علت تلخی لیموشیرین وجود موادی به نام نارینجین و لیمونین است. مهندس علیرضا پیوندپور، کارشناس بیوشیمی و استاد دانشگاه درباره تلخی لیمو چنین میگوید: «هر چه مواد قلیایی در یک ماده طبیعی مانند میوه بیشتر باشد، طعم میوه به سمت تلخی میرود مشروط بر اینکه میوه باز شده و در معرض هوا قرار گیرد. در این صورت لیمونین و نارنجین موجود در میوه با اکسیژن هوا ترکیب شده و تلخ میشود. در بین مرکبات نارنج و لیمو هر دو این خاصیت را دارند اما هر چه درجه شیرینی یک میوه بیشتر باشد، تلخی خود را بیشتر نشان میدهد. این تلخی از لحاظ سلامت، هیچ تاثیر منفی بر دستگاه گوارش ندارد و جزء ذات طبیعی میوه محسوب میشود.»
راهنمای خرید
به هنگام خرید لیموشیرین باید مراقب بود میوه سالم بوده و لک و فرورفتگی نداشته باشد. پوست میوه نباید سفت باشد. هرچه وزنش در دست سنگینتر باشد بهتر بوده و این نشاندهنده آب بیشتر در میوه است. به هنگام مصرف باید ابتدا لیمو را شست تا آلودگیهای خارجی قسمت داخلی میوه را آلوده نکند. به هنگام برش میوه از چاقوی تیز استفاده کنید تا ویتامین c موجود در آن از بین نرود. در ضمن توجه داشته باشید آب لیمو شیرین را پس از آبگیری سریع استفاده کنید در غیر اینصورت آب میوه شما فاقد ویتامینc خواهد بود.
ارزش غذایی 100 گرم لیموشیرین
کالری : 8/29
پروتئین : 74/0 گرم
قند : 5/10 گرم
چربی : 14/0 گرم
فیبر : 8/2 گرم
اسید فولیک : 10 میکروگرم
پتاسیم : 150 گرم
ویتامین : 53 میلیگرم
منبع:http://www.salamat.com
/ج