دانستنیهای جالب درباره ذرت
گیاه ذرت اولین بار در مکزیک پرورش داده شد. آن زمان از ذرت تنها در تهیه غذا استفاده نمیشد و این گیاه در تزیین و دکوراسیون هم کاربرد داشت. شاید باورتان نشود اما قدیمیها با ذرت فال هم میگرفتند و با انداختن دانه ذرت در آتش از روی جهت پرتاب و شکل شکوفه آن آینده را هم پیش بینی میکردند! در سال 1493 کریستوف کلمب ذرت را به اروپا برد و تا میانه قرن 18 قسمتهای وسیعی از مزارع اروپا زیر کشت این گیاه قرار گرفت.
تا به حال این سوال برایتان پیش آمده که چرا دانه ذرت وقتی حرارت میبیند پف میکند و تغییر شکل و تغییر رنگ میدهد؟ این سوال یک پاسخ علمی خیلی ساده دارد. داخل دانههای خشک و محکم ذرت نشاستهای وجود دارد که حاوی مقداری رطوبت است. وقتی یک دانه ذرت حرارت میبیند، رطوبت موجود در دانه آنقدر زیاد میشود که پوسته دانه دیگر نمیتواند آن را تحمل کند و در نهایت منفجر میشود. این حادثه در دمای 240 تا 260 درجه سانتی گراد اتفاق میافتد و در کسری از ثانیه نشاسته موجود در دانه که به شدت داغ شده است به شکل یک ماده پفکی سفید همراه با رطوبت بیرون میآید و بعد به سرعت سرد میشود. طی این سرد شدن سریع که در مرحله آخر انفجار رخ میدهد، دانه پاپکورن شکل میگیرد. در واقع پاپکورن چیزی جز یک انفجار کوچک یخ زده نیست. البته بومیهای آمریکایی توضیحی غیرعلمی برای علت پف کردن دانه ذرت دارند. آنها اعتقاد دارند موجودات کوچکی داخل دانه زندگی میکنند که وقتی خانهشان حرارت میبیند ناراحت میشوند و با عصبانیت از داخل دانه بیرون میآیند! دانه هر نوع ذرتی به پاپ کورن تبدیل نمیشود. برای تولید پاپ کورن باید از دانه نوع خاصی از ذرت استفاده شودکه رطوبت کافی در بافت داخل آن وجود داشته باشد. امروزه این نوع ذرت در آمریکا، آرژانتین و جنوب فرانسه وجود دارد در حالی که خواستگاه بهترین نوع ذرت هندوستان و اوهایو بوده است. ذرتها بر اساس کیفیت و ویژگیهای مختلفشان مثلا از نظر میزان پف کردن (از 1:44 تا 1:48)، میزان دانه در هر گرم (میزان مطلوب کمتر از 75 دانه در هر 10 گرم است) و میزان رطوبت ( رطوبت مطلوب حدود 15 درصد در 21درجه سانتی گراد فارنهایت است) دستهبندی میشوند.
ذرت در گذر تاریخ
در سال 1885 چارلز کرتورز آمریکایی اولین ماشین ساخت پاپکورن را اختراع کرد. البته امتیاز اصلی این ماشین برای سرخ کردن بادام زمینی بود که چارلز با اضافه کردن یک قسمت بالایی آن را به ماشین ساخت پاپکورن تبدیل کرد. چارلز و همکاراناش در سال 1893 اولین دستگاه سیار ساخت پاپکورن را ساخته و در نمایشگاهی در شیکاگو به نمایش گذاشتند. این میان وعده به سرعت مورد استقبال مردم قرار گرفت و در بیشتر جشنها و مهمانیها استفاده میشد. در اوضاع رکود اقتصادی این محصول به عنوان تنها غذای لوکسی که خانوادهها از عهده خرید و تهیهاش بر میآمدند، تنها با قیمت 5 سنت فروخته میشد. در جنگ جهانی دوم در حالی که صنعت شکلاتسازی به علت فرستادن شکر برای سربازان دچار مشکل شده بود، مصرف پاپکورن به 3 برابر رسید. ماشینهای قدیمی ساخت پاپکورن هنوز هم وجود دارند و در در موزهای در ایالت اوهایوی آمریکا نگهداری میشوند. روند رو به رشد مصرف ذرت تا زمان حال هم ادامه داشته و امروزه پاپکورن به شکل صنعتی در طعمها و مزههای مختلف تولید شده و به فروش میرسد. طرز کار ماشینهای صنعتی ساخت پاپکورن به این صورت است که یک کتری برقی با استفاده از نیروی برق رطوبت ایجاد میکند و رطوبت موجب میشود ذرت تا بیش از 250 درجه سانتی گراد حرارت ببیند.
در بیشتر ماشینها یک همزن برای ترکیب کردن شکر یا نمک وجود دارد که از سوختن دانهها هم پیشگیری میکند. این دستگاهها یک در سبک هم دارند که وقتی دما و فشار بالا میرود به طور خودکار برداشته میشود. بسیاری ماشینها مجهز به یک ماهیتابه روی حرارت هستند که پاپکورنهای تازه را گرم نگه میدارند. برای ایجاد تنوع در طعم و مزه انواع مختلف ذرت به بازار آمده است. در آلمان، لوگزمبرگ و سویتزرلند مردم ذرت شیرین را میپسندند و بقیه کشورهای اروپایی نوع نمکیاش را ترجیح میدهند. آمریکاییها کمی کره آب شده هم به ذرت اضافه میکنند و ژاپنیها پاپکورن با طعم میگو و جلبک را دوست دارند.
میانوعدهای مناسب
ذرت یک میان وعده خوشمزه و پرطرفدار است که به راحتی هضم میشود و کالری کمی هم دارد. پاپکورن مقدار زیادی فیبر دارد و حاوی پتاسیم، ویتامینهای B1 و B12 و کربوهیدرات است و از آنجایی که در تهیه آن از هیچ ماده افزودنی و نگهدارنده استفاده نمیشود به عنوان یک میان وعده انتخاب مناسبی است. یک فنجان پاپ کورن غیرشیرین 31 تا 55 کالری انرژی دارد که در مقایسه با تنقلاتی مانند چیپس و شکلات بسیار کم کالریتر است. با استفاده از دانههای ذرت خودتان هم میتوانید در خانه پاپکورن درست کنید. برای تهیه پاپکورن در ماکروویو مقداری دانه ذرت را در یک کیسه کاغذی بزرگ بریزید و به مدت 7 تا 8 دقیقه در 450 وات قرار دهید. برای نتیجه بهتر میتوانید کیسه را تکان دهید. برای تهیه پاپکورن روی اجاق گاز هم کافی است مقداری روغن در یک ماهیتابه دردار و بزرگ بریزید. وقتی روغن داغ شد، دانههای ذرت را در آن ریخته و خوب پخش کنید، طوری که یک گوشه ظرف نمانده و روی هم را نپوشانند، سپس در ظرف را بگذارید و هر 10 تا 15 ثانیه آن را تکان دهید. با شنیدن اولین صدای باز شدن ذرتها ظرف را هر 5 تا 6 ثانیه تکان دهید. وقتی سر و صدای دانههای ذرت تمام شد و پاپکورنها آماده شد، آنها را در ظرفی ریخته و در صورت تمایل نمک یا شکر به آن اضافه کنید. البته انواع بستهبندی و آماده ذرت هم وجود دارد که طرز تهیه آن روی بستهها نوشته شده است و کارتان را آسان میکند.
منبع:www.salamat.com
/م