از فسنجان به چه میدانید؟
همه ما خورش فسنجان را میشناسیم؛ همان خورشی که با گردوی چرخکرده و رب انار تهیه میشود؛ البته با کمی تغییر، مثلاً بعضیها به آن گوشت قلقلی اضافه میکنند و بعضیها از گوشت مرغ استفاده میکنند. شمالیها این خورش را با گوشت مرغابی میپزند و ترش و شیرین بودنش در میان اقوام مختلف، متفاوت است. خلاصه اینکه فسنجان انواع و اقسام مختلفی دارد و با هر تغییری که در ترکیبات تشکیلدهنده آن ایجاد میشود، نوع خاصی از آن آماده میشود؛ از فسنجان ماهی و هویج گرفته تا فسنجان کدو حلوایی و پسته. «فسنجان به» هم یکی از همین انواع است که در این مقاله به آن می پردازیم.
مواد لازم ( برای 4 نفر (
|
به ورقه ورقه شده
|
4 لیوان
|
240 کیلوکالری
|
مغز گردو
|
20 عدد
|
450 کیلوکالری
|
پیاز
|
یک عدد بزرگ
|
25 کیلوکالری
|
رب انار
|
5 قاشق غذاخوری
|
20 کیلوکالری
|
شکر
|
2 قاشق غذاخوری
|
20 کیلوکالری
|
روغن مخصوص سرخ کردن
|
2 قاشق غذاخوری
|
270 کیلوکالری
|
زعفران و نمک
|
به میزان دلخواه
|
صفر
|
طرز تهیه
ابتدا پیاز را خرد کرده و در کمی روغن سرخ کنید. سپس بههای خرد شده، گردو و ادویهها، رب انار و شکر را به پیاز اضافه کنید و بعد از پنج دقیقه تفت دادن به آن کمی آب بیفزایید. حرارت را ملایم کنید و هر از گاهی آن را هم بزنید تا خورش جا بیفتد و روغن بیندازد. بعد از گذشت یک ساعت، خورشتان آماده است و میتوانید آن را به همراه کمی برنج میل کنید.
این غذا تقریبا 1000 کیلوکالری انرژی دارد و در صورت تقسیم آن بین4 نفر، به هر نفر 250 کیلوکالری انرژی میرسد. اما اگر با 10 قاشق غذا خوری برنج و یک بشقاب سالاد همراهش کنید، این مقدار انژری به 500 کیلوکالری خواهد رسید.
«به»؛ رفیق قلب
این میوه که بیشتر برای نرمی سینه و رفع تنگی نفس از آن استفاده میشود دارای خواصی دیگری نیز هست. مثلاً فیبر فراوانی که در این میوه وجود دارد از بروز بیماریهای قلبی جلوگیری میکند. به این ترتیب که خوردن 200 گرم روزانه این میوه میتواند بروز این گروه از بیماریها را تا 19 درصد کاهش دهد، البته بهتر است این مصرف روزانه «به»، به صورت پخته شده یا کمپوت شده باشد زیرا این میوه سنگین بوده و میتواند مشکلات هضمی به بار آورد. به علاوه کسانی که مشکل معده و یا روده دارند میتوانند از این میوه استفاده کنند زیرا ضدتورم بوده و در تقویت عملکرد این دستگاه (دستگاه گوارش) بسیار مؤثر است. بهعلاوه، این میوه شبیه سیب سرشار از پکتین است. به این دلیل مصرفاش برای کسانی که به اسهال دچار هستند، توصیه میشود. بهعلاوه، بوی خوش آن آرامشبخش بوده و میتواند شدت هر نوع عصبانیتی را بکاهد. فراموش نکنید که مصرف این میوه برای کسانی که به دلیل سرماخوردگی زیاد سرفه میکنند نیز میتواند کمککننده باشد.
گردو؛ دشمن اگزما
میدانید که این مغزه پرچرب است، یعنی مملو از اسیدهای چرب غیراشباع بوده بنابراین باید در نگهداری آن دقت به خرج داد. به علاوه، در این فصل پرحساسیت توصیه میشود که از گردو استفاده کنید، البته در حد متعادل زیرا ضداگزما بوده و دارای ترکیبات پلیفنولی است که از تحریک شدن سلولها توسط عوامل حساسیتزای محیط جلوگیری میکند. بنابراین اگر مشکل اضافه وزن ندارید بهتر است این مغزه را در برنامه غذایی روزانهتان بگنجانید. یادتان باشد که عادت داشتن به خوردن این مغزه ضدعفونتهای میکروبی نیز هست زیرا داشتن مس فراوان که یکی از املاح مؤثر در تقویت سیستم ایمنی است، از بروز عفونتهای ویروسی و باکتریایی که با شروع فصل سرما به اوج خود میرسند، به میزان قابل توجهی جلوگیری خواهد کرد.
ترشی رب انار
این گزینه در فسنجان میتواند جایگزین مناسبی برای شکر باشد که افزایشدهنده کالری است، به خصوص در افرادی که مشکل اضافه وزن و چاقی دارند. البته خواصی را به آن نسبت میدهند که عبارتاند از: تصفیهکنندگی خون و مؤثر در خونسازی زیرا این دو ویژگی را انار داشته و در رب آن نیز با کمی تفاوت دیده میشود. در ضمن، متخصصان طب سنتی معتقدند که انار و رباش هر دو طبع سردی دارند و افزودنشان به غذاهایی مانند فسنجان که سرشار از گردو با طبع گرم است، میتواند به متعادل شدن طبع غذا کمک کند تا فرد بعد از خوردن با علایم گرمی و سردی روبهرو نشود. اما یادتان باشد که رب انار تهیه شده از انار ترش و شیرین از نظر خواص کمی متفاوتاند. به این دلیل مصرف هر یک برای منظوری خاص توصیه میشود. مثلا افرادی که مشکل معده دارند بهتر است از رب انار تهیه شده از انار ترش استفاده نکنند.
همراه این غذا
این خورش مانند بیشتر خورشها به همراه برنج میل میشود. البته بهتر است که یک بشقاب سبزی خوردن تازه و یا کمی سالاد چاشنی زده شده با آب نارنج را نیز با آن همراه کنید. چه بهتر که با این غذا یک لیوان دوغ بدون نمک و بدون گاز را هم میل کنید. البته در صورت اضافه وزن بهترین نوشیدنی به همراه این غذا آب خواهد بود.
ماندگی و کهنگی
در صورت اضافه آمدن، میتوانید خورشتان را در ظرفی که در آن محکم بسته میشود ریخته و در یخچال قرار دهید. یادتان باشد که این غذا سرشار از اسیدهای چرب غیراشباع است بنابراین قرار دادن آن در ظرفی بدون در و بودن در معرض اکسیژن هوا موجب اکسید شدن چربیها شده و خوردن این خورش به صلاح مصرفکننده نخواهد بود.
اگر کمخونی دارید
بهتر است در غذایتان از گوشت قرمز و یا مرغ آبپز شده نیز استفاده کرده و نوشیدنی همراه آن را شربت آبلیموی تازه انتخاب کنید. یادتان باشد که زیادهروی در مصرف سبزیجات میتواند به ضرر شما تمام شود. حتی میتوانید در کنار گردو کمی هم مغز پسته و فندق خرد شده را که منبع آهن گیاهی هستند، اضافه کنید.
اگر چربی خونتان بالاست
از آنجا که باید میزان چربی دریافتی، چه چربی خوب و چه چربی بد را در رژیم غذاییتان کنترل شده مصرف کنید، بگذارید تا خورشتان در یخچال سرد شود، سپس روغناش روی سطح آمده و از آن جدا شود، سپس روغن را برداشته و کمی از خورش باقی مانده را میل کنید البته با یک بشقاب بزرگ سالاد سبزیجات تازه.
اگر لاغر هستید
این غذا به دلیل چرب بودن و دارا بودن چربیهای مفید برای شمایی که کمبود وزن دارید، بسیار مناسب است. البته چه بهتر که در آن گوشت مرغ نیز افزوده و به همراه کمی سالاد و دوغ کمنمک آن را میل کنید. البته از آنجا که روغن زیاد مانع از خوردن شما میشود بهتر است آن را با گردوی کمتر و کمی ترشتر تهیه کنید تا به این ترتیب حجم مناسبی از غذا خورده شود.
منبع:www.salamat.com
/م